A belváros új éke Díjazták a Zalaegerszeg színezőt Vetélkedő a reformációról  

A belváros új éke

Átadták a color-park első ütemét

n A belváros emblematikus része újulhatott meg a Color felhagyott üzeme helyén megépített Color-Park első ütemének elkészültével – hangzott el a 16 lakásos társasház avatásán.

A látvány magáért beszél, hangsúlyozta Balázs Attila, a beruházást végrehajtó cég tulajdonos ügyvezető igazgatója. Mint mondta, először kételkedett a megvalósítás sikerében, de most a köszönet hangján szólhat, hiszen minden segítséget megkapott az önkormányzattól és valamennyi közreműködő szervezettől. A cég hosszú távon tervez Zalaegerszegen, alapozva erre a jó együttműködésre. Mindez a folytatásban is megmutatkozik, hiszen a Color-Park második ütemének építése is elkezdődhetett már, ahol ugyancsak 32 lakást alakítanak ki.
Balaicz Zoltán polgármester arról beszélt, hogy a hosszú időn át jól működő ruhaipari vállalat gazdasági okok miatt kényszerült a bezárásra. Itt maradt egy üres épület, szomorú látványával rontva a városképet. Az önkormányzat ezért is állt szívesen a vállalkozás terve mellé, amely egy szép épületet emelt fel a Color helyén.
Bali Zoltán önkormányzati képviselő, a gazdasági bizottság elnöke szintén méltatta, hogy megújulhatott a belváros a Color lakópark első társasházának megépítésével, mellyel ez a méltánytalanul elhanyagolt terület újra fejlődésnek indulhat. Az önkormányzat a lakókörnyezet további szépítése és élhetősége érdekében átkötő4utat épít az Arany János utca és a Mártírok útja között. Az új út mentén parkolóhelyeket és parkosított övezetet alakítanak ki, melyet egy sétánnyal kötnek össze a Vizslaparkkal az elkövetkező egy évben. Az új társasházak infrastrukturális igényeit kiszolgálva szennyvíz- és csapadékcsatorna-beruházást is végrehajtanak idén nyáron az Arany János utcában.
A beruházó a múlt tiszteletére is gondolt, hiszen a társasházba belépőket a Color megőrzött cégtáblája fogadja.

 

 

 

vissza az elejére


Díjazták a Zalaegerszeg színezőt

Gyerekek és felnőttek körében is népszerű

n Díjat kapott a 2017-es Iránytű turisztikai kommunikációs versenyen a zalaegerszegi Tourinform-iroda. Az országos pályázatot évről évre a Turizmus Trend/Vendég&Hotel szaklap hirdeti meg, hogy megtalálják az idegenforgalmi szektor legjobb kommunikációs megoldásait.
 

– pet –

A megyeszékhelyi iroda ezúttal a 2016 őszén megjelent Zalaegerszeg Színezőért kapott bronz díjat. Az elismerést Pereszteginé Szabó Júlia irodavezető és Köcse Henrietta marketingreferens vette át a közelmúltban Budapesten. A Turizmus Trend magazin hét kategóriában hirdette meg a pályázatot, melyre összesen 54-en jelentkeztek. Ezekből választotta ki a szakmai zsűri az idei nyerteseket. A Tourinform-iroda kiadványát a „Print” főkategórián belüli „Településmarketing” kategóriában díjazták.Mint azt Pereszteginé Szabó Júlia lapunk érdeklődésére elmondta: a Zalaegerszeg Színező nagy népszerűségnek örvend, sőt a vártánál is nagyobb lett a sikere. Az ősszel megjelent ezer példány már el is fogyott, így nemrég újabb ezer darabot nyomtattak belőle. Tavaly Köcse Henrietta ötlete alapján született meg a színező. Az efféle könyvecskék napjainkban nagyon divatossá váltak, nemcsak gyerekek, hanem felnőttek körében is. Fejlesztik a kreativitást, új lehetőségeket adnak az önkifejezésre, az idősebb korosztályok számára pedig relaxációs, stresszoldó hatással vannak.
Az irodavezető elárulta: eleinte furcsállta az ötletet, hogy a város egy-egy nevezetessége színezőkönyvbe kerüljön. A kollégák azonban meggyőzték, s az önkormányzat is a kezdeményezés mellé állt. A színező igényesen rajzolt grafikákon keresztül mutatja be Zalaegerszeg legfontosabb látnivalóit; többek között a Mária Magdolna plébániatemplomot, a Dísz teret, a földre szállt toronyórát, a zsinagógát, a falumúzeumot és az Alsóerdőt. A dizájn és a grafikák Tóth Norbert képzőművész-tanár, valamint Gombos Zsófi és Pál Katja festőművészek munkáját dicséri.
A kiadvány célja nemcsak maga a játék; vagyis a színezés öröme, hanem az identitástudat erősítése is. A szülők ugyanis mesélhetnek az egyes látnivalókról, és egy séta során meg is mutathatják a füzetben lévő nevezetességeket a gyerekeknek.
Megtudtuk: a kiadványt egyelőre főleg helybéliek vásárolták. A karácsonyi időszakban például nagyon nagy volt rá a kereslet. Az iroda célja azonban az is, hogy a tavasszal beinduló idegenforgalmi szezonban a turistáknak is ajánlják a színezőt, a városról szóló többi kiadvány mellett.
 

 

 

vissza az elejére


Vetélkedő a reformációról

Adys diákok a továbbjutók között

                            Adys és bibós diákok a díjkiosztón.

n A reformáció 500 éves jubileuma alkalmából hirdetett országos versenyt diákoknak a Magyar Nemzeti Levéltár. Az „Utazás Wittenbergbe” című vetélkedő kapcsán a Zala Megyei Levéltár is igyekezett mozgósítani a megye iskoláinak felső tagozatos és középiskolás diákjait.

– pet –

A verseny megyei fordulója a minap zárult, az eredményhirdetésre a zalaegerszegi református templom Kálvin-termében került sor. A kétfordulós verseny általános iskolai kategóriáját a megyeszékhelyi Ady-iskola összevont 7. A-B csapata (felkészítő tanár: Czigány László), míg a középiskolás kategóriát a hévízi Bibó István Gimnázium BIG-csapata nyerte (felkészítő tanár: Tarr Ferenc).
A nyertes diákokat mindenekelőtt Hodánics Péter református lelkész köszöntötte, majd Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója szólt az emlékév Zalát érintő eseményeiről. Mint mondta: a levéltár idén diákok és felnőttek számára is készül programokkal. Ennek része az országos versenyben való részvétel is. Októberben a Magyar Nemzeti Levéltár vándorkiállítása érkezik majd a városba, mely a reformáció történetét mutatja be. Ezenkívül tudományos konferenciát is rendeznek és egy forrásgyűjtemény is napvilágot lát. Az igazgató úgy látja, hogy az évforduló jó alkalom arra, hogy rávilágítsa a figyelmet azokra a 16. századi politikai, társadalmi, kulturális és gazdasági változásokra, melyek gyökere a hitélet megújulásában rejlik. Kiemelte például a bibliafordításoknak köszönhető anyanyelvi kultúra terjedését, mely később hozzájárult a nemzetállamok születéséhez is.
A verseny részleteiről Erős Krisztina levéltáros számolt be.Elhangzott: idén januárban indult a vetélkedő, melynek fődíja egy wittenbergi utazás lesz. A megmérettetés megyei fordulóból, országos elődöntőből és országos döntőből áll. A megyei forduló a közelmúltban zárult. A három-három fős csapatok előbb egy online-teszten mérték össze tudásukat, majd egy néhány perces kisfilmet kellett készíteniük, valamely témába illő levéltári forrás alapján. Mindkét győztes csapat a szentgyörgyvölgyi református parókia 1823. augusztusi kifosztásáról szóló levéltári dokumentumot használta fel a munkához.
A díjakat Erős Krisztina, Molnár András és dr. Gyimesi Endre, a város díszpolgára, a levéltár volt igazgatója adták át a diákoknak. A ceremónia keretében a nyertes kisfilmeket is levetítették.
 

 

 

vissza az elejére