A költészet napján Ganz 55: ünnepelt az intézmény Döntésekről  

A költészet napján

Lufieregetés a könyvtárnál

n A magyar költészet napja alkalmából a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár idén is csatlakozott a Posztolj verset az utcára országos akcióhoz.

A könyvtár Deák téri épülete előtt április 11-én délelőtt egy különös műsorral emlékeztek meg József Attila születésnapjáról.
A Csány-szakközépiskola 9. a osztályos diákjai a könyvtárosokkal, valamint Sárdy Angéla magyartanárral együtt előbb elszavalták József Attila Születésnapomra című versét, majd ezt követően a Tiszta szívvel című költemény sorait szó szerint szélnek eresztették; a játék kedvéért azonban lufikba zárva.
Ahol pedig a verssorok földet értek, ott a járókelők is megemlékezhettek egy pillanatra a költőről és a költészet napjáról.

 

 

vissza az elejére


Ganz 55: ünnepelt az intézmény

Visszatekintő híradó, megemlékezés

n Éppen 55 éve, április 11-én hozott határozatot a Zala Megyei és a Zalaegerszegi Városi Tanács a Zalaegerszegi Általános Gépipari Technikum megalapításáról. Gyorsan megtartották a felvételiket, s négy osztállyal (két nappali, egy esti és egy levelező), mindössze három állandó tagú tanári karral szeptemberben már indult is a képzés. Így kezdődött a ma már 55 éves Ganz-szakközépiskola története.

– B. K. –

Ünnepi műsorral emlékeztek meg az alapítás jubileumáról a városi hangversenyteremben tartott rendezvényen. A köszöntők után retró hangulatot teremtett az előadás, mely nem szokványos módon, visszatekintő híradók során emelte ki a fontosabb eseményeket az intézmény életéből. Mindezt belehelyezve az adott év városi, országos, sőt világi eseményeinek keretébe, s néhány momentumot elő is adtak a diákok. Ekképpen próbáltak tisztelegni a múlt és az egykori tanárok előtt, bevallottan a teljesség igénye nélkül.
A kezdet Sereg József igazgató nevéhez köthető, aki a 82 nappali tagozatos diákot befogadó technikum élén állt, első körben a jelenlegi Mindszenty-iskola épületében. Ganz Ábrahám nevét 1970-ben vette fel az iskola, miközben egyre bővült az időközben a Gasparich útra költözött intézmény mind szakképzés, mind infrastruktúra terén. 1989-ben a világon egyedülállóan középiskolaként elérte a Hivatalos AutoCAD Oktatóközpont minősítést. Illetve újra technikusképzővé vált az intézmény, miután ezt a jogot a hetvenes évek elején megvonták. Ekkoriban Vajda László igazgatta az iskolát. Újabb fordulópont volt 2003, amikor összevonták az iskolát a szomszédos Munkácsy Mihály Szakközép- és Szakiskolával, ezzel a régió legnagyobb szakképző iskolája jött létre, melynek élén Baján Antal állt igazgatóként.
Az ünneplőket röviden köszöntötte Makár Barnabás igazgató. Majd Balaicz Zoltán polgármester hangsúlyozta az iskola szakemberképző funkcióját, melyre a helyi felsőoktatás, illetve a cégek, vállalatok építenek. Majd elismerő oklevelet adott át az évforduló kapcsán.
Vigh László országgyűlési képviselő, mint egykori ganzos diák, kapott szót. Elmondta, 1976–80 között tanult ebben az intézményben, és csak a köszönet hangján tud szólni egykori tanárairól. A hamarosan épülő tesztpálya miniszteri biztosaként hangsúlyozta, hogy a Ganz-szakközépiskolában képzett szakemberek fontossága ezzel még inkább felértékelődik majd. De politikusként is ejtett néhány szót általánosságban az oktatás terén felmerülő különböző igényekről.
Az ünnepségen az egykori igazgatók közül jelen volt Vajda László, Baján Antal és Vargáné Bérczes Bernadett, az egykori kollégák, szülők és a diákságot képviselő tanulók körében.
A jubileumi program keretében április 12-én piknikre várták az érdeklődőket, mely szakmai programot, évkönyvbemutatót és kiállításmegnyitót foglalt magában.
 

 

 

vissza az elejére


Döntésekről

Gazdaságfejlesztési témák – Kitüntetések

n Zárt ülésen döntött a képviselő-testület elismerések adományozásáról, melyeket a májusi városnapi ünnepségen adnak át. „Zalaegerszeg Város Díszpolgára” címet Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész veheti át, a „Pro Urbe Zalaegerszeg” kitüntető címet pedig Stróber László apátplébános és Szakály István, a Zalaszám-Zalaegerszegi Atlétikai Club ügyvezető igazgatója. Az első alkalommal kiadott Sport Mecénása díjat a Zalakerámia kapja.

Minderről Balaicz Zoltán tájékoztatta a sajtó munkatársait a csütörtöki közgyűlés után. A napirendi pontok közül a polgármester elsőként gazdaságfejlesztési döntésekről számolt be. Mintegy 900 millió forintos költséggel hulladékválogató valósul meg Buslakpusztán. A beruházás a 3B Hungaria Kft. innovatív fejlesztésének köszönhető. Szakmailag kiemelkedő újításról van szó, amely 21. századi lehetőséget nyit meg. Az önkormányzat által biztosított területen épülő, évente 40 ezer tonnás kapacitású válogató révén harmadával csökkenthető a hulladék mennyisége, és várhatóan húsz új munkahelyet is jelent majd a működtetése. A közgyűlés támogató nyilatkozatot adott a Modern Városok Program keretében Zalaegerszegen létesítendő logisztikai központ és konténerterminál megvalósításához. A mintegy hatmilliárd forintos állami beruházással sokat javulhat Zalaegerszeg nemzetközi versenyképessége és befektetéstámogató vonzereje. Balaicz Zoltán utalt arra, hogy a Zalaszentivánnal szomszédos területen, közvetlenül a szlovén–magyar vasút elágazásánál valósul meg a terminál. A közeli sármelléki nemzetközi repülőtér és az azt is érintő leendő R76-os gyorsforgalmi út együtt ideális helyszínt teremt. A logisztikai központ és konténerterminál megvalósításához szükséges minden hatástanulmány elkészült, így hamarosan a kormány elé kerülhet az előterjesztés. Szólt arról is, hogy a Flextronics saját beruházásban új, 2200 négyzetméteres csarnokot épít. A hárommilliárd forintot meghaladó beruházással autóiparhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési részleget alakít ki.
A polgármester beszélt arról is, hogy az állami MVM Zrt. pályázatának eredményeként másfél hektáros területen fél megawattos napelempark létesül. A leendő járműipari tesztpálya mellett épülő létesítmény kapcsolódik a „Zöld város” és Smart City programhoz.
A sajtótájékoztatón elhangzott még a volt ZÁÉV munkásszálló felújítása is. Lehetőség van a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán indulni. A tervek szerint mintegy 150 főt befogadó, 21. századi, színvonalas szállót alakítanának ki. A beruházás 600 millió forintba kerülne, ennek 60 százalékát az állam biztosítaná sikeres pályázat esetén.
 

 

 

vissza az elejére