A város jövőjéről Csarnokavató Más helyszínen  

A város jövőjéről

n Felettébb érdekes és elgondolkoztató előadásra került sor a logisztika napján a Báthory- szakgimnáziumban. Firbás György logisztikai szakértő Zalaegerszeg jövőjéről beszélt a téma kapcsán, mely nemcsak nemzetközi, de világviszonylatban is ismertséget és üzleti lehetőségeket teremtene a megyeszékhely számára.

– B. K. –

Az előadó közel másfél évtizede foglalkozik logisztikával és Balaicz Zoltán polgármester, valamint a Zalaegerszegi Városfejlesztési Zrt. felkérésére dolgozott ki tanulmánytervet, szakvéleményt a témában az elmúlt másfél év során. Mint mondta, az elképzelések a régiót, egymillió embert érint közvetve, de hatása van az összes dunántúli megyére és az országra is.
Többen megdöbbentek az előadása elején elhangzó kérdésén, vagyis hol van Zalaegerszeghez legközelebb logisztikai központ? A tippek nem találtak, ugyanis sem Szombathely, sem Győr nem rendelkezik ilyennel. Budapest viszont néggyel is. A cél lenne, hogy mind az ország keleti, mind a nyugati részén legyen ilyen, mely az üzleti élet alapja manapság, csakúgy mint mióta világ a világ, csak a neve volt más, tette hozzá az előadó.
A logisztika négy alappilléreként sorolta fel a tengeri kikötőt, működő nemzetközi repteret, működő logisztikai terminált és autópályát. A cél ez utóbbi három kialakítása. (Magyarország azon öt európai ország egyike, mely nem rendelkezik tengeri kikötővel, s legtávolabb van ilyentől. A trianoni békediktátum előtt Zala megye része volt Fiume.)A tenger elérhetőségét azért hangsúlyozta az előadó, mivel a termékek 95 százaléka alapanyag, félkész termék, alkatrész vagy késztermék formájában utazik a tengeren. E mellé a tény mellé sorakoztatta azt is, hogy Magyarország konténerforgalmának 70 százaléka Szlovéniából (Koper) indulva Zalaegerszegen áthaladva érkezik a célállomáshoz.
A gond csak az, hogy itt nem áll meg a vonat, fel- és lerakodási, raktározási lehetőség jelenleg nincs. Tehát például a zalaegerszegi cégekhez érkező rakományok a városon áthaladva érkeznek Budapestre, innét kamionon lehozzák azt Zalába, majd az üres konténert visszaviszik a fővárosban, ahonnét a megyeszékhelyen áthaladó (de meg nem álló) vonaton keresztül hagyja el az országot.
– A város vezetése jól látja ezt a kihasználatlan lehetőséget, hogy szinte egy aranybányán ülünk koldusmódjára. Ezért lobbiznak. A cél a szállítmányozás kiépítése, konténerterminál létrehozása, ezzel Zalaegerszeg globális vállalatok számára lenne egy átjáróajtó. Zalaegerszeg köré húzott 80 kilométeres körön belül 75 százalékban magyar települések vannak. Számukra is sok előnnyel járna ez a fejlesztés. Így Zala, Vas, Veszprém, Somogy és Baranya megye is profitálhatna, ha létrejönne ez a fejlesztés.
Mindehhez a szakmai tanulmánytervek készen állnak, pályázati forrás függvénye a folytatás.
 

 

 

vissza az elejére


Csarnokavató

n Új, 1600 négyzetméteres gyártócsarnokkal bővült az EuropTec Kft., amit a tulajdonos Glas Trösch svájci cégcsoport 710 millió forintos beruházással épített meg. Az orvosi műszerekhez, implantátumokhoz, diagnosztikai és labortechnikai eszközökhöz műanyag alkatrészeket gyártó cég fejlesztéséhez Zalaegerszeg önkormányzata útfelújítással járult hozzá.

– A. L. –

Az új csarnok átadását történelmi jelentőségűnek nevezte Marcel Käser, az EuropTec Kft. ügyvezetője, aki elsőként köszöntötte a megjelenteket. Mint fogalmazott, a beruházást a termelés valamint piaci részesedésük bővítése érdekében hajtották végre. Belső Gábor, az EuropTec Kft. ügyvezetője az 1991-ben alapított céget mutatta be. Az első gyártócsarnokot 1995-ben építették meg, a másodikat 2004-ben, harmadikat pedig most adhatják át, amellyel a 95 jelenlegi dolgozó mellett további 65 főnek adhatnak munkát.
Fabian Zwick, a Glas Trösch cégcsoport igazgatósági tagja köszönetét fejezte ki beruházásban közreműködőknek. Elmondta, a zalaegerszegi mellett még négy üzemet működtetnek Lengyelországban, Németországban és Franciaországban, ötezer munkatárssal. A cégcsoport az építőipar és a járműipar számára gyárt speciális üvegeket, valamint műanyag alkatrészeket ipari, orvostechnikai felhasználásra, melyeket Európában, az Egyesült Államokban, valamint a Közel-Keleten értékesít.
Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára úgy fogalmazott, zalaegerszegi cég beruházása azt mutatja, hogy Magyarországon az ipari növekedésnek még komoly tartalékai vannak. A magyar gazdaság eredményei, a kormány támogató gazdaságpolitikája olyan stabil alapot teremt, melyre a hazánkban tevékenykedő külföldi vállalkozások is építhetik sikereiket. Ezt alátámasztja, hogy idén négy százalékos GDP-növekedéssel számolhatnak. Az ipari termelés 10 százalékkal nőtt márciusban, az első negyedévben pedig 7,5 százalékos bővülést mutat.
A zalaegerszegi csarnokavatás a külföldi befektetők bizalmát jelzi, egyúttal azt mutatja, hogy a két ország közötti gazdasági kapcsolatok örvendetesen fejlődnek, hangsúlyozta Peter Burkhard, Svájc magyarországi nagykövete.
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere arról beszélt, hogy az önkormányzattal a kezdetek óta szoros együttműködést folytató EuropTec Kft. beruházását a telephelyhez vezető útszakasz kiszélesítésével segítették. Erre közel 17 millió forintot fordítottak. A polgármester jelezte azt is, hogy a jelentős vállalati fejlesztéseknek köszönhetően több ezer munkahely jött létre a városban az elmúlt években. Ma már inkább a munkaerőhiány jelent gondot, a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával ezért szeretnék újra megnyitni a volt ZÁÉV munkásszállót.

 

 

vissza az elejére


Más helyszínen

n Az idei évben a Gébárti-tó partján kerül megrendezésre a hagyományos Országos Fazekas-Keramikus Találkozó és Fesztivál. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Keresztury VMK szervezésében megvalósuló eseményre május 13–14-én kerül sor a Kézművesek Háza környezetében, mely tizenhárom év után költözik el a skanzenből a tó partjára.

A kétnapos fesztivál programját a kirakodóvásár mellett a fazekasmesterség fortélyait bemutató fazekasverseny, fazekaskiállítás, gyermekprogramok, jurtakiállítás, néptánc és népzenei programok teszik teljessé, de idén első alkalommal virágvásárra és kaspókiállításra is sor kerül.
A rendezvényre a
Kovács Károly térről másfél óránként buszjáratok indulnak (melyekre a buszvezetőnél lehet jegyet váltani). Az első járat 9.45-kor indul.

 

 

vissza az elejére