Népművészeti kiállítás Turisztikai fejlesztések    

Népművészeti kiállítás

a reformáció öröksége kapcsán

n Regionális népművészeti kiállításnak ad otthont egy hónapon át a zalaegerszegi református templom Kálvin terme. A tárlat témája az 500 éves reformáció öröksége, mely a kézműves alkotásokban köszön vissza. A munkák országos pályázati felhívásra reagálva születtek, s nívósságuk bizonyítéka, hogy nagy többségük továbbjutott a budapesti, országos bemutatóra.

– b. k. –

A pályázat kiírója a Reformációs Emlékbizottság és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. Ezen szervezetek képviselői, dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos, illetve Prokné Tirner Gyöngyi alelnök köszöntötte az alkotókat és számoltak be az előzményekről. Ezek között országosan is kiemelkedő módon történt elméleti és gyakorlati felkészítés a témában. Ebben közreműködött P. Szalay Emőke etnográfus, akinek most a kiállítás megnyitása volt a tisztje.
A tárlatrendezést a Zala Megyei Népművészeti Egyesület vállalta fel. Skrabut Éva elnök adta át ezért az elismerő okleveleket a szép számban részt vevő alkotóknak Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéből, valamint a Muravidékről. De a népművészek is ajándékkal készültek. Így Úrasztal-terítőt, oltárterítőket, bibliatartót, énekeskönyv-borítókat, illetve a reformációt megismertető társasjátékot ajánlottak fel a megye több református, illetve evangélikus gyülekezetének. Ez utóbbival vált teljessé a pályázat. Ugyanis a jubileumi megemlékezés mellett az emlék- és kegytárgyak megújítása is a célok között szerepelt.
Az alkotások között sok csodálnivaló van. Akár hímzésről, fazekas-, fafaragómunkákról legyen szó, de láthatók viseletek, szimbólumokkal ellátott hímes tojások, mézeskalácsok és még sorolhatnánk.... A tárgyak egyharmad részben evangélikus liturgikus tárgyakat mutatnak be.
A tárlaton köszöntőt és köszönetet mondott Hodánics Péter református és Zsugyel Kornél evangélikus lelkész.

 

 

vissza az elejére


Turisztikai fejlesztések

 

n Budapesten tartotta ülését az MJVSZ Turisztikai Bizottsága, melyen a 23 megyei jogú város delegáltjai vettek részt.

A megjelenteket Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, a bizottság elnöke köszöntötte. Szólt a TOP és a Modern Városok Programjából a jövőben Zalaegerszegen megvalósuló turisztikai fejlesztésekről. Hangsúlyozta, leginkább az üzleti turizmus, a konferenciaturizmus megélénkülését remélik, és azt is, hogy idővel az érdeklődés is sokkal erősebb lesz.
Bánhegyi Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing-kommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese pozitív hírekről számolt be. A turizmus jelenleg közvetlen és közvetett módon a hazai GDP-hez 10 százalékban járul hozzá, és ez a szám várhatóan 2019-re 16 százalékra nőhet. Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára előadásában elhangzott többek között, hogy az utóbbi 7 év turisztikai támogatását illetően, az odaítélt 4,1 milliárd forinttal Zalaegerszeg a megyei jogú városok között az első helyen szerepel.

 

 

 

vissza az elejére