A kerámia nevet viseli majd Vihar(károk)    

        A kerámia nevet viseli majd

Átkötőút a mártírok és az arany jános utca között

n A Kerámia nevet viseli majd az az utca, ami az épülő társasházak mellett létesül önkormányzati beruházásban, közúti és gyalogos összeköttetést biztosítva a Mártírok útja valamint az Arany János utca között. Ezáltal egy új belvárosi negyed alakul ki Zalaegerszegen.

– A. L. –

Eltelt tíz év, amikor nem történt semmi, ugyanakkor örömteli látni, hogy növekedik a fizetőképes kereslet, melynek következtében lakásépítési hullám indult el a városban, fogalmazott Balaicz Zoltán a sajtóbejáráson. A polgármester arra utalt, hogy a korábban elbontott Kerámiagyár és környezete a ’90-es évek óta az utolsó megmaradt barnamezős belvárosi területként egyfajta torzója volt a városnak. Az új városvezetés 2015-től kezdve intenzíven foglalkozott a terület rendezésével, 2016 végére a telekalakítási eljárások lefolytatása mellett elkészítette a szükséges közművek, utak engedélyes és kiviteli terveit. Ezek kivitelezése önkormányzati és állami források felhasználásával idén valósul meg, kapcsolódva a két lakásépítési magánberuházáshoz. A polgármester jelezte, hogy a Color már meglévő első ütemével, az épülő második ütemével, valamint a ZÁÉV ugyancsak most épülő társasházával együtt 82 új lakás létesül 2018 második negyedévére, mellyel egy új, tetszetős belvárosi negyed is kialakul.
Adatokat is ismertetett, miszerint 2016-ban 88, míg 2017-ben 106 új társasházi lakás épült illetve épül fel. Építéshatósági egyeztetés alatt van 124 új társasházi lakás, ami összesen 318 új lakást jelent. Ezenfelül az elmúlt két évben összesen 86 családi ház építése kezdődött meg egyszerű bejelentéssel. Ilyen nagyságú lakásépítési kedvre nem volt példa tíz esztendeje, hangsúlyozta.
Bali Zoltán, a térség önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy rendre visszatérő téma volt hogyan lehetne élővé, belső területté tenni a Síp, a Flórián utcák és a Vizslapark övezte környezetet, ami egyúttal szerves része is lenne a belvárosnak.Az átkötőút megépítése ugyancsak napirenden volt évek óta. Mindezen szándék most válhat valóra az önkormányzat és a magánbefektetők együttműködésében. Az önkormányzat a Mártírok útja és az Arany János utca között 1x1 sávos átkötőutat épít a társasházak felől járdával, parkosított résszel. A csapadékvíz megfelelő elvezetése érdekében bővítik a Vizsla-csatornát, mely felett térkövezett gyalog- és kerékpárutat alakítanak ki a Síp utca és a kis Vizslapark között. A Flórián utca becsatlakozásánál parkolóhelyeket létesítenek, valamint az Arany János utcában a Platán sortól a Rákóczi útig korszerűsítik a már igencsak elavult szennyvízcsatorna-hálózatot az út teljes helyreállításával. Az önkormányzat minderre közel 800 millió forintot fordít – ebből a felsorolt beruházások összértéke 650 millió forint –, melyet saját erőből illetve a területi infrastrukturális fejlesztési programból biztosít.
Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány a lakásépítés ösztönzésére otthonteremtési programot hirdetett, a CSOK-igénylések jelenleg már meghaladják a 100 milliárd forintot. Kitért arra, hogy a járműipari tesztpálya kapcsán is óriási igény várható zalaegerszegi lakásokra az elkövetkező években, a beköltözni szándékozók száma a több százat, de akár a több ezret is meghaladhatja.
Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója felidézte, hogy a területet mintegy húsz évvel ezelőtt vásárolták meg azzal a céllal, hogy minőségi lakókörnyezetet alakítsanak ki a belvárosban. Ez a tervük most válik valóra, olyan lakásokat építenek a családok számára, melyek a jövő századában is megállják a helyüket. 
 

 

 

vissza az elejére


Vihar(károk)

n Az elmúlt hét közepén rég nem látott vihar csapott le, és okozott károkat Zalaegerszegen. A szél fákat csavart ki, ágakat szakított le, vezetékeket tépett le és tetőket bontott meg városszerte. A látvány helyenként meghökkentő volt.

A szakemberek, az önkormányzati cégek, a polgármesteri hivatali műszaki osztályának munkatársai azonnal megkezdték az óriási vihar okozta károk felszámolását, de természetesen ez időbe tellett. Kérték a lakosságot, hogy kellő körültekintéssel közlekedjen, parkoljon, különösen a fasorral szegélyezett járdák, utak mentén, illetve a ligetek, parkok környékén.
A kárelhárítás folyamatos, nem megy egyik napról a másikra. A letört, félig leszakadt ágakat elszállítják, de akadhatnak olyan területek, ahol ez csak később történik meg, hiszen a viharkárok az egész várost érintették. Felhívták a figyelmet arra is, hogy mind a gyalogosok, mind a járművezetők különösen figyeljenek egymás biztonságára.
Az önkormányzat kérte, kéri a lakosságot, jelezzék a polgármesteri hivatal műszaki osztályán, amennyiben kidőlt fát, leszakadt faágakat, beszakadt, sérült útfelületet vagy egyéb, a heves időjárás okozta balesetveszélyes helyzetet észlelnek.

 

 

vissza az elejére