Feléled a Zala-holtág Ezüstérmes Zrínyisek    

Feléled a Zala-holtág

Új park a zöld zala program keretében

n A Zala folyó nem mindig az a csatornaszerű jelenség volt, mint amilyennek most ismerjük. A város egykor szoros kapcsolatban állt a folyóval; fürdőzési és közlekedési lehetőséget adva az itt élőknek, ezenkívül számos malom is működött a part mentén. A Zala az ország 12. leghosszabb folyója a maga 126 kilométerével.

– pet –

Mindezekről Balaicz Zoltán polgármester beszélt a minap egy sajtótájékoztatón, melyen a Zöld Zala-part projekt részleteit ismertették. A Zala-holtág revitalizációja régi álma a városnak. A jövőben egy TOP-pályázatnak köszönhetően valósulhat meg a fejlesztés.
Ami a folyó történetét illeti: 1795 kritikus esztendőnek számított, hiszen árvíz sújtotta a várost, melynek következtében több száz ház sérült meg, és halálos áldozatok is voltak. A 20. század első évtizedeiben az áradások miatt már sor került kisebb szabályozásra, beavatkozásra, ám a komoly és látványos folyószabályozás csak 1961–63 között történt meg.
A polgármester úgy fogalmazott: ez egy brutális beavatkozás volt, hiszen megváltozott a természetes környezet, átalakult a táj, a folyó csatornaszerűvé vált, a rétek az iparterületeken túlra kerültek, a malmok pedig eltűntek.A 10 korábbi malomból ma már csak a holtágon álló, a falumúzeumban található Hencz-malom látható.
A holtág várost érintő és hasznosítható része persze bőven túllóg a skanzen területén: nagyjából az olai vasútállomás, vasúti sín, belső elkerülő út, kutyaiskola közötti háromszög alakú zöldterületet szeretné megújítani a város a TOP-pályázatnak köszönhetően.
A hamarosan induló – és 350 millió forintból megvalósuló – Zöld Zala-projekt arra tesz kísérletet, hogy a holtág zöldfelületét gyalogos hálózatokkal, sétányokkal, kerékpárúttal, sportpályákkal, játszóterekkel tegye újra élhetővé az itt élők és a turisták számára. Az elképzelések szerint az Ó-Zala medrébe visszaeresztenék a vizet, hogy az egykori meder feléledjen, így gyaloghidakkal és más látványelemekkel is bővülne a terület.
A sajtótájékoztatón dr. Vadvári Tibor alpolgármester jelezte: ez a fejlesztés a TOP-programon belül még másik két projekthez is kapcsolódik: a Göcseji Falumúzeum fejlesztéséhez és a turisztikai célú kerékpárút-fejlesztéshez is. A közös cél, az élhető környezet kialakítása. Vigh László országgyűlési képviselő gratulált a projekt indulásához és felhívta a figyelmet a természetes környezet kialakításának fontosságára, mely természetesen összekapcsolódik az épített környezettel.
 

Partnerségi tervezés

 

Zöld-Zalapart – Zala-holtág revitalizáció és rekreációs célú vízparti sétány
TOP-6.3.2-15-ZL1-2016-00001 projektben

 

Zalaegerszeg belvárosának északi részén megújul
a belső elkerülő út és a vasúti sín közötti park.
Újraéled a Zala-holtág, vízparti sétány,
kávézó-bisztró, játszótér, fitneszpark is épül.
 

 

Adunk az Ön véleményére!

 

A www.zalamedia.hu honlapon a Zöld-Zalapart menüpontban olvassa el
a projektről szóló tájékoztatót, és nézze meg a látványterveket is.

A honlapon található „véleménybox”-ban vagy
az erre a célra létrehozott zoldzalapart@gmail.com
címre küldöttelektronikus levélben (e-mail)írja meg a véleményét arról, hogy mit gondol a a park átépítéséről.
 

 

A Zala-rét megint szép lesz…

 

 

 

vissza az elejére


Ezüstérmes Zrínyisek

Fizikából nemzetközi csúcson

n Az Indonéziában megrendezett 48. nemzetközi fizika diákolimpián a Magyarországot delegáló öt versenyzőből ketten a zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium diákjai.

– b. k. –

Ezzel a várost és az oktatási intézményt is képviselték az ország színei mellett a nemzetközi megmérettetésen, méghozzá kiváló teljesítménnyel, ezüstéremmel. Kovács Péter Tamást és Nagy Botondot, valamint a felkészítő tanárt, Pálovics Róbertet ez alkalomból köszöntötték a városházán.
Yogyakartában július 16–24. között rendezték meg a nemzetközi versenyt, melyen a fizika terén elméleti tudást és gyakorlati jártasságot kellett bizonyítani. Az olimpián 88 ország 395 diákja vett részt. Elméletben az Univerzum tágulása és a katasztrófajelenségek volt a téma. Gyakorlati feladatként pedig a földrengés-érzékelő eszközök működése és egyéb méréstechnika volt a feladat. Az ötfős magyar csapatban egy aranyérem született (Tompa Tamás Lajos), a többiek pedig ezüstérmet érdemeltek ki. Köztük a két zalaegerszegi fiatal, akik így jócskán túllépve a műszaki egyetemen elvárt pluszpontokat, fizika szakon folytathatják tanulmányaikat az ősztől. Kovács Tamás Péter már második alkalommal szerepelt diákolimpián, ami kiemelkedő teljesítmény az iskola életében.Továbbá az is, hogy egyszerre két zrínyis diák került az országos diákolimpiás csapatba.
Volt tehát mihez gratulálni Balaicz Zoltán polgármesternek, dr. Vadvári Tibor alpolgármesternek és Kajári Attila tankerületi igazgatónak. Elismeréssel szóltak nemcsak a diákok szorgalmáról, hanem a felkészítő tanárról és iskoláról, valamint a hátteret biztosító család szerepéről. Horváth Attila gimnáziumigazgató megjegyezte, a tehetséggondozás kiemelt feladat az intézményben.
Pálovics Róbert felkészítő tanár elmondta, 30 éve áll a katedrán, nehéz a tehetséges gyerekeket egymáshoz viszonyítani, de a nevezett két diák biztosan a legjobbak között van.
– Nagyon hosszú lenne az a lista, amelyben felsorolhatnánk azokat a versenyeket, ahol ez a két diák részt vett és sikerrel járt. Az olimpiáig eljutni hosszú folyamat, a kiemelkedő tehetség mellett sok szorgalom és kitartás is kell hozzá. Diákként fizikából ennél magasabb szint nincs – mondta örömmel a pedagógus.
 

 

 

 

vissza az elejére