Jubilál a Népművészeti Egyesület és az Alkotóház Indul a szezon Vietnami delegáció a városházán
 
 

Jubilál a Népművészeti Egyesület és az Alkotóház

Ünnepi hétvége színes programokkal, tortával és gratulációkkal

n Ünnepeltek a hétvégén a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagjai. S van is mit: 35 éve alkotnak összefogott csapatot Skrabut Éva elnökletével, s második otthonuk a szintén 35 éves Gébárti Kézművesek Háza, melyet Prokné Tirner Gyöngyi vezet.

– B. K. –

Ez utóbbi mára az ország egyetlen működő alkotóháza, s akit kicsit is érdekel a téma, tudja, tele van élettel, programmal, tanulnivalóval. Amatőrnek, szakembernek egyaránt érdemes látogatni, figyelemmel kísérni a programokat. A születésnapot több kiállítással tették nyilvánossá.
A hétvégi programsorozatot a népművészek „Életfája”, azaz az elmúlt 35 év munkáiból válogatott kiállítás nyitotta meg a Keresztury VMK-ban. A kézművesség minden ágából kézzelfogható csodákat vonultat fel a tárlat.Minderről és az elmúlt 35 év munkájáról elismeréssel beszélt dr. Vadvári Tibor alpolgármester és Beszprémi Katalin, a Hagyományok Háza munkatársa. Mint mondta, a népművészetet abbahagyni nem lehet, csak elkezdeni, s ez különösen igaz a zalaakra, akik „kamionszám” szállítják alkotásaikat a kiállításokra, s országosan is tisztelik munkásságukat. A szép munkák, a jó közösség mellett szakmai konferenciák helyszíne is a gébárti ház, s jól megírt pályázatok segítik a folyamatos életet, a napi gyakorlatban hasznos fejlesztéseket, tette még hozzá a szakember.
  A fenti tárlat mellett Gébárton is kiállításokkal készültek. Az egyik nem szokványos, dokumentális, és egy másik típusú múltidéző, ami honfoglalás kori jurtát mutat életközelből. Valamint az országosan egyedülálló fejfabemutató is látható, mely éppen elkészült az ünnepi hétvégére 22 alkotó önkéntességének köszönhetően.
Természetesen a nagyközönséget is ünnepelni várták. A tárlatok mellett Nyitott Műhellyel, a szokások szerint ingyenesen.
(A rendezvényről részletesen következő számunkban számolunk be.)
 

 

 

 

vissza az elejére


Indul a szezon

Klasszikusok és sok nevetés

Indul az őszi szezon a hangversenyteremben

n Orgonafelújítás, vicces férfiak és a hagyományos, népszerű programsorozatok – megkezdődött az őszi/téli szezon a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben is.

– pet –

A következő hónapok terveiről Flaisz Gergő, a Keresztury VMK intézményegységeinek igazgatója, valamint Majer Piroska, a hangversenyterem csoportvezetője tájékoztatta a sajtót.
Az igazgató elmondta: a Keresztury VMK egyes intézményeinél már hosszú ideje problémaként merült fel, hogy nem lehet bankkártyával fizetni a jegypénztárakban. A nyár folyamán igyekeztek orvosolni ezt a problémát és fejleszteni a technikát. Ennek eredményeképpen szeptember közepétől a hangversenyteremben is, és a többi VMK alá tartozó kulturális helyszínen is elérhető lesz a kártyás fizetés. Ezenkívül a jövőben online jegyvásárlásra is lesz lehetőség.
A zsinagóga programjairól Majer Piroska szólt.Elhangzott: folytatódnak a megszokott programsorozatok; vagyis a JazzSzerda, a Klasszikus bérlet és az Orgona bérlet. A szezon a „klasszikussal” indul, hiszen szeptember 22-én egy különleges esemény várja a zenekedvelőket. A Kaláka együttes és a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar Cross over című koncertjére kerül sor. Az est családi programnak is beillik, hiszen megzenésített versek és gyerekdalok is felcsendülnek.
Az Orgona bérlet első előadására a zene világnapján, vagyis október 1-jén kerül sor Elekes Zsuzsa és Mátyás István közös hangversenyével, ami tulajdonképpen egy „orgonapárbaj” lesz. A művészek egymásra reflektálnak majd, sőt négykezes zenélésre is sor kerül.
A csoportvezető elmondta: ez a koncert orgonaünnep is lesz egyúttal. Épp 30 éves ugyanis a zalaegerszegi orgona, ami a következő hetekben némi tisztításon és karbantartáson is átesik, a városi önkormányzat támogatásának köszönhetően.
Hosszú évek óta sokak kedvence a jazz- és világzenére épülő JazzSzerda rendezvénysorozat, mely az idei szezonban is minden hónap első szerdáján várja a közönséget. Az első koncert október 11-én lesz: többek között Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula és Radics Gigi – vagyis a Rákfogó Emlékzenekar lép színpadra. A JazzSzerda fő támogatója és névadó szponzora idén a Zalaegerszegi Titánok jégkorongcsapat lett.
Nem maradunk ősszel nevetés nélkül sem, hiszen az Egerszegi Páholy soron következő estjein csupa vicces férfi lép majd fel. Első körben (október 3-án) Bődöcs Tibor humorista, aki ezúttal nem stand up-pol, hanem legújabb kötetét (Addig se iszik) hozza el az estre. Társa pedig Szálinger Balázs lesz, akivel irodalmi paródiákat is bemutatnak. A művészeket továbbra is Karáth Anita, az est háziasszonya látja vendégül. November végén pedig Mucsi Zoltán és Scherer Péter színművészek érkeznek a páholyba.
Ami a kiállításokat illet: szeptemberben Bánfalvi Rita ékszereiből nyílik tárlat, októberben a Vitrin képzőművészeti egyesület csoportos kiállítására kerül sor; sok helyi művésszel. Novemberben pedig egy kortárs textilkiállítás várja majd a közönséget.
A programsorozatok további fellépőiről a VMK honlapján olvasható bővebb információ.
 

 

 

 

vissza az elejére


Vietnami delegáció a városházán

Testvérvárosi kapcsolatot létesítenének

n Vietnami kulturális és gasztronómiai bemutató megrendezése, valamint testvérvárosi együttműködés kialakítása is szóba került a találkozón.

– A. L. –

A Vietnami Szocialista Köztársaság nagykövete által vezetett küldöttséget fogadta Zalaegerszeg vezetése a városházán, a delegáció ezt megelőzően megkoszorúzta Ho Si Minh, volt vietnami elnök szobrát a landorhegyi városrészben.
Európában egyedülálló módon csak Zalaegerszegen van szobra Ho Si Minh-nek, melyet és annak környezetét a nagykövetség támogatásával valamint az önkormányzat hozzájárulásával újítottak fel 2015-ben. Balaicz Zoltán polgármester ezekkel a szavakkal köszöntötte a delegáció tagjait, jelezve azt is, hogy a két ország között hagyományosan jó a kapcsolat.Emlékeztetett a tavaszi látogatásra, amikor is a gazdasági együttműködés lehetőségeiről, valamint a zalaegerszegi szívcentrum szakmai segítségnyújtásáról esett szó. A polgármester, mint mondta, szívesen adnak lehetőséget egy vietnami kulturális és gasztronómiai bemutatóra a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.
Truong Thi Mai, a VKP Központi Bizottságának titkára köszönte meg elsőként a szívélyes fogadtatást, gratulálva a város első említésének 770 éves jubileumához. Megköszönte Ho Si Minh szobrának gondos ápolását, majd a két ország, a két kormánypárt sokoldalú kapcsolatáról szólt.
Nguyen Thanh Tuan, a Vietnami Szocialista Köztársaság nagykövete méltatta a várossal való együttműködést, jelezve azt, hogy készek további támogatást adni a Ho Si Minh-szobor és környezetének még szebbé tételéhez. Bejelentette azt is, hogy a volt elnök szülővárosa és annak megyéje szívesen létesítene testvérvárosi kapcsolatot Zalaegerszeggel.
Balaicz Zoltán polgármester megköszönte a lehetőséget, és a nagykövet segítségét kérte a kapcsolatfelvétel kialakításában. A fogadáson részt vett Vadvári Tibor alpolgármester, valamint Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki az épülő tesztpályára és a benne rejlő gazdasági, oktatási, kutatás-fejlesztési együttműködésekre hívta fel a vietnami delegáció figyelmét.
 

 

 

 

vissza az elejére