Stabil gazdálkodás Aszfaltozzák a tesztpályát Luther Márton emlékére  

Stabil gazdálkodás

Újabb három beruházás kapott zöld utat

n Jó hangulatú, szakmai vitákkal tarkított közgyűlésen vagyunk túl – jellemezte az előző napi testületi ülést hagyományos sajtótájékoztatóján Balaicz Zoltán polgármester, aki a legfontosabb döntésekről és aktuális témákról számolt be.

– V. Zs. –

Döntött a közgyűlés a 2017 harmadik negyedévi költségvetési rendelet módosításáról, melyre azért volt szükség, mert új tételek érkeztek a város számlájára. Az alsóerdei sport- és szabadidőpark kialakítására 739 millió forint állami támogatás jött, valamint a Magyar Atlétikai Szövetségtől az eddigi 125 millióhoz érkezett még 10 millió forint a rekortánpálya felújítására. A felújított pálya ünnepélyes átadására várhatóan október 5-én kerül sor. Újabb TOP-források is megjelentek a költségvetésben, melynek a főösszege így 27 milliárd 223 millió forintra alakult. Az első féléves gazdálkodás „biztos lábakon áll, stabil” – jegyezte meg a polgármester. Szólt arról, hogy a bevételi oldal miért haladja meg a kiadási oldalt. Ennek oka, hogy a TOP-program és a Modern Városok Program keretében érkeznek a források, ugyanakkor a lehívott összegek felhasználása (terveztetés, engedélyeztetés, közbeszerzés) hosszadalmas folyamat, hónapokat vesz igénybe, így nem szerepelhet még a költségvetés kiadási oldalán.
Tájékoztatót kapott a testület a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények helyzetéről, az aktuális fejlesztésekről. Balaicz Zoltán elmondta, a három intézményben 346 elsőéves kezdi meg tanulmányait, ami azért is örvendetes, mert nem csökkent a létszám úgy, mint más városok hasonló intézményeiben. Felújításra, kutatásfejlesztésre, különböző programok indítására 4,4 milliárd forint áll rendelkezésre. További pályázatok elbírálása is folyamatban van, amennyiben ezek is sikeresek lesznek, több mint ötmilliárdos fejlesztés valósulhat meg.
A TOP-program keretében az északi ipari parkban számos infrastrukturális fejlesztés valósulhat meg 2020-ig, mintegy 2,5 milliárd forintból. Így az ipari park vízellátása, útépítés (kelet–nyugati és észak–déli feltáró utak), két körforgalom kiépítése, közvilágítás (az észak–déli feltáró úton és a 76-os főúton kialakítandó körforgalom mentén tervezik), gáz- és villanycsatlakozás, csapadékvíz- és szennyvízcsatorna-kiépítés történik a következő években.
2018-ban kezdődhet a 162 férőhelyes munkásszálló felújítása, mintegy 600 millió forintos beruházással, melyhez 360 millió az állami támogatás. Döntés született arról, hogy jövőre is csatlakozik Zalaegerszeg a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjrendszerhez. A város ehhez 7 millió forintos keretösszeget biztosít.

Újabb három beruházás kapott zöld utat. A Magyar Közlönyben megjelent az uszodaépítést, a logisztikai központot és konténerterminált, valamint a közösségi közlekedés fejlesztését célzó kormányhatározat.

 

 

 

vissza az elejére


Megkezdték a dinamikus pálya aszfaltozását a járműipari tesztpályán, melynek megtekintésére invitálta a sajtó munkatársait Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. 

– AL –

Elmondta, a 300 méter átmérőjű dinamikus pálya a talajrétegezés elvégzése után 80 méteres kavicságyat kapott. Erre kerül rá most az aszfalt, és még két kopóréteg. A vízszintes felületen mindössze egy centiméteres az esés, amit azért alakítottak így, hogy az esővíz lefolyjon róla. Egy speciális, 9 méteres szélességű aszfaltozógéppel naponta 800 tonnát dolgoznak be. A munkát szeptember végére szeretnék befejezni. A sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatását követően három épület építését is megkezdik, melyek jövő tavaszra készülnek el. Ugyancsak megkezdődött a tesztpálya észak-nyugati részén a Smart City miniváros kialakításának talaj-előkészítési munkálatai is, ahol az autónom járműveket tesztelik majd.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Luther Márton emlékére

Közösségi tér lesz az evangélikus templom mellett

 

 

n Már az öntödében van a város legújabb köztéri alkotása, mely a reformáció 500. évfordulója alkalmából Luther Mártonnak állít emléket. A szobrot október 28-án avatják fel hivatalosan, az evangélikus templom mellett kialakított kis téren.

– pP –

A reformáció szellemi atyjának alakját Farkas Ferenc szobrászművész mintázta meg az önkormányzat felkérésére. A szobor bronzból készül, a kétméteres, embernagyságú figura egy lépcsőt idéző posztamensről „lép le” a járókelők közé. Kezében a Bibliát tartja. A szobrászművész érdeklődésünkre elmondta: dinamikus műről van szó, hiszen Luther egy tevőleges folyamatban, a szentírás doktoraként, magyarázójaként kerül bemutatásra. Öltözéke a korabeli viseletet idézi; hosszú kabátot, csizmát, sapkát visel.
Cél volt az is, hogy a szobor ne magas, hanem alacsony posztamensre kerüljön, ezzel is azt jelezve; Luther közülünk való, nem magasodik az emberek fölé.
A szobrászművész az alak megmintázása előtt tanulmányozta a korábbi Luther-ábrázolásokat, valamint áttekintette a lelkész életrajzát is. Rengeteg grafikát, metszetet, festményt nézett meg, hogy hitelesen tudja ábrázolni a reformáció szülőatyját. Azonban a rajzok nagyon különböző módon ábrázolták Luthert, ezért végül Lucas Cranach egyik ismert portréját vette alapul. Nemcsak azért, mert ő volt a reformáció korának egyik legismertebb német festőművésze, hanem mert közeli barátságban volt Luther Mártonnal, sőt keresztszülőséget is vállaltak egymás gyerekeinek.
A szobor október végén kerül az evangélikus templom keleti oldalára, ahol a város egy hangulatos teret is kialakít. Ez közösségi térként, ünnepségek helyszíneként is funkcionálna; alkalmanként 40–50 fő befogadására lesz képes. A szobor elhelyezéséről és a tér kialakításáról a szeptember 14-i közgyűlés döntött.

 

 

 

 

vissza az elejére