Húsz éve a gyermekek védelmében Megszépült Ismét marihuánafogás  

Húsz éve a gyermekek védelmében

Jubileumot ünnepelt a gyermekjóléti szolgálat

n Minden közösségnek, de legfőképp a közösség által megválasztott önkormányzatnak kötelessége a nehéz sorsú egyének és családok, kiemelten a gyerekek támogatása – fogalmazott Tolvaj Márta szociális ügyekért felelős alpolgármester a Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ gyermekjóléti szolgálatának 20 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

– Antal Lívia –

Mint mondta, a család szerepe napjainkban újra a figyelem középpontjába került, és mint intézmény sokszínű jelleggel bír, ugyanakkor továbbra is életünk kiindulópontja, boldogságunk és jólétünk meghatározója. Zalaegerszeg, mint gondoskodó város, éppen ezért tekint évek óta stratégiai ágazatként a szociális és egészségügyi közszolgáltatásokra. Jelezte, hogy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény 1997. novemberi hatályba lépésével egyidejűleg az önkormányzat létrehozta a Családsegítő Szolgálaton belül a gyermekjóléti szolgálatot. Ezt a törvényt azóta többször módosították, ahogy az intézmény is sok szervezeti változáson ment át az elmúlt 20 évben. Időtállónak bizonyultak azonban a törvény célját és alapelveit meghatározó rendelkezések, melynek megvalósításában a Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ működik közre.
Tolvaj Márta beszélt a hazai családvédelem történelmi múltjáról is. Ennek kapcsán többek között megemlítette Szent István törvényeit, dr. Erőss Gyula által megalkotott első magyar gyermekvédelmi törvényt 1901-ből, ami állami feladatként jelölte meg a gyermekvédelmet, valamint az 1940-ben létrejött Országos Nép- és Családvédelmi Alapot (ONCSA) a sokgyermekes szegény családok támogatására.
  Kitér arra is, hogy önmagában a jogalkotás nem oldhatja meg a problémákat, a város éppen ezért olyan szociális ellátórendszert épített ki, biztosítva a személyi és tárgyi feltételeket, amely országos szinten is mintaértékű. Szólt a jelen szociális és egészségügyi beruházásairól, mely program részeként a Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ épülete is megújulhatott. Az alpolgármester végül köszönetét kifejezve az eddig végzett munkáért, az önkormányzat jubileumi emléklapját adta át Zsolnai Judit intézményvezetőnek.
Az 1997-es gyermekvédelmi törvény rendelkezéseit bemutatva, Zsolna Judit azt emelte ki, hogy a családokkal való együttműködés során legfőképpen azt kell elősegíteni, hogy a gyermek a családban nevelkedhessen. Ezt az ellátást a gyermek és családja helyzetéhez, szükségleteihez igazodóan kell nyújtani. Beszélt arról is, hogy 2016. január elsejétől életbe lépett új törvény markáns változásokat hozott a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások működésében, feladataiban, melyhez szakmai programjukat igazították, különös tekintettel a gyermekbántalmazás felismerésére és megszüntetésére. Alapellátásként gyermekjóléti szolgáltatást és személyes gondoskodást végeznek, emellett speciális szolgáltatásokkal is rendelkezésre állnak a családok számára.
A gyermekjóléti szolgálat elmúlt húsz évének főbb történéseit is megismerhették a jelenlévők Tóth Zsuzsanna intézményvezető-helyettes vetített képes előadásában.

 

 

 

 

vissza az elejére


Megszépült

n Ötvenöt éves korára teljesen megújult a Belvárosi I. Számú Óvoda Mikes Kelemen Utcai Tagóvodája, ami még 1962-ben épült. A gyerekeket szeptemberben már egy megszépült intézmény várta, ahol a májusban megkezdett munka augusztus 21-ére fejeződött be.

– AL –

A város egyik legrégebbi óvodája 76,72 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével újulhatott meg a TOP-programból. A kivitelezés során az épület teljes építészeti és energetikai korszerűsítésen esett át. Megújították a belső tereket, valamint a kiszolgálóhelyiségek burkolatait. Az óvoda telkén akadálymentes parkolót létesítettek. A Mikes utcai óvodában a szennyvízhálózat és a csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciója is megvalósult, ami így összesen 84 millió forintra emelte a beruházás értékét.
A műszaki átadáson Balaicz Zoltán polgármester többek között arról beszélt, hogy a TOP-program tartalmának átdolgozása révén az eredeti tervekhez képest jóval több intézményt tudnak felújítani. Bali Zoltán önkormányzati képviselő a városrészben megvalósítandó fejlesztéseket, közte a Vizslapark rekonstrukcióját ismertette. Vigh László országgyűlési képviselő az óvodák gyermeknevelésben betöltött fontos szerepéről beszélt, majd Horváthné Ambrus Marianna intézményvezető köszönetét fejezte ki a beruházásért, amellyel régi vágyuk teljesült.

 

 

 

 

vissza az elejére


Ismét marihuánafogás

Saját célra termelt a tettes

n A zalaegerszegi Szenterzsébethegyen fogták el a rendőrök azt a 30 éves helybéli férfit, akinek ingatlanán 4235 gramm szárított kannabiszt találtak.

– pet –

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányságra még szeptemberben érkezett a bejelentés, mely szerint az említett hegyen kábítószer-termesztés folyik. A nyomozók a helyszíni szemle és az adatgyűjtés után október 17-én reggel fogták el a 30 esztendős, büntetlen előéletű, munkanélküli férfit. A rendőrök az elkövető szenterzsébethegyi házától nem messze, egy gazdasági melléképületben, a szalmabálák között találták meg a nagy mennyiségű marihuána-törmeléket – tájékoztatta a sajtó képviselőit Andor László őrnagy, a bűnügyi osztály vezetője.
Elhangzott: a férfi még a nyár folyamán a telkétől nem messze ültette el a kannabiszmagokat egy erdős részen. Miután a növények megnőttek, azokat a melléképületbe vitte, ahol felfüggesztve, kiterítve szárította őket. A szárítmányokat és az őrleményeket úgy helyezte el, hogy azokat kívülről ne lehessen látni.
A férfi beismerő vallomást tett. A kihallgatáson azt mondta, hogy rendszeres kábítószer-használó, és saját fogyasztásra termelte a marihuánát. Anyagi forrásai ugyanis elapadtak, és nem volt pénze a drogra. Az elkövető szabadlábon védekezhet. Tette akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.
Andor László elmondta: augusztus végétől október 17-ig kábítószer birtoklása miatt összesen 14 ügyben indult eljárás, és 13 személyt gyanúsítottak meg. Az eljárások során 146 tő kendert, valamint 4568 gramm marihuána-törmeléket foglaltak le. A kábítószerfogás összértéke a feketepiacon körülbelül 30 millió forintra tehető.

 

 

 

 

vissza az elejére