Lelki egészségtelenség, és ami mögötte van

Fontosak a visszajelzések

Civil összefogással MSZP: A nyugdíjasokért

Lelki egészségtelenség, és ami mögötte van

Mit tehet a gyermekpszichiátria a gyermekvédelemmel együtt?

n Ahogy a gyermekvédelemben, úgy a gyermekpszichiátriában is nagyon fontos a megelőzés, a gyerekek lelki egészségének megóvása, mert csak ezáltal tudnak egészséges felnőttekké válni – hangsúlyozta dr. Babrik Zsuzsanna adjunktus, pszichiáter, gyermekpszichiáter szakorvos a zalaegerszegi gyermekjóléti szolgálat 20 éves jubileumi rendezvényén.

– A. L. –

A gyermekpszichiátria és a gyermekvédelem kapcsolódási pontjairól tartott előadásában elgondolkodtató tényt közölt, miszerint hazánk gyermekkorú népességének 10–25 százaléka valamilyen pszichés rendellenességben szenved. Nem kedvező a gyermekpszichiátriát is jellemző szakemberhiány, mintegy hatvan gyermekpszichiáter dolgozik az egészségügyben az országban, ami nagyon kevés a megfelelő szintű ellátáshoz.
A gyermekeket érintő pszichés betegségek nem egyszerű kórképek, nem olyan, mint egy mandulagyulladás, hanem számos öszszetevő befolyásolja kialakulását, amelyben biológiai, genetikai, pszichológiai, környezeti és szociális hatások egyaránt szerepet játszhatnak. A gyermekvédelemhez kapcsolódósan nagyon sok függ attól, hogy a gyermek milyen családi közegben nő fel, mit kap a szüleitől, a tágabb családi környezettől, de az óvoda, az iskola, a társadalom által alkotott szabályok, keretrendszerek ugyanúgy meghatározó tényezők a gyermek lelki fejlődésében.
A szakorvos beszélt arról is, hogy mára a tekintélyelvű nevelési normákat a megengedő nevelés gyakorlata váltotta fel. A szülők gyakorta aggódnak amiatt, hogy „nem traumatizálják súlyosan a gyereket”, ha például ki akarják venni a kezéből a távirányítót. A szülő és gyermek kapcsolati problémáit, a gyermek fejlődésének gátló tényezőit életkori szakaszonként is jellemezte dr. Babrik Zsuzsanna. A csecsemőkor kapcsán beszélt a nem kívánt terhesség, az elhagyás, a gyermekotthonba helyezés, az örökbefogadás kihatásairól, ami a szülőhöz való kötődést gátolja, ahogy megnehezítik a kamaszkorban jelentkező – kik a szüleim, ki vagyok én – kérdések az egészséges identitás és személyiség kialakulását is. Kitért a csecsemőkori bántalmazásra, melyben rizikótényezőnek nevezte a koraszülöttséget, valamint a csecsemő temperamentumát, hogy a szülő nem bírja elviselni a csecsemő sírását.
Az óvodáskor pszichés problémái között említette többek között a beszédmegértés és kifejezés zavarait, az elszakadástól való félelmet, az értelmi fejlődés elmaradását, melynek okai mögött fizikális bántalmazás és elhanyagolás is állhat. A kisiskolás korban nagyon markáns problémát jelent a megfélemlítés, a kisebbek, gyengébbek bántalmazása az iskolában a többség által. Mindez korai viselkedészavarokhoz vezethet, akár iskolakerüléshez. Mint mondta, a serdülőkorban a gyermekpszichiátriai kórképek közül főleg a szorongásos megbetegedések kerülnek előtérbe, félelem a kigúnyolástól, a többiek véleményétől, a megszégyenüléstől. A depresszió, a bizonytalan önkép olyan deviáns magatartásokhoz vezethetnek, mint a korai alkohol- és drogfogyasztás, a szexuális gátlástalanság vagy bűncselekmények elkövetése.
Mindezen problémák kezelése, enyhítése, megoldása a gyermekvédelem és a gyermekpszichiátria szoros együttműködését követeli meg.

 

 

 

 

vissza az elejére


            Fontosak a visszajelzések

n Az évi előadás-sorozat részeként, őszi nyitányként ezúttal nem a kultúra volt a téma, hanem a politika. A Zalaegerszeg Barátai Egyesület meghívására ifj. dr. Lomnici Zoltán, a Civil Öszszefogás Fórum alelnöke és szóvivője tartott előadást Magyarország és az Európai Unió jelenéről és nehezen kiszámítható jövőjéről.

– b. k. –

Bali Zoltán, a szervező egyesület vezetője elmondta, a könnyedebb hangvételű előadások mellett időnként közéleti, gazdasági, politikai témát is felvetnek szakértőket vendégül látva. A szervezőkhöz így kapcsolódott ezúttal a zalaegerszegi CÖF. A 2012 óta működő civil társaságot Jakabffy Lenke vezeti, és közel 100 aktív tagot számlál, hangzott el a rendezvény előtti sajtótájékoztatón. A programon részt vett Vigh László országgyűlési képviselő is, aki a lakossági vélemények felmérésének fontosságáról beszélt, mely jó visszajelzés a kormány politikájával és intézkedéseivel kapcsolatban.
Dr. Lomnici Zoltán szintén a helyi polgárok meglátásainak megismerését hangsúlyozta, a jelenlegi, általa sorskérdéseknek nevezett politikai ügyekben. Így többek között a migráció, a brüsszeli önkény, a nagytőke, az úgynevezett „kétsebességes”, azaz megkülönböztető viszonyulású uniós politika és a jellemző erkölcsi válság ügyében.
– Erkölcsi vonalon nem állunk jól, és itt a hagyományos értékek, döntően a keresztényiség, látszik veszni. A magyaroknak ugyan vannak szilárd hagyományai, melyek nagy valószínűséggel túl fogják élni a szakadozó rendszert – mondta a jogi szakember, majd a nemzeti oldal példaértékűnek értékelt hozzáállásáról beszélt, mely „exportcikké” kezd válni az EU-ban, ahol a történések láttán egyre több jobboldali átszerveződés történik, tette hozzá.

 

 

 

 

vissza az elejére


Civil összefogással

Fejlesztések a város óvodáiban

n KRESZ-parkot avattak az elmúlt héten a Radnóti-óvodában, a fejlesztés civil összefogás eredményeként a Belga étterem és söröző tulajdonosainak kezdeményezésére valósult meg.

Zrinszki István és Zrinszki Mónika számos vállalkozást és cégvezetőket maga mellé tudott állítani, így gyakorlatilag a város öszszes óvodájának és külön kérésre a Béke ligeti iskolának a játszótere is teljes felújításra került. Néhány adat az intézményi fejlesztésekről: 45 mászóka, 15 hinta, 19 homokozó, 13 pad újult meg, 115 négyzetméternyi új térkő kapott helyet óvodákban, és a sort még lehetne folytatni. Minden munkát természetesen egyeztetve az intézményvezetőkkel, akik a kezdeményezők meghívására a vállalkozókkal együtt beszéltek a nagyszabású fejlesztésekről, az összefogásról és köszönetüket fejezték ki.
Zrinszki Mónika a találkozón bejelentette, bejegyzés alatt van az alapítványuk, a jövőben ezen keresztül fogják az eddigi támogatásukat egy magasabb szintre emelni. Magáncégeik nyereségének 20 százalékát kívánják az alapítványnak adni minden évben. Eddig a családi vállalkozásból 10 millió forinttal járultak hozzá az intézményi fejlesztésekhez.

 

 

 

 

vissza az elejére


MSZP: A nyugdíjasokért

n Fontos a nyugdíjasokkal való foglalkozás a szocialista párt számára, éppen ezért külön akciós programot készítenek az idősek segítésért – fogalmazott Kiss Ferenc, az MSZP városi elnöke Góra Balázzsal, a párt megyei alelnökével tartott közös sajtótájékoztatóján.

Elhangzott többek között: a Fidesz-kormány visszaadhatta volna a 13. havi nyugdíjat és az elmúlt hét év alatt emelhette volna a minimálnyugdíjakat is. De nem tette. Eltörölték a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjakat, és felszámolták a szolgálati nyugdíj rendszerét. A kormánynak nem gesztust kell gyakorolnia, hanem a kötelezettségét teljesíteni a nyugdíjasokkal szemben.
Mint Góra Balázs fogalmazott, ha az MSZP kormányra kerül, ismét bevezetik a 13. havi nyugdíjat és ingyenessé teszik a gyógyszert a 65 év feletti krónikus betegségben szenvedőknek. A nyugdíjminimumot a duplájára emelik, és visszaállítják a rugalmas nyugdíjba vonulást. Terveik szerint megszüntetnék a nyugdíj melletti munkavégzés korlátozását, és igazságossá tennék a rokkantellátás rendszerét.

 

 

 

 

vissza az elejére