Baráti ebéd a Skanzenben Festészet napja, művészek ünnepe    

Baráti ebéd a Skanzenben

n Baráti falatozásra invitálták a társintézmények, valamint az önkormányzat és a sajtó képviselőit a közelmúltban a Göcseji Falumúzeumba. A rendezvény apropóját az adta, hogy szeptemberben Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója és Varju András osztályvezető részt vettek a Régi Magyarország Ízei című gasztronómiai fesztiválon, ahonnan a „legjobb leves” kitüntető cím tulajdonosaiként térhettek haza.

– pet –

A múzeumi csapat a nyíregyházi megmérettetésre egy igazi zalai specialitással, mégpedig a göcseji kanászlevessel (vagy más néven makkoltatólevessel) készült. A díjnyertes szakácsok szerették volna az itteni kollégáknak is megfőzni ezt a tartalmas, tájjellegű ételt. Már csak azért is, hogy a helybéliek is tesztelhessék az ínyencséget.
Kaján Imre érdeklődésünkre elárulta: most 80 meghívott vendég számára főzték meg a levest, míg Nyíregyházán körülbelül 120 adag fogyott el az ételből. A kanászleves ezúttal 12 kilogramm csülökből, 5 kiló kolbászból, 1,5 kilogramm házi füstölt oldalasból, valamint kétféle gombából és leveszöldségekből készült el. A végén frissen gyúrt csipetkét, valamint ecetben eltett tárkonyt adtak a leveshez.
A múzeum munkatársai a hajlított ház kemencéjében kenyérlángost is sütöttek az étel mellé.

 

 

 

 

vissza az elejére


Festészet napja, művészek ünnepe

„Vitrinben” a helyi alkotók művei

n A magyar festészet napjához kapcsolódva tizenhat képzőművész alkotásaiból nyílt tárlat a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, a Zalaegerszegi Vitrin Művészeti Egyesület szervezésében. A tárlaton az egyesület tagjai, vagyis a városban élő vagy ahhoz valamilyen formában kötődő művészek munkáit láthatja a közönség.

– pet –

Az alkotók jóvoltából mindig új élmények érnek minket, műveik pedig hol felvidítanak, hol tettekre sarkallnak, hol pedig megfogalmaznak olyan gondolatokat, amiket mi magunk nem tudunk, vagy merünk – fogalmazott dr. Vadvári Tibor alpolgármester a résztvevőket köszöntve. Mint mondta: a csoportos tárlatok azért is fontosak, mert egyfajta kohéziós erő rejlik bennük, ami nélkülözhetetlen a helyi kulturális élet szempontjából is.
A Vitrin egyesület elnöke, Budaházi Tibor festőművész felidézte a szervezet elődjének, a nyolcvanas évek végén alapított ZalaArt Egyesületnek a létrejöttét és szerepét. A cél akkor az volt, hogy minél szélesebb körben ismertessék meg a közönséggel az itt élő művészek munkásságát. Annál is inkább, mert a helyi identitás fontos a képzőművészeti életben. Nem baj, ha a városlakók úgy tekintenek egy-egy alkotóra, hogy ő a „mi festőnk”, vagy a „mi szobrászunk”. A tagsággal kapcsolatban elmondta: vannak olyan művészek, akik már a ZalaArt megalapításánál is ott voltak (Németh János keramikusművész, Frimmel Gyula grafikus, Szabolcs Péter szobrászművész). A Vitrin – mely 2006-ban jött létre – pedig azóta már az újabb korosztályokat is befogadta, például Borbás Helga vagy Oravecz Viktória festőművészek személyében.
A tárlatot dr. Kostyál László művészettörténész nyitotta meg, aki a zalaegerszegi művészek nagy ünnepének nyilvánította az eseményt. Annál is inkább, mert a csoportos bemutató a magyar festészet napjához, közelebbről a festők védőszentjének, Szent Lukácsnak a napjához kapcsolódik. A jeles napon pedig lehetőségünk van a festészet lényegéről is megemlékezni: ábrázolni a nem láthatót, összekötni az embert az istennel.
A művészettörténész szerint a mostani kiállítás anyaga összetett. A bemutatott művek nem kapcsolódnak sem a hagyományos festészethez és szobrászathoz, de a mainstream irányzatokhoz sem. Afféle átmenetet képeznek a kettő között. A művek nem konkrét eseményekre reflektálnak, hanem belső dimenziókba invitálnak minket.
A Vitrin egy generációs egyesület, s ez a tárlaton is jól nyomon követhető. Az alkotók sokszor egymásra hatva, egymás közelében dolgoznak. A töredezettség, a szecessziós formavilág, a reneszánsz ihletettség éppúgy megjelenik, mint a szürrealitás, vagy esetenként a konstruktív formavilág. S bár az alkotók munkásságát már többnyire jól ismerjük, mégis sok újat hozó kiállítás nyílt a hangversenyterem kiállítóterében.
A tárlat november 11-ig látogatható.

 

 

 

 

vissza az elejére