A nemzeti konzultációról Szeméttelepből belvárosi erdő Legyen részese a csapatnak!  

A nemzeti konzultációról

n A történelmi tapasztalat arra kötelez bennünket, hogy „Magyarország soha többet nem eshet el” az iszlám hódítás által és nem engedjük, hogy „belülről foglalják el Magyarországot” – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke az elmúlt héten Zalaegerszegen.

A nemzeti konzultációról tartott lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az illegális migráció kezelésével kapcsolatban „Brüsszel politikája három jelzővel illethető: törvénytelen, antidemokratikus és inkorrekt”. Nem tartják be a dublini szerződést, mely szerint illegálisan senki nem léphet az EU területére. Elfelejtették megkérdezni a német és az európai polgárokat, hogy akarnak-e tömegesen együtt élni az iszlámmal. A magyar kormány azért demokratikus, mert népszavazáson és nemzeti konzultáción is megkérdezte erről az embereket, „és a magyar nép azt mondta, nem akar”. Brüsszel azt csinálja, hogy a migránsok közül kiválogatják azokat, akiknek szakmájuk van és nyelveket beszélnek, őket megtartják, a többieket pedig el akarják osztani.
Magyarország azt mondja, ne induljatok el, ne hagyjátok magatok mögött otthonaitokat, mert „nem fogunk beengedni titeket”. Ezért a magyarok inkább segítséget nyújtanak, kórházat, iskolát építenének, hogy emberi életet élhessenek szülőföldjükön. A nemzeti konzultáció azért fontos, hogy azt tudjuk mondani, a magyar társadalom a kormány mögött van, és ezzel az erővel „harcolunk Brüsszellel, hogy ne legyen illegális migráció”.
A sajtótájékoztatón Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy Magyarország jó úton halad, „ez egy békés, nyugodt, konzervatív ország, mi ezt szeretnénk megtartani a jövőben is”. Ehhez kérik az emberek felhatalmazását. Zalaegerszegre október 30–november 9. között érkeznek meg a nemzeti konzultáció ívei, melyek kitöltését kérte a fideszes politikus.

 

 

 

 

vissza az elejére


Szeméttelepből belvárosi erdő

Fókuszban a negyvenéves parkerdő

n A Balatoni úti Parkerdő története és jelenlegi állapota került fókuszba a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület legutóbbi ülésén. A Zala-réten elterülő, 95 hektáros erdő idén negyvenesztendős. Kezelésére, karbantartására a civilek szerint különös figyelmet kellene fordítania a fenntartó önkormányzatnak.

– pet –

Czeglédy András, az egyesület elnöke az ülés előtt érdeklődésünkre elmondta: negyven évvel ezelőtt fejeződött be a Parkerdő kialakítása. Az évforduló jó alkalom arra, hogy a várossal közösen áttekintsék az erdő állapotát, illetve azt, hogy milyennek is szeretnék látni Zalaegerszeg egyik legszebb zöld szigetét. A civilek véleménye az, hogy vannak problémák, hiszen az utóbbi időben olyan sok fát irtottak ki, mintha faipari gazdálkodás zajlana a területen. Ezenkívül sokszor késik a kaszálás. Néhány hete (hosszú szünet után) éppen volt, így most rendezett az összkép. Sajnos, a nyár folyamán viharkárok is történtek, amik tovább pusztították a faállományt.
Az elnök szerint nemcsak pihenőerdőről van szó, hanem egy belvároshoz közeli természeti értékről is, ami kiemelt gondoskodást igényelne. Bíznak abban, hogy az önkormányzat illetékes szakembereinek vannak konkrét elképzeléseik az intenzívebb karbantartással és fejlesztéssel kapcsolatban.
A város szerencsés helyzetben van, hiszen déli és keleti részén összefüggő erdők fekszenek, amik jótékony hatással vannak a levegőre, de akár hangulatunkra is. Pihenésre, sportolásra, rekreációra egyaránt használhatjuk őket – fogalmazott az ülésen Szakács László erdész, aki a Parkerdő múltjáról tartott előadást. Mint mondta: a Balatoni úti – vagy ahogy korábban nevezték Zala-réti – Parkerdő területe és környezete az 1700-as éveket megelőzően összefüggő erdő volt, ami később kipusztult. Ezt követően sokáig marhalegelőként funkcionált, 1969 előtt pedig itt volt a város szeméttelepe. 1969–1977 között alakították ki a mai Parkerdőt; egy új telepítésről van tehát szó. Hivatalosan már 1976 áprilisában megnyílt a látogatók előtt, néhány kivitelezési munka – melyet az Erdőváll végzett – azonban átcsúszott a következő évre. Az erdő terveit a Zalaegerszegi Erdőfelügyelőség készítette. A telepítés és parkosítás állami beruházásban valósult meg, ám a területet ezt követően átadták a városnak.
Sokan nem tudják, s ma már nehéz is elképzelni, hogy eleinte szinte teljesen átlátható volt a terület, hiszen a fák még nagyon kicsik voltak. A park közepén álló domb pedig valójában szemétdomb. Alatta van ugyanis a „város szemete”. A dombot a korábbi hulladéktelep felszámolásakor alakították ki. Tetejére esőbeálló is került, ami azóta leégett. Az sem köztudott – hiszen csak felülnézetből látszik –, hogy a sétautak egy tölgyfalevél alakot formálnak.
Az erdész is úgy látja, hogy a területen sok a kivágás, annak ellenére, hogy gazdasági célú kitermelés nem zajlik. Csak úgynevezett szálalásos felújítást végeznek a szakamberek. Pedig a Parkerdő hihetetlen értéket képvisel: több mint 80 fa- és cserjefaj található benne, illetve védett növények is gazdagítják az állományt. A pihenésen, sportoláson – tehát a közjóléti célokon – túl, az erdő „feladata” az is, hogy a fajok sokféleségét bemutassa. A parkban tanösvény, tájékoztatótáblák, padok, játszótér és focipálya is található; állaguk azonban nem megfelelő. Sokszor válnak a vandalizmus áldozatává. Mindezek ellenére a Parkerdő még mindig közkedvelt pihenőhely a lakosság körében.
Az önkormányzat részéről Cukker Szilvia, a műszaki osztály vezetője reagált az észrevételekre. Elhangzott: 2006-ban készült koncepció a Parkerdő fejlesztésére, egy évvel később pedig helyi természetvédelmi területté nyilvánították az erdőt. A részletes kezelési terv meghatározására 2010-ben került sor. Az osztályvezető is úgy látja, hogy több gondoskodásra szorulna a hely, ám forráshiány miatt nem minden elképzelés valósul meg, vagy nem olyan ütemben, ahogy azt az erdő állapota megkívánná. Szerinte szakmai körökben, és területrészenként kellene megvitatnia az erdő sorsát, hiszen vegyes összetételű állományról van szó. A vandálok „akcióival” folyamatosan küzd a város, de nem mindig sikerül olyan tempóban helyreállítani az utcabútorokat, táblákat, ahogyan azokat megrongálják. A kilátódomb is rekonstrukcióra szorul, mert a leégett esőbeálló nyomai még ott vannak, ezenkívül a növényzet elburjánzott, pedig korábban nemesített rózsafaj díszítette a dombot.
Az osztályvezető szerint a civil lakosság (egyesületek, intézmények) is sokat tehet azért, hogy rendezett legyen az erdő. Ezt szolgálja például a Te Tedd! program is, mellyel ösztönözni kívánják az itt élőket, hogy fogadjanak örökbe egy-egy városi közterületet, vagy annak egy részét, aminek aztán rendszeresen gondját viselik. A forráshiány ellen ez is lehet egy megoldás.
A város tervei között többek között új kerékpárossétány kialakítása, valamint a játszóterek felújítása, bővítése is szerepel. Az is felmerült, hogy a tervezett Mária-zarándokút várost érintő szakaszának egy része nem a Balatoni úton haladna, hanem a Parkerdőn át; némi csácsi kitérővel. A fejlesztések által még látogatottabb lehetne a belvároshoz közeli erdő.

 

 

 

 

vissza az elejére


 

Legyen részese a csapatnak!

A Rudi Transport Kft. belföldi hűtöttáru-terítésre munkatársakat keres

n Stabil munkahelyet keres, és szeret vezetni, akkor legyen ön is a Rudi Transport Kft. munkatársa! Magyarország meghatározó, hűtött áruk szállításával foglalkozó és teljes körű logisztikai szolgáltatást nyújtó vállalatánál, ha teljesíti az elvárásokat, hosszú távú munkalehetőségre lelhet.

– Cégünk, a pécsi székhelyű Rudi Transport Kft. 2008-ban alakult. Akkor tíz hűtődobozos tehergépkocsival kezdtük meg tevékenységünket, mely azóta jelentős mértékben fejlődött és bővült eszközállományban és területi lefedettségben – mutatja be a vállalkozást Csókás Norbert HR-vezető. – A kezdeti egyetlen megbízó elégedettségének köszönhetően ma már több mint tíz megrendelőt tudhatunk magunkénak, mely által képessé váltunk arra, hogy ügyfeleink szállítással kapcsolatos igényeit kiszolgáljuk az ország egész területén. Ezen innováció révén feladataink is megnövekedtek, magával hozva ezzel a létszámnövelést a gépkocsivezetői, raktárosi és adminisztratív foglalkoztatási körökben egyaránt.
– Zala megyében hol vannak a telephelyeik?
– A megbízói kör igényeinek megfelelően több városban is üzemeltetünk saját vagy bérelt depót az országban. Zala megyében jelenleg két városban, Zalaegerszegen és Zalaszentgróton teljesítünk fuvarfeladatot más-más megbízóval. A két telephelyen 50 főt foglalkoztatunk a gépkocsivezetőtől, a raktároson és az adminisztrációs és műszaki személyzeten át. Ők dolgoznak azért, hogy a hűtött élelmiszerek nap mint nap eljussanak a vásárlókhoz a boltokon keresztül.
– Mi a Rudi Transport Kft. fő profilja?
– Vállalatunk fő profilja a hűtött áruk szállítása. Ezen belül vállaljuk a friss, hűtött, mélyfagyasztott, hőmérséklet-érzékeny áruk, szilárd élelmiszerek valamint normál kereskedelmi áruk biztonságos közúti szállítását. A tejtermékek, húskészítmények, friss áruk mellett hűtést igénylő cukrásztermékeket, előhűtött vagy fagyasztott pékárukat is tudunk szállítani. Megbízóink igényeinek teljesítése érdekében a pontosságot, a minőséget és a szakszerűséget tartjuk szem előtt. A hűtött és fagyasztott élelmiszerek szállítása ugyanis sokrétű odafigyelést és szakértelmet kíván, szigorú élelmiszer-biztonsági és egyéb műszaki szabályozásnak eleget téve. A piaci követelmények, harmonizálva a saját elvárásokkal, olyan minőségibiztosítási rendszer bevezetését követelte meg, ami teljes mértékben áthatja, és szigorú normák közé szorítja a működést. Ezáltal átláthatóbb és nyomon követhetőbb a tevékenység, melyben a különleges helyzetekre is azonnali megoldások állnak rendelkezésre a műveletet irányító szakszemélyzetnek.
– Milyen járműparkkal rendelkeznek?
– Vállalatunk szerint a megbízható fuvarozás és a határidők betartásának egyik alapvető feltétele a megfelelő technikai háttér és a korszerű járműpark. Ennek köszönhetően biztonságosan és minőségi romlás nélkül juttathatók el megbízóink árui az ország területén belül bárhova. Az indulásnál meglévő gépjárműparkunk nagymértékben kibővült, több mint tízszeresére növekedett az elmúlt időszakban. A 3500 kilogramm össztömegű gépkocsiktól a nyerges kamionig a teljes gépkocsipaletta megtalálható a flottában, melynek irányítása és napi szintű ellenőrzése nagy feladat.
– Hogyan tudnak hozzájárulni mindehhez a munkatársak, mik az elvárások velük szemben?
– Minden új munkavállaló oktatásban részesül munkaköre szerint. A munkaköröket tekintve a terület vezetője az illetékes abban, hogy kezdettől fogva a legpontosabban tudja ellátni munkáját az új dolgozó. Ez persze nem jelenti azt, hogy időközben nem oktatjuk a munkatársakat, hiszen az új törvényi rendelkezésekről, a megbízói igényekről szükséges a tájékoztatás, illetve az időszakosan lejáró képzéseket meg kell ismételni.
– Mely munkakörökbe keresnek munkatársakat?
– Elsősorban C kategóriás gépkocsivezetőket keresünk. Ebben a munkakörben szinte azonnal tudjuk foglalkoztatni az új jelentkezőket. A folyamatos bővülésnek köszönhetően más munkakörökben is hirdetünk felvételt időszakosan, ezek a hűtöttáru-fuvarozáshoz kapcsolódó munkakörök, mint az adminisztrátor vagy a raktáros.
– Milyen elvárások, feltételek, illetve előnyök szükségesek az állás betöltéséhez?
– A tapasztalat mindenekelőtt nagy előnyt jelent, de a munkához való hozzáállás is éppen ennyire fontos tényező. Ez minden munkakörre igaz. Természetesen a kellő jogosultságok és végzettségek a foglalkoztatás alapjai, melyek nélkül nem tudjuk alkalmazni az adott munkakörökre a kollégákat. Ezek megszerzésében esetlegesen segítséget is tudunk nyújtani.
– Miért érdemes a Rudi Transport Kft.-nél dolgozni?
– Elmondhatjuk magunkról, hogy minden egyes munkakört tekintve hosszú távon tervezünk minden munkatársunkkal. Célunk, hogy évek rutinjával rendelkező erős csapatot építsünk, mely az ebben a szektorban tapasztalható gyors változásokkal szemben meg tudjon birkózni, vonzó legyen a megbízóknak, vagy akár példaértékű legyen más cégeknek – hangsúlyozta Csókás Norbert.
A Rudi Transport Kft. a folyamatos fejlődés eredményeként jelenleg a Dunántúl területének szinte egészét lefedve végzi tevékenységét. A vállalkozás célja a további bővülés, elsősorban belföldön, de akár nemzetközi szinten is.
 

Az álláslehetőségekről érdeklődni lehet:
a +36 30/622-4498
telefonszámon vagy a karrier@ruditrans.hu e-mail-címen.

 

 

 

 

 

vissza az elejére