A reformáció közös európai kincs A méltó megemlékezésért    

A reformáció közös európai kincs

Luther-szobor a protestantizmus 500. évfordulójára

n A reformáció 500. évfordulója alkalmából állítottak szobrot Luther Márton emlékére az evangélikus templom melletti téren. Zalaegerszeg új köztéri alkotását Farkas Ferenc szobrászművész készítette.

– pet –

A szoboravatáson a protestáns egyházak képviseletében Steinbach József református és Szemerei János evangélikus püspök mondott köszöntőt. Elhangzott: örömteli, hogy Zalaegerszeg városa négy nappal a lutheri tanok kihirdetésének 500. évfordulója előtt, szobrot avat az új hit létrejöttének emlékére. A köztéri szobor ezúttal nemcsak a híveknek szól, hanem mindenkinek. Annál is inkább, mert maga a reformáció is egész Európa számára teremtett kulturális és szellemi értékeket.
Az ünnepélyes ceremónián beszédet mondott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Kiemelte: a hitből mindig kultúra épül, hiszen a reformáció a nemzetek életét is alakította. A vallás kulturális hatása ugyanis nemcsak a protestáns közösségeket gazdagította, hanem az anyanyelvi kultúra terjedésével a nemzetállamokét is. A reformáció hatására Luther Márton és Kálvin János tanait magyar nyelven olvasták az emberek. Néprajzi kutatások pedig azt bizonyítják, hogy emiatt sokan Luthert és Kálvint magyarnak is hiszik. Ezek a 16. századi kulturális kapcsolatok kicsit azzá is tették őket – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: ehhez a szellemi és kulturális örökséghez és a benne rejlő igazsághoz ma is hűségesnek kell lennünk. A reformáció ugyanis Európa közös kincsei közé tartozik.
Luther Márton egész alakos bronzfiguráját a püspökök és a miniszter kíséretében Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester leplezték le.
Az szobor felállításán túl, az evangélikus templom melletti teret parkosították, mely ezentúl kisebb rendezvényeknek is otthont ad.

 

 

 

 

vissza az elejére


           A méltó megemlékezésért

Készülődés mindenszentek és halottak napjára

n Mindenszentek és a halottak napja a megemlékezésé, amelyre nemcsak a hozzátartozók készülnek. A megnövekedett forgalom miatt ilyenkor fokozott óvatosságot igényel a közlekedés, ahogy vagyontárgyaink védelme is. Erre is felhívták a figyelmet a város vezetése, a Városgazdálkodási Kft. valamint a rendőrség által tartott sajtóbejáráson a Göcseji úti köztemetőben.

– A. L. –

Mindenekelőtt talán az a legfontosabb, hogy a temetők tiszták és rendezettek legyenek, melyre egyébiránt egész évben nagy figyelmet szentel a Városgazdálkodási Kft., fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester. A cég munkájának köszönhetően valóban méltó körülmények között emlékezhetnek meg szeretteikről a hozzátartozók – fűzte hozzá. A sírkertek folyamatos gondozása mellett idén is több fejlesztést hajtottak végre. Tervezik a Göcseji úti köztemető ravatalozójának megújítását is, melynek bruttó 100 millió forintos költségéhez pályázati támogatást várnak.
A sajtóbejárásnak helyet adó Göcseji úti köztemetőben 30 sírhelyes urnakriptát alakítottak ki, valamint felújították a Mindenki Keresztjét, ismertette az ez évi fejlesztéseket Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója. Az Új köztemetőben kátyúzták az utakat és megjavították a kerítést, a bazitai és vorhotai temetőkben korszerűsítették a teljes kerítést. Az andráshidai temetőben felújították a haranglábat, és megtisztítottak két védetté nyilvánított síremléket. A Honvédelmi Minisztérium és a Hadtörténeti Intézet centenáriumi pályázatán az önkormányzat által elnyert támogatásból az Olasz hősi temetőben felújították a fejköveket, míg a botfai és a zalabesenyői temetőkben az első világháborús emlékműveket szépítették meg.
Az ügyvezető igazgató beszél arról is, hogy a város közigazgatási területén 18 temetőt, közte nyolc lezárt sírkertet üzemeltet és tart fenn. A gondozásuk évközben is folyamatos munkát igényel: az utak és zöldfelületek karbantartása, ápolása.Ezekre a feladatokra a mindenszentek és halottak napja felé közeledve még nagyobb figyelmet fordítanak.
Tóth László rendőr őrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondta, a rendőrség megerősített szolgálattal készül, melynek elsődleges célja a gépjárműlopások és -feltörések megakadályozása a temetők környékén.
A közterület-felügyelettel járőrözve az „üresen maradt” lakásokra is ügyelnek a betöréseket elkerülendően. A megnövekedett feladatok ellátásában kortárssegítők is közreműködnek a polgárőrök irányításával.
Soós Szabolcs, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője elmondta, valamennyi temetőnél folyamatos szolgálatot látnak el majd, ügyelve a parkolás valamint a gyalogosforgalom rendjére. A Göcseji úti sírkertnél különösen arra, hogy a gyalogosok a zebrát használják, és nem a négysávos közutat az átkelésre. Az Új köztemetőnél egyirányú forgalom lép érvénybe a közlekedés megkönnyítését szolgálva. A gépjárművezetőktől és a gyalogosoktól pedig megértést és türelmet várnak el az esetleges balesetek megelőzése érdekében.
 

 

 

 

 

vissza az elejére