Megszépült a kollégium A színek felszabadítása Kiből lehet sorozatgyilkos? A kultúra napján

 

Megszépült a kollégium

Új köntösben a kaffka margit tagkollégium

n Száztíz középiskolás kollégista örül annak, hogy megszépült „lakóhelyük” az év elejére. A Kaffka Margit Tagkollégiumban ugyanis 2017 januárjában kezdődött meg az épület energetikai korszerűsítését célzó beruházás, melyre a Zalaegerszegi Tankerület nyert közel 139 ezer forintos támogatást.

Az átadási ünnepségen Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy fogalmazott, Zalaegerszeg nemcsak az 5G, hanem immár a felújított középületek tesztvárosa is, utalva arra, hogy az elmúlt időszakban számos orvosi rendelő, óvoda és iskola szépülhetett meg. Mint mondta, minderre azért jutott annyi forrás, mert a magyar gazdaság jól teljesít. Az elkövetkező fejlesztések között megemlítette az R76-os okos gyorsforgalmi út építésének beruházását, melynek alapkövét várhatóan február 23-án teszik le.
Balaicz Zoltán polgármester a megvalósult illetve a megvalósítandó fejlesztések tekintetében a példás együttműködés eredményességét emelte ki.
A zalai megyeszékhelyen elért eredmények az oktatás minőségére való odafigyelésről is árulkodnak. A tagkollégium korszerűsítése egyik szép példája a helyi közösség összefogásának, hangsúlyozta dr. Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke.
Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerület igazgatója a beruházás részleteit ismertette. Kicserélték a nyílászárókat, az épület tetejét szigetelték a víz és a hő ellen. A tetőre napelemeket is telepítettek, ami a kollégium fenntartási költségeinek csökkentését segíti a villamosenergia-termeléssel. Az épülethez új lépcsős illetve akadálymentesített bejáratot létesítettek.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A színek felszabadítása

Ötödik alkalommal nyílt meg a szalon

n Huszonhárom kiállító, ötvennégy munka és egy díjazott. Ötödik alkalommal nyílt meg a Zalaegerszegi Szalon képzőművészeti tárlat, mely a városhoz kötődő művészek elmúlt két évben készült alkotásaiból ad ízelítőt.

– pet –

A seregszemlét a magyar kultúra napjához kapcsolódva rendezik meg kétévente; a tárlatnak ezúttal is a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem ad otthont. A résztvevőket Gecse Péter alpolgármester köszöntötte, felhíva a figyelmet a városban zajló aktív és sokszínű kulturális életre.
A kiállítást Tóth Csaba festőművész, egyetemi docens, a műveket elbíráló zsűri egyik tagja nyitotta meg. Mint mondta: a zalai művészet mindig a magyar művészet élvonalába tartozott, hiszen sok neves alkotó született itt, vagy kezdte pályáját a megyében. A festőművész szerint a rendszerváltozás óta rengeteg változás történt a művészeti életben, egy nemzedék már elment, a ’20-as,
’30-as években született korosztályból már csak néhányan élnek, és sajnos fogyatkozik az 1940–60-as évek művészgenerációja is.
Mindeközben felnőtt egy új korosztály, akik máshogy látják a világot és merőben más művészeti felfogásban dolgoznak.A hagyományokat leginkább azok követik, akik plasztikával foglalkoznak (Farkas Ferenc, Szabolcs Péter és Németh János munkásságát említette). A festők – főleg a fiatalabbak – inkább tudományos alapon közelítenek a témákhoz; mintha a felületek kimeríthetetlen kutatása történne alkotás közben. És ők azok, akik felszabadítják a színeket is.
Tóth Csaba a tárlaton szereplő összes alkotóról szólt néhány szót. Kiemelte többek között Tóth Norbert különleges, rágógumi-papírokra festett képeit. Kiss Ágnes Katinkát a legfestőibb alkotónak nevezte, s a színek brutalitásáról beszélt munkáival kapcsolatban. Az egyik legnagyobb meglepetés pedig Pál Katja újkonstruktivizmusa volt számára. A geometrikus alkotásokról elmondta: a művész a stílus magas szintű képviselője, olyannyira, hogy még Európában is ritkaságnak számítanak festményei.
A háromtagú zsűri (Tóth Csaba, valamint Novotny Tihamér és dr. Szepes Hédi művészettörténészek) döntése alapján az idei Szalon-díjas Nemes László festőművész lett, aki 21. századi átváltozások című alkotásáért vehette át az elismerést.
A kiállítás február 17-ig látogatható.
 

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Kiből lehet sorozatgyilkos?

Antal Gábor, Nagy Réka és Doszpoth Péter

Lelkiismeret-furdalás nélküli bestiákról – a pszicho esten

n Antiszociális személyiségzavar, az élethelyzetek feletti erős dominanciaigény, felületes báj, jó intellektus, erős manipulációs képesség, minimum három, különböző időpontban elkövetett gyilkosság. Tömörítve ezek jellemzik a pszichopata sorozatgyilkosokat.

– pP–

Ráadásul lelkiismeret-furdalást sem éreznek soha ezek az „emberi bestiák”. Ez utóbbi – nem túl reményt keltő – megnevezés volt a címe a Pszicho Estek sorozat januári rendezvényének, melynek előadói Doszpoth Péter gyilkossági főnyomozó és Antal Gábor krízisintervenciós szakpszichológus voltak. Az est háziasszonya Nagy Réka klinikai szakpszichológus volt, ám a szokásoktól eltérően most nem ő beszélgetett a vendégekkel, hanem egy vetítésekkel egybekötött, interaktív előadást láthattak az érdeklődők.
Mi jellemzi a pszichopatákat, ki a sorozatgyilkos, miért ölnek, na és hibázhatnak-e? Ezen kérdésekre keresték a sokat látott szakemberek a választ, miközben a bűnügyi nyomozások menetébe és az elkövetők lelkivilágába is bepillantást nyerhetett a közönség a háromórás program során.
Antal Gábor azt mondja, hogy egyre nagyobb számban jelennek meg a társadalmakban az ilyen típusú elkövetők, melynek oka – a hajlamon túl – a széthulló családokban, a drogos/alkoholista szülőkben és az elszemélytelenedő emberi kapcsolatokban keresendő. Leszögezte: nem minden pszichopata vagy antiszociális személyiségzavarral küzdő egyén lesz sorozatgyilkos, de az igaz, hogy a többszörös emberölést elkövetők túlnyomó többségénél diagnosztizálhatók ezek a zavarok. A gyermekkori élmények meghatározóak, viszont ha valaki szerető környezetben nő fel, hiába van hajlama a pszichopátiára, nem valószínű, hogy bűnelkövetővé válik.
Sorozatgyilkos az, aki minimum három, vagy annál több gyilkosságot követ el, különböző időpontokban. Két áldozat között az úgynevezett „érzelmi lehűlés” fázisába kerül a gyilkos.A következő akció előtt azonban ismét felfokozott, izgalmi állapot jön. Érdekes, hogy néhány kivételtől eltekintve szinte csak férfiak lesznek sorozatgyilkosok (szerepe van ebben a túlzott tesztoszterontermelésnek), míg az áldozatok szinte minden esetben nők, gyerekek vagy idősek.
Doszpoth Péter több film- és videóbejátszás segítségével vázolta fel a sorozatgyilkosok lelkiállapotát, illetve a gyanúsítottak és a nyomozók közti különös kommunikációs és emberi viszonyt. Szóba került a Bárányok hallgatnak című film, valamint az amerikai Charles Manson, Arthur Shawcross, illetve a magyar Balogh Lajos (a százhalombattai rém; 1990-es évek eleje) és Erdélyi Nándor (a bolti sorozatgyilkos; 1990-es évek vége) ügye. Az erőszakos elkövetők motivációja többféle lehet. Találunk köztük látnok típust, küldetéstudattal rendelkezőt (aki például „rendet” szeretne tenni valami miatt, azért öl), de élvhajhász, profitorientált és hatalomittas gyilkos egyaránt előfordul.
A nyomozó kiemelte, hogy ezek az elkövetők egytől egyik kiváló manipulációs képeséggel rendelkeznek, sokszor még a nyomozókat is képesek ideig-óráig „hülyére venni”. Az is jellemző, hogy vonzódást éreznek az egyenruhás alakulatok iránt, ezért előbb-utóbb a rendőrség közelébe férkőznek; mondjuk, hogy a nyomozást segítsék. Gyakori az is, hogy nyilvánosságot szeretnének, mert úgy érzik, hogy meg kell mutatni „művüket”. Ha már az elkövető a rendőrség reflektorfényébe került, nagyon fontos, hogy a kihallgatás során a zsaru megfelelően tudjon kommunikálni a gyanúsítottal. Ha úgy adódik, szükség van alkura, baráti csevejre és bármilyen furcsa, valamiféle szimpátiára is. Különben nem nyílik meg a másik fél, és az akadályozza a bűntény felderítésének további menetét. Persze a rendőröknek tudniuk kell, hogy hol van a határa a „barátkozásnak”, alkudozásnak.
A sorozatgyilkosokat sokszor nem könnyű elfogni, mert van, hogy szinte semmi nyomot nem hagynak maguk után. Különösen igaz ez a hatalomittas és profitorientált gyilkosokra. Doszpoth Péter szerint hiába hiszik tökéletesnek magukat, ők is hibázhatnak, és akkor elveszítik a kontrollt a helyzet felett. Gyakran pedig épp az szúr szemet a nyomozóknak, hogy a rendőrség közelébe férkőznek és túlzottan próbálják segíteni a nyomozást. Vagy éppen egy másikat; Erdélyi Nándor, a bolti sorozatgyilkos például annak idején a Fenyő-ügyben próbált segíteni a zsaruknak.
Szóba került persze a média szerepe is; szabad-e felületet adni az ilyen eseteknek? A szakemberek szerint nincs pontos válasz. A rendőrségnek mindenesetre van tájékoztatási kötelezettsége, illetve ha a nyilvánosság segíti a nyomozást, akkor mindenképpen fontos együttműködni a sajtóval.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A kultúra napján

n Immár 20 éves hagyománynyá lett a Ganz-szakgimnáziumban a magyar kultúra napját ünneplő Himnusz- és Szózatmondó verseny.

A megye középiskolásainak meghirdetett programhoz az idén Lendváról is csatlakoztak diákok.
A 17 résztvevő előadásáról Szemes Béla, a zsűri elnöke adott tájékoztatást. Többek között elmondta, közel azonos arányban választották a fent nevezett két kiemelkedő nemzeti költemény előadását a diákok.Általános tapasztalatként jegyezte meg, hogy a korábbiaknál érthetőbb volt a fiatalok szavalata. Az igazán élvezetes irodalmi élményt a szabadon választott magyar költemények előadása jelentette. Sok jeles szerzőtől válogattak a versenyzők: Arany Jánostól, József Attilától, Reményik Sándortól, Karinthytól, Csokonaitól, nem maradt ki Ady, Márai, Petőfi, Vajda Lajos, Wass Albert sem a sorból.
– A szabadon választott versek tolmácsolása nagyon igényes felkészülést mutatott, igazi élményt jelentett hallgatni ezeket. Talán az idei, jubileumi verseny volt az utóbbi évek közül a legjobb szakmai szemmel nézve. Köszönet az igazi kulturális programért a résztvevő diákoknak, a felkészítő tanároknak és főként a 20 éve házigazda és ötletgazda (anno dr. Henczi Sándor és dr. Kis Kádi Gézáné) Ganz-iskolának – mondta Szemes Béla.
Az első három helyezett elismerése mellett az idén különdíjat is átadhattak dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott felajánlása révén.
Díjazottak: 1. Bekő Luca (Kölcsey), 2. Setar Lucija (Lendvai Kétnyelvű Középiskola) és Zsebeházi Marianna (Kölcsey), 3. Mészáros Aliz (Ady) és Standi Barnabás (Mindszenty). Különdíj: Boda Ábel (Keszthely, Vajda-gimnázium), Schwager Melani (Csány) és Péter Márk (Keszthely, Közgazdasági Szakgimnázium).

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére