Göcseji látogatóközpont a piacon Letették az M76-os autóút alapkövét A betegellátásért  

 

Göcseji látogatóközpont a piacon

Helyi termelői és kézművestermékek háza épül

n Véglegesítették a helyi termelői és kézművespiac kiviteli terveit. A közbeszerzési eljárást követően, nagyjából a nyár végén, indulhatnak el az első munkálatok a piactér és a Munkácsy utca közötti foghíjtelken.

– pet –

A TOP-projekt keretén belül megvalósuló, mintegy 500 millió forintos beruházás fele a gazdaságfejlesztést, másik fele pedig a turizmust szolgálja. A cél az, hogy egy olyan termelői piac és szövetkezeti bolt jöjjön létre, ahol helyi termékekből készült árucikkeket, illetve kézművestárgyakat is lehet vásárolni – válaszolta érdeklődésünkre Tolvaj Márta alpolgármester. Elárulta: nemcsak mint a projekt egyik koordinátora, hanem mint magánember is szívén viseli a beruházás sorsát, hiszen nagyon szereti a kézművestermékeket és a hagyományos gazdálkodáshoz, életmódhoz kötődő dolgokat. Reméli, hogy ez utóbbiból turisztikai attrakció is lesz az új termelői csarnokban.
– A terv az, hogy a Modern városok program elemeihez kapcsolódva egy olyan kereskedelmi és idegenforgalmi központ jöjjön létre, ami élővé teszi a piac környékét. Szeretnénk, ha a Mindszenty térrel nem érne véget a szó szoros értelemben vett belváros, és a piac felé sétálva is találnának az itt élők vagy az ide látogatók valami érdekességet. A termelői piac ugyanis folyamatosan – reggeltől késő délutánig – nyitva lesz, nemcsak az úgynevezett piacnapokon. A tapasztalatok szerint egyre nagyobb az igény a helyben készült, egészséges és jó minőségű élelmiszerekre és kézművestermékekre, ezeket így szervezett körülmények között és széles választékban tudják a kistermelők és a kézművesek a vevőkhöz eljuttatni.
Az alpolgármester elmondta: a kétszintes, tetőteres épület 50 helyi termelőt fogad majd be. A földszinten elárusítóhelyek, szövetkezeti bolt, étterem kap helyet, az első emeleten pedig egy tudásközpont létesül. Kiállítótér, tankonyha és kézművesműhelyek is kialakításra kerülnek. Ez utóbbiakban többek között a szövéssel/fonással, csipkeveréssel, fazekassággal, fafaragással és bőrdíszművességgel is meg lehet ismerkedni. Valamint népi játszóház is kialakításra kerül. A tudásközpontban különféle programokat, munkabemutatókat, előadásokat, főzőtanfolyamokat is szerveznek. A lényeg a hagyományok élményszerű átörökítése.
– A csarnok úgy kerül kialakításra, hogy egy árkádon keresztül nyitott lesz az épület a Munkácsy utca és a piac között. A piac felőli oldal előtere pedig különféle tematikus rendezvényeknek ad majd otthont, de akár a földszinti részre is kerülhet kisebb színpad, hiszen az árusítópultok elmozdíthatók lesznek. A ház tetőtere sem marad kihasználatlan, ide a zalai gyógynövények tudástára kerül – folytatta az alpolgármester.
Megtudtuk: az épület terveit Czigány István építész készítette, a kiviteli terveket nemrégiben véglegesítették. A földszinti részen mindezeken túl egy információs pontot is kialakítanak, ami turistáknak ad tájékoztatást, többek között a város egyik új túraútvonaláról is.A Horhosok útját tavasszal avatják fel, s ennek kiindulási pontja a termelői piac épülete előtti tér lesz.
Kérdésünkre, hogy az új csarnok nem jelent-e konkurenciát a piac és a régi vásárcsarnok árusainak, Tolvaj Márta azt felelte, hogy nem, hiszen az őstermelők a továbbiakban is a megszokott módon vihetik portékáikat a piacra. Az új épületet szintén a piac gazdálkodó szervezete működteti. A szakmai munkát viszont egy különálló csapat végzi. Megmarad a vasárnapi bolhapiac is. Annyi módosulással, hogy akik most a foghíjtelken árusítanak, a munkálatok elkezdését követően más helyen standolnak majd. Erről a megállapodás már megszületett.
Az alpolgármester szeretné, ha a termelői piac Göcseji Látogatóközpontként működne. Ha minden a tervek szerint halad, 2019 szeptemberében a vásárlók birtokba vehetik a piactér új létesítményét.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Letették az M76-os autóút alapkövét

Megvalósul zalaegerszeg bekötése a gyorsforgalmiút-hálózatba

n Zalaegerszeg és a cserlapi csomópont 2x2 forgalmi sávra való bővítésével valamint az M7-es holládi csomópontja és Fenékpuszta között újonnan építendő 2x2 sávos szakasz létesítésével kezdődnek meg a munkálatok – hangzott el a zalai megyeszékhely és az M7-es autópálya között megépülő M76-os gyorsforgalmi út kivitelezésének alapkőletételén.

– Antal Lívia –

Az ünnepségen elsőként Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere szólt. Mint mondta, a város eddig egy nehezen megközelíthető, 2x2 sávos úttal el nem érhető megyeszékhely volt, ami több befektetői döntésnél hátrányt jelentett. Most azonban egy több évtizedes álom valósulhat meg a zalaegerszegiek és a zalaiak számára. Emlékeztetett arra, hogy a megyeszékhely közlekedési kapcsolatainak javítását ezen gyorsforgalmi út megépítésével a Modern városok program első és legfontosabb pontjaként határozták meg. Így a mai nappal elkezdődhet a közel 170 milliárd forintos beruházással a megyeszékhely és az M7-es autópálya közötti gyorsforgalmi út kivitelezése a sármelléki nemzetközi repülőtér érintésével. Megépítése a reptér mellett a zalaegerszegi járműipari tesztpálya, valamint a leendő logisztikai központ és kamionterminál fejlődésére is nagy hatással lesz.
Horváth István, a megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy kormány fontos célja, hogy a Modern városok program keretében megvalósítandó beruházásokkal valamennyi megyei jogú várost bekapcsolja a gyorsforgalmiút-hálózatba. Mindez újabb lehetőséget biztosít a helyi gazdaság bővítésére, új munkahelyek létrehozására, valamint a már működő vállalkozások versenyképességének növelésére. A biztonságosabb, komfortosabb közlekedés előnyeit nemcsak az érintett városok, hanem az agglomerációjukban élők is élvezhetik. Zalaegerszegre kitérve jelezte, hogy a városhoz és térségéhez kötődően 212,5 milliárd forintos fejlesztés valósul meg. Az M76-os beruházásán kívül elkezdődik a Zalaegerszeg és Vasvár közötti gyorsforgalmi út tervezése is.Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a beruházás Zalaegerszeg és Alsónemesapáti illetve a cserlapi csomópont között még hiányzó 1,5 kilométeres szakasz négysávossá alakításával, valamint az M7-es holládi csomópontjától Fenékpusztáig tartó új, 5,6 kilométeres nyomvonal megépítésével kezdődik. Ez 2020-ig fejeződik be. A közöttük lévő szakasz tervezése is elindul. Építésének befejezését 2022 végére tervezik. Hangsúlyozta, hogy a hazai gazdaság fejlődésének iramát nemcsak tartani, de növelni is kell, amelyhez a kormány a közlekedési infrastruktúra fejlesztését rendelte. Mint mondta, a közel ezer kilométernyi autópálya, autóút, gyorsút és kiemelt főút megépítésével elérjük Ausztria autópálya-sűrűségét, Magyarország közúthálózata tehát európai szintű lesz.
Vigh László, Zala megye 1. sz. választókerületének országgyűlési képviselője, miniszteri biztos azt mondta, hogy az új út a zalaegerszegi járműipari tesztpályához kapcsolódva lehetővé teszi az önvezető és elektromos járművek közúti tesztelését is. Az úttestbe integrált napelemek fogják működtetni a jelzőlámpákat, a felsővezetéken pedig áramszedőket alakítanak ki az elektromos meghajtású kamionok számára.
Manninger Jenő, Zala megye 2. sz. választókerületének országgyűlési képviselője szintén méltatta a beruházás jelentőségét, melynek révén Keszthely is kétszer kétsávos bekötést kap. Hozzátette, hogy az M76-os elkészültével szükség lenne az ehhez csatlakozó M9-es gyorsforgalmi út észak–déli irányú megépítésére is.
Az M76-os gyorsforgalmi út 17 települést érint, és 110 kilométeres sebességű haladást tesz lehetővé, melyről Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese is beszélt. Az alapkőletételen részt vett Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, dr. Sifter Rózsa, Zala megyei kormánymegbízott és dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az érintett települések polgármestereivel együtt.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A betegellátásért

Képzések és új munkakörök

n Új munkakörök kialakítását valamint szakorvosi és szakdolgozói képzések megvalósítását szolgálja a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház két nyertes EFOP-pályázata, melynek részleteit sajtótájékoztatón ismertették.

– AL –

Nem elegendő a létszámbeli gondok megoldása az egészségügyben, hiszen olyan gyorsan fejlődő szakmáról beszélhetünk, amely minden területen igényli a tudásfejlesztést, fogalmazott dr. Halász Gabriella főigazgató. A 150 millió illetve a 125 millió forinttal támogatott pályázatok éppen a humánerőforrás-ellátottság fejlesztését szolgálják, elsősorban a jelenlegi dolgozókat érintve, és másodsorban új munkatársak felvételét segítve.A főigazgató kiemelte továbbá, hogy mindkét pályázat szorosan kapcsolódik a stratégiai célként megfogalmazott oktatókórház funkció betöltéséhez. A központi béremelés mellett fontos üzenete a projekteknek, hogy érdemes tanulni, új feladatokat felvállalni, hiszen többletjuttatásban, ingyenes képzésekben és motivációs ösztöndíjban részesülhetnek a benne részt vevők a programok időtartama alatt.
Prof. dr. Gasztonyi Beáta, tudományos és oktatási igazgatóhelyettes elmondta, hat orvoskolléga szakképzését és licencvizsgáját, valamint annak költségeit biztosítja a projekt. A képzés területei a mellkassérültek traumatológiai ellátása, a nyaki erek ultrahangos vizsgálata, a komplex emlődiagnosztika és szívultrahang-vizsgálatok. Az új munkakörök tekintetében négy szakorvos és két klinikai gyógyszerész foglalkoztatása valósul meg kétszer húsz hónapos időszakra. Továbbá létrehoznak egy diabétesz- és egy mozgásszervi rehabilitációs mobil teamet a betegek fizikai és lelki állapotának javítása érdekében.
Havasi Edit oktatási és ápolási igazgatóhelyettes arról beszélt, hogy a jelentős többletterhet viselő, rendkívüli szakemberhiánnyal küzdő területeken (intenzív ellátás, radiológia) a jelenlegi létszám megőrzését kívánják biztosítani a többletteljesítmény ellentételezésével. Ebbe 53 szakdolgozót vonnak be. A képzési projektben 40 szakdolgozó is részt vesz, közülük 21 fő egészségügyi gyakorlatvezető képzésen, hogy minden osztályon legyen megfelelő felkészültségű oktató a duális gyakorlati képzéshez. Emellett új munkakörként három képzési gyakorlatvezetőt is kineveznek. Ugyancsak új munkakörként vezetik be az onkológiai koordinátor státuszt.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére