Decemberre kész a Kerámia utca Fölényes Fidesz-győzelem 60 éves az Art mozi  

 

Decemberre kész a Kerámia utca

n A közműépítési munkákkal megkezdődött az Arany János utca és a Mártírok útja közötti átkötőút létesítése, Zalaegerszegen. A Kerámia utca nevet viselő új kétsávos út az épülő belvárosi lakónegyed megközelítését szolgálja, amellett, hogy biztosítja a két régebbi utca közötti összeköttetést is.

– AL –

A Mártírok útján már elkészült az új 16 lakásos társasház az egykori Color ruhaipari vállalat helyén. A mögötte lévő területen, a volt Zalakerámia gyártelep helyén három társasház épül jelenleg, a Color II. Lakóparkban 32 új lakást, míg a Kerámia Lakópark két társasházában 34 új lakást vehetnek birtokba a tulajdonosok. A sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester elmondta, hogy az önkormányzat új utcával és parkolóhelyekkel a lakókörnyezetet kívánja barátságossá és komfortossá tenni. A társasházak között létesítenek egy parkosított övezetet is, melyet gyalogos és kerékpáros sétány köt össze a szintén megújuló Vizslaparkkal. Ez utóbbi beruházás keretében bővítik a Vizsla-árok csapadékcsatornáját, ami gátat szab majd az esővizes elöntéseknek.
Mindemellett megkezdték a Rákóczi utcai kereszteződés felől az Arany János utca szennyvízvezeték-rendszerének rekonstrukcióját, amit négy ütemben végeznek el. Ez 227 millió forintba, az összekötő út 131 millió forintba, a Vizsla-árok rekonstrukciója 230 millió forintba, míg a Vizslapark rekonstrukciója 230 millió forintba kerül, ami összesen 818 millió forintos fejlesztés megvalósítását jelenti. A polgármester kiemelte, hogy ezáltal és az épülő társasházakkal együtt egy új, korszerű lakónegyed jön létre a belvárosban. Továbbá hangsúlyozta, hogy a város gazdaságának fejlődése kedvezően hat a lakásépítésekre, melynek köszönhetően 2015-től közel 500-ra tehető az új vagy épülő otthonok száma a városban. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, hogy újabb lakásokra és szálláshelyekre lesz szükség, mert a járműipari tesztpálya és az ott zajló kutatás-fejlesztési tevékenység sokakat vonz majd, melynek révén Zalaegerszeg a konferenciák városa lehet. Kiemelte továbbá, hogy a városban zajló sok építkezés bizonyítja, hogy az önkormányzat jól használja fel az állami forrásokat, melynek egyik szép példája az egykori Zóna épület felújítása. Bali Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője mintaértékű rehabilitációnak nevezte az új lakónegyed létrejöttét segítő a beruházássorozatot, ami a közös összefogás, valamint az önkormányzati és állami források gondos felhasználásának eredménye. Mindebből a zalai vállalkozások is kiveszik részüket, mondta, hozzátéve azt, hogy áprilisban a Vizslapark rekonstrukciójával kapcsolatos közbeszerzési eljárás sikerrel zárulhat, így annak a munkálatai is megkezdődhetnek. A 200 méter hosszú, 6,5 méter szélességű Kerámia utca 2018 decemberére készül el.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Öröm a zalaegerszegi Fidesz-irodán.

Fölényes Fidesz-győzelem

Vigh László 7 ezer szavazattal kapott többet

n A Zala 1-es számú választókerületben (Zalaegerszeg központú) a 73 ezer 991 választásra jogosult állampolgár közül 54 ezer 741 adott le érvényes szavazatot, 430-an pedig érvénytelent. A részvétel a választókerületben 74 százalékos volt.

A képviselőjelöltek közül Vigh László (Fidesz-KDNP) a szavazatok 53,85 százalékát kapta (29.245) ez mintegy 7 ezerrel több, mint a 2014-es országgyűlési választáskor. A további szavazatok a következőképpen oszlanak meg: Benke Richárd (Jobbik) 21,28 százalék (11.557), Góra Balázs (MSZP-Párbeszéd) 15,30 százalék (8307), dr. Paksy Zoltán (LMP) 4,8 százalék (2651), Kiss Ferenc független 2,63 százalék (1428), Fodor Zsolt (Momentum) 1,41 (764). A győztes Vigh Lászlót az eredmények értékelésére kértük. Mint fogalmazott, meglepte a nagyon magas részvétel, mivel az előzetes méréseik azt mutatták, mintegy 60–65 százaléka megy el a választásra jogosult állampolgároknak.
– Azt tudtuk, hogy a falvakban magas a részvételi hajlandóság. Az emberekben félelem van a betelepítési kvóta miatt, ezért a biztonságra szavaztak elsősorban – mondja Vigh László és hozzáteszi: – 2002-ben, az akkori kormányváltás után a szocialisták leállították a fejlesztések egy részét Zalaegerszegen. El sem tudom képzelni, mi lett volna, ha például egy új kormány most leállítaná a tesztpályaépítést, vagy megtorpannának a Modern Városok Program és a TOP-program által biztosított fejlesztések.
– Számomra a győzelem nem egzisztenciális kérdés. Négy évig keményen dolgoztunk, tisztességesen, becsületesen végeztük a munkánkat, és ha ezek után az emberek nem kérték volna tovább a folytatást, akkor mi értelme lett volna a sok-sok munkának. Én azért vagyok, hogy segítsek az embereknek a munkahelyteremtésben, a lakásépítésben, az intézmények felújításában – fogalmazott Vigh László.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


60 éves az Art mozi

n Retró filmnappal ünnepelte az Art mozi a hatvanadik születésnapját. A Széchenyi téri épületet 1958. április 4-én adták át a közönségnek. Aznap egy görög filmet (Akiknek meg kell halnia) láthattak elsőként a nézők az újonnan nyílt Ady moziban.

– pet –

Ezt a filmet ugyan nem mutatták be a szombati születésnap alkalmából, ám a Retró-nap jegyében műsorra került néhány filmtörténeti alkotás. Például Chaplin Modern idők című, 1936-ban készült vígjátéka, és az 1968-as, Kubric rendezte 2001 Űrodüszszeia. Az ünnepi délelőttön a régi filmek kapcsán megannyi nosztalgikus élmény is előkerült. Így a bejárat előtt kígyózó sorok, a mozi mögötti sarkon áruló pattogatottkukoricaárus, na és a diákoknak szóló, nyári matiné előadások. Ahol a jegyek mellé néhány színészportrét is begyűjthettek a fiatalok.Balaicz Zoltán polgármester születésnapi köszöntőjében elmondta: bár az egykori Ady mozi épülete valóban hatvanesztendős, a zalaegerszegi mozizás ennél jóval régebbi.
Az első filmvetítésre 1903-ban került sor az Arany Bárány télikertjében, majd 1913-ban megnyílt az első mozi is, a Bárány mögötti izraelita imaházban. Az Edison Mozgónak Gábor Béla (Gábor Miklós színész édesapja) volt a tulajdonosa. Később a Kummer kávéház emeletén is nyílt egy mozi, Apolló néven (ezt Gábor Béla hamarosan meg is vásárolta). 1945–58 között pedig a KALOT-székházban (ma önkiszolgáló étterem) került sor a filmvetítésekre. Az Ady mozi 1958-as nyitása óta több ezer filmet láthatott itt a közönség, s bár a kor és a filmnézési szokások sokat változtak, a belvárosi mozi maradt. A polgármester szerint ugyanis nem ugyanaz az élmény otthon megnézni egy filmet, mint moziban. A mostani Art mozi épületéhez ráadásul személyes emlékek, érzelmek és emberi kapcsolatok is társulnak. Úgy érzi, a 21. században is van létjogosultsága a mozinak. Néhány személyes emléket idézett fel Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő is. Megemlékezett Horváth Lajos néhai, és Lang József nyugalmazott igazgatóról, akik annak idején sokat tettek azért, hogy egy-egy premierfilm a városba kerülhessen. De szóba került a Szaknyéri András (ma a hévízi mozi igazgatója) által vezetett régi videotéka is. A korabeli mozizás múltjával kapcsolatban H. Horváth Gyula olvasott fel várostörténeti érdekességeket. Az ünnepségen Becs János mozigépész vezetésével a közönség bekukkanthatott a régi 1-es gépházba, és a 2-es vetítőházba is, ahol még megtalálhatók a korabeli gépek, eszközök. Néhány relikviából kiállítás is látható a mozi aulájában. Régi fotók, mozizáshoz és jegyárusításhoz kötődő tárgyak és filmekhez kapcsolódó könyvek is a vitrinekbe kerültek. Körbejárható továbbá az Ady mozi első mozigépe is, amit 1939-ben gyártottak, 1958-ban került a városba. Egészen 1969-ig vetítettek vele; ma muzeális érték.
 

 

 

 

 

vissza az elejére