Évértékelés Fiatalok hete A tanulás volt az egyetlen kiút  

 

Dr. Sorok Norbert és dr. Handó Tünde

Évértékelés

Évértékelés a törvényszéken

n Összbírói értekezletet tartottak pénteken a Zalaegerszegi Törvényszék bírái, melyen értékelték a 2017-es esztendő eredményeit.

– pet –

A rendezvényen jelen volt többek között dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, aki a tanácskozást megelőzően koszorút helyezett el a 2013-ban elhunyt dr. Zumbok Ferenc zalaegerszegi bíró, jogtanácsos emléktáblájánál. Az értekezlet előtt sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek a törvényszék múlt évi tevékenységéről, sikereiről.Dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke elmondta: a 2017-es év „A jövő elkezdődött...” mottó szellemiségében zajlott, nem véletlenül. Az országban elsőként, egy évvel ezelőtt mutatták be azt a beszédleíró programot, mellyel hatékonyabbá tehető a bíróságok munkája. Komoly erőforrásokat szabadítva fel ezzel. Örömteli, hogy a tesztelést és népszerűsítést követően az év végére minden bíróság beszerezhette a programot az Országos Bírósági Hivatal támogatásával. Ma már szinte minden bíró, bírósági titkár ezzel az eszközzel szeretne dolgozni. Elhangzott: 2017-ben 27.947 ügy érkezett a törvényszékre. A zalaegerszegiek az országos élvonalban vannak az egy éven belül befejezett ügyek tekintetében. A járásbírósági közvádas büntetőperek több mint 91 százaléka, illetve a munkaügyi perek 95 százaléka egy éven belül befejeződik. Sorok Norbert beszélt arról is, hogy a tavalyi évben is népszerű volt a Nyitott Bíróság program; összesen háromezer fő vett részt az ehhez kapcsolódó rendezvényeken. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács pályázatán is sikeresen szerepeltek: leforgathattak egy bűnmegelőzési kisfilmet, amit iskolákban népszerűsítenek. A tavalyi évben ügyfélszolgálati iroda is nyílt, amivel lehetővé vált az egyablakos és gyors ügyintézés. Ami az idei terveket illeti: szeretnék még tovább javítani az ítélkezés időszerűségét, valamint támogatni a kollégák továbbképzését. A digitális bíróság kiépítésével növelnék az elektronikus kapcsolattartás és hozzáférés lehetőségeit. Az elnök azt is elárulta, hogy mintegy 40 millió forint ráfordítással a törvényszék épületének alagsori vízszigetelését is elvégzik ebben az évben. Dr. Handó Tünde a Zalaegerszegi Törvényszék ítélkező munkáját értékelve megjegyezte: örömteli, hogy az itteni kollégák egyszerre tudnak önállók és kezdeményezők lenni, ugyanakkor mindig hatékonyan részt vesznek az országos feladatokban is. A beszédleíró szoftver tesztelése és népszerűsítése egy ilyen fontos munka volt. Az eszköz valóban akkora emberi erőforrást szabadít fel, amit más területen felhasználva növelni tudják a bíróságok hatékonyságát. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke megemlékezett az idén öt éve elhunyt Zumbok Ferencről is. Mint fogalmazott: egy igazi építőmester volt, akinek munkássága, személyisége máig példa az egész bírói kar számára. Mert bírónak lenni nemcsak ítélkezést jelent, hanem aktív közösségi munkát is, Zumbok Ferenc pedig ebből mindig kivette részét. Az elmúlt év eredményeivel kapcsolatban elmondta: úgy érzi, a bíróságok sokat tettek azért is, hogy közérhetőbbek legyenek. Ez pedig egy olyan siker, ami már a szervezeti kultúra részévé vált.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Fiatalok hete

Diákönkormányzati tervek 2018-ra

n Az egy héten át tartó rendezvénysorozat keretében sor került a városi diákönkormányzat jelképes hatalomátvételére a polgármesteri hivatalban.

Ezt követően egészen a hétvégéig kulturális, sport- és közösségépítő programok várták a közép-és általános iskolai diákokat, valamint az egyetemistákat. A III. Zalaegerszegi Egyetemi Napok keretében főzőversenyre került sor, majd ügyességi feladatokat oldottak meg a diákok. A VII. Zalaegerszegi Városi Diáknapok keretében diákparlamentet tartottak a fiatalok. A diákönkormányzat pedig számos javaslattal állt elő.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Iványi Ildikó és Alotti Nasri

A tanulás volt az egyetlen kiút

Alotti nasri a lokálpatrióta klubban

n Úgy érzi, hogy van egy védőangyala, meg egy szerencsecsillaga, amik eddig mindig átsegítették a nehézségeken. Ettől függetlenül azt vallja, hogy a szerencséért tenni is kell. Munkájában maximalista, nemcsak környezetével szigorú, hanem magával is. Ugyanakkor nyitott a világra és másokra, a zalaegerszegieknek pedig hálás, hogy befogadták.

– pet –

Dr. Alotti Nasri, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészetének osztályvezető főorvosa, a város díszpolgára volt a zalaegerszegi Lokálpatrióta Klub legutóbbi vendége. A főorvossal Iványi Ildikó, a klub vezetője beszélgetett.
A Damaszkuszban született (1958), palesztin származású orvos immár 25 éve itt él, így egy kicsit már ő is lokálpatriótának érzi magát. Mint mondja, az itteni emberek kedvessége, tisztelete, és az, hogy maguk közé fogadták, többet ér neki bármi másnál. Gyermekkora nem volt ilyen nyugodalmas; az arab–izraeli háború miatt családja állandóan vándorolt, menekült. Éveket töltöttek egy jordániai menekülttáborban. Sátorban laktak, az iskoláit is sátorban végezte, egy cirkuszi méretűben. Itt egyetlen kiút volt, a tanulás. Mert ha minden el is veszik, a tudás az megmarad.
A táborban is megtalálta az élet pozitívumait: a közösségben gondolkodást és a természet szeretetét. Itt dőlt el az is, hogy orvos lesz. Ehhez azonban kellett egy sajnálatos esemény; kilencéves volt, mikor édesanyjáról kiderült, hogy szívbeteg. Egy fiatal orvos gyógyította, akinek tehetségét, tudását csodálva döntötte el, hogy ő is orvoslással szeretne foglalkozni.
Hogy miért éppen Magyarországra jött? Mint meséli, abban biztos volt, hogy Európában szeretne tanulni, és első körben még Németországban gondolkodott. Csakhogy édesapja nagyon nem örült annak, hogy az elsőszülött fia ilyen távol akar kerülni a családtól, ezért maradásra bírta. Emiatt jó néhány ösztöndíjat lekésett. Végül mégis eljött a pillanat, amikor döntenie kellett. Vicces, de – mivel gyerekként bélyegeket gyűjtött – egy 1968-as, téli olimpiai bélyegsorozat miatt voksolt hazánk mellett. Azt gondolta, hogy ahol ilyen gyönyörű bélyegek vannak, az csak jó hely lehet. Így 1976. októberében megérkezett Magyarországra, mint orvostanhallgató. Akkor még egy szót sem beszélt magyarul, ám szorgalma és kitartása miatt néhány hónap alatt olyannyira megtanult, hogy simán letette a félévi vizsgáit.Így nem kellett évet halasztania az egyetemen. Előbb Szegeden volt orvostanhallgató, majd a szerelem Budapestre vitte. Az általános orvosi szak után általános sebészetből szerzett szakvizsgát. Közben mindvégig tudta: szívsebész szeretne lenni. Mikor öt és fél év sebészet után ez az álma teljesült, és ment az új munkahelyére reggel dolgozni, az első ember, akivel 6 óra 30 perckor összefutott, az dr. Papp Lajos szívsebész professzor volt. Az ő tanítványa lett, s vele érkezett Zalaegerszegre is huszonöt évvel ezelőtt. Mint pálmát ültetni az Északi- sarkon, olyan volt a zalai megyeszékhelyen életre hívni a szívsebészetet – fogalmazott. Hiszen itt egy egyszerű közkórházban kellett ennek a feltételeit megteremteni, míg máshol rendelkezésre állt egy egész egyetemi infrastruktúra. Sok vita övezte ezt az időszakot, s kaptak hideget-meleget. Ma már régiós központtá vált a zalaegerszegi szívcentrum, ami azt jelenti, hogy 1 millió 130 ezer beteg ellátáséért felelnek. A kezdetek óta csak maga a főorvos több mint négyezer életmentő műtétet hajtott végre. Mint mondja, mivel szenvedélyesen szereti a munkáját, ezért a többórás műtétekbe is képes teljesen belefeledkezni. Tudja, hogy lassabban dolgozik, mint mások, de precízsége miatt nem szereti elsietni a dolgokat. Nem is az a célja, hogy gyorsan végezzen, hanem hogy minden aznapi feladatot maximálisan elvégezzen. Így másnap nem indul hátrányból a napja.
A klubban azt is elmesélte: nem tud közömbös lenni a közel-keleti hírek, események iránt. Damaszkuszban született, az emberiség egyik legrégebbi városában, ami tele van kulturális örökséggel, történeti értekkel. A szülei őt nyitottságra, szorgalomra, elszántságra, érdeklődésre nevelték. Mások felé is így közeledik. Hiszi, hogy mindig, mindenben (a világpolitikában) is meg lehet találni a párbeszédet, csak engedni kell önös érdekeinkből. Addig is mit tehetünk, mi egyszeri emberek? Bosszankodhatunk, de közben azért mindig tegyünk valami jót is.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére