Egykori állatvásárok hangulatát idézték Döntésekről Járműipari szakkiállítás Nyílt nap a tesztpályán Közbiztonság, bűnügyek
 

 

Egykori állatvásárok hangulatát idézték

n A paraszti világ állattarttó hagyományait és az egykori állatvásárok hangulatát idézte meg a Göcseji Falumúzeumban szombaton megrendezett Nálatok laknak-e állatok? rendezvény.

A portákat őshonos állatok (baromfik, szamár, kecske, nyúl, tehén) népesítették be, de a látogatók sólyommal, postagalambokkal és terápiás kutyákkal is találkozhattak. A program során tulajdonképpen egészen az őskorig visszatekinthettek a résztvevők, hiszen a Zalaegerszeg területén feltárt mamutcsontokkal és őselefánt-maradványokkal (állkapocs, fogak, combcsont, sípcsont) is megismerkedhettek az érdeklődők. A rendezvény alatt a gyerekeket és felnőtteket interaktív kívzjáték, kézműves játszóház, kiállítás, mini-mamutásatás, valamint színes kulturális programok is várták.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Döntésekről

Ülésezett a város közgyűlése

n Az elmúlt héten megtartott képviselő-testületi ülés legfontosabb döntéséről Balaicz Zoltán sajtótájékoztató keretében számolt be. Elsőként két rendeletmódosításról, amely az első lakáshoz jutókat segíti, valamint a CSOK-kedvezményt igénybe vevőket. A módosítással a banki ügyintézést teszik könnyebbé.

A 2017. évi zárszámadásról szóló önkormányzati rendelet elfogadásáról Balaicz Zoltán elmondta, a képviselő-testület valamennyi tagja – beleértve az ellenzéki képviselőket is – elfogadta az előterjesztést. Kiemelte: valamennyien nagyra értékelik, hogy a város pénzügyi helyzete a múlt évben is stabil volt, nincs eladósodás, nincs pénzügyi probléma. A főösszeg tartalmaz több milliárd forintot, mely a TOP- és a Modern városok program pénzügyi forrásai. A pénz megérkezett, de a projektek még nem tudtak elindulni. Van, ahol az engedélyezési és kiviteli tervek készítésénél tartanak (alsóerdei szabadidős központ). Az uszoda építésénél pedig jelenleg zajlik a közbeszerzési eljárás. Elfogadta a közgyűlés az önkormányzati tulajdonú cégek 2017. évi beszámolóit és az idei évi előzetes üzleti terveket, valamint a megállapított ügyvezetői prémiumokat. A polgármester gratulált a ZTV munkatársainak, mivel a napokban „Helyi Érték” díjban részesült a televízió. Újabb területek kerültek értékesítésre az északi ipari parkban. Egy 2502 négyzetméter területű ingatlanon a VoltMaster Kft. 100 négyzetméteres csarnokot épít, míg a 3V' 96 Bt. 2502 négyzetméter területet vásárol, ahol 500 négyzetméteres logisztikai raktárt létesít. Az önkormányzat pályázatot nyújt be fejlesztések támogatására. Így a Zala utca útburkolatának felújítására, aszfaltozására, valamint a Szent László Utcai Tagóvoda konyhai felújítására. Tárgyalt a képviselő-testület a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról is. Az előterjesztés a város demográfiai adatait is tartalmazza: eszerint Zalaegerszeg népessége jelenleg 57 ezer 850 fő (a 60 év felettiek száma 16.960 fő, ez a lakosság 29,3 százaléka, a 18–39 évesek aránya 15.077 fő). Balaicz Zoltán hozzátette, pozitív változás történt, ugyanis 2017-ben a 0–3 évesek aránya 1931 fő volt, 2018 első négy hónapjában már 1931 főnél tartanak, ami annyit jelent, hogy jelentősen nőtt a születések száma. Elfogadta továbbá a közgyűlés a város drogellenes és gyermekjogi stratégiáját, 2021. május 31-ig meghosszabbította Szijártóné Gorza Klára könyvvizsgálói megbízatását. Döntöttek a közbiztonsági kamerarendszer bővítéséről, közterületi képfelvevőt helyeznek el a Rózsák terén.
 

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Járműipari szakkiállítás

A v4 országok részvételével

n Második alkalommal rendezik meg a MOBIL Járműipari és Logisztikai Szakkiállítást és Konferenciát Zalaegerszegen, melynek május 24–25-én a sportcsarnok ad helyet. A programok ingyenesen látogathatók.

– AL –

Balaicz Zoltán az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, két jelentős fejlesztés, a járműipari tesztpálya valamint a Modern városok programban megépülő logisztikai központ és konténerterminál kapcsolódik a szakmai eseményhez. Mint mondta, a sikeres tavalyi első alkalom után nem volt kérdés, hogy másodjára is helyet adnak a rendezvénynek, melyre egyrészt a járműipar és a logisztika területén ténykedő vállalatokat, másrészről a lakosságot várják, hogy ők is megismerkedhessek ezen iparágak újdonságaival, fejlesztési elképzeléseivel.
Lukács Péter, az önkormányzat gazdasági tanácsadója felidézte, hogy tavaly írták alá azt a megállapodást, mely szerint Zalaegerszeg lesz 5G mobilhálózati technológia első magyarországi tesztvárosa, ami ugyancsak témája lesz a rendezvénynek. További érdekesség, hogy a V4 országok szakértői is jelen lesznek, akik az autonóm járműfejlesztési stratégiáról folytatnak beszélgetést Dr. Kis-Kádi Tamás és Kovács Károly szervezők elmondták, hogy nagy az érdeklődés a vállalatok részéről, akik szakmai kiállítóként vesznek részt a rendezvényen, tájékoztatást adva az elektromobilitás és a logisztika újdonságairól. A csütörtöki napon, 16 órakor hirdetik ki a „ZALAEGERSZEG – HIGH TECH” című pályázat eredményét, melyre rajzzal, makettel és prezentációval lehetett nevezni. Az utóbbi nyertese be is mutathatja tanulmányát a konferencián.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Nyílt nap a tesztpályán

n Ősszel egy német autógyár lesz az első ügyfél a zalaegerszegi járműipari tesztpályán, ahol május 19-én nyílt napot tartottak előzetesen regisztrált 750 érdeklődő részvételével.

– AL –

Az első csoport fogadásán Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos felidézte, hogy napra pontosan két évvel ezelőtt jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a tesztpálya megépítését, melynek alapkövét éppen egy éve tették le. Az első nyílt nap ezért esett május 19-ére, amit szeretnének minden évben megrendezni.Ősszel egy német autógyár lesz az első ügyfél a 250 hektáron elterülő tesztpályán, melynek építése jelenleg 25–30 százalékos készültségnél tart. Befejezését 2020 végére tervezik, de mint mondta, a pálya sohasem lesz kész, mert folyamatos fejlesztésekkel igazítják majd a járműipar változó igényeihez. Hangsúlyozta, hogy az Európában, de a világban is egyedülálló tesztpálya iránt már most nagy az érdeklődés a nagyvállalatok részéről, így várható idetelepülésük hosszú időre határozza meg Zalaegerszeg jövőjét.  A tesztpálya a város és térsége gazdaságára, életére kifejtett pozitív hatása akkor teljesedik ki, amikor teljesen elkészül. Ekkor egy időben akár 70 jármű tesztelését is végezhetik a fejlesztő vállalatok, mondta Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója. Kitért arra is, hogy a tesztpálya szolgáltatása speciális üzleti tevékenységet jelent, mivel itt olyan alkatrészeket fognak tesztelni, melyek még nincsenek gyártásában, és lehet, hogy nem is lesznek. Hamar Zoltán műszaki vezető arról beszélt, hogy Európában Németországban és Spanyolországban van csak ehhez hasonló tesztpálya, de azok az önvezető járművek vizsgálatára nincsenek felkészítve. Egyedülálló a városi közlekedési környezetet szimuláló Smart City is. Jelenleg csak az USA-ban van ilyesfajta tesztlehetőség a világban. Épül továbbá egy akár 250 kilométeres sebességre alkalmas ovális pálya, egy országúti és autópálya-szakasz, a járművek kezelhetőségét vizsgáló többféle útminőségű szakasz, valamint egy fékfelület. A 300 méter átmérőjű dinamikus aszfaltfelület már elkészült. A teljes tesztpályán 5G-s mobilkommunikációs hálózat segíti majd az önvezető járművek egymás közötti, illetve a táblák, jelzések és más eszközök közötti kommunikációjának vizsgálatát.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Közbiztonság, bűnügyek

Zalaegerszegi helyzetkép

n A zalai megyeszékhely közbiztonsági helyzetéről kapott tájékoztatást legutóbbi ülésén a város képviselő-testülete. A beszámolót Sipos Gyula megyei rendőrfőkapitány ismertette.

Zalaegerszeg területén az elmúlt évben a regisztrált bűncselekmények száma nagymértékben, 22.711-ről 1350-re csökkent. A jelentős csökkenés oka az, hogy a rendőrkapitányság nyomozó szervei korábban több sorozatjellegű ügyet derítettek fel és fejeztek be, melyek a 2016-os esztendőben kerültek be statisztikai adatszolgáltatásba. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma is csökkent: míg 2016-ban 232 bűncselekményt követtek el, addig 2017-ben ez a szám 191-re mérséklődött. A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt évben 100 ezer lakosra 1926,6 bűncselekmény jutott. Ez nagymértékű csökkenés, hiszen 2016-ban ez a szám 23.128,7 volt.  A rendőrkapitányságnál kiemelten kezelt bűncselekmény kategóriába az alábbi deliktumok tartoznak: testi sértés, kiskorú veszélyeztetése, garázdaság, önbíráskodás, visszaélés kábítószerrel, lopás, rablás, rongálás zsarolás.A város területén 2017-ben 422 ilyen bűncselekményt regisztráltak, míg 2016-ban 1180 ilyen jogsértés történt. A bűncselekmények kriminalisztikai struktúráját vizsgálva megállapítható, hogy továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények teszik ki az összes bűncselekmény több mint 70 százalékát. A személy elleni bűncselekmények közül a testi sértések száma 49-ről 52-re, a súlyos testi sértések 19-ről 28-ra, garázdaságok száma 41-ről 53-ra emelkedett. A kiemelten kezelt bűncselekmények közül legtöbb esetben a lopás kategóriába tartozó deliktumok történtek Zalaegerszegen. Míg 2016-ban 1034 ilyen ügy volt, addig 2017-ben 262. A lakásbetörések száma 2016-ban 42 volt, az a tavalyi évben 11-re csökkent. Az elmúlt évben a közterületen elkövetett, regisztrált bűncselekmények nyomozáseredményességi mutatója 88,5 százalék volt, amely 12,5 százalékponttal magasabb a 2016-os 76,3 százalékos eredménynél.
A rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt esztendőben összesen 197 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, ez a szám öttel több, mint az azt megelőző évben. A balesetek közül 6 volt halálos kimenetelű, 68 végződött súlyos, 123 pedig könnyű sérüléssel. Megállapítható, hogy továbbra is a sebesség helytelen megválasztása miatt következett be a legtöbb baleset. A másik fő baleseti ok az elsőbbségadás szabályainak megsértése.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére