Fesztivál három napon át Fazekastalálkozó és vásár Gébárton A Petőfi utcaival zárul Változatos, modern képalkotás

 

Fesztivál három napon át

Változatos programok az egerszeg fesztiválon

n Hétvégén kerül sor a város napjához kapcsolódó programsorozatok záróeseményére, vagyis az Egerszeg Fesztiválra. A június 8–10. között zajló belvárosi forgatag részleteiről a városházán tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

– pet –

Balaicz Zoltán polgármester elmondta: immár 2015 óta júniusban kerül megrendezésre a fesztivál, ami jó döntés volt, hiszen az eredeti, május 13-ához kötődő hétvégéken azóta is rendre esik az eső. Remélik, hogy a júniusi program alatt napos időre számíthatunk. Szinte mindegyik fesztiválhoz kapcsolható valamilyen jubileum; idén az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját ünnepeljük. Emiatt az önkormányzat most olyan testvérvárosokat hívott meg a háromnapos programra, melyek valamilyen módon kötődnek a szabadságharchoz. Így az olaszországi Goriziából, a lengyelországi Krosnóból, valamint a Kárpát-medencei országok testvérvárosaiból érkeznek a delegációk. A küldöttségeket június 8-án, pénteken köszöntik a város dísztermében. Újdonságként pedig az érkező polgármesterek településük zászlaját is átadják a fogadó félnek. A péntek délutántól vasárnap késő estig tartó programsorozat egyik kiemelt eleme a kéklámpás szervek bemutatkozása lesz. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság részéről Salamon Róbert ezredes ismertette a rendőrség, tűzoltóság, mentők és az adó- és vámhivatal közös programjait. A hagyományokhoz híven szombat délelőtt sor kerül a kéklámpás felvonulásra, délután a baleseti szimulációra és a 13. Zalaegerszegi Fúvószenekari Találkozóra. A kéklámpásokkal ezenkívül a zsinagóga parkolójában is lehet találkozni, ahol különféle szakmai bemutatókkal készülnek.Az Egerszeg Fesztivál zenei programjairól, valamint a 24. Prószafesztiválról Tompa Gábor, a Kvártélyház Kft. ügyvezetője számolt be. Mint mondta, idén is három színpadon zajlanak majd az események, melyeken tematikus napokkal várják a közönséget. Komolyzene, folk- és világzene, valamint az úgynevezett fesztiválzene és gyermekműsorok kerülnek terítékre. Fellép többek között a Besh o droM, a Balkan Fanatik, a Supernem, a Blahalouisiana és Charlie is. A Prószafesztiválra június 10-én kerül sor a Dísz téren; örömteli, hogy idén is szép számmal jelentkeztek csapatok az eseményre. Elhangzott: az idei fesztiválnak lesz egy kiegészítő programja is. A botfai Hűvös-kastélyban egy fajleltár várja az érdeklődőket. A Bioblitz 24 órás vadonleltár során szakemberek tárják fel a környék élővilágát. A sajtótájékoztatón szó volt az útlezárásokról és a közlekedésről. A szervezők elmondták: csütörtökön nulla órától, egészen hétfő reggel 4 óráig lezárásra kerül a Kossuth utca, a mozitól egészen a Petőfi utcáig. Idén is lesz fesztiváljárat, vagyis éjjelente a Kovács Károly térről a Landorhegy, Kertváros irányába el lehet jutni autóbusszal. Az utolsó járat mindig 1 óra 30 perckor indul. Kedvezményes jegyet (karszalagot) a Dísz téri Kvártélyház-irodában lehet vásárolni.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


 

 

Tizenötödik alkalommal került megrendezésre a Zalaegerszegi Nemzetközi Fazekas-Keramikus Találkozó és Fesztivál. A Gébárti-tó partján megvalósuló esemény egy magyar–horvát projektnek köszönhetően vált határokon átívelővé; immár nemcsak a hazai, hanem a horvát fazekasok is bemutathatták portékáikat.
A Zala Megyei Népművészeti Egyesület vezetőpartnerségével létrejött találkozó pénteken szakmai nappal indult, szombaton és vasárnap pedig kirakodóvásár, kiállítás és folklórműsor várta a közönséget. A meghívott mesterek a hajdanvolt fazekasközpontok hagyományait felhasználva készítik változatos díszítésű, formájú és funkciójú edényeiket. A kerámiák nemcsak díszek, hanem megfelelnek a mai kor igényinek is; tehát használati tárgyakról van szó. Természetesen idén is volt verseny: egyenes nyakú tejesfazekat és tálat készíthettek a résztvevők.

 

 

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A Petőfi utcaival zárul

A védőnői szolgálatok és orvosi rendelők felújítása

n Belül még sok a munka, de a beépített új ablakok és az elkészült színezett homlokzat már mutatja, hogy jól halad a Petőfi utcai védőnői szolgálat épületének felújítása.

– AL –

A beruházás utolsóként valósul meg az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztését szolgáló TOP-programban, melynek helyi keretében összesen 365 millió forint állt rendelkezésre az önkormányzat számára az orvosi rendelők és védőnői szolgálatok épületeinek rekonstrukciójára. A Petőfi utcai intézmény felújítása ebből 17 millió forintot tesz ki, melyből kétmillió forintot eszközbeszerzésre költhetnek. Balaicz Zoltán polgármester úgy vélekedett, hogy ilyen mértékű intézményi felújítássorozat nem volt korábban, melynek további jelentősége az, hogy a megyei jogú városok között Zalaegerszeg fejezi be elsőként a TOP-program ezen támogatási elemét. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a kormány számára nagyon fontosak a magyar családok, így az elkövetkező négy év a családok ciklusa lesz. Ehhez a politikához szervesen kapcsolódik a hungarikumként számon tartott védőnői hálózat, ennélfogva a védőnők munkakörülményeit javító beruházások. Dékány Endre önkormányzati képviselő örömét fejezte ki, hogy a védőnői szolgálat mellett a szomszédos épületrészekben lévő bölcsőde és óvoda is megújulhat. Mint mondta, a színezett homlokzattal az utcakép is szépül, ugyanakkor van még teendő a Petőfi utca ezen részén. A közműfelújítás után ugyanis csak ideiglenes burkolatot kapott az úttest, amit jövőre szeretnének újraaszfaltozni a mellette lévő járdaszakaszok rekonstrukciójával. Dr. Ladányi Ibolya, a Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője elmondta, hogy belső átalakítással minden védőnőnek saját helyisége lesz, ami személyesebb kereteket biztosít majd a tanácsadáshoz és a vizsgálatokhoz.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Változatos, modern képalkotás

Rajztanárok művei az adyban

n A képzőművészek sokszor arra kényszerülnek, hogy tanári pályára álljanak, a rajztanárok meg gyakran felhagynak alkotói tevékenységükkel. Miért van ez így?

– pP –

Többek között ilyen kérdések inspirálták azt az ősszel megrendezett városi rajztanári fórumot, melyet Monok Balázs, az Ady-iskola művésztanára kezdeményezett. A szakmai terefere eredménye a közelmúltban megnyílt Rajztanárok kiállítása projekt lett. A tárlatnyitóra szintén az Adyban került sor. A csoportos bemutatóra tizenegy – a város különböző iskolájában oktató – tanár (Borsos Andrea, Dienes Gyula, Farkas Ferenc, Frimmel Gyula, Gombos Zsófi, Kaszás Bernadett, Király Hajnalka, Nagy Szilvia, Némethné Balogh Ildikó, Monok Balázs és Tánczos György) küldött alkotást. Ennél azonban többen kaptak meghívást. Monok Balázs a program szervezője azt mondja, a távolmaradásnak leginkább az az oka, hogy sok rajztanár nem alkot. Pedig biztos voltak efféle ambícióik annak idején, különben nem jelentkeztek volna rajz szakos felsőfokú képzésre.
– A rajztanítás általában is egy speciális területe az oktatásnak. Ez a tantárgy ugyanis nem tud „sarkos” lenni, nincsenek olyan merev szabályszerűségei, számonkérhető definíciói, mint más tantárgyaknak. Emiatt talán kicsit háttérbe is szorul; készségtárgyként tekintenek rá. Pedig ennél jóval több! Érdekes az is, hogy bár vannak országos rajzversenyek, az ezeken elért jó eredmények nem jelentenek többletpontot az egyetemi, főiskolai bejutáshoz – fogalmazott. Hozzátette: fél évvel ezelőtt azért hívták találkozóra a rajztanárokat, mert nincs ilyen jellegű fórum, ahol ezeket a szakmai és tanítási kérdéseket meg tudnák vitatni.Jó lenne, ha a rajzot tanítók maguk is újra alkotnának, és a következő közös kiállításon még többen szerepelnének. Ez egy fontos előrelépés lenne. Monok Balázs úgy látja, hogy a most bemutatkozó tizenegy alkotó művein jól látszik, hogy mennyire változatos a modern képalkotás. Hiszen a realisztikusabb ábrázolásoktól az absztrakt formákig sok minden megjelenik a festményeken, grafikákon, szobrokon vagy éppen a tűzzománcokon. Örömteli, hogy Borsos Andrea jóvoltából napjaink reklámgrafikai trendjeibe is bepillantást nyerhetünk. Bár, már nem is ez számít a legújabb irányvonalnak, hanem az elektronikus képi ábrázolás (fotó, webdizájn). Ezt azonban még nem tanítják az iskolákban. A rajztanárok kiállítása persze üzen a diákoknak is. Például azt, hogy a történet nemcsak arról szól, hogy látunk valamit, és azt lerajzoljuk. Hanem, hogy lássunk jobban, figyeljük meg a dolgokat még jobban. Absztrakt ábrázolás esetén pedig arra inspirál, hogy hogyan lehet külső modell nélkül, belülről, a legbensőbb énünkből képet alkotni.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére