Barátság, szeretet, összetartozás Egerszeg Fesztivál Megújult a Mindszenty-iskola Látogatás a tesztpályán

 

Barátság, szeretet, összetartozás

Testvérvárosi delegációk fogadása a díszteremben

n Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója évében, az Egerszeg Fesztivál keretében testvér- és baráti városok küldöttségeit köszöntötte a város dísztermében Balaicz Zoltán polgármester. Az ünnepségen, a határon túli települések képviselőivel együtt emlékeztek a 170 évvel ezelőtt történtekre.

Az eseményen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke, Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Közreműködött a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület, valamint a Zala Zenekar, tőlük katonadalokat hallhattak a jelenlévők. Balaicz Zoltán köszöntőjében felidézte: 2015-ben a rendezett tanácsú várossá válás 130. évfordulóját ünnepelte Zalaegerszeg, 2017-ben pedig a város első írásos említésének 770. évfordulójára emlékeztek. Az idei évben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc jubileuma alkalmat ad arra, hogy felidézzék a helyi, zalai történéseket. Hangsúlyozta a testvérvárosi kapcsolatok fontosságát, a hagyományok őrzése mellett a kiterjedt nemzetközi kapcsolatokat, melyeket összeköt a barátság és az európai értékek. A meghívott küldöttségek vezetői ünnepi köszöntőjükben felidézték saját emlékeiket a 170 évvel ezelőtt történtekről. Ksosno város képviseletében Piotr Przytocki polgármester, Gorizia képviseletében Rodolfo Ziberna polgármester. Marosvásárhelyt dr. Dorin Florea polgármester és Cseh Gábor, a Marosvásárhely–Zalaegerszeg Baráti Társaság elnöke képviselte. Barót város képviseletében Lázár-Kiss Barna polgármester, Nyárádszerdahely képviseletében Tóth Sándor mondott ünnepi köszöntőt.A muravidéki magyarságot Horváth Ferenc, Lendva alpolgármestere képviselte, akit a júniusi szlovéniai országgyűlési képviselő-választáson a magyarság parlamenti képviselőjévé választottak. Köszöntötte az ünnepséget A. Szabó László, Dunaszerdahely alpolgármestere és Pavlyuk Miklós, Beregszász önkormányzati képviselője. Az ünnepség végén Rigó Csaba bejelentette: a Közbeszerzési Hatóság munkatársai rendszeresen részt vesznek jótékonysági akciókban. A hivatalban technikai fejlesztések után felszabadult 58 számítógép és 18 monitor. Úgy döntöttek, hogy az eszközöket Beregszász településnek ajánlják fel.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Egerszeg Fesztivál

n Bár a vihar és a heves esőzés péntek este közbeszólt, a hétvégén lezajlott az Egerszeg Fesztivál.

A programsorozat idén az 1848/49-es forradalom és szabadságharc előtt is tisztelgett. A testvérvárosi delegációkat például látványos díszsortűz és ágyúszó fogadta péntek délután a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület jóvoltából. A hagyományőrzők ezenkívül más bemutatókkal is készültek. Ami a programokat illeti: a három nap alatt húsznál is több koncert várta három színpadon az érdeklődőket, de sor került a fúvószenei találkozóra, a hagyományos kéklámpás felvonulásra és baleseti szimulációra. A zsinagóga parkolójában lévő színpadon klasszikus zeneművek csendültek fel, de bábelőadásokat, gyermekszínházi darabokat is láthatott a közönség. Idén először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is csatlakozott a rendezvényhez, akik nemcsak külön standdal, hanem kutyás bemutatóval is készültek. Vasárnap délelőtt a Prószafesztivál várta a látogatókat, mely évtizedek óta elmaradhatatlan eleme az Egerszeg Fesztiválnak. A programkavalkádot Charlie koncertje zárta a nagyszínpadon.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


 Megújult a Mindszenty-iskola

Kollégium, udvar és sportpálya

n Az egyházi iskolák a nemzet megmaradásában betöltött jelentős szerepét emelte ki beszédében dr. Székely János szombathelyi megyés püspök a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium közel 500 millió forintos fejlesztésének projektzáró ünnepségén, ahol Csordás Róbert, az intézmény igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

– A. L. –

Dr. Székely János elmondta: a zalaegerszegi intézmény Mindszenty bíboros legkedvesebb iskolája volt, amelyért és a többi egyházi iskoláért hálásak lehetünk. Hangsúlyozta: azért kellenek ilyen iskolák, hogy a nemzet újra talpra álljon, és legyenek újra fiatalok, akik bátran és bőkezűen mondanak igent az élet titkára, és továbbviszik értékeinket.
A közel 90 éves iskola a tavaly január 30-án induló és idén június 30-án záruló EFOP-projekt keretében jelentős felújításon esett át az elnyert 496 millió forintos támogatásból. Erről Françoise Debeaupte rendfőnök beszélt, aki úgy értékelt: „építeni annyit jelent, hogy hiszünk a jövőben”. A fenntartó Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend nevében köszönetét fejezte ki a projekt előkészítésében és megvalósításában részt vevőknek, akik, mint mondta, nagy hozzáértéssel végezték el munkájukat. A beruházás összetett feladatot jelentett, hiszen teljes egészében megújították és bővítették a kollégiumot az idősotthon kiköltöztetésével, informatikatermet valamint zene és tánc oktatására alkalmas termet hoztak létre a belső épületszárnyban, melynek udvarát térkövezték, továbbá újjáépítették a sportpályát a hozzá tartozó út- és járdahálózattal. Mindez új és korszerű munkakörülményeket biztosít az iskola közössége valamennyi tagjának, húzta alá a rendfőnök. Balaicz Zoltán polgármester beszédében azt hangsúlyozta, hogy Mindszenty József, aki 1917-től 1944-ig volt Zalaegerszeg apátplébánosa, hitben és épített örökségben olyan értéket hagyott a városra, melynek emléket kell állítani.Így a Mindszenty-program keretében már megújították a plébániát, hamarosan elkezdik a Mária Magdolna-plébániatemplom felújítását, ahová új orgonát is beszereznek, továbbá emlékmúzeumot és zarándokközpontot építenek Mindszenty József tiszteletére a Göcseji Múzeum mellé. A Mindszenty-iskola felújítása kapcsán azt mondta, olyan intézményről beszélünk, amelynek munkáját a hazaszeretet és a keresztény nevelés tekintetében nemcsak a városban és a megyében, de országosan is nagyra értékelik. A belső udvarban tartott ünnepség után az új műfüves, többfunkciós sportpályához invitálták a vendégeket. Itt Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondott beszédet, méltatva, hogy a kormány is hozzájárult az intézmény megújításához. A világban zajló folyamatok miatt azt hangsúlyozta, hogy Mindszentyhez hasonló keménységgel kell kiállnunk a kereszténység és kultúránk megmaradása mellett.
A diákok táncos bemutatója után az ünneplők megtekintették a teljesen felújított és új bútorokkal berendezett fiú- és leánykollégiumot.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Látogatás a tesztpályán

Testvérvárosok polgármesterei ismerkedtek a város legnagyobb fejlesztésével

n Az Egerszeg Fesztivál keretében a járműipari tesztpályára látogattak el a testvérvárosok polgármesterei szombaton, hogy megismerkedjenek a zalai megyeszékhely a jövő járműveit és kommunikációs technológiáit érintő legnagyobb fejlesztésével.

– A. L. –

A 45 milliárd forintból megvalósuló beruházás célja, hogy az önvezető és elektromos járművek tesztelésére alkalmas környezetet alakítsanak ki. A kétszer kétsávos gyorsforgalmi okosút ezt támogatandóan épül Zalaegerszeg és Balatonszentgyörgy között 170 milliárd forintból, vázolta fel a beruházásokat Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntőjében. A járműipari tesztpálya létesítésének indokáról Simon Péter, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. üzletágvezetője beszélt. Elhangzott, hogy az újfajta technológiák kutatás-fejlesztésének kívánnak teret adni ezáltal, nemcsak a nagy autóipari beszállítók, hanem a kis- és középvállalkozások számára. Piotr Przytocki, a lengyelországi Krosno polgármestere érdeklődésünkre úgy vélekedett, csodálatos, hogy mertek ekkorát álmodni, egyúttal meggyőződése, hogy a beruházásnak nemcsak Zalaegerszeg, de régió számára is nagyon sok haszna lesz. Ahogy hallotta, csupa fiatal szakember fog dolgozni a tesztpályán, ami főleg azok számára lesz természetes, akik most születnek. Mivel hatalmas összegű fejlesztésről van szó, megvalósításához okos vezetésre és jó gazdasági irányításra van szükség, emelte ki. Lázár-Kiss Barna, Barót polgármestere – aki maga is autómérnök – azt mondta, Erdélyben is nagy igény mutatkozik a korábban nem nagyon megbecsült műszaki mérnökökre. Az őket is érintő kivándorlásra utalva úgy fogalmazott: a Magyarországon induló képzésekben azért is lát nagy lehetőséget, mert megállíthatja fiataljaikat. A járműipari tesztpálya pedig a jövő technológiáit hozza közelebb, miután itt, az egyetemeken szerzett tudás párosulhat a gyakorlattal – vélekedett. A testvérvárosok küldöttségét Balaicz Zoltán polgármester is köszöntötte a prezentáción, melyet követően megtekintették a tesztpálya épülő elemeit a kisbuszokból.
Zalaegerszeg is betársul a tesztelésbe, hiszen a próbapálya mellett a városban is megjelennek az önvezető járművek. A kutatás-fejlesztés harmadik fázisában hazai és nemzetközi közutakon is közlekednek, Zalaegerszeg, Győr és Budapest, valamint Zalaegerszeg, Graz, Maribor és Lendva testvérváros között. A polgármester azt mondta, a többi testvértelepülés számára is nyitott a lehetőség a járműipari tesztpályához kapcsolódó gazdasági együttműködésekre.

 

 

 

 

 

vissza az elejére