Tükröződő üvegfalakkal Kényelem és biztonság Restart Fesztivál  

 

Tükröződő üvegfalakkal

Konferencia- és tranzitszálloda lesz a hotel balaton

Megkezdődött a Hotel Balaton épületének felújítása magánberuházásban. A fejlesztés ebben az ütemben bővítés nélkül valósul meg, de ennek későbbi komplex lehetőségét figyelembe vették a tervezés során

– Vadas Zsuzsa –

A szálloda külső arculatában is megváltozik, és belül is egy magasabb szolgáltatási szintet ér el. Konferencia- és tranzitszállodaként fog üzemelni, de ennek szolgáltatási szintjét külön emeli a Gyémántház alagsorában kialakított Semira wellnessfürdő, magas színvonalú szolgáltatással.  A részletekről érdeklődésünkre a tervező Czigány István építész (ZalaArt Kft.) elmondta: a szálloda a felújítás után megfelel a négycsillagos színvonalnak, mind a szobák kialakításában, mind szolgáltatásaiban.
– Külső megjelenésében egy visszafogottabb, zártabb épülettömeg jelenik meg a nagytemplom és környezete térfalaként. A hotelépület íves térfalának függőleges és vertikális elemei és egy hátrafelé lépcsőző térfal Baránka József építész eredeti gondolata. Ezt hangsúlyozzuk – vele egyeztetve – ennek egyszerűsítésével, az erkélyek beépítésével, tükröződő üvegfal homlokzattal, nagyobb homlokzati felületek kialakításával, így látványában az eredeti gondolatot őrző, mai üzemeltetői elvárásokat, építészeti-műszaki lehetőségeket hasznosító, rendezettebb épülettömeg jelenik meg. Ehhez igazodóan takarjuk egy rácsozattal a főhomlokzat sarkán lévő lévő, tagolt szabadlépcsőt, ami szintén egyszerűsíti az épület tömegét, erősíti a nagytemplom térfalát. A nagy, összefüggő tükröződő üvegfalakkal egyben egy szolidabb épület hatását mutatja, és a mai műemléki elvárásokhoz, üzemeltetői trendekhez igazodó megjelenést biztosít – fogalmazott Czigány István. Hozzátette: a szobák száma változatlan marad, de teljesen átépítik azokat. Megújul az előcsarnok és az étterem is. A tervek szerint a felújított épület legkésőbb másfél év múlva kerül átadásra.Az előzményekről: A Hotel Balaton 1981-ben nyitotta meg kapuit a Pannónia Szálloda és Vendéglátóipari Vállalat 37. szállodájaként. Az épület Baránka József építész tervei alapján készült. Eredetileg Zala Szállónak keresztelték volna, ám a mellette futó Balatoni út miatt végül Balaton Szálló lett. A hotel 1985–86-ban tovább bővült társalgóval, 2000 után pedig egy 140 főt befogadó konferenciatermet alakítottak ki, és bővült az étterem is. 2004-ben épült fel a Gyémántház, melynek alsó szintjén helyezkedik el a Semira Day Spa élményfürdő. 2010-ben arról kaptak tájékoztatást a zalaegerszegiek, hogy törleszthetetlen adósságok miatt felszámolás alá került és bezárt a hotel. Ennek a lépésnek nem volt előzménye a külvilág felé, sőt a híradások az épület közelgő felújításáról szóltak. Dr. Gyimesi Endre akkori polgármester az épület sorsával kapcsolatban lapunknak azt mondta: a városnak az az érdeke, hogy a hotel továbbra is szálláshelyként működjön, mert erre van szükség. Az önkormányzat nem szeretné, ha Zalaegerszeg bármelyik épületének az állaga romlásnak indulna.
Az elmúlt években többször felröppent a hír, hogy eladják a hotelt, készültek tervek, tárgyaltak leendő befektetőkkel. A múlt év októberében aztán megjelent az az információ, hogy a szálló épületét megvásárolta egy külföldi befektetőcsoport, amely már elkészítette a felújítási terveket.
2018. június: folynak a felújítási munkák az eddig használaton kívül lévő épületen kívül és belül is. A városkép ismét változik...
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Gombosné Papp Judit és Horváth Istvánné, a traumatológia vezető ápolója az új ágyakat mutatja be.

Kényelem és biztonság

Multifunkciós betegágyak és kórtermek

Az ágyhoz kötött páciensek kényelmét szolgálja az a 29 multifunkciós betegágy, amit a zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban szereztek be pályázat segítségével. Az egészségügyi intézményben három magasabb színvonalú elhelyezést nyújtó kórtermet is kialakítottak.

– AL –

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ „Egységes ápolási eszközpark kialakítása” című projektjének első ütemében jutott a kórház az új betegágyakhoz, mondta el dr. Halász Gabriella főigazgató a fejlesztést ismertető sajtótájékoztatón. Mint mondta, ez jelentős előrelépés a betegellátás színvonalának növelésében, mert a különböző beállítási lehetőségekkel rendelkező betegágyak egyrészt a betegek kényelmét szolgálják, másrészt könnyebbé teszik az ápolók fizikai munkáját. Ez utóbbi munkavédelmi szempontból is fontos. A 21 emelt komfortfokozatú multifunkciós betegágyat a sebészeti, a traumatológiai, az ortopédiai, valamint az urológiai osztályokon helyezték el. A nyolc intenzív ágyból hatot a szívsebészeti intenzív osztály, míg kettőt az általános intenzív osztály kapott. Az emelt komfortfokozatú ágyakból hamarosan még 55 darab érkezik a kórházba a pályázati projekt második ütemében. A főigazgató továbbá elmondta, hogy saját beruházásban három, kiemelt komfortfokozatú kórtermet alakítottak ki, kettőt az urológián és egyet az ortopédián. Az egészségügyi ellátás mellett magasabb színvonalú elhelyezést is tudnak biztosítani ezekben a hűtővel, mikróval, tévével, zuhanyzóval felszerelt egyágyas szobákban, kiegészítő térítési díj ellenében a jogszabályok szerint.Az első három ilyen kórterem létrehozását az indokolta, hogy a hotelszolgáltatások terén is szeretnének megfelelni a növekvő elvárásoknak. A kiemelt komfortfokozatú szobák a TB által támogatott kapacitásokat, vagyis a többi beteg ellátását nem érintik, hangsúlyozta végül.
Gombosné Papp Judit ápolási igazgatóhelyettes mutatta be az új elektromos ágyakat, melyek a betegbiztonság szempontjából is sokrétű funkciókkal rendelkeznek. Állítható a magasságuk, a betegek mozgatását segítve emelhető a fej-, a hát- és a lábrész, továbbá fotelfunkcióval is rendelkeznek. A védőkorláttal ellátott ágyak könynyedén guríthatók, ami jelentősen megkönnyíti a betegek szállítását. Az infúziós állvány mind a négy sarkán elhelyezhető, illetve egy kihúzható elemre más orvosi eszközök is tehetők. Az intenzív ágyakhoz hamarosan speciális matracokat is beszereznek, hogy a műtétek után az ágyban lehessen a betegeket röntgenezni, megkímélve őket a mozgatástól. Rendkívül fontos tulajdonsága, hogy a fekhely újraélesztés esetén egyetlen gomb megnyomásával stabil, vízszintes helyzetbe állítható. Az új ágyak felfekvést megelőző matracokkal is felszereltek. Más osztályokon is egyre több áll rendelkezésre ezekből, melynek köszönhetően a kórházban kialakult felfekvések száma egyharmadára csökkent az utóbbi időben.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Restart Fesztivál

Turisztikai értékek és mozgás öröme

Díjnyertes turisztikai honlap és Restart Fesztivál – e két téma került szóba az önkormányzat és a Városmarketing-iroda közös sajtótájékoztatóján.

– pet –

A városházán rendezett eseményen Balaicz Zoltán polgármester mellett, Horváth Szilárd fesztiváligazgató, a marketingiroda vezetője, Szabó Zoltán sportigazgató és Tódor Tamás, a Tourinform-iroda munkatársa jelentek meg.Beszámoltak a legújabb idegenforgalmi sikerről és a hamarosan induló Restart Fesztivál programjairól.
Elhangzott: a Turizmus Trend Magazin a közelmúltban hirdetett meg egy országos idegenforgalmi versenyt, melyre több kategóriában lehetett jelentkezni. A zalaegerszegi önkormányzat „digitális megoldások” témában pályázott, mégpedig a néhány éve megújult zalaegerszegturizmus.hu oldallal. Nagy siker a város számára, hogy a honlap arany minősítést szerzett a rangos szakmai megmérettetésen. A weboldal jórészt arra fókuszál, hogy Zalaegerszeg tele van apró titkokkal, amik miatt érdemes idejönni. Ezt díjazta a zsűri is.
Július 5–8. és július 14–15. között kerül megrendezésre a második Restart Fesztivál, ami egyrészt a város turisztikai értékeire, másrészt az egészséges életmódra, a mozgás szeretetére hívja fel a figyelmet. A két hétvégén (belvárosi és külső helyszíneken is) zajló országos eseményre több sportág résztvevőit is várják. Újdonságként – versenyen kívül – pedig civilek is bekapcsolódhatnak a programokba. Az Európa téren ugyanis különféle sportágakat lehet majd ingyenesen kipróbálni, a Vizslaparkban pedig spirituális mozgásformákat és stresszoldó technikákat is meg lehet ismerni. De előadások és az egészséges életmódhoz kötődő termékbemutatók is várják az érdeklődőket. Ami a nevezéshez kötött eseményeket illeti: tizenöt verseny zajlik majd a két hétvége alatt (köztük nemzetközi és olimpiai kvalifikációs megmérettetések is), ezenkívül teljesítménytúrákra, vezetett kerékpáros- és gyalogtúrákra is lehet regisztrálni. A fesztivál – melynek szlogenje nem véletlenül az, hogy „Keresd, ami beindít, ami újraindít” – az extrém sportok és tömegsportok népszerűsítésén túl a fogyatékkal élők, a gyerekek és az idősek figyelmére is számít. A cél ugyanis az, hogy minden korosztály és réteg megtalálja a maga sportját.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére