Jubileumot ünnepelt a ZeGesz | Illatot az ízhez – ehető parfüm | Öt tipp a kullancsok ellen |
Ötvenéves fennállását ünnepelte a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet (ZeGesz) a díszteremben az elmúlt pénteken.
A ZeGesz jelenlegi és volt vezetői a polgármesterrel: Gehér Mariann, Konrád László, Barna Mihályné és Balaicz Zoltán. |
Ötvenéves fennállását ünnepelte a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet (ZeGesz) a díszteremben az elmúlt pénteken.
– AL –
Jogelődjét, az Egészségügyi Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetét
1968. január elsejével alapította a Városi Tanács az egészségügyi és
szociális intézmények pénzügyi, gazdasági és munkaügyi feladatainak
ellátására. Az elmúlt 50 évben az intézmény sok változáson esett át,
főként a rendszerváltás utáni időkben, ami feladatait is érintette.
Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében ezek között
említette az 1990-es évek intézményi önállósodását, a 2013-as évet,
amikor az iskolák szakmai irányítása az államhoz került, a működtetés
viszont az önkormányzatnál maradt, ami 2017-ben szintén államivá vált.
Minden egyes korszak minden egyes vezetője és munkatársa hivatásának
tekintette és nagy szakmaisággal végezte munkáját, tette hozzá a
polgármester. Az alapítás 50. évfordulója alkalmából átadta Gehér
Mariann igazgatónak Zalaegerszeg közgyűlésének kitüntető
oklevelét. A rendezvényen köszöntötték Barna Mihályné első
igazgatót, aki 1993-ig vezette az intézményt, és Konrád Lászlót,
aki 1993 és 1996 között volt a vezetője. Koráth Lászlóné
nem tudott jelen lenni; ő 2007-ig töltötte be az igazgatói tisztséget.
Az intézményhez ma a gyermek és felnőtt háziorvosi körzetek, ügyeletek,
bölcsődék, óvodák, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, valamint a
gyermekétkeztetés tartozik hozzá. Az ünnepség végén Gehér Mariann
jelenlegi igazgató beszélt munkájukról, és azokról az
élményekről, amit közösségként éltek át az elmúlt években.
Garamvölgyi Krisztián |
Illatot az ízhez – ehető parfüm
A pörgős élet érdekes néhány évig
A modern konyhatechnika egyik hiányossága lehet, hogy a finom íz mellett elveszik az illat. Ezen próbál segíteni egy zalaegerszegi származású szakember, aki ehető/iható parfümjeivel világtalálmánnyal rendelkezik. Az elismert Bartenderből és termékfejlesztőből lett feltalálóval, Garamvölgyi Krisztiánnal beszélgettünk.
– Bánfi Kati –
– Gondoltad valaha, hogy márkanév leszel?
– Soha, nem is volt célom. Sportolónak indultam, kézilabdáztam az első
osztályban is, aztán egyéb körülmények miatt váltottam a vendéglátásra. Már suli
mellett is dolgoztam az éjszakában. Gondoltam, ha nem tudok hozzáadni a családi
kasszához, legalább rám ne kellejen abból költeni – mondja Garamvölgyi
Krisztián, aki bevallása szerint az elmúlt több mint húsz évben többször
is megjárta a szakmai ranglétrát idehaza és külföldön is. Mosogatófiútól a
legjobb étterem- és szálloda vezetőig sok poszton szerzett tapasztalatot. Talán
innét adódik halk szavú szerénysége, pedig akár dagadhatna is az egója.
– És akkor hogyan indult a sikersztori?
– Azt hiszem véletlenül. A Margitszigeten gyakoroltam, amikor odajött
egy hatfős delegáció nyáron, öltönyben, hogy ők egy nagy világcég francia
vezetői, és dolgozzam nekik. Szinte nem ismertem a nevüket sem akkor. Aztán
másfél év múlva meghívtak a Marie Bizard világversenyre, ahol egyetlen
magyarként vettem részt. Ezt a koktélversenyt azóta is egyedüliként kétszer
nyertem meg. Innét aztán jöttek az egyéb felkérések – mondja oklevelei,
elismerései „árnyékában” ülve.
– Szép dekoráció ez a sok oklevél.
– A nagy része dobozban van.
– Van olyan verseny, amit nem nyertél meg?
– Sokat. Bár a legtöbbször éreztem, mivel lehetne nyerni, de inkább a
saját fantáziámat teszteltem.
– Volt olyan korszakod, amit csak filmekben látni. Milyen érzés ehhez
képest egy kis zalaegerszegi irodában dolgozni?
– A pörgős élet nagyon érdekes néhány évig, én több mint tizennégy évig
csináltam. Volt olyan nap, hogy négy országban tartottam előadást, milliárdosok
kértek fel munkákra, velük vacsoráztam, Bruce Willis-szel is volt
munkakapcsolatom. Marketinggel is foglalkoztam. De aztán bele lehet fáradni. És
valamilyen kötődés mindig volt Zalaegerszeghez. Amikor a találmányom 3 év
utánjárást követően engedélyt kapott, itt találtam támogatásra az
élelmiszer-ellenőrzési szakhatóságtól dr. Kolcsár Gábor és csapata
személyében. Ehető parfümöt a világon senki nem csinál, éppen ezért nehéz is a
kezdeti elfogadtatás. Most már van egy manufaktúrám, saját szabadalmam.
– Miért is jó az ehető parfüm?
– Régen a vendéglátás lényege például egy jó gulyás volt, aminek az
illatát 10 méterről is érezni. Aztán változott a konyhatechnológia, az igények.
A mai modern ételek nagyon finomak, gyönyörűen tálaltak, viszont már más az
alapanyag minősége, az elkészítési mód, csak így sokszor hiányzik az illat. A
teljes gasztronómiai élményhez viszont az nélkülözhetetlen. Ezt lehet pótolni a
hozzá illő parfümmel, melyet a fogyasztás előtt fújnak az ételre, italra. De a
magyar ember találékony, így láttam már, hogy levegőbe vagy testre is fújták.
Elit éttermekben a borfogyasztás kultúráját segítik ilyen parfümökkel, hogy a
vendég jobban tudja azonosítani az italban lévő összetevőket.
– A találmányaidhoz elég volt a mixerképzés?
– Nem. Nagyon sokat jelentett az a tapasztalat, amikor a világ 2
likőrnagykövetének egyikeként bejárásom volt a legtitkosabb helyekre, laborokba,
beleláttam tradíciókba, a gyártási folyamatba, illetve Franciaországban
szereztem diplomát italkészítésből, italszörpgyártásból. Részben innét vannak
azok a kapcsolatok is, ami miatt az egész világról érdeklődnek a termékeim
iránt. A márkanév is onnét jött, hogy nem tudták külföldön kimondani a nevem,
így kellett egy rövidítés.
– Akkor most már sínen vagy, vagy még lesznek fordulatok?
– Még lesznek. Eddig nagyon a munkán volt a hangsúly, akár 28 órából
állt a nap. Most már szeretném a magánéletet, a saját családomat is
megteremteni. Ha maradtam volna a vendéglátásban, már jó pár éve kényelmesen
élhetnék. De vannak még talonban ötleteim, amit szeretnék megvalósítani és ez
rögösebb út. Bár újat kitalálni nem könnyű, de az életviteli szempontok
folyamatosan változnak és vele az igények is. Én erre figyelek, nyitott szemmel
járok. Most a diéta és a testépítés a divat, miközben erősödik a laktóz- és
gluténérzékenység és a cukorbetegség, amely megint új termékeket kíván. Talán
engem igazol, hogy a termékeimre már milliárdos befektetéssel is vannak
érdeklődők, amelynek megvalósulásához szülővárosom jó helyszín lehet.
Így lehet kullancsmentes a nyarad
A nyári napokat a legtöbben arra használják ki, hogy a természetben töltődjenek fel. Ezek a kirándulások azonban – még ha gyönyörű is az idő – nem mindig végződnek felhőtlenül, sokakat ér „kullancstámadás”. Öt tipp, hogyan védekezhetünk ellene.
Zárt öltözetben menjünk ki a természetbe! Ez a legelemibb
védekezési mód, ugyanis a nyakunknál, a csuklónknál és a bokánknál feszes, gumis
ruházat ha nem is hermetikusan, de elzárja a paraziták útját. Bár nem túl
esztétikus, de ha nadrágunk szára nem gumírozott, húzzuk rá a zoknit, hiszen
erdőben vagyunk, nem divatbemutatón.
Fújjuk be magunkat! Ha mégsem tudjuk biztosítani, hogy zárt ruházatban menjünk
ki, mindenképp alkalmazzunk bőrfelületre felvihető vagy ráfújható riasztószert.
Ezt persze akkor is alkalmazhatjuk kiegészítő megoldásként, ha megfelelően fel
tudtunk öltözni. Vizsgáljuk át magunkat! Ha hazaértünk a kirándulásból, vagy
éppen pihenőt tartunk, mindenképpen nézzük vagy nézessük át testünk felületét.
Mivel a kullancsok a vékony bőrrel fedett területekre szeretnek bekuckózni,
ezért érdemes a nyaki, a hasi részt, a lágyék tájékát, valamit a térd- és
könyökhajlatot fokozott figyelemmel átvizsgálni. Ha már bennünk a kullancs,
akkor is van megoldás! A kullancs eltávolítása mellett a helyi tünetek
csökkentése is javasolt.
Ebben az esetben forduljunk orvoshoz! Ha a szúrás körüli területen több napon
keresztül el nem múló, körkörös, piros elváltozást észlelünk, feltétlenül
orvoshoz kell fordulnunk.