Jubileumot ünnepelt a ZeGesz             Illatot az ízhez – ehető parfüm Öt tipp a kullancsok ellen  

Jubileumot ünnepelt a ZeGesz

Ötvenéves fennállását ünnepelte a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet (ZeGesz) a díszteremben az elmúlt pénteken.

A ZeGesz jelenlegi és volt vezetői a polgármesterrel: Gehér Mariann, Konrád László, Barna Mihályné és Balaicz Zoltán.

Ötvenéves fennállását ünnepelte a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet (ZeGesz) a díszteremben az elmúlt pénteken.

– AL –

Jogelődjét, az Egészségügyi Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetét 1968. január elsejével alapította a Városi Tanács az egészségügyi és szociális intézmények pénzügyi, gazdasági és munkaügyi feladatainak ellátására. Az elmúlt 50 évben az intézmény sok változáson esett át, főként a rendszerváltás utáni időkben, ami feladatait is érintette.
Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében ezek között említette az 1990-es évek intézményi önállósodását, a 2013-as évet, amikor az iskolák szakmai irányítása az államhoz került, a működtetés viszont az önkormányzatnál maradt, ami 2017-ben szintén államivá vált. Minden egyes korszak minden egyes vezetője és munkatársa hivatásának tekintette és nagy szakmaisággal végezte munkáját, tette hozzá a polgármester. Az alapítás 50. évfordulója alkalmából átadta Gehér Mariann igazgatónak Zalaegerszeg közgyűlésének kitüntető oklevelét. A rendezvényen köszöntötték Barna Mihályné első igazgatót, aki 1993-ig vezette az intézményt, és Konrád Lászlót, aki 1993 és 1996 között volt a vezetője. Koráth Lászlóné nem tudott jelen lenni; ő 2007-ig töltötte be az igazgatói tisztséget. Az intézményhez ma a gyermek és felnőtt háziorvosi körzetek, ügyeletek, bölcsődék, óvodák, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, valamint a gyermekétkeztetés tartozik hozzá. Az ünnepség végén Gehér Mariann jelenlegi igazgató beszélt munkájukról, és azokról az élményekről, amit közösségként éltek át az elmúlt években.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Garamvölgyi Krisztián

Illatot az ízhez – ehető parfüm

A pörgős élet érdekes néhány évig

A modern konyhatechnika egyik hiányossága lehet, hogy a finom íz mellett elveszik az illat. Ezen próbál segíteni egy zalaegerszegi származású szakember, aki ehető/iható parfümjeivel világtalálmánnyal rendelkezik. Az elismert Bartenderből és termékfejlesztőből lett feltalálóval, Garamvölgyi Krisztiánnal beszélgettünk.

– Bánfi Kati –

– Gondoltad valaha, hogy márkanév leszel?
– Soha, nem is volt célom. Sportolónak indultam, kézilabdáztam az első osztályban is, aztán egyéb körülmények miatt váltottam a vendéglátásra. Már suli mellett is dolgoztam az éjszakában. Gondoltam, ha nem tudok hozzáadni a családi kasszához, legalább rám ne kellejen abból költeni – mondja Garamvölgyi Krisztián, aki bevallása szerint az elmúlt több mint húsz évben többször is megjárta a szakmai ranglétrát idehaza és külföldön is. Mosogatófiútól a legjobb étterem- és szálloda vezetőig sok poszton szerzett tapasztalatot. Talán innét adódik halk szavú szerénysége, pedig akár dagadhatna is az egója.
– És akkor hogyan indult a sikersztori?
– Azt hiszem véletlenül. A Margitszigeten gyakoroltam, amikor odajött egy hatfős delegáció nyáron, öltönyben, hogy ők egy nagy világcég francia vezetői, és dolgozzam nekik. Szinte nem ismertem a nevüket sem akkor. Aztán másfél év múlva meghívtak a Marie Bizard világversenyre, ahol egyetlen magyarként vettem részt. Ezt a koktélversenyt azóta is egyedüliként kétszer nyertem meg. Innét aztán jöttek az egyéb felkérések – mondja oklevelei, elismerései „árnyékában” ülve.
– Szép dekoráció ez a sok oklevél.
– A nagy része dobozban van.
– Van olyan verseny, amit nem nyertél meg?
– Sokat. Bár a legtöbbször éreztem, mivel lehetne nyerni, de inkább a saját fantáziámat teszteltem.
– Volt olyan korszakod, amit csak filmekben látni. Milyen érzés ehhez képest egy kis zalaegerszegi irodában dolgozni?
– A pörgős élet nagyon érdekes néhány évig, én több mint tizennégy évig csináltam. Volt olyan nap, hogy négy országban tartottam előadást, milliárdosok kértek fel munkákra, velük vacsoráztam, Bruce Willis-szel is volt munkakapcsolatom. Marketinggel is foglalkoztam. De aztán bele lehet fáradni. És valamilyen kötődés mindig volt Zalaegerszeghez. Amikor a találmányom 3 év utánjárást követően engedélyt kapott, itt találtam támogatásra az élelmiszer-ellenőrzési szakhatóságtól dr. Kolcsár Gábor és csapata személyében. Ehető parfümöt a világon senki nem csinál, éppen ezért nehéz is a kezdeti elfogadtatás. Most már van egy manufaktúrám, saját szabadalmam.
– Miért is jó az ehető parfüm?
– Régen a vendéglátás lényege például egy jó gulyás volt, aminek az illatát 10 méterről is érezni. Aztán változott a konyhatechnológia, az igények. A mai modern ételek nagyon finomak, gyönyörűen tálaltak, viszont már más az alapanyag minősége, az elkészítési mód, csak így sokszor hiányzik az illat. A teljes gasztronómiai élményhez viszont az nélkülözhetetlen. Ezt lehet pótolni a hozzá illő parfümmel, melyet a fogyasztás előtt fújnak az ételre, italra. De a magyar ember találékony, így láttam már, hogy levegőbe vagy testre is fújták. Elit éttermekben a borfogyasztás kultúráját segítik ilyen parfümökkel, hogy a vendég jobban tudja azonosítani az italban lévő összetevőket.
– A találmányaidhoz elég volt a mixerképzés?
– Nem. Nagyon sokat jelentett az a tapasztalat, amikor a világ 2 likőrnagykövetének egyikeként bejárásom volt a legtitkosabb helyekre, laborokba, beleláttam tradíciókba, a gyártási folyamatba, illetve Franciaországban szereztem diplomát italkészítésből, italszörpgyártásból. Részben innét vannak azok a kapcsolatok is, ami miatt az egész világról érdeklődnek a termékeim iránt. A márkanév is onnét jött, hogy nem tudták külföldön kimondani a nevem, így kellett egy rövidítés.
– Akkor most már sínen vagy, vagy még lesznek fordulatok?
– Még lesznek. Eddig nagyon a munkán volt a hangsúly, akár 28 órából állt a nap. Most már szeretném a magánéletet, a saját családomat is megteremteni. Ha maradtam volna a vendéglátásban, már jó pár éve kényelmesen élhetnék. De vannak még talonban ötleteim, amit szeretnék megvalósítani és ez rögösebb út. Bár újat kitalálni nem könnyű, de az életviteli szempontok folyamatosan változnak és vele az igények is. Én erre figyelek, nyitott szemmel járok. Most a diéta és a testépítés a divat, miközben erősödik a laktóz- és gluténérzékenység és a cukorbetegség, amely megint új termékeket kíván. Talán engem igazol, hogy a termékeimre már milliárdos befektetéssel is vannak érdeklődők, amelynek megvalósulásához szülővárosom jó helyszín lehet.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Öt tipp a kullancsok ellen

Így lehet kullancsmentes a nyarad

A nyári napokat a legtöbben arra használják ki, hogy a természetben töltődjenek fel. Ezek a kirándulások azonban – még ha gyönyörű is az idő – nem mindig végződnek felhőtlenül, sokakat ér „kullancstámadás”. Öt tipp, hogyan védekezhetünk ellene.

Zárt öltözetben menjünk ki a természetbe! Ez a legelemibb védekezési mód, ugyanis a nyakunknál, a csuklónknál és a bokánknál feszes, gumis ruházat ha nem is hermetikusan, de elzárja a paraziták útját. Bár nem túl esztétikus, de ha nadrágunk szára nem gumírozott, húzzuk rá a zoknit, hiszen erdőben vagyunk, nem divatbemutatón.
Fújjuk be magunkat! Ha mégsem tudjuk biztosítani, hogy zárt ruházatban menjünk ki, mindenképp alkalmazzunk bőrfelületre felvihető vagy ráfújható riasztószert. Ezt persze akkor is alkalmazhatjuk kiegészítő megoldásként, ha megfelelően fel tudtunk öltözni. Vizsgáljuk át magunkat! Ha hazaértünk a kirándulásból, vagy éppen pihenőt tartunk, mindenképpen nézzük vagy nézessük át testünk felületét. Mivel a kullancsok a vékony bőrrel fedett területekre szeretnek bekuckózni, ezért érdemes a nyaki, a hasi részt, a lágyék tájékát, valamit a térd- és könyökhajlatot fokozott figyelemmel átvizsgálni. Ha már bennünk a kullancs, akkor is van megoldás! A kullancs eltávolítása mellett a helyi tünetek csökkentése is javasolt.
Ebben az esetben forduljunk orvoshoz! Ha a szúrás körüli területen több napon keresztül el nem múló, körkörös, piros elváltozást észlelünk, feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk.

 

 

 

 

vissza az elejére