Családi napon Lerakták a Boldogasszony-kápolna alapkövét

Megújul a kodály úti ovi

 

Családi napon

A szoptatás fontosságáról

Augusztus első hete a szoptatás világhete, mely alkalomból a zalaegerszegi védőnői szolgálat munkatársai tanácsadással és játszóházzal egybekötött családi napot rendeztek a Napsugár Úti Óvodában.

– liv –

Az anyatejes táplálás a legtöbb, amit kisbabánknak adhatunk, hiszen minden megtalálható benne, emellett immunizáló hatású és biztonságérzetet is nyújt számára, fogalmazott köszöntőjében Tolvaj Márta alpolgármester. A szoptatásra vonatkozó magyarországi adatok ugyan növekvő tendenciát mutatnak, ennek ellenére szükség van a maihoz hasonló aktív ismeretterjesztésre, fűzte hozzá. Kiemelte, hogy a kormány elkötelezett a családok támogatásában, éppen ezért hirdette meg 2018-ban a családok évét. Mint mondta, a város önkormányzata is féltő gondoskodással figyel a kisgyermekes családokra, amit intézményi korszerűsítések is jeleznek. A TOP-program és önkormányzati önerő segítségével felújították már a Napsugár Bölcsődét és a Petőfi utcai védőnői szolgálatot. Jelenleg zajlik a Cseperedő Bölcsőde, a Petőfi Utcai Tagóvoda rekonstrukciója. Egyeztetéseket folytatnak arról, hogy a Tipegő Bölcsődében is megvalósulhasson az energetikai felújítás. Egy előkészítés alatt álló hazai forrású pályázati kiírásból minibölcsőde kialakítását remélik az andráshidai városrészben. Tóth Lenke megyei vezető védőnő Janikovszki Éva gondolatait segítségül híva beszélt a gyermekekkel eltöltött idő, közös séta, játék és meghitt beszélgetések fontosságáról. A pszichológus többek között azt írta, hogy visszahozhatatlanok és megismételhetetlenek a gyermekkor napjai, hetei, hónapjai. Téglák ezek, amelyekből a felnőtt élet épül. Ha sok tégla hiányzik, labilis lesz az építmény.
A köszöntők után kangatréning-bemutató következett. A szülés utáni regenerálódást segítő edzésprogramról érdeklődött Balogh-Babati Tímea, aki férjével, és gyermekeivel, a két és fél éves Dániellel és az egy hónapos Izabellával vett részt a programon. Mint mondta, nagy előnye, hogy a legjobb edzőtárssal, a saját babánkkal mozoghatunk együtt. A kicsik számára megnyugtató ez a mozgásforma, mert miközben hátunkon feküdnek a hordozóban, gyakorta álomba is mélyednek. A rendezvényen egyebek mellett hordozókendő-bemutatóval, babajelbeszéd-értelmező foglalkozással, pszichológiai útmutatással, táplálással és mozgásfejlesztéssel kapcsolatos szaktanácsadással is várták a családokat.
A hagyományokhoz híven idén is elismerésben részesítettek három, a zalaegerszegi védőnői szolgálathoz tartozó édesanyát, Góczán Alexát, Papp Esztert és Simonffy Mariannt. Ők saját gyermekeik szoptatása mellett a legtöbb plusz anyatej leadásával nyújtottak segítséget más édesanyáknak, csecsemőik táplálásában.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Lerakták a Boldogasszony-kápolna alapkövét

Makovecz imre vázlattervei alapján épül fel

2009-ben készítette el Makovecz Imre Kossuth-díjas építész annak a kápolnának a vázlattervét, melynek alapkövét a közelmúltban helyezték el a Gébárti-tó közelében. Az ötlet, hogy a Boldogasszony tiszteletére kápolna létesüljön a tóparton, dr. Buksa Ildikó pszichiátertől származik. Aki annak idején fel is kereste elképzelésével a neves építészt.

– pet –

Mivel Makovecz Imre 2011-ben elhunyt, sokáig úgy látszott, hogy csak terv marad a Gébárti-tó alatti domboldalra megálmodott kápolna. Közös összefogás eredményeképpen azonban most mégis megvalósulhat a beruházás – fogalmazott az alapkőletételen Balaicz Zoltán polgármester. Mint mondta: az építész csak skicceket, látványterveket hagyott hátra, így szükség volt arra is, hogy valaki elkészítse a tényleges kiviteli terveket. Ez Fülöp Tibor és csapata munkáját dicséri. A fiatal építész volt a kezdeményezője és szervezője a Héttorony Fesztiválnak is, amelynek legfőbb célja Makovecz hagyatékának és szellemiségének megőrzése, népszerűsítése. A kápolnáról készült első látványterveket néhány évvel ezelőtt a fesztivál keretében mutatták be először. A Boldogasszony-kápolna építését az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2016-ban 60 millió forinttal, 2017-ben pedig további 40 millió forinttal támogatta. Ez az összeg több magánszemély és vállalkozó adományával is kiegészül. Így hamarosan megindulhat az építkezés a tóparton. A kápolna 68 négyzetméter alapterületű, ovális, egyterű épület lesz, dongaboltozatra emlékeztető formai megoldással. Fülöp Tibor építész hozzátette: maga az oltár, vagyis a templom belseje már a külső szemlélő számára is a központi eleme lesz az épületnek. Ide egy díszes lépcsősor vezet majd fel, a kápolnatérbe belépve pedig a fák lombkoronájára emlékeztető szerkezeti megoldásokkal találkozhat a betérő. A tervezők és az ötletgazdák remélik, hogy egy közkedvelt szakrális hellyé válik majd az ökumenikus kápolna. Az alapkőletételen jelen volt Vigh László országgyűlési képviselő és Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke, a város díszpolgára is, akik szintén üdvözölték a kápolna megépítését. A ceremónia részeként Balaicz Zoltán emléklapot adott át Fülöp Tibor építésznek a kiviteli tervek elkészítéséért, valamint a jelen lévő segítőknek, támogatóknak: így dr. Buksa Ildikónak, Fekete Györgynek, továbbá Dóra János és Horváth Tihamér vállalkozóknak. Az alapkő letétele előtt a kápolna területét Stróber László apátplébános áldotta meg.
Az eseményen elhangzott: a kápolna jól kiegészíti majd a város vallási és turisztikai attrakcióit, illetve szervesen kapcsolódhat a folyamatban lévő idegenforgalmi fejlesztésekhez is.
(A tervezők Makovecz Imre és Gerencsér Judit – MAKONA Kft., a látványterv jegyzője: Turi Gergő.)

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Megújul a Kodály Úti Ovi

Szeptember közepén költözhetnek vissza a gyerekek

Teljesen megújul a Kodály Úti Óvoda, ahol még lázas építkezés folyik, hogy várhatóan szeptember közepén egy megszépült környezet fogadja a visszaköltöző kisgyermekeket.

– AL –

Balaicz Zoltán polgármester a sajtóbejáráson elmondta, hogy a felújításra 98 millió forintos támogatási igénnyel nyújtottak be pályázatot a TOP-programra 2015-ben. Azóta az árak jelentősen megemelkedtek, amit mutatott az is, hogy a közbeszerzési eljárás legkedvezőbb árajánlata 134 millió forintról szólt. A város önkormányzata ezért az elnyert támogatási összeget 37 millió forint saját erővel egészítette ki, hogy a teljes építészeti és energetikai korszerűsítés megvalósulhasson a Kodály Úti Óvodában. Ahogy a polgármester, úgy Vigh László is úgy vélekedett, hogy a jövő generációjának megfelelő színvonalú intézményeket kell biztosítani. Az országgyűlési képviselő szerint ez azért is fontos, mert a város gazdasági fejlődésének köszönhetően a lakosság növekedésére lehet számítani. Mint mondta, az óvodai évek meghatározóak egy ember életében, ezért az állam mindent megtesz a szükséges infrastrukturális feltételek megteremtése érdekében. A sajtóeseményen méltatta a beruházást Sándor Dénes György önkormányzati képviselő, Békefiné Bertók Andrea, a Landorhegyi Óvoda vezetője valamint Dormánné Nyakas Tünde tagóvoda-vezető. A 105 fő Kodály úti ovisból 50 gyermek még június elején költözött át az Űrhajós Óvodába. A többiek napközbeni felügyeletét megoldják a szülők, illetve a nagyszülők, akik szintén nagy várakozással tekintenek a beruházásra. A kivitelezés során az 1970-es években épült óvoda összes külső nyílászáróját fokozott légzárású és hőszigetelt üvegezésűre cserélik. Az energetikai követelményeknek megfelelően teljes rekonstrukción esik át a tető is, ahová modern felülvilágítókat építenek be. A belső átalakítások érintik az intézmény felső szintjén lévő vizesblokkokat is. Az épület északnyugati oldalán, a kazánház előtti lehajtót felhasználva. A mozgáskorlátozottak számára parkolót alakítanak ki.

 

 

 

 

 

vissza az elejére