Kínai beruházásokról Erkölcsteológiát is tanult Viszket, duzzadt, vörös  

Kínai beruházásokról

Duan Jielong látogatása a megyeszékhelyen

Duan Jielong, Kína magyarországi nagykövete ötfős küldöttséggel látogatott el a közelmúltban Zalaegerszegre, hogy tárgyaljon a városban már zajló illetve tervezett kínai beruházásokról.

– AL –

A delegáció fogadása előtt Balaicz Zoltán polgármester elmondta, hogy a keleti nyitás jegyében az elmúlt időszakban folyamatosan erősödtek a gazdasági kapcsolatok Magyarország és Kína között. A nagykövetet azért hívták meg, mert egyrészt a járműipari tesztpálya kapcsán a kutatás-fejlesztés és az innováció terén több kínai céggel kerültek kapcsolatba, amelyek használni is akarják majd a pályát. Másrészt kínai tőkéből megvalósuló szállodaberuházás zajlik a városban, ami iránt szintén tájékozódni kíván a nagykövet. Harmadik témaként egy másik konkrét kínai gazdasági befektetésről tanácskoznak, ami a gazdaságfejlesztéshez, az autóiparhoz, valamint a biztonságtechnológiához kapcsolódik. Ennek részleteit szeptemberben árulják el.
Duan Jielong kiemelt fontosságúnak nevezte mind a megyeszékhellyel, mind pedig a megyével való együttműködést. Méltatta Zalaegerszeg gazdasági fejlődését, a város és a megye turisztikai vonzerejét, melyek, mint mondta, mély benyomást gyakorolnak rájuk. A zártkörű tanácskozáson részt vettek Gecse Péter és dr. Vadvári Tibor alpolgármesterek, valamint dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke. A nagykövet által vezetett kínai delegáció tagjai voltak: Zhou Xinjian kereskedelmi tanácsos, Lei Hongmei, a tudományos és technológiai osztály vezetője, Cao Yuan és Gao Yanyang, a politikai és sajtóosztály vezetője illetve attaséja, valamint Qin Han, a titkárság attaséja.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Erkölcsteológiát is tanult

Molnár jános a kertváros új plébánosa

Jó pásztor szeretne lenni. De elég egy órás beszélgetés vele, hogy kiderüljön, már most is az. A fiatal, 31 éves Molnár János atya első plébániája a kertvárosi, ahol augusztus elsejétől tölti szolgálatát. Rövid bemutatkozó beszélgetésre kerestük fel.

– Bánfi Kati –

– Túl az első miséken, hogyan sikerült a találkozás a hívekkel?
– Szeretettel vártak, ami meglepett és sokan részt vettek a szentmisén. Nem volt teljesen ismeretlen a hely, hiszen püspöki titkárként, illetve egyházi rendezvények alkalmával, Robi atya meghívására már jártam itt. Akkor is szimpatikus volt a hely. A Kertvároshoz tartozó kis bazitai közösség pedig szülőfalumra emlékeztet. Pozitívak az első tapasztalatok.
– Maga a város sem idegen, Ön részben helyi nevelésű.
– A Mindszenty-gimnáziumba jártam, egyébként zalaháshágyi születésű vagyok. Stróber László apát úr volt a hitoktatóm, aki olyan papként állt előttem, hogy azt mondtam, ez az életforma vállalható, ha a hívást én is megkapom. Ez indított el a pályán, bár az egyházi közeg, illetve az emberekkel való foglalkozás soha nem volt idegen számomra. Vallásos családból származom.
– Akik nyilván örülnek, hogy ilyen közel van.
– Tudják azt, hogy napi kapcsolat így sem lehetséges, de tényleg örültek. Az egyházmegye elég nagy terület, kerülhettem volna máshova is. Nincs rossz hely, és olyan sincs, ahol ne lenne feladat.
– A budapesti szemináriumon az egyetlen zalai volt.
– Vittem magammal mindent, amit ez a vidék rejt. A zalai akcentusomat is – mondja mosolyogva.
– Lemondásokkal is jár ez a hivatás, ami ilyen fiatal korban még nehezebb lehet.
– Ha csak azt nézzük, hogy mit nem lehet, akkor minden nehéz. Inkább arra figyelek, amiért vállaltam. Tudtam, hogy pap akarok lenni és vállalom, ami ezzel jár. Másnak a családi élet a hivatása, mindenkinek megvan a maga feladata.
– Milyen tervekkel érkezett Zalaegerszegre?
– Nem kell nagy terveket szőni. Az első, hogy ami már ebben a plébániában elindult, azt a saját képességeim szerint folytassam. Van egy 2000 éves egyházi hagyomány, amit ehhez a fiatal, 5 éves plébániához és a fiatal, 13 éves templomhoz kell igazítani. Az itteni embereken fog múlni. Amit ők szeretnének, amire szükség, igény van. Persze az élen kell állni, de inkább a hívek kibontakozását kell segíteni, hogy az Istennel való kapcsolat növekedjen. Én magam is fejlődöm a közösség által. Jól szeretném végezni a dolgom, ezért is van bennem most izgalom és egy kis félelem.
– Rómából érkezett Zalaegerszegre. Mivel foglalkozott ott?
– Másoddiplomaként erkölcsteológiát hallgattam. Ez a mindennapi élettel kapcsolatos dolgokat igyekszik összeilleszteni Jézus tanításaival. Gyakorlatias jellegű.
– A fiatal korosztállyal már volt „munka”kapcsolata, kollégiumi lelkészként.
– Huszonöt évesen a püspöki titkársággal párhuzamosan láttam el ezt a szolgálatot a szombathelyi Brenner János Kollégiumban, 180 fiatal lelkipásztoraként. S még bennem is éltek a középiskolás élmények, ez előny volt. Nyitott voltam a fiatalokhoz, és ez kölcsönös volt. Itt a plébánián sokkal szélesebb a korosztály és az életkörülmények is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Viszket, duzzadt, vörös

Rovarcsípések: tünetek és teendők

Az átlagosnál nagyobb, fájdalmasan viszkető, titokzatos vörös foltok, lassan múló duzzanatok testszerte. Nem elég a fullasztó kánikula, a szúnyogoktól kezdve a kullancsokon és pókokon át mindenféle apró rovar támadásának ki vagyunk téve nyáron. Dr. Hohl Györgyi bőrgyógyász főorvost kérdeztük.

– Antal Lívia –

– Idén különösen sok a rovar, főleg a szúnyog, ami köszönhető a nyár eleji sok esőnek. Az irtás talán azért sem tudja tartósan megtizedelni őket, mert több fajuk van, például törpe-, lepke- és púposszúnyogok, amelyek közül az utóbbi eléggé agresszív. Elszaporodásukban az is szerepet játszhat, hogy ellenállóbbakká válnak a vegyszerekkel szemben, ahogy az emberek is az antibiotikumokkal szemben.
– Elnézve a bőrtüneteket, a lassan múló, kiterjedt piros foltokat, idén mintha kíméletlenebbek is lennének.
– A bőrtünetek mögött egyéni érzékenység is áll. Az érzékenyebb bőrtípusúaknál, az allergiára hajlamosabb egyéneknél jobban reagál a szervezet, ezért kifejezettebb bőrtünet jelentkezhet. A csípés mélységétől függően, bevérzéses illetve hólyagos bőrelváltozás is kialakulhat. Beszűrt kötőszöveti csomók is maradhatnak a csípések helyén, amelyek viszont nem múlnak el. Amikor a méreganyaggal kórokozók is bejutnak, nagyon csúnya elváltozással járó gombás, vírusos vagy bakteriális felülfertőzéssel számolhatunk. Nagyon ritkán még orbánc is előfordulhat, ha egyéb hajlamosító tényező is fennáll.
– Van, hogy nem is veszzük észre a csípést, csak az újabb foltok hívják fel rá a figyelmet.
– Ezt szóródásos tünetnek nevezzük, főleg a gyerekeknél, de felnőtteknél is előfordul a vakarózás következtében. A csalánkiütésszerű bőrtünetek mély, csomós gyulladásokban is jelentkezhetnek, amelyek nagyon makacsak tudnak lenni, és nagyon lassan múlnak el.
– A vakarózást nehéz megállni…
– Kétségtelen, mivel a viszketés a legjellemzőbb tünet. A gyógyszertárban vásárolhatunk recept nélküli készítményeket, melyek hűsítenek, csillapítják a viszketést és a bőrtüneteket. Ha a csípésnyomok nagyon viszketnek, vagy súlyosabb allergiás bőrreakciók alakulnak ki, akkor a helyi tüneti kezelést ki lehet egészíteni szterorid tartalmú kenőccsel. Ilyenkor belsőleg is lehet segíteni a szervezetet antihisztamin tartalmú allergia elleni tablettákkal, melyek közül vannak recept nélkül kaphatók.
– Milyen esetben tanácsos orvoshoz fordulni?
– Ha felerősödnek, vagy szokatlanná válnak a tünetetek, érdemes szakemberhez fordulni, mert elképzelhető, hogy felülfertőzéssel állunk szemben. Eléggé fájdalmas a méh- és darázscsípés, melynek tünetei lehetnek enyhe, helyi panaszok, de súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat. Az arra érzékenyeknél már egy csípés is súlyos allergiás rohamot, anafilaxiás sokkot válthat ki, ami azonnali kórházi ellátást igényel. A kullancsok is több, az emberre veszélyes kórokozót hordoznak és terjesztenek súlyos betegségeket okozva. Amikor baktériumfertőzést közvetítenek, Lyme-kór alakulhat ki. Legjellegzetesebb korai tünete a csípés helyén lassan növő, ovális vagy kerek bőrpír, amely panaszt nem okoz. A szövődményeket elkerülendően mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert antibiotikumos kezeléssel gyógyítható. A kullancs okozta vírusfertőzés pedig védőoltással megelőzhető, mondta végül dr. Hohl Györgyi.

 

 

 

 

 

vissza az elejére