Elkezdték a felkészülést Jelentősen átalakult a Tarr Andráshida Vége a szünetnek a ZTE NKK-nál Nemzetközi kosármeccsek Egerszegen A hétvége sporteseményei

Elkezdték a felkészülést

Zalakerámia zte kk: a légiósok szeptember elején jönnek

A férfi kosárlabdázók is megkezdték felkészülésüket az új bajnoki idényre, de az első hivatalos edzésükön légióssal még nem találkozhattunk.

– Egyből kezdődik a kemény munka, mivel a fiatalok már két hete edzenek. Most hozzájuk csatlakozott az egyetlen rutinos játékosunk, Szabó Zsolt – tájékoztatott Bencze Tamás vezetőedző. – A fiatalok saját utánpótlásunkból jöttek, vagy igazoltuk őket. A korosztályos válogatott Farkas Attilán kívül minden magyar játékos itt van. Öt edzés után tartunk fél nap pihenőt. Edzőtáborba nem vonulunk, Egerszegen minden adott a jó felkészüléshez.
– A légiósok mikor érkeznek?
– Szeptember elején, a negyedik légiós leigazolásával már teljes a keret.
– Megfogalmazódott már a célkitűzés a bajnokságra?
– Keretünk fiatalsága miatt, illetve, hogy hagyományaink szerint nem lesz öt légiósunk, csak négy, a legjobb nyolcba kerülést tűzzük ki magunk elé. Mennyire reális ez az elképzelés? Szeptember közepén már tisztábban látom a csapat helyzetét, az első nyolcba kerülésről azonban semmiképpen nem akarunk lemondani. Szakmai szempontból az építkezés, a fiatalok felé fordulás a terv, mert nincsen más választásunk.

Teljessé vált a Zalakerámia ZTE KK kerete, utolsó légiósként a 3–4-es posztra az ukrán válogatott Dmytro Gliebovot igazolták le. A 30 éves, 198 cm magas kiscsatár ukrán és lett csapatokban szerepelt pályafutása során. Korábban az ukrán szuperliga MVP-je is volt. Csapataival rendszeres szereplője volt a FIBA Euro Cup sorozatnak. Az elmúlt idényt hazája bajnokságában szereplő Dnipro csapatánál töltötte és 35 mérkőzésen 12,7 pontot, 4,5 gólpasszt átlagolt. A távolikat 39,5% pontossággal értékesítette.

Rutinos erőcsatár érkezik a palánk alatti játék megerősítésére Andriy Agafonov személyében. A 32 esztendős, ukrán nemzetiségű, 5/4-es poszton használható, 208 cm magas játékos az elmúlt szezonban a romániai BCM U Pitesti csapatában játszott. Átlagban 27,4 percet töltött a parketten, ami alatt 16,5 pontot, 5,3 lepattanót, 1,7 gólpasszt és 20,4 VAL értéket átlagolt. Pályafutása során hazája bajnokságán kívül (Khimki-OPZ Yuzny, Budivelnyk Kyiv, BC Odessa) játszott még Németországban (Crailsheim Merlins) és Litvániában (Pieno Zvaigzdes Pasvalys) is. Minden állomáson csapata meghatározó játékosa volt.

Az amerikai Dustin Ware az egyetemi évek után 2012-ben érkezett Európába, és a Cibona Zagreb csapatában kezdte légiós karrierjét. A következő időszakot a Bundesliga II-es Weissenhorn Youngstarsban, majd a szintén német Ratiopharm Ulm csapataiban töltötte. 2014-ben szerződött Magyarországra a Jászberény csapatához, ahol akkor Bencze Tamás volt az edzője. Ebben az időszakban 19 mérkőzésen 19,5 pontot átlagolva egyértelmű vezére volt a jászságiaknak. 2015–17 között a francia PROB csoportban szereplő Vichy-Clermont csapatában játszott, 16 pontos átlagot hozva. Az elmúlt év kalandos volt Dustin számára, mert a francia A ligából (Boulazac) indulva novemberben a bolgár Lucoil Academic Sofia csapatába igazolt, majd december közepétől a görög első osztályban szereplő Kolossos H Hotels csapatában fejezte be az idényt.

Az amerikai Bernard Thompson az egyetemi évek után 2015-ben kezdte meg légiós karrierjét. Elsőször a szlovák Komarno csapatában játszott, majd a német PROA bajnokságban, az MLP Heidelberg együttesét erősítette. Nem ismeretlen a zalai közönség számára, hiszen a 2017/2018-as szezont a felsőházba jutó Kecskemét csapatában töltötte, ahol 26 mérkőzésen lépett pályára és 14,3 pontot, 6,7 lepattanót, 2,7 gólpasszt és 19,6 VAL-értéket szorgoskodott össze. Labdaszerzési átlagban a legjobb volt az elmúlt szezonban.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Jelentősen átalakult a Tarr Andráshida

Az alapcél továbbra is a bentmaradás

Alaposan megváltozott játékoskerettel vágott neki az új bajnoki idénynek a Tarr Andráshida SC labdarúgócsapata. Három, de inkább négy éve együtt játszó játékoskeret alakult át alaposan, hat jó képességű játékos távozott.

– Nagyon jó közösséget alkottunk az elmúlt négy év során – mondta bevezetőjében Dobos Sándor edző. – Ekkora változás egy jó közösséget megvisel, így voltunk ezzel mi is. Vittman, Major, Horváth M. a rivális FC Nagykanizsához igazolt, mindhárom játékos a szakmai előrelépés és a jobb anyagi lehetőségek miatt távozott tőlünk. Másik három játékosunk – Pajor, Varga és Baráth – a megyei bajnokságban szereplő Hévízhez igazolt, az anyagi lehetőségek ott is jobbak. Nem tehettünk mást, megbarátkoztunk a helyzettel. Egyébként már várható volt, hogy több évi jó szereplés után a nálunk jobb anyagi lehetőséggel bíró csapatok célkeresztjébe kerülünk. Sok időnk nem maradt a bánkódásra, az új fiúkkal nekiálltunk dolgozni.
– Mennyire sikerült pótolni a távozókat?
– Már említettem, az elmúlt évek csapata jó közösséget alkotott. Most az ittmaradókból és az új játékosokból kell egy jó szellemű társaságot kialakítanom. Az átalakuláson gyorsan túl kell tenni magunkat, keményen kell dolgoznunk. Az új fiúk bizonyítani akarnak, hogy itt a helyük. Új csapatot építünk, amelyben lehetőséget kívánunk biztosítani a saját nevelésű fiataljainknak is. A jelenlegi U–19-es gárdánkat is ügyes, jó mozgású fiatalok alkotják. Számunkra fontos lehet, hogy megőrizzük a NB III-as tagságunkat. A rajt nem sikerült jól, de úgy érzem, akár mi is nyerhettünk volna a zalai rangadón, az FC Nagykanizsa szerencsésebb volt.
– A változások fényében mi a csapat célkitűzése?
– Évek óta a vezetés és jómagam is, alapcélként a biztos bentmaradást várjuk a csapattól. Az elmúlt évek során az alapcélt rendre túlszárnyaltuk. Idén minden bizonnyal nehéz lenne az első hatban végezni. Ennek vannak anyagi korlátai. A mezőnyben egy vagy talán kettő csapat gazdálkodik kevesebb pénzből, mint mi. Örök optimistaként bizakodom, hogy változik a helyzet. Nem tehetek mást, maximálisan a csapat felkészítésére koncentrálok, a jelenlegi keretből igyekszem kihozni a maximumot.
– Nem vigasz, de más csapatoknál is történtek változások. Öt-hat fordulónak el kell telnie, mire kialakulnak az erőviszonyok...
– Valóban így van. A Csepelnél, a Pénzügyőrnél, a Sárvárnál, a már említett Kanizsánál is alapos változások történtek. Az Ajka és az Érd harcol a feljutásért. Remélem, hogy hat forduló után a középmezőnyt célba vehetjük, és idén is a lehetőségekhez mérten jól szerepelünk.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Vége a szünetnek a ZTE NKK-nál

Megkezdte felkészülését a 2018–2019-es bajnokságra a ZTE NKK NB I-es női kosárlabdacsapata.

Az elmúlt idényben negyedik helyen végzett együttes nyitó foglalkozásán mindössze hét játékos gyakorolt. Gáspár Dávid vezetőedző az U–18-as korosztály Európa-bajnokságán másodedzői feladatokat lát el, ő is hiányzott, akárcsak Kovács Georgina, aki tagja a magyar csapatnak.
– Dávid egy hétig nem lesz, de mindent megbeszéltem vele – tájékoztatott Horváth Zsófia másodedző, aki egy hétig a főnök. – Az első napok még a ráhangolódás jegyében telnek. Az első két hétben még nem lesz mindennap két edzés, a harmadiktól már igen. A bajnoki rajtig végig hazai környezetben készülünk. Edzőmérkőzésekre utazunk, és mellette indulunk a Göcsej Kupán, de más kupasorozat nem szerepel a programunkban.
– Kik érkeznek még a csapathoz?
– Az Európa-bajnokságon szereplő Kovács Georgina, valamint a légiósok, az utóbbiak szeptember elején. Ezután kezdjük el az edzőmérkőzéseket is.
– A bajnoki rajtig változhat még a játékoskeret?
– Nem valószínű, 12 játékossal futunk neki a szezonnak.
– A csapatoknál többé-kevésbé kialakult a játékoskeret, ennek ismeretében fogalmazták már meg konkrét célkitűzést?
– Nem fogalmaztuk még meg, de minden bizonnyal szeretnénk ismét az élmezőnyben végezni. A hatodik helynél hátrább nem nagyon tudnám elképzelni a csapatot.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Nemzetközi kosármeccsek Egerszegen

Résztvevők hét országból az alpok–adria kupán

Hosszú idő után újra nemzetközi mérkőzéseken szurkolhatnak kedvenceiknek a zalaegerszegi szurkolók.

A Zalakerámia ZTE KK már korábban beadta szándéknyilatkozatát a 2018–2019-es Alpok–Adria Kupában való indulásra, melyet a szervezők elfogadtak – tájékoztatott Stárics Kornél ügyvezető.
Bencze Tamás és a szakvezetés is többször beszélt arról, hogy a légiósoknak és a magyar játékosoknak is sokkal csábítóbb egy olyan klub, amely a nemzetközi kupaporondon is megméretteti magát. A 2015 októberében indult sorozat idén már hét ország csapatait tömöríti magában.
Az induló csapatok a következők:
Csehország: BK Sluneta Usti, BK Decin, BC Brno, USK Praha.
Magyarország: Egis Körmend, Zalakeramia ZTE KK.
Szlovákia: BC Levicki Patrioti, MBK Komarno.
Ausztria: BK Klosterneuburg Dukes, BC Vienna, UBSC Graz, Arkadia Traiskirchen Lions.
Szlovénia: KK Sencur GGD.
Horvátország: KK Vrijednosnice Osijek, KK Skrljvo.
Lengyelország: GTK Gliwice.
 

Szeptember 5-én Bécsben tartanak egyeztető értekezletet a lebonyolítással kapcsolatosan, ezen a ZTE is képviselteti magát.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A hétvége sporteseményei

WKW ETO FC Győr–ZTE FC 0-0 NB II-es labdarúgó-mérkőzés. Győr.

Sárvár FC–Tarr Andráshida SC 0-0  NB III-as labdarúgó-mérkőzés, Sárvár.

 

 

 

 

 

vissza az elejére