Zalaegerszegről európába Elismerések a megyétől Kerékpáros egyházi fogadóóra Fidesz: Döntésekről

A képen balról jobbra: Andrzej Jarzyna, a Dahua Technology CEE and Nordic kereskedelmi igazgatója, Flynn Jiang, Vigh László, Jason Zheng, Zhou Xinjian, dr. Ponevács-Pana Petra, Balaicz Zoltán és Colin Wang, a Dahua Technology CEE and Nordic ügyvezető igazgatója.

Zalaegerszegről európába

Elosztóközpontot létesített a kínai dahua

Zalaegerszegen nyitotta meg első európai ellátási központját a világ egyik vezető biztonságtechnikai eszközöket gyártó vállalata, a Dahua Technology. A bejelentésre a város dísztermében került sor a kínai vállalat vezetői, illetve kínai és magyar kormányzati politikusok körében.

– AL –

Elsőként Flynn Jiang, a Dahua Technology Magyarország ügyvezetője adott tájékoztatást a vállalat fejlődéséről, majd Jason Zheng, a Dahua Kínán kívüli országaiért felelős operációs igazgatója azt emelte ki, hogy a magyarországi összeszerelő- és a disztribúciós központ létrehozása kulcsfontosságú lépés az európai ügyfelek versenyképes kiszolgálása érdekében. Zalaegerszegen háromezer négyzetméteres bázist hoztak létre, ahol előrejelzéseik alapján napi 500 darab rögzítő és 700–900 darab kamera összeszerelése a rövid távú céljuk. A logisztikai tevékenységhez kapcsolódóan 2020-ig olyan ellátási láncot szeretnének létrehozni, ami havi 150–250 ezer darab szállítmányt kezel Európába. Csou Hszin-csien, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa arról beszélt, hogy Kína számára Magyarország az egyik legfontosabb befektetési célpont. 2016-ban 4,1 milliárd dollárt tett ki 20 kínai vállalkozás befektetési összege. Idén viszont 60 cég kíván befektetni, így a befektetési összeg is megsokszorozódik. Kiemelte, hogy hazánk a kínai áruk európai elosztóközpontjának számít, annak ellenére, hogy nincs tengeri kikötője. A Dahua a második olyan kínai cég a Huawei után, amelyik ilyen központot működtet Magyarországon. Ponevács-Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára is beszélt a befektetések növekedéséről. Alátámasztotta egy adattal, miszerint 2017-ben Magyarország volt a világ 7. legkedveltebb befektetési célpontja az egymillió lakosra vetített munkahelyteremtés tekintetében. A lendület 2018 első felében is folytatódott: 46 befektetői döntés született, ami 6700 új munkahelyet teremt és 2 milliárd eurónyi tőkebefektetést hoz. A projektekből 12 új befektetőhöz köthető, 34 újra befektetés, ami a Magyarország iránti bizalmat jelzi. Vigh László országgyűlési képviselő Zalaegerszeg növekvő gazdasági potenciáljáról beszélt, megemlítve a 45 milliárd forintból épülő és a világon egyedülálló tesztelemeket tartalmazó járműipari tesztpályát. Balaicz Zoltán polgármester azt fűzte hozzá, hogy a járműipari tesztpályának is otthont adó zalaegerszegi északi ipari park az országban elsőként kapta meg Tudományos és Technológiai Park címet. Örömét fejezte ki, hogy a jelenleg zajló szállodafelújítás mellett a Dahua révén újabb kínai befektetésnek adhatnak helyet a városban. A Dahua Technology a világ egyik vezető videókamerás megfigyelőrendszereket gyártó vállalata. Világszerte több mint 13 ezer munkavállalójának köszönhetően a Dahua megoldásait, termékeit és szolgáltatásait 180 országban illetve számos ágazatban és területen használják, olvasható sajtóközleményükben.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Elismerések a megyétől

Kövér lászló zalaegerszegen

A Zala Megyei Önkormányzat a hétvégén tartotta a már hagyományos ünnepi közgyűlését, melyen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A meghívott vendégeket – zalai és határon túli politikusokat, közéleti személyiségeket – dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte.

Mint fogalmazott, az összefogásnak köszönhetően Zala megye egyre erősebb és sikeresebb. Kitért arra, hogy a megyei jogú városokon kívül 23 milliárd forint jut a zalai települések fejlesztésére, illetve a tervezett faluprogram révén ötmilliárd forinttal több juthat a megye útjainak rendbetételére. A megyei közgyűlés elnöke megköszönte, hogy a zalai vállalkozások munkahelyek teremtésével hozzájárulnak a megye gazdasági növekedéséhez, a versenyképesség fenntartásához. Kövér László ünnepi beszédében többek között hangsúlyozta: „Nem szabad hagynunk, hogy a magyar társadalom, erkölcsi többségét felmorzsolják és politikai kisebbségbe szorítsák.” Kijelentette: Európa jövője azon múlik, hogy fennmaradnak-e a keresztény értékrendben és életmódban gyökerező erkölcsi többség közösségei. Zala Megye Díszpolgára kitüntető címet dr. Márfi Gyula veszprémi érsek kapta. Ezenkívül még tíz elismerést nyújtott át a házelnök és a megyei közgyűlés elnöke.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Kerékpáros egyházi fogadóóra

A szükséges fejlesztésekről is beszéltek

Egyházi felekezetek vezetőivel találkozott és beszélgetett rendhagyó módon kerékpározással összekötve Vigh László országgyűlési képviselő. A mozgó „fogadóóra” célja volt, minél jobban megismerni a helyi egyházi élethez szükséges fejlesztéseket, egyeztetni az ezzel kapcsolatos lehetőségeket.

– b.k. –

A mobilitás hét rendezvényeihez kapcsolódva került sor a kerékpáros egyházi fogadóórára. Vigh László az utóbbi időszakban sorra járta be biciklizve a körzetéhez tartozó településeket. Eddig 50 helyszínre jutott így el. Ennek a sorozatnak a része a mostani találkozó is, amelyen Stórber László apátplébános, Hodánics Péter református és Zsugyel Kornél evangélikus lelkész voltak a vendégei. Reggeli közös imádságot követve sorra járták az érintett templomokat, ahol azok története mellett jelen állapotuk is szóba került. A szükséges fejlesztésekhez, átalakításokhoz kíván segítséget nyújtani a képviselő, vagy legalábbis nagyobb rálátást biztosítani az ügyben elérhető forrásokra. Az atyáktól egyébként nem idegen a kerékpáros közlekedés. Stróber László 800 kilométeres utat tudott le a közelmúltban, többször túrázott már ily módon paptársakkal vagy ministránsokkal. A többieknek családi program a kétkerekezés. A kerékpáros fogadóórák jövőre 20 települést érintenek, újra sor kerül rá Zalaegerszegen is, illetve tervezik, hogy a lakosság bevonásával jótékonysági biciklizést hirdetnek a járműipari tesztpályán a megyei kórház javára, válaszolta lapunk kérdésére Vigh László.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Fidesz: Döntésekről

A legutóbbi közgyűlés legfontosabb döntéseiről szólt sajtótájékoztatóján dr. Tóth László, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője és Bali Zoltán frakcióvezető-helyettes, a gazdasági bizottság elnöke.

A frakcióvezető utalt arra, hogy amikor 2015-ben helyi rendeletet hoztak a közterületen életvitelszerű tartózkodás ellen, sokan úgy értelmezték, hogy a szegénység elleni fellépésről van szó. Mivel alkotmánymódosítás történt és egy magasabb szintű jogszabályban rögzítették, hogy tilos az életvitelszerű tartózkodás a közterületeken, a város a helyi rendeletét törölte.
Dr. Tóth László a Kaffka-kollégium állami tulajdonba adásáról elmondta: az elképzelések szerint a levéltár költözik a Mártírok úti épületbe, melyen (kívül és belül) mintegy 1,5 milliárd forintos fejlesztést, felújítást hajtanak végre. Az önkormány ahhoz ragaszkodik, hogy az ’56-os emlékhely, a Büszkeségpont változatlan formában megmaradjon.
Bali Zoltán az önkormányzat gazdasági helyzetéről beszélt. A testület módosította a harmadik negyedéves költségvetést, és elfogadta a 2018 első féléves gazdálkodásról szóló beszámolót. A gazdasági bizottság elnöke hangsúlyozta: a kormányzati elvárásnak megfelelően ebben a ciklusban a város stabilan működött, hitelfelvétel nélkül. Az első féléves adatokat nézve a bevételi és kiadási számok a terveknek megfelelően teljesültek, kivétel a műszaki ágazatnál a beruházásoknál a teljesítés még alacsony. Sok nagyberuházás indult ebben az évben, folynak a közbeszerzési eljárások. Az uszodafejlesztés esetében hónapokon belül nyertes kivitelezőt mutathatnak be. Kiemelt feladat volt még az ipari park területrendezése, illetve közműfejlesztése. Megjegyezte, hogy az idei év második félében is stabilan működik a város, a tervezett feladatoknak megfelelően folyik a munka.

 

 

 

 

 

vissza az elejére