Jégtörés és ferde síkok hétvégéje Szabadulószoba és robotika Jótékony búcsú  

Jégtörés és ferde síkok hétvégéje

Itt egy performansz, ott egy szülinapi tárlat

Szabolcs Péter születésnapi kiállítása.

Részlet a műtermi tárlatból.

Performansz a D’Clinicben: Bobby Miga.

Páterdomb a Kultúráért Egyesület

Művészeti akciók színhelye volt a Páterdomb a hétvégén. Szombat este a D'Clinic Studiosban performanszra várták az érdeklődőket, vasárnap délután pedig Szabolcs Péter szobrászművész invitálta barátait egy informális tárlatra a régi műtermébe.

– pánczélPetra –

A két műteremlakás programja látszólag különbözött egymástól, ám az alkotásokban megfigyelhető gazdag szimbolika, valamint maga a gesztus (nyitottság, kulturális sokszínűség, emberi kapcsolatok elmélyítése), ami életre hívta a két eseményt, mégis sok hasonlóságot mutatott. Persze a művészi stílus és a kifejezésmód más és más.
A D'Clinic Studios nemzetközi rezidenciaprogram szeptemberi vendégei – Bobby Miga (USA) és Jézabel Plamondon (Kanada) – a Mixer projekt keretében közösen dolgoztak az elmúlt hetekben. Kettejük munkájából egy különös performansz született, amit szombat este mutattak be. (A kurzus zárásaként egy művészkönyvvel is készülnek, ami szeptember 28-án debütál.) A mostani előadás a Melting (Olvasztás) címet kapta, aminek némi jégtörés is része volt. Ez szó szerint értendő, hiszen a performanszot összeállító két alkotó azt szerette volna kifejezni, hogy hogyan sikerül két különböző országból származó, különböző műfajban dolgozó (Jézabel szobrász, Bobby pedig zenész, táncos, rendező) alkotónak egy harmadik helyszínen (vagyis Zalaegerszegen) közös nevezőre jutniuk. Hogyan hullik le a konvenciók álarca, és törik meg a jég; ezt szimbolizálta a zenés, néha pantomimes elemekre épülő mozgásszínházi bemutató. Aminek a végkifejlete nyilván a feloldódás, a kapcsolatot szimbolizáló kötelék kiszabadítása a jég fogságából. Legyőzve így kulturális és nyelvi különbségeket, műfajbéli eltéréseket. Másnap, néhány méterrel odébb, valamivel hagyományosabb attrakcióval készült a születésnapját ünneplő Szabolcs Péter szobrászművész. Legfrissebb műveit állította ki, azonban nem hagyományos módon. A műtermében megnyíló kiállításnak ugyanis nem volt klasszikus értelemben vett meghívója, sem szórólapja, sem szakavatott szónoka. A tárlatra invitáló üzenet csupán a művész (és családja) Facebook-oldalán jelent meg.
Címe viszont volt a szülinapi happeningnek (vagyis a kiállításnak). Szimbólumok ferde síkon. Szabolcs Péter ottjártunkkor elárulta: a Báthory utcai művészlakás 1968-ban épült, az állaga pedig nagyon gyorsan le is romlott. A felújításra eddig nem volt forrás, bár ígéret van rá. Az alkotó és családja jó pár éve Csatárra helyezte át a „székhelyét”. Ám a páterdombi műteremből sem költöztek ki teljesen. Régebbi munkái közül sok ma is ott állomásozik. A művészlakás épülete jelenleg süllyed, a padlózat ferde. Tehát ferde helyiségekben állnak most a szobrok, amik egytől egyig fontos, szimbolikus üzeneteket hordoznak. Innen ered a tárlat címe. Ezek a szobrok arról szólnak, amiről az életünk. Van köztük személyes emlék, emberi sorsok, társadalomkritika, vagy épp a keresztény ikonográfia egyes elemei. Szent Ferenc például visszatérő szereplője Szabolcs Péter művészetének.
– Az emberek egy része manapság sajnos már nem jut el a szimbólumok világába, mert minden túl van magyarázva, túl van beszélve. Pedig a kultúrának épp az lenne a lényege, hogy mindenki jusson el a maga szintjén valahová. Mint ahogy a vallásnak, útkeresésnek is ez volna a célja – fogalmazott az alkotó. Ő csak annyit tehet, hogy gondolatait megmintázza, szoborba önti. Valaki vagy vevő rá, vagy nem. Az informális kiállítás – a születésnapi ünnepségen túl – persze egyfajta üzenet is. Hogy az alkotó még itt van, nem ment el a városból, hallatja a hangját; vagyis ahogy fogalmazott, önző módon mondja a magáét. Nemrégiben beszerzett egy elektromos kemencét is, új, terrakottaszobrai ezzel készülnek. Műveihez felhasznál más anyagokat is. Mondjuk egy tűz áldozatául esett régi CD-lejátszót, ami – megégve bár, de törve nem – szoborként az információs hatalom szimbólumává vált, mintegy rátelepedve az alatta kuporgó, félelemtől reszkető emberpárra. A művész fontosnak érzi a hivatalos kulturális intézményeken kívüli összejöveteleket, baráti találkozókat. Ahol kötetlenebbül lehet beszélgetni a látogatókkal, ismerősökkel. Ezért is szervezte meg a mostani kiállítást. Ha teheti, figyelemmel kíséri a fiatalabb művészek munkáit. Annál is inkább, mert évtizedekig tanított, így mindig is érdekelte, hogy az újabb korosztályok miképp tekintenek a világ dolgaira, s milyen művészi eszközökkel fogalmazzák meg gondolataikat. Ezért néha átmegy „szomszédolni” a D'Clinic Studiosba is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Szabadulószoba és robotika

Ingyenes programok a kutatók éjszakáján

Drón- és robotbemutatóval, szabadulószobákkal, 3D nyomtatással, fizikai kísérletekkel és sportlélektani kutatásokkal is várja többek között az érdeklődőket az idei Kutatók éjszakája rendezvénysorozat.

– pet –

A szeptember 28-án megrendezésre kerülő program a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények, valamint a Zalaegerszeg Felsőoktatásáért Közalapítvány (ZFOK) és a város összefogásával valósul meg. A részletekről a városházán tartottak sajtótájékoztatót a szervezők. Dr. Vadvári Tibor alpolgármester elmondta: örömteli, hogy a Zalaegerszegen működő három felsőoktatási intézmény (BGE, PTE, Pannon Egyetem) együttműködésének köszönhetően a város ismét csatlakozhatott az országos Kutatók éjszakája rendezvényhez. A kezdeményezés egyik célja az, hogy a főiskolákra, egyetemekre készülő diákoknak megmutathassák az iskolák, hogy milyen képzések, kísérletek folynak az egyes karokon. Másrészt az is lényeges, hogy izgalmas, színes és nyilvános programokkal a lakosságot is beavassák kicsit a tudományos életben zajló folyamatokba. A sajtótájékoztatón részt vettek a szervező intézmények képviselői is – dr. Császár Gabriella, PTE ETK; Lukács Attila, Pannon Egyetem és dr. Gubán Miklós, BGE GKZ – akik ismertették az egyes iskolákra vonatkozó programelemeket. Elhangzott: a PTE Egészségtudományi Kara idén elsősorban a sport fontosságára, hatásaira, illetve a sport fizioterápiára koncentrál majd. Előadás hangzik el az erőnléti edzésekkel és a sportolók személyiségével kapcsolatban, de sertésszívet is boncolnak az este folyamán. A Pannon Egyetemen a képzési portfólió bemutatása mellett a 3D nyomtatás rejtelmeibe, az ipari robotok használatába is beavatják a látogatókat. A BGE pedig egy „digitális forgataggal” készül, hiszen drónreptetés, robotbemutató és trükkös szabadulószobák is várják az érdeklődőket és a kísérletezni vágyókat. Szuper Ildikó, a rendezvényt koordináló ZFOK nevében hozzátette: minden meghirdetett tudományos program nyilvános és ingyenes lesz. Az események öt helyszínen valósulnak meg, melyek között autóbuszos körjáratot indítanak. A buszok fél 5 és este 10 óra között közlekednek. A rendezvényeket karszalaggal lehet látogatni, ennek felmutatása pedig 50 százalékos kedvezményt jelent az esti záró koncertre, amire a VMK-ban kerül sor. A Kutatók éjszakájának egyik helyszíne lesz az Északi Ipari Zóna (inkubátorház), ahol többek között elektromos hajtású, formula 2000-es versenyautót is láthat a közönség. A buszjárat erre a helyszínre is elviszi a látogatókat.
A részletes program a kutatokejszakaja.hu oldalon olvasható.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Jótékony búcsú

Településrészi napnak nevezik újabban, de még erősen őrzi a búcsúi hangulatot a páterdombi. Sátorban a portékák (bár a „búcsús” mellett ott volt a nagyon minőségi kézművestermékek sora is), sportesemény, mise, kulturális program, minden a hagyományok szerint.

– b. k. –

A településrészi önkormányzat, a Páterdomb a Kulturáért Egyesület és a Keresztury VMK működött közre a rendezvény létrejöttéért. A hagyományőrzőnek szánt napon különböző stílusú produkciók váltották egymást. Érthető módon azonban a helyi óvodások kis műsora sokaknak talán a legkedvesebb volt. De ízlés szerint néptánctól az operettig lehetett válogatni. Még a szervező páterdombi egyesület is színpadra állt egy tánc erejéig. A jövőbeli munkájukat támogatta az e napra meghirdetett jótékonysági piteakció. Látványosra és változatosra sütötték az asszonyok ezen finomságokat, melyeket becsületkasszával kínáltak az adományozóknak.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére