Induló bajnokság, új remények Erősödött a női mezőny is Ezüst és bronz a váltófutó-bajnokságon A 60 éves Kámán Ferencet köszöntötték

Bán István-emléktorna hatodszor

Tizennégy egerszegi továbbjutó A hétvége eredményei

Induló bajnokság, új remények

A nyolc közé jutásért is meg kell küzdeni

Az elmúlt bajnoki idényben a hetedik helyen zárt az NB I-ben a Zalakerámia ZTE férfi kosárlabdacsapata. A nyári átigazolási szezon során alaposan átalakult az együttes játékoskerete. Hírmondónak Szabó Zsolt és Kis Raul maradt, újak a légiósok és sok fiatal is érkezett. A bajnoki szezonkezdetről, a tervekről Bencze Tamás vezetőedzőt kérdeztük.

– A felkészülés szempontjából nem állunk rosszul, de még meszsze nem kész a csapat – hangoztatta Bencze Tamás. – Amit elterveztem, azt nagyjából elvégeztük. Igaz, akadtak olyan napok, amikor sérülés miatt nem tudtunk 5–5 ellen játszani. A zóna elleni támadójátékot is gyakorolnunk kell, bár ellenfeleink eddig keveset zónáztak. Több taktikai repertoárunk is begyakorlásra vár. Igyekszünk utolérni magunkat. A bajnoki rajtra nem biztos, hogy minden a helyére kerül, de nem aggódom.
– Idén úgy néz ki, hogy a légiósok beválnak, mire alapozza a ezt?
– Az edzőmérkőzéseken mutatott teljesítményükre. Nagyrészt azt kapom tőlük, amit vártam. Akadt olyan mérkőzés, amelyeken jól játszottak, voltak, amelyeken nem, de amikor kellett, odatették magukat. Eddig úgy néz ki, hogy beváltak, az igazi fokmérő azonban a bajnokság lesz.
– Alaposan megfiatalodott a keret, kényszerből vállalták be, vagy úgy gondolták, lehetőséget adnak a fiataloknak?
– Mit tagadjam, kicsit a kényszer is szülte. Eleve eldöntött tény volt, hogy négy légiósunk lesz. Ezen nem szeretnénk változtatni. Nem tudtuk megtartani Benke Szilárdot. Mohácsi Máténál mindkét fél úgy érezte, hogy jobb, ha elválnak útjaink. Horváth Ákossal számoltunk, távozása meglepett minket. Értékes játékosról volt szó, mind a három alsó poszton 1-es, 2-es, 3-as tudott játszani. Mindenképpen három tehetséges fiatalt szerettünk volna igazolni. Kész, érett kosárlabdázót, magyart, anyagi lehetőségeink miatt nem tudunk szerződtetni. Gulyás Milán nem volt tervezve, Horváth Ákos kiválásával került képbe, és emiatt igazoltuk le. Az itt lévő fiatalokkal együtt megvillantották tehetségüket, de ez nem mindig elég.
– Az Alpok–Adria Kupát a fiatalok miatt vállalták be, vagy vannak más célok is?
– Egyik ok a fiatalok rutinszerzése, a másik, hogy valamilyen szinten kilépjünk a nemzetközi porondra. Jó lehetőség a ZTE-nek, hogy nemzetközi szinten megmutassa magát. Egy biztos, a bajnoki mérkőzéshez képest az Alpok– Adria Kupán többet játszanak a fiatalok.
– A kettős terhelést elbírja a csapat?
– Erre akkor kapunk választ, amikor játszunk. A csoportban hat mérkőzést játszunk, ha netán továbbjutunk, akkor játszunk több mérkőzést A legfontosabb, hogy a fiatalok bőven kapjanak játéklehetőséget. Rajtuk múlik, mennyire élnek a felkínált lehetőséggel.
– Változik a ZTE játékstílusa?
– A látványos támadójátékra vevő a közönség. Fontos célunk, hogy a védekezésünk stabil legyen. Fejlődött, már jobb, mint tavaly volt, de további előrelépést várok. A játékstílusunk nem változik, nincs is rá ok.
– A bajnokságban az 1–8. lesz az alapcél, aztán a többit a későbbiek során majd meglátják?
– Az első nyolcról annyit, hogy tavaly az első ötben végeztünk, a többiekkel együtt most is oda pályázunk. Rajtunk kívül a Paks és a Pécs is nyolcba akar kerülni, az már hét csapat. A nyolcadik helyre számba jöhet még jó pár csapat – a Szeged, a Kaposvár, a Jászberény, a Sopron és a Debrecen, egyik gárda ellen sem lehet tutira menni. A csapatok többségének a költségvetése több mint a miénk. Nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy a nyolcban biztosan ott leszünk. Minden csapat erősített, nem is kicsit, még az újonc TF is. Kiegyenlítettebb bajnokság lesz, mint a tavalyi, senki ellen nem lehet biztosra menni. Menet közben tisztázódnak az erőviszonyok, akkor lehet meglátni, hogy melyik csapat mire számíthat.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Erősödött a női mezőny is

Kemény bajnoki szezon vár a zte nkk-ra

A ZTE NKK NB I-es női csapata a tavalyi idényben nagyszerűen teljesített, a megszerzett negyedik hely mindenképpen a bravúr kategóriájába tartozott. Náluk is jelentősen változott a játékoskeret, légiósok távoztak, jöttek is, a magyar mag is felfrissült. Az új bajnoki idényben az ismétlés nehezen képzelhető el, mivel a riválisok alaposan megerősödtek.

– A játékosok edzésmunkájával, hozzáállásával elégedett vagyok – így Gáspár Dávid, a ZTE NKK vezetőedzője. – Nehézségeink voltak és vannak is, sérülések hátráltatják a munkát. Az edzőmérkőzésekre eddig nem tudtunk kiállni teljes kerettel. Nem működött rendesen a rotáció, ami nehézséget okozott. Nem mindig tudtunk öt az öt ellen játszani az edzéseken sem. Ez természetes velejárója a profi sportnak, főleg, ha keretünk nem bő. Vannak gondok, de ahogy mondtam, aki rendelkezésemre állt, becsülettel tette a dolgát. A sérültek is velünk gyakorolnak, de nem végeznek teljes értékű edzésmunkát.
– Már több tornán szerepeltek, tapasztalják az erőviszonyokat. Hová helyezné el csapatát az NB I-ben?
– Az 5–7. hely környékére. Az igazolásokból kitűnik, hogy a tavalyinál sokkal erősebb lesz az idei bajnokság. Senki ne várja tőlünk, hogy megint az éremért küzdjünk. Nem mondunk le a bravúros szereplésről, de a realitásokat sem szabad figyelmen kívül hagyni. Tavaly sem számítottam, de idén sem számítok könnyű mérkőzésekre.
– Mi a helyzet az új külföldi játékosokkal?
– Azt hozzák, amit vártam tőlük. Vannak még hiányosságaik a védekezés és a támadás terén is, amit a nem megfelelő összeszokottság számlájára írok. Miután hat új játékos csatlakozott hozzánk, ez érhető. Emberileg mindenkivel elégedett vagyok, becsületes sportembereket ismertem meg az új játékosokban.
– A sérültek a rajtra rendben lesznek?
– Igyekszünk a játékosok rehabilitációját felgyorsítani, de biztos vagyok benne, hogy mindenki nem lesz ott a bajnoki rajton.
– Változik a ZTE játékrendszere?
– Nincs okunk rá, hogy változzon. Mindig is a kemény védekezésre alapoztunk. A támadásban lesznek új elemek, hiszen elég sok új játékos érkezett. A játékunk stílusa, jellege alapvetően hasonlít majd a tavalyihoz.
– Ha egy légiósnak vagy magyar játékosnak nem megy a játék, felbontható a szerződése?
– A bajnoki idényre szóló szerződéssel rendelkeznek a lányok, de semmi nincs kőbe vésve. Azonban nem hiszem, hogy valakivel lenne majd probléma. Ezzel a kerettel küzdjük végig a bajnokságot.
– Megítélése szerint milyen lehet idén a női bajnokság?
– A csapatok erősítését látva jóval erősebb lesz, mint a tavaly. Szeretnénk meglepetésgyőzelmeket aratni, de ez nem mindig várható el. Ha netán az ötödik helyet megszerezzük, nem kis munkát teszünk le, arra a bizonyos asztalra. Vegyük sorba a csapatokat. Az újonc Csata tele van korosztályos válogatottakkal Nagy-Bujdosóval megerősítve, és még hozzá két légiós, komoly játékerőt képviselnek. A Cegléd is tartja formáját, annak ellenére, hogy a magyar keretük sokat gyengült. A PEAC Pécs viszont sokat erősödött. Tavaly is meg kellett küzdenünk az alsóházban tanyázó csapatok ellen, idén sem lesz másképp. A DVTK, Szekszárd, Győr, Sopron kimagaslik a mezőnyből. Elsődleges célunk a közvetlen riválisok legyőzése és utána beszélhetünk az esetleges bravúrokról. Hangsúlyozni szeretném, idén nem szabad elvárni a negyedik helyet a ZTE NKK-tól. Nagyon kemény bajnoki szezonra számítok.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Ezüst és bronz a váltófutó-bajnokságon

Egerszegi atléták szekszárdon

Az évad legtöbb atlétáját megmozgató országos váltófutó-bajnokságot Szekszárdon rendezte a Magyar Atlétikai Szövetség.

A felnőttek mezőnyében nagyszerű Zalaszám ZAC-siker született. A Dienes Mátyás, Szűcs Valdó, Baki Barnabás és Ott Benjamin összetételű 4x200 m-es váltó 1;29,53 perces időeredménnyel felnőttbajnoki ezüstérmet nyert. A csapat edzői: Kámán Ferenc és Góczán István.  Alig maradt le a dobogóról a zalaegerszegi női 4x200 m-es négyesfogat. Nagy Pálma, Ferenczi Melinda, Hári Anna és Varga Panna 1;45,54 perces idővel szoros versenyben negyedik helyen hozta be a célba a váltóbotot. A Zalaszám ZAC felnőtt 4x800 m-es középtávfutó váltója Borsos Bálint, Császár Máté, Németh Levente és Ott Benjamin futási sorrendben pedig ötödikként ért célba. Az utánpótláskorúak váltófutó-bajnokságán hagyományoknak megfelelően jól szerepeltek a Zalaszám ZAC 13–18 éves fiataljai. A legjobb teljesítményt a Sabjanics Zorka, Horváth Jázmin, Németh Boglárka és Muszil Ágnes 4x800 m-es négyesfogat érte el, amely 10;47,12 perces időeredménnyel harmadik helyen végzett. A bronzérmes csapatot Góczán István edző készítette fel. Az érmen kívül további hét zalaegerszegi csapat ért el döntős helyezést.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A 60 éves Kámán Ferencet köszöntötték

Második otthonában, a Városi Sportcentrum atlétikai pályáján köszöntötték 60. születésnapján Kámán Ferencet, a Zalaszám ZAC edzőjét, aki számos sportoló útját egyengette a sikerhez. A köszöntőn megjelentek edzőkollégák, sportvezetők, egykori és mai tanítványok. A szakembernek elsőkén Szakály István, a klub ügyvezetője gratulált, majd a sorban következtek a többiek. Természetesen a hatalmas születésnapi torta sem maradhatott el.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Bán István-emléktorna hatodszor

Immár hatodik alkalommal rendezték meg a Petőfi Általános Iskola műfüves labdarúgópályáján a Bán István kispályás emléktornát a 2013-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt testnevelő, labdarúgóedző emlékére.

Bán István alakját dr. Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott és Makovecz Tamás, az intézmény igazgatója idézte fel. Bán Istvánnak mindene volt a labdarúgás, nemcsak iskolai, diákolimpiai szinten, hanem szervezett bajnokságban szereplő felnőttcsapatokkal is szép sikereket ért el. Az emlékezés szavai után megkoszorúzták az iskola falán elhelyezett emléktáblát a jelenlévők.  Ezután elkezdődött a nyolccsapatos emléktorna. A résztvevő csapatok előbb két négyes csoportban mérkőztek, majd a négyes döntő következett. A fináléban 2-2-es döntetlenre végzett a Bödei SE és a ZTE FC öregfiúk-Trió. A büntetőrúgások során a Bödei SE nyert és hódította el a serleget.
Az emlékverseny dobogósai: 1. Bödei SE, 2. ZTE FC öregfiúk-Trió, 3. Afrika Sun Team.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


 

 

Tizennégy egerszegi továbbjutó

Kaposváron rendezték meg a birkózók nyugat-magyarországi területi diákolimpiáját. A Zalaegerszegi Birkózó SE fiataljai ezúttal iskolájuk színeiben szerepeltek.

A területi versenyről tizennégyen jutottak be az országos döntőbe.
Eredmények.
Diák II. (2007–2008) kategória. 29 kg: 2. Rékli Hunor (Eötvös). 38 kg: 1. Henczi Benjámin, 2. Henczi Marcell, 3. Kerti Attila (mindhárom Eötvös). 46 kg: 2. Ruzics Milán (Petőfi). 50 kg: 2. Varga Zalán (Öveges), 3. Németh Péter (Ady) 54 kg: 2. Lendvai Miklós (Ady).
Diák I. (2005–2006) kategória. 32 kg: 1 Baranyai Adolf (Landorhegyi). 35 kg: 1. Cséri Csenger (Mindszenty). 42 kg: 3. Gyarmati Balázs (Teskánd). 50 kg: 1. Mészáros Ágoston (Zrínyi-gimnázium). 58 kg: 2. Peszleg Gábor (Mindszenty). 76 kg: 1. Babati Noel (Landorhegyi). Felkészítő edzők: Berzicza Ferenc, Gerencsér Zoltán, Gerencsér Roland. Mind a tizennégy dobogón végzett egerszegi sportoló bejutott az országos fináléba.
A Diák I. döntőjét Püspökladányban, a Diák II. fináléját Karcagon rendezik meg.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A hétvége eredményei

ZTE ZÁÉV TK–Ferencvárosi TC 7:1 (3293-3097) Szuperligás női tekemérkőzés, Zalaegerszeg.

Ferencvárosi TC–ZTK FMVas 4:4 (3582-3590) Szuperligás férfi tekemérkőzés, Budapest.

ZTE FC–Balatonfüredi FC 9-1 (4-0)  NB II-es női labdarúgó-mérkőzés, Zalaegerszeg.

Sárrétudvari KSE–ZTE FC 0-1 (0-0) Magyar Kupa labdarúgó-mérkőzés, Sárrétudvar.

Balkányi SE (megye I.)–Tarr Andráshida SC 1-1 (0-1) H.u.: 1-3 Magyar Kupa labdarúgó-mérkőzés, Balkány.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére