Vállalkozol, vállalkoznál? Az M76-os Zalaegerszeg felől is épül Helyi alkotók művei a kalapács alatt  

 

Középen Nagy András, Gál Katalin és Böjte Sándor Zsolt.

Vállalkozol, vállalkoznál?

Segítség fiataloknak a sikerhez vezető útról

Hogyan legyél sikeres fiatal vállalkozó? – erre a kérdésre kaptak válaszokat az érdeklődők a Fiatal vállalkozók hete zalaegerszegi rendezvényén, melynek a ZalaZone járműipari tesztpálya fogadóépülete adott helyet.

– AL –

Idén november 13–19. között tartják Fiatal vállalkozók hetét, vagyis ezekben a napokban a világ 170 országában. A hazai rendezvény házigazdája a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ), amely tizenegyedik alkalommal, míg a szövetség Zala megyei szervezete harmadik alkalommal veszt részt a programon, mondta el érdeklődésünkre Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő, a FIVOSZ nyugat-dunántúli régiójának elnöke. A szövetség célja, hogy kineveljék azt a következő vállalkozói generációt, akik cégeiket hosszú távon sikeresen vezetve megerősítik a hazai KKV szektort. A FIVOSZ szolgáltatásaival és kapcsolatrendszerével igyekszik segítséget nyújtani a vállalkozásindításban és -vezetésben a 18 és 40 év közötti fiataloknak, amellett, hogy ellátja Magyarországon, illetve Európában is a fiatal vállalkozók érdekképviseletét. Ezzel a rendezvénnyel is azokat a fiatalokat kívánták megszólítani, akik már kezdő vállalkozók, vagy most szeretnének vállalkozásba kezdeni. Az előadások témája is e szerint alakult, hogy a fiatalok kellő inspirációt kapjanak egy sikeres vállalkozás példáján át, illetve ismerjék meg azokat a támogatási lehetőségeket, melyek igénybe vehetők az induláshoz.November 14-én, a rendezvény napján jelent meg A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása kiírás, amit Zala megyében kizárólag a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kezel. Nagy András ügyvezető igazgató elmondta, a tavasszal induló projektben a jelentkezők először vállalkozási ismereteket kapnak egy 80–90 órás képzés során. Ezt követően üzleti tervet készítenek vállalkozásuk indításához, ami ha megfelel, elég komoly összeghez juthatnak. Akár 5+10 millió forinthoz, melyből 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás, míg 10 millió forint kamatmentes hitel. A támogatást többek között eszközbeszerzésre, jogi tanácsadásra vagy irodabérletre költhetik.
Ha valaki fejlődni szeretne, és megvalósítani kitűzött céljait, annak legjobb lehetőség a vállalkozói forma. Viszont ha erre adja fejét, feltétlenül hinni kell magában, vélekedett Gál Katalin. Hét év külföldi tartózkodás után egy éve jött haza. Marketing és üzleti tanácsadás profillal egyéni vállalkozásba kezdett. Egy év alatt olyan sikeres projektek megvalósítója lehetett, mint például a 2018 legszebb menyasszonya. Munkájára egy regionális autó-márkakereskedés is felfigyelt, ahol főállásban dolgozik, szinte szabadkezet kapva ötleteihez. Vállalkozását azonban nem adta fel, mert a saját főnöke lehet, de ha kell, akkor húsz órát is dolgozik egy nap. Mint mondta, nem igaz, hogy Magyarországon nem lehet boldogulni, ő a példájával rácáfol erre.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A gyalogos-aluljáró a zártkerti ingatlanok mellett épül.

Az M76-os Zalaegerszeg felől is épül

Gyalogos-aluljárót valamint vadátjárót és a mezőgazdasági területek megközelítését szolgáló utat is létesítenek az M76-os gyorsforgalmi út Zalaegerszeg és Alsónemesapáti között épülő 1,5 kilométeres szakaszán. A zalai megyeszékhelyt az M7-es autópályával összekötő új autóút a Modern városok program keretében épül meg, összesen 170 milliárd forintból.

– AL –

Vigh László
országgyűlési képviselő, az útépítésért felelős miniszteri biztos a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő, kétszer kétsávos gyorsforgalmi út okosútként épül, ugyanis csatlakozik a megyeszékhelyen épülő, elektromos és önvezető autók vizsgálatára is alkalmas tesztpályához. A M76-os város felőli szakaszának építése a 76-os főúttal azonos nyomvonalon zajlik, ami a tervek szerint 2020 közepére készül el.
Kiss Boglárka, a beruházó, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szóvivője azt tette hozzá, hogy a zalaegerszegi csatlakozás építésével párhuzamosan az M7-es autópálya és Balatonszentgyörgy között is zajlanak a munkálatok. Ez egy 8,5 kilométeres szakasz lesz, ami 38,8 milliárd forintból épül meg. A két helyszín között megépítendő 24 kilométeres új nyomvonal tervezése pedig még tart. Elmondta továbbá, hogy a NIF feladata az 5G-s kommunikációs hálózat kiépítése is, ami a Zalaegerszeg határában jelenleg épülő 1,5 kilométeres szakaszt nem érinti. Az 5G infokommunikációs technológia az M76-os gyorsforgalmi út M7-es csatlakozása utáni csomópontjaiban lesz elérhető, továbbá a tervezés alatt lévő nyomvonal 10 kilométeres szakaszán működik majd. Mindkét épülő szakaszon 2020 közepére szeretnék befejezni a kivitelezést, melyeket várhatóan birtokba is vehetik a közlekedők. A mintegy 40 kilométer hosszú M76-os átadását 2022-re tervezik. Zalaegerszeg és Alsónemesapáti közötti fejlesztés jelentősége, hogy a 1,5 km hosszú eddig 2x1, illetve 1+2 sávos főúti szakasz 2x2 sávossá épül át. Februárban kezdődött meg a munka fakivágással, hogy ez még a vegetációs időszak előtt megtörténjen. A tervek elkészülte után az érdemi kivitelezés nyáron indult, ami már forgalomeltereléssel is járt. A gyalogos-aluljáró a zártkerti ingatlanok mellett épül, a korábban négysávosított szakasz után. Lejjebb, az Alsónemesapáti irányába tartó egyenes szakaszon elbontottak egy nagyobb részt a 76-os főútból. Ezt kerüli ki jelenleg az ideiglenes út. Itt most még egy hatalmas gödör tátong, ahol a vadátjáró illetve a mezőgazdasági területek megközelítését lehetővé tévő út létesül. Tulajdonképpen a leendő M76-os alatt. A cölöpöket már lerakták, ami további elemekkel a megépítendő közúti felüljáró megtartását szolgálja majd. Ha az időjárás engedi, még a télen megkezdik a negyedik sávhoz szükséges földmunkákat is. A tervek szerint 2019 őszén már ezen az új nyomvonalon közlekedhetnek az autósok. A Colas Út Zrt. végzi a kivitelezést, melynek értéke 3,7 milliárd forint.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Helyi alkotók művei a kalapács alatt

Decemberi licit az arany bárány pinceklubjában

Negyvenhárom Zalaegerszeghez kötődő alkotó részvételével képzőművészeti aukciót szervez a ZAZEE Kulturális Egyesület. A Decemberi LICIT elnevezésű programra – melyhez egy felvezető kiállítás is kapcsolódik – december 1-én, 18 órakor kerül sor az Arany Bárány Hotel Pinceklubjában.

A részletekről Wettstein Tamás, az egyesület elnöke és Tóth Norbert képzőművész, az aukció művészeti koordinátora tájékoztatta lapunkat. Az eseményre az Arany Bárány Hotel közelmúltban felújított Pinceklubjában kerül sor. A szálloda az átmenetileg üresen álló helyet bocsájtotta az egyesület rendelkezésére, amit ezúton is köszönünk Varga Csaba ügyvezetőnek – fogalmazott Wettstein Tamás.
Hozzátette: a Decemberi LICIT célja, hogy a zalaegerszegi, illetve a városhoz valamilyen formában kötődő alkotókat és műveiket közelebb hozzák a potenciális vásárlókhoz. Mindez segítség lehet azoknak, akik karácsony közeledtével egyedi és időtálló ajándékot szeretnének vásárolni szeretteiknek. Az eseményt ezenkívül egy kulturális „csemegének”, baráti találkozónak is szánják, ahol a művészet iránt érdeklődő közönség egy kötetlen, hangulatos esten találkozhat egymással. Tóth Norbert elmondta: az árverést megelőzi egy felvezető kiállítás (a rendezvény teljes címe ezért is lett Novemberi kiállítás – Decemberi LICIT), mely november 23-tól december 1-ig lesz látható (délelőtt 10 órától délután öt óráig), szintén a klubhelyiségben. Ennek egy hete alatt, öt alkalommal tárlatvezetésekre is sor kerül. Többek között Karáth Anita tanár-költő, Farkas Ignác színművész, dr. Kostyál László művészettörténész, Nagy Réka klinikai szakpszichológus és Pampetrics György borkereskedő is tart vezetést. Utóbbi borokat ajánl majd az alkotásokhoz. A december elsejei árverés a hagyományos módon zajlik – kikiáltással, licitálással – de a szervezők a klasszikus változattól eltérően, igyekeznek oldottabbá, lazábbá varázsolni az aukciót. Ez az eszközökben is megnyivánul némiképp, hiszen a licittárcsákat például az Ady-iskola diákjai készítik Nagy Szilvia művésztanár vezetésével. Az egyesület tagjai ezúton is köszönik nekik a közreműködést. A szervezők elárulták, hogy a felvezető kiállításra érkező látogatóknak is szánnak egy kis „feladatot”. A beérkezett alkotásokat a helyszínen – és az aukció alatt is – meg lehet jelölni, ezáltal a kiválasztott műtárgyak kerülnek első körben kalapács alá. Erre azért van szükség, hogy felgyorsítsák a licitálás folyamatát. Az árverésen szinte minden városhoz kötődő képzőművész jelen lesz néhány (főleg kisebb, a potenciális vevők számára elérhetőbb árkategóriájú) művével. Így a közönség értékes szobrokat, festményeket és grafikákat vásárolhat a licit során. Akár karácsonyi ajándéknak is. Az árverés vezetője, vagyis a kikiáltó Wahorn András képzőművész lesz. A felvezető kiállítás november 23-án 10 órától már látogatható, aznap 17 órától pedig Karáth Anita tart tárlatvezetést. A Decemberi LICIT-ről bővebb információ az egyesület honlapján (www.zazee.hu) és Facebook-oldalán olvasható.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére