Megnyílt a novemberi kiállítás Kezdődik a belvárosi advent Tiszta vizet a pohárba!  

 

Megnyílt a novemberi kiállítás

December 1-én kalapács alá kerülnek a művek

Egy hétig látogatható a Decemberi LICIT-et felvezető Novemberi Kiállítás az Arany Bárány Hotel Pinceklubjában. Mint arról már beszámoltunk, a ZAZEE Kulturális Egyesület december 1-re képzőművészeti árverést szervez helyi alkotók műveiből.

A kikiáltásra szánt alkotásokból a minap egy kiállítás is nyílt, ahol nemcsak megtekinthető a teljes kollekció, hanem a látogatók meg is jelölhetik azokat a műveket, amelyekre majd licitálni szeretnének. Felgyorsítva ezzel az árverés folyamatát; hiszen 43 művész több mint száz alkotása érkezett be az egyesület felhívására. A Novemberi Kiállítást izgalmas tárlatvezetések is kísérik. A nyitó napon Karáth Anita költő-tanár kalauzolta a közönséget. A személyes hangvételű eseményre saját versekkel és zenei betétekkel is készült. Mint mondta: örömmel tett eleget az egyesület felkérésének. Annál is inkább, mert más nagyvárosokban már régóta hagyománya van az efféle rendhagyó tárlatvezetéseknek, amikor nemcsak szakavatott emberek, hanem más területeken dolgozó „laikusok” mondják el, milyen érzéseket, gondolatokat társítanak a kiállított művekhez. Jó, hogy most Zalaegerszegen is sor kerül ilyen rendezvényre. Ezenkívül az efféle programok a jó értelemben vett multikulturalizmust is szimbolizálják, amikor különféle kultúrákkal, stílusokkal, nézőpontokkal találkozhatunk. Ez az alapja annak, hogy nyitottsággal és toleranciával közelítsünk egymáshoz, és mi magunk is új világokat tudjunk teremteni.
Ő most részben lokálpatrióta érzésekkel közelített a kiállításhoz, hiszen tősgyökeres egerszegi, sok kiállító művészt személyesen is ismer: van, aki kollégája, és van olyan, akit tanított is. Másrészt a tenger és víz fontos metafora számára, ami verseiben is gyakran megjelenik, ezért Tánczos György „Vízi asszociáció” és „Villanások” című két festményéről is szólt. Mint fogalmazott: önfeledtséget sugallnak a képek, egy olyan állapotot, ahol a hétköznapok feszültségei feloldódnak. Lapzártánkkal, illetve lapunk megjelenésével egy időben a Novemberi Kiállításon Nagy Réka pszichológus, Farkas Ignác színművész és Pampetrics György borkereskedő tartott tárlatvezetést. A licitet megelőző programsorozat utolsó állomásán (november 29. 17 óra) dr. Kostyál László művészettörténész kalauzolja a közönséget. A kiállítás december 1-ig mindennap látogatható a hotel pinceklubjában 10 órától 18 óráig.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Kezdődik a belvárosi advent

Több vendéglátóhely, bővülő programkínálat

Hamarosan indul az Egerszegi Advent rendezvénysorozat, mely nem csak kulináris élvezeteket, ünnepi fényeket, hanem megannyi kulturális programot is kínál a következő hetekre a belváros főutcáján.

– pet –

A részletekről a városházán tartott sajtótájékoztatót Balaicz Zoltán polgármester, Tompa Gábor, a Kvártélyház Kft. ügyvezetője és Prenner Beáta, a KISOSZ Zala megyei szervezetének elnöke. A polgármester felidézte: 2015-ben, az egykori Aranykapu mintájára újult meg a belvárosi karácsonyi vásár, mely számos más hangulati és programelemmel egészült ki. Mindenekelőtt új pavilonokat kaptak az árusok, mely nemcsak egységesítette, hanem színvonalasabbá is tette a dizájnt. Az elmúlt években a rendezvény fokozatosan bővült; térben is és az események számát tekintve is. Ma már a polgármesteri hivatal előtti tértől és a Dísz térről kiindulva egészen a Mindszenty térig találhatunk elárusítóhelyeket. Idén pedig az Európa térre is kerül egy-két pavilon. Tavaly népszerűnek bizonyult a Dísz téri jégpálya, ami november 28-tól idén is várja a korcsolyázni vágyókat. A kereskedők érdekképviseleti szövetségének nevében Prenner Beáta elmondta: október közepétől szervezik a vásárt, ami november 28-tól egészen december 24-ig nyitva áll a vevők előtt. Az elárusítóhelyek mindennap nyitva tartanak.A hagyományokhoz híven többek között kézművesek, keramikusok, ajándéktárgy-árusok, mézesek portékáiból lehet válogatni. Újdonságként az Európa téren mangalicatermékeket is árulnak, és a tervek szerint egy food truck is kerül ide.Ami a gasztronómiai kínálatot illeti: bővül a vendéglátóhelyek száma. Igazi karácsonyváró finomságokat és forralt bort is lehet majd vásárolni az egyes helyszíneken. Tompa Gábor elárulta: több szervezet közreműködésével folytatódik az Adventi Kézfogás jótékonysági programsorozat. A Zalaegerszegi Női Szalon, a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület, valamint a Kvártélyház közös, Dísz téri pavilonjánál lehetőség nyílik arra, hogy a városban működő civilek és segítő közösségek bemutatkozhassanak; a Mosolyambulanciától kezdve, az állatvédőkön át, egészen a mozgássérültek egyesületéig.Nem marad esemény nélkül a nagytemplom előtti tér sem. Advent heteiben tizenhárom óvoda lép fel tizenhét produkcióval, ami közel háromszáz gyerek részvételét jelenti. A Dísz téren pedig koncertek lesznek: fellép többek között a Canterina Kamarakórus, az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület, a vegyeskar, valamint a Liszt-iskola kórusa és ütősei.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója,
Balaicz Zoltán és Tálosi Dániel

Tiszta vizet a pohárba!

Beruházás a keleti vízbázison

Zalaegerszeg keleti vízbázisa is megújulhat, melynek köszönhetően a zalai megyeszékhelyen kívül az innét ellátott öt környező településen is javul az ivóvíz minősége. A közeljövőben induló, 4,7 milliárd forintos projekt nyitórendezvényét a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben tartották.

– AL

Zalaegerszeg két jelentős vízbázissal rendelkezik. A nyugati KEOP-program keretében 2015 szeptemberére újult meg. A beruházás során 4500 köbméter/nap kapacitású új vízkezelőmű épült, idézte fel Balaicz Zoltán polgármester. Elmondta továbbá, hogy az ivóvízminőség-javító program a keleti vízbázis esetében a KEHOP-programból valósul meg, a város többségi tulajdonában álló Zalavíz Zrt. pályázata révén, bruttó 4,7 milliárd forintból. A fejlesztés a megyeszékhelyen kívül Zalaszentiván, Zalaszentlőrinc, Bocfölde, Sárhida és Alibánfa községeket érinti, és összesen 68 ezer lakos ellátását javítja. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást a Szabadics Zrt. nyerte meg. A cég a nyugati vízbázis után a keleti vízbázis rekonstrukcióját is elvégezheti. Tálosi Dániel projektvezető az előzményekről elmondta, hogy a keleti vízbázist ellátó 24 kút vize határérték felett tartalmaz vasat.Ezenkívül mangánt és ammóniát, illetve egyes kutak esetében metánt. A keleti víztisztító telepen a ’70-es években kiépített technológia mostanra elavult, és már nem tudja teljesíteni a hatályos kormányrendelet szerint előírt mikroszkópos biológiai vízminőségi elvárásokat. A keleti vízbázis korszerűsítése így időszerűvé vált. A kivitelezés során új vízkezelési technológiát építenek be, melynek napi kapacitása 15 ezer köbméter lesz. Ezt követően a zalaszentiváni körzeti vízműtelepről ellátott települések már a megújult keleti vízbázisról kapják az egészséges ivóvizet. Zalaszentivánon új, 100 köbméteres acél víztornyot is építenek. A 24 kútból ötöt – Zalaegerszegen hármat, Zalaszentivánon és Pethőhenyén egyet-egyet – megszüntetnek. Zalaegerszegen két, Zalaszentivánon négy új kutat létesítenek. Az elhasználódott csövek kicserélése mellett összesen 17 kilométernyi új vezetéket fektetnek le. Zalaegerszegen a Batthyány utca és a Kaszaházi út összeköttetésében gerinc- és bekötővezetéket építenek. A városban 30 csomópontban mosatást elősegítő rekonstrukciós beavatkozást végeznek el. Az engedélyes tervek rendelkezésre állnak, így a kiviteli tervek elkészítése a projekt első feladata. A kutak fúrása és a vízvezetékek építése még az idén megkezdődik. A keleti vízmű technológiai fejlesztése 2019 áprilisában indul el. A beruházás tervezett befejezési határideje 2021 márciusa.A Zalaegerszeg keleti vízbázisról ellátott települések ivóvízminőség-javítása és vízellátásának fejlesztése című projektről aznap lakossági fórumot is tartottak a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére