Fesztivál, vásár és örömfutás Munkabér-támogatás és képzés Vedd le a cipőd!  

 

Fesztivál, vásár és örömfutás

A mézfogyasztást népszerűsítették

A nagy mézfogyasztó országokban az egy főre jutó éves mennyiség meghaladja a két kilogrammot. Nálunk személyenként mindössze 75–80 dekagramm az éves átlag. A termelők szerint már ez is siker, hiszen évekkel ezelőtt még csak negyven dekagramm körül mozogtunk.

– pet –

A mézfogyasztást népszerűsítették a szervezők, valamint Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester a XV. Kárpát-medencei Mézfesztivált megelőző sajtótájékoztatón. A polgármester elöljáróban elmondta: a fesztivál már évek óta jól illeszkedik a város adventi programjainak sorába. Annál is inkább, mert a mézlovagrendek hagyományos szombat délelőtti felvonulása még izgalmasabbá teszi az első adventi hétvége hangulatát. December 1-én és 2-án a sportcsarnokban pedig nemcsak vásár volt, hanem változatos szakmai és családi programelemek is várták a látogatókat. Vigh László a fent említett statisztikákkal kapcsolatban hozzátette: az a cél, hogy országos szinten 1 kilogramm fölé tudjuk vinni az egy főre jutó mézfogyasztást. A tervek között szerepel az is, hogy a régi iskolatej-program mintájára iskolaméz-programot is hirdessenek, hogy a gyerekek minél kisebb korban megismerjék és megszeressék a mézet, illetve a mézből készült termékeket.
A Mézfesztivált szervező Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete nevében Czémán László elnök elmondta: a kézműves- és termelői vásár mellett egészséges életmóddal kapcsolatos előadások is voltak a sportcsarnokban. Ezek természetesen a méz jótékony hatásait helyezték fókuszba. Mivel a fesztivál idén tizenöt, a programot szervező egyesület pedig huszonöt éves, az évfordulók alkalmából egy jótékonysági „örömfutásra” is sor került. A Mézfutamon – mely vasárnap 9 órakor indult a sportcsarnoktól – jelen volt dr. Lubics Szilvia hosszútávfutó, ultramaratonista is. A jótékonysági futás bevételét a megyei kórház gyermekosztálya kapja. A sajtótájékoztatón részt vett dr. Gárdos László főorvos, a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány elnöke is, aki nemcsak a méz, hanem a mozgás egészségmegőrző és egészségjavító szerepére hívta fel a figyelmet. Ami a mézben rejlő értékes tápanyagokat illeti, Németh Zsolt méhész, az Ambrózia Mézlovagrend nagymestere elmondta: rengeteg vitamin, ásványi anyag és nyomelem található a mézben, ráadásul bizonyítottan baktériumölő, valamint fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása van. Az őszi-téli megfázásokkal terhelt időszakban mindenkinek ajánlott rendszeresen mézet enni, hiszen ezáltal sok betegség megelőzhető, a felső légúti megbetegedések pedig sokkal gyorsabban gyógyulnak általa. De emésztési problémák esetén is kiváló. Nem kell tehát egyből tablettákhoz és más gyógyszerekhez nyúlni.
A méhész szerint az a cél, hogy Németországhoz, vagy Franciaországhoz hasonlóan a mindennapi étkezésünk részévé váljon a méz. Bátran kanalazzunk belőle naponta akár többször is, édesítsük vele italainkat. Bizonyos mézfajták mindezeken túl főzéshez és sütéshez is felhasználhatók.
 

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Aladi Gusztáv, dr. Árok Krisztina és Szabó Károly,
a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Munkabér-támogatás és képzés

Tájékoztató a zalaegerszegi foglalkoztatási paktumról

A 2016 júliusában indult vállalkozások igényeire alapuló foglalkoztatásfejlesztési program ez évi eredményeiről tartottak tájékoztató fórumot a konzorciumi partnerek a Kamarák Házában.

– AL –

Zalaegerszeg önkormányzata a Településfejlesztési Operatív Programban közel egymilliárd forintot nyert a három évig tartó foglalkoztatási paktum megvalósítására, melyben a megyei kormányhivatallal és a program szakmai lebonyolítójával, a Kontakt Nonprofit Kft.-vel működik együtt, mondta bevezetőjében Aladi Gusztáv, a kft. ügyvezető igazgatója. Az uniós forrásból támogatott program fő célja a versenyképesség növelése, új munkahelyek teremtése munkavállalói és munkáltatói támogatásokból, valamint képzésekből álló eszközrendszerrel. Az ügyvezető igazgató beszélt az általuk végzett munkaerő-kölcsönzésről, amit a projekt keretében a zalaegerszegi telephellyel és legalább egy év lezárt üzleti évvel rendelkező mikro- és középvállalkozások vehetnek igénybe. Szólt arról is, hogy jelentős eredményeket értek el, ennek ellenére a munkaerőhiányon nem sikerült enyhíteni. A városban főleg a szakmunkások iránt, ezen belül is a vasipari szakmunkásokra, mutatkozik jelentős igény.
A konzorcium éppen ezért nyújtott be szerződésmódosítási kérelmet a Magyar Államkincstárhoz, hogy az eredetileg 2019 közepéig tartó foglalkoztatási projektet a jövő év végéig meghoszszabbítsák. Erről már dr. Árok Krisztina, a Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője beszélt. Mint mondta, a megyében az októberi adatok szerint 6460 álláskereső van, melyből kétezer feletti zalaegerszegi, illetve környékbeli. Ez egyben azt a kedvezőnek tűnő képet mutatja, hogy nagyon alacsony a regisztrált álláskeresők száma, miközben hatalmas a munkaerőhiány. A projektben megvalósuló foglalkoztatási paktum arra kíván reagálni, hogy a helyi vállalkozások igényei szerint nyújtsanak támogatást. Erre 575 millió forintot használnak fel, ami megoszlik a bér, bérköltség, a vállalkozóvá válás támogatására, valamint képzésre. A programba a tervezett 650 főből eddig 527 főt vontak be, akik közül 264-en bértámogatásban, 142-en képzésben részesültek, illetve 20 fő vállalkozóvá válását segítették.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Vedd le a cipőd!

Pszichopark pózván

Dr. Sebestyén Gábor, Tolvaj Márta, dr. Halász Gabriella és Bíró István

A növények már téli álmukat alusszák, az újrakezdés reményével, amit ez a park is képvisel az embertársainkról való gondoskodás szimbólumaként, fogalmazott a pszicho rehabilitációs park átadásán Bíró István, a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház kertészmérnöke, a park megálmodója.

– AL –

Hosszú, szomorú évtizedek teltek el ez idáig, hiszen a kórház pózvai telephelyén ezen a területen koncentrációs barakk állt egykor. Épülete később a pszichiátriai osztály addiktológiai és gerontológia részlegének adott helyet, egészen 2008-ig, amikor is elbontották. A köznyelv szerint pózvai cserepesnek hívott épület helyén zöldfelület maradt, ahol tavaly egy fűszerkert, majd 270 tővel rózsakertet hoztak létre. Idén pedig továbbfejlesztették padokkal, virágágyásokkal valamint Kneipp-jellegű ösvénnyel, amelynek bejáratánál felirat figyelmeztet: vedd le a cipőd! Mert mezítláb (ami télen azért nem ajánlott) természetes talpmasszázsban részesülhetünk. Az átadáson Tolvaj Márta alpolgármester a rekreáció, a pihenés és a gyógyulás természet adta helyszínének nevezte az új parkot, ami egyaránt szolgálja a betegek, a hozzátartozók és a pszichátriai osztály munkatársainak örömét. Mint mondta, az önkormányzat is fontosnak érzi a rászorulók támogatását, ezért is járult hozzá a park kialakításához. Dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója úgy fogalmazott, hogy a park létrehozása és átadása sok emléket idéz fel. Részben azt üzeni, hogy közösségi összefogással mindenre képesek vagyunk, másrészt, hogy a múlt emlékét ápolni kell. Az egykori cserepes helyén ezzel a szándékkal létesült a pszicho rehabilitációs park, mellyel kapcsolatban köszönetét fejezte ki a Forrás Egyesületnek, a pszichiátriai osztálynak és minden közreműködőnek. Mint mondta, a park harmóniát sugall, az itt töltött idő hasznos a léleknek, mert segít elfelejteni a problémákat. A társadalom felé pedig a nyitottságot képviseli – hangsúlyozta. Dr. Sebestyén Gábor, a pszichiátria osztályvezető főorvosa felidézte, hogy az 1848-ban létesített zalaegerszegi kórházban már 1868-ban elmebetegeket kezeltek. A pszichiátriai osztály elődje 1909-ben jött létre, így jövőre százéves fennállásukat ünnepelhetik. Az akkor még ideg- és elmeosztály 1939-ben költözött ki Pózvára. 1983 az az év, amikor az ideggyógyászat és az elmegyógyászat szétvált. A történeti visszatekintéssel kapcsolatban úgy értékelt, hogy az osztály mindig is nyitottságot mutatott a társadalom felé. A pszicho rehabilitációs park létrehozása ennek újabb eleme, ahol nemcsak az orvosi, hanem a holisztikus szemlélet is jelen van. A foglalkoztató a nyolcvanas években épült, de a betegek gyógyításában már korábban is helyet kapott a szocioterápia, amit ez park is szolgál, emelte ki. A MOL Zöldövezet Program és az Ökotárs Alapítvány közös pályázatán elnyert támogatással és szorgos kezek munkájával kialakított park nemcsak a betegek, hanem a látogatók rendelkezésére is áll. Ahogy a kertészmérnök mondta, aki ide kijön, élvezheti jótékony hatását.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére