Egészség és jókedv Márciusban beköltözés Haláli bábjáték Lugosi emlékére  

 

Egészség és jókedv

Szükség van-e vitaminpótlásra?

Vajon a téli időszakban elegendőnek bizonyulnak-e a változatos étrenddel bevitt vitaminok és ásványi anyagok szervezetünk számára? Szükségünk van-e ilyenkor vitaminpótlásra, mit tudunk és mit nem táplálékkal bevinni? – erről Monori Krisztina dietetikussal beszélgettünk.

– Antal Lívia –

– Nem véletlen, hogy a január és február az influenza és a különféle megfázásos megbetegedések csúcspontja, hiszen ekkorra a szervezet vitaminraktárai nagyrészt kiürülnek. Ez főleg a D-vitaminra igaz, mert októbertől márciusig a napfény nem olyan szögben éri a bőrünket, hogy az elegendő lenne termelődéséhez. A D-vitamin nemcsak vitamin, hanem egy hormonhatású anyag, ami az immunrendszer épségében nagyon fontos szerepet tölt be. Minden sejtünk igényli, ezért van szükség pótlására különösen a téli időszakban. A D-vitamint viszont csak úgy érdemes pótolni, ha magnéziumot és K-vitamint is szedünk hozzá, elősegítve a lehető legjobb felszívódását. Hogy szervezetünk mennyi magnéziumot tud felhasználni, az a benne lévő magnéziumformától függ. Ezért inkább a magnézium-citrát, magnézium-laktát, vagy a magnézium-glicinát tartalmú étrend-kiegészítőt válasszunk, és ne magnézium-oxidot, melynek rossz a felszívódása. Ezt az információt a termékismertetőben megtaláljuk.
– Táplálékkal mennyire pótolhatók?
– A D-vitamin és a magnézium esetében is nehéz a megfelelő mennyiséget táplálkozással bevinni. A magnézium nagyon fontos ásványi anyag, rendkívül sok immunfolyamatban vesz részt.Ezért egész évben javaslom szedését. Ha táplálékkal kívánjuk bejuttatni, erre kiváló lehetőség a sütőtök, amelynek most van a szezonja. Nagyon jó magnéziumforrás, ráadásul narancssárga színanyagai, a karotinok révén erős antioxidáns hatással is rendelkeznek. A savanyított, más néven a hordós káposzta bővelkedik K-vitaminban. Rendkívül magas C-vitamin-tartalma miatt nagyon jó hatással bír bélflóránk egészségére is, ami azért fontos, mert immunrendszerünk hetven százaléka a bélrendszerhez kötődik.
– Úrrá lehetünk a téli ingerlékenységen D-vitaminnal?
– Megfelelő D-vitamin- és magnéziumszinttel igen, mert hiányuk depresszióhoz is vezethet. A rossz kedv ellen nagy figyelmet érdemelnek az omega-3 zsírsavak is, melyek elsősorban a tengeri halakban találhatóak, így a lazacban, a pisztrángban és a tonhalban, a hazai halak közül pedig a busában. Ha valaki nem szereti a halakat, akkor omega-3-mal dúsított tojást fogyasszon. A színes ételeket télen sem kell nélkülöznünk. Nagyon jó C-vitaminforrások a citrusfélék: a citrom, a narancs vagy a grépfrút. Betegség, megfázás esetén azonban érdemes pótolni. A cékla, a sárgarépa, a lilakáposzta egyaránt rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Fogyasztásukkal sok antioxidánshoz juthatunk, amellett, hogy még jókedvre is derítenek. Multivitaminok szedését csak azoknak javasoljuk, akik egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. A vitaminpótlásról is elmondható, hogy szükségességét és mennyiségét egyénileg kell mérlegelni. Érdemes szakember segítségét kérni a tekintetben is, hogy a legjobb minőségű étrend-kiegészítőt vásároljuk meg.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Befejeződött a zöld épület rekonstrukciója a zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban. Az intézmény a mintegy 2,3 milliárd forintos beruházás által egy nagyon modern szárnnyal bővült, mely F épület elnevezést kapott.

– AL –

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a sajtóbejáráson felidézte, hogy néhány éve a mintegy 4 milliárd forintból megépített új D épület után az építtető és az akkori kivitelező közötti vitás kérdések miatt félbemaradt az F épület megkezdett rekonstrukciója. Újabb közbeszerzési kiírást kellett kiírni, amit a ZÁÉV Zrt. nyert el. A generálkivitelezéssel megbízott cég a január végi határidő betartásával kiváló minőségben fejezte be a zöld épület teljes körű felújítását. Március közepéig az új bútorok és a műszerek is helyükre kerülnek, onnantól fogva folyamatosan költözhetnek be az osztályok a pózvai telephelyről. A képviselő, mint mondta, ha e két épület-beruházás értékeihez hozzáteszik az MRI-berendezés cseréjét, valamint a műszerbeszerzési pályázatot, akkor összesen mintegy 9 milliárd forintos fejlesztés valósult meg az elmúlt négy évben a zalaegerszegi kórházban.
Dr. Halász Gabriella főigazgató köszönetét fejezte ki a rekonstrukció befejezéséért. Nemcsak az épület újult meg, hanem előtere, amit térköveztek. A főbejáratot pedig két oldalról is megközelíthetővé tették a mentők, valamint a teherszállítmányok számára. Elmondta továbbá, hogy az F épület földszintjén a pulmonológiai szakrendelés, első emeletén a kardiológiai rehabilitáció, második emeletén a pulmonológiai, míg harmadik szintjén az onkológiai fekvőbeteg osztály kap helyet. Peresztegi Imre, a helyi székhelyű ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a 2,3 milliárd forintos költségben bruttó 1,1 milliárd forintot tett ki a cég által elvégzett építészeti és műszaki kivitelezés összege. A munkaterületet június végén vették át, ami akkor nagyjából 40 százalékos készültségen állt. A január végi határidőt sikerült teljesíteniük a kivitelezésbe bevont, többségében helyi és zalai alvállalkozókkal közösen.

 

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Haláli bábjáték Lugosi emlékére

Bábszínház felnőtteknek és gyerekeknek

Hogy a felnőtteknek szóló bábelőadásoknak nagyon is van létjogosultsága, mi sem bizonyítja jobban, mint a Griff Bábszínházban közelmúltban vendégeskedett Un-Dead – Haláli színjáték Lugosi Béla életéről című darab.

– pP –

Az egyszemélyes bábjáték rendezője és szereplője Kis Ágnes, a szegedi Barabonciás Társulat tagja, aki Lugosi halálának 60. évfordulójára készítette el a korhatáros és a dark kultúra rejtelmeibe is beavató darabot. Ennek ellenére nemcsak az említett stílusirányzat kedvelőinek szól a bábelőadás. Annál is inkább, mert a Drakula grófot egykor megformáló, immár legendává vált, magyar származású hollywoodi sztár, Lugosi Béla (1882–1956) életén keresztül lepereg előttünk a 20. század első felének (kultúr)története. Megfűszerezve mindezt egy családjától korán elszökő, különféle színházakhoz szegődött, majd az első világháborúban hadnagyként szolgáló, végül Amerikába emigrált színész viszontagságos sorsának ábrázolásával.
Aki ismeri valamelyest a már említett dark, vagy goth stílusirányzatot, az az Un-Dead cím láttán valószínűleg egyből elkezdte dúdolni magában az angol Bauhaus zenekar Bela Lugosi's dead című dalának refrénjét. (Bizony, egy angol bandát is megihletett Lugosi élete; és halála.) Ezek után meg sem lepődik az ember, hogy az előadás elején egyből felcsendül e zeneszám. Élet és halál határmezsgyéje, vámpírok, élőhalottak, denevérek, pókhálók, koporsók, vörös és fekete színek. Talán sorolni sem kell az irányzathoz tartozó szimbolikákat és „kellékeket”, melyek jó része természetesen a színpadon is megjelent. Ez a haláli színjáték tulajdonképpen kilenc epizódban foglalja össze a színész életét, ám nem kronologikus sorrendben, hanem éppen visszafelé pörgetve az eseményeket. Lugosit az első részben a koporsóban látjuk, Drakula-jelmezben. A koporsó végig központi „színhelye” is az előadásnak; gyakorlatilag körülötte, benne zajlanak az események. A bábokat mozgató színész pedig mint a történések felett álló, a szálakat mozgató Halál szimbólumaként jelenik meg. Egy izgalmas kettősség is van a műben, hiszen Lugosi halhatatlanná, sőt legendává vált a Drakula-szerep miatt. De már életében afféle élőhalottá is, mert pont e karakter skatulyázta be további színészi pályáját.Nem tudott/nem hagyták, hogy kilépjen ebből a szerepből. Olyannyira, hogy tényleg Drakula-jelmezben temették el. A bábelőadás kilenc epizódjában többek között kiüresedett sztárként, ünnepelt filmcsillagként, nőfaló férfiként, narkósként és útkereső ifjúként egyaránt megismerhetjük a művészt. Közben napjaink társadalmi, politikai viszonyaira vonatkozó poénok, más művészekre, művészeti ágakra utaló fricskák teszik nagyon is maivá a darabot. Még az olyan nézők számára is, akik nem feltétlenül ismerik Lugosi/Drakula sztoriját.
Az a bábtechnikai sokszínűség pedig, amit Kiss Ágnes bő egy óra alatt felvonultatott a színpadon nemcsak teljesen élővé tette Lugosi alakját és átélhetővé a történetet, hanem ismét bizonyította, hogy a báb nemcsak gyerekeknek való. Hanem halálosan komoly témák művészi feldolgozására és prezentálására is alkalmas.
* * *
A Griff Bábszínházban folytatódik az Esti Mese felnőtteknek sorozat. Legközelebb február 20-án Azért a kis bolondságért címmel Fabók Mancsi Bábszínháza pajzán históriákat ad elő. A társulat lapzártánkkor rendezett sajtótájékoztatóján pedig megtudtuk, hogy február 9-én a gyerekeknek készülnek új bemutatóval. A Léghajó a Bodza utcában című darabot Kiss Ottó 2016-ban megjelent meséjéből Schneider Jankó és Nagy Viktória Éva alkalmazta színpadra. A barátságról, gyerekszerelemről szól, na és arról, hogy ha valamit nagyon akarunk, akkor azt el lehet érni, ha van energiánk tenni érte.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére