Gondolat és anyag találkozása Buszforduló, út, parkoló Vándorkiállítás  

Kónya Zoltán, Vigh László, Balaicz Zoltán

Gondolat és anyag találkozása

Március végére elkészül a boldogasszony-kápolna

A gondolat és az anyag találkozik egymással a befejezés előtt álló Boldogasszony-kápolnában, ami a zalai kötődésű Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, a magyar organikus építészet mesterének tervei alapján épül a Gébárti-tó város felőli parkjában.

– AL –

Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy a kápolna vázlatterveit Makovecz Imre 2009-ben készítette el. Az ezt követő időszakban indította el a kormány azt a programot, mely a mester már létező épületeinek részbeni felújítását célozza meg, illetve építését azoknak, amik nem készültek el. Zalaegerszeg önkormányzata is pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériumához, és két ütemben összesen 100 millió forintos támogatást nyert el a kápolna megépítésére. Mint mondta, a kivitelezéssel megbízott Homeland Kft. jól halad a munkálatokkal, amivel március végére végez. A tavat és környékét érintő fejlesztések között megemlítette, hogy 120 millió forintos ráfordítással megkezdődött a Gébárti Kézművesház bővítése, illetve elkészült a csónakkikötő, amelyre 25 millió forintot költöttek. A Gébárti-tó környékének fejlesztését szolgáló mintegy 400 millió forintos költségvetésű TOP-projektben már a kivitelei tervek készülnek. A tó egyfajta ékköve Zalaegerszegnek, amely ezen beruházások által tovább szépül, és még több turistát vonz majd, hangsúlyozta végül. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt fűzte hozzá, hogy a kivitelezőnek nem okoztak nehézséget a kihívások a zöldmezős beruházás megvalósítása során. Méltatta, hogy olyan különleges épülettel gazdagodik a város, amelyből kevés van az országban. A közel 68 négyzetméter alapterületű kápolna külsejében dongaboltozatra emlékeztető forma. Belső falait hullámosan futó lombdíszek ékítik a padlótól a mennyezetig. Ebből is kitűnhet, hogy a feladat korántsem volt egyszerű. „Nehéz volt a mester gondolatait átültetni az anyag világába”, mondta erről Kónya Zoltán, a kivitelező cég ügyvezetője.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Az első bejárás a Kertvárosban volt.

Buszforduló, út, parkoló

Infrastrukturális fejlesztések a városban

Az 1,7 milliárd forintos infrastrukturális fejlesztési csomag részeként négy újabb helyszínen újítják fel az utakat és alakítanak ki parkolókat Zalaegerszegen. Az elmúlt héten sajtóbejárás keretében tekintette meg a város vezetése a munkálatokat.

– AL –

A Hegyalja utca 54–60. szám alatti társasházak déli oldalán a merőleges beállású parkolók és a kiszolgálóút felújítása valósul meg. A helyszínen Balaicz Zoltán polgármester elmondta, az infrastrukturális fejlesztési csomagban 29 helyszínen terveztek munkálatokat. Időközben tovább drágultak az építőanyagok, így a rendelkezésre álló forrás nem bizonyult elegendőnek. A magyar államtól azonban kaptak újabb 200 millió forintot, amellyel így 1,7 milliárd forintra növekedett a felhasználható támogatás összege. Ennek köszönhetően mind a 29 helyszínen megvalósulhatnak a tervezett fejlesztések.
A Kertvárosban 24,5 millió ráfordítással újítják fel az utat és a parkolókat. Orosz Ferencné, a városrész önkormányzati képviselője úgy fogalmazott, hogy a lakók álmai válnak valóra a helyreállítással. A Zalavíz Zrt. kicserélte a szennyvíz- és csapadékvíz-csatornákat, és új víznyelő aknákat épített be. Az útburkolat 400 négyzetméteren kap új aszfaltréteget, míg a parkoló 200 négyzetméteren térkövet. Építkezés zajlott az andráshidai városrészben, ahol az Andráshida és Gazdaság utca átkötő szakaszának második üteme készült el. Sümegi László önkormányzati képviselő elmondta, ez egy meredek útszakasz, ahol az esőzések gyakran okoztak elöntést a vízelvezetés hiánya miatt. A második ütemben a két utca összeköttetése valósul meg, ami a temető megközelítését is könnyebbé teszi. A megépülő új útszakasz az ottani vállalkozásoknak is kedvez. A beruházás során vízelvezető árokrendszert építettek ki, az András-hida utca alá pedig egy átereszt, így az esővíz könnyen beletalál a holt-Zalába. A képviselő bízik abban, hogy a harmadik ütem is megvalósulhat, így ezt az utcát is kipipálhatják.
A Páterdombon a Kinizsi utca 80. szám mellett 22 férőhelyes parkolót alakítanak ki zárt csapadékcsatornával, mondta el Gecse Péter alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője. A lakók kérésére valósul meg ez a beruházás, mert eddig csak a 76. és 78. szám alatti társasházaknál volt parkoló. Fontos szempont volt a parkolási gondok enyhítése, valamint, hogy a nagy forgalmú Kinizsi utcában a kétirányú forgalmat ne nehezítsék az út mellett párhuzamosan parkoló autók. A Kinizsi utcában a parkolóval, valamint az úttest és a járdaburkolat felújításával együtt több mint 85 millió forintos beruházás valósul meg. Az Egervári úton buszfordulót építenek a Schneider Electric Zrt. zalaegerszegi üzeme mellett, a dolgozók kérésére. Dr. Tóth László önkormányzati képviselő elmondta, hogy a forduló szélessége 7 méter, hossza pedig 57 méter lesz. Belső részén zöld területet alakítanak ki, felületének víztelenítése érdekében vízelvezető árkot építenek. A munkahely biztonságos megközelítését szolgálja a 21 millió forintos beruházás.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Vándorkiállítás

A Göcseji Múzeum Kisfaludi Strobl Zsigmond Gyűjteménye országos vándorkiállításra indult.

Tavaly ősszel Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban állították ki a páratlan alkotásokat, idén február 28-tól Sárváron, a Nádasdy Ferenc Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők a gyűjteményt. Júniusban a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum ad helyet a szobroknak, majd ősszel Egerbe utazik a vándorkiállítás.

 

 

 

 

 

vissza az elejére