Mitől veszélyes az ülés? Gyógyító mosollyal, tündérkézzel A helyes kézmosásról  

Mitől veszélyes az ülés?

Megelőzhető, orvosolható

Újabb civilizációs kór ok „hódít” és okoz mind több betegséget, panaszt. Sőt a WHO jelentése szerint a megelőzhető halálokok listáján negyedik helyen szerepel a mozgásszegénységgel járó ülő életmód. De mint említettük, ez egy megelőzhető vagy orvosolható probléma. Már ha van erre idő a sok üléssel járó munka és napi tevékenységek mellett. Talán a néhány perces, akár munkahelyen, iskolában is végezhető székjóga segíthet.

– b. k. –

– Nagyon sokan jönnek hozzánk hátfájással, nyaki panaszokkal, derékfájással. Gondolkodtam, mi lehet ennek az oka. És kiderült, napi minimum 8–10 órát ülünk manapság munkahelyen, iskolában, utazás, étkezés, tévézés, internetezés közben – mondja Balatoni-Huber Vera, az egyik zalaegerszegi jógastúdió vezetője. – Mozogni kellene, de valóban kevés az idő, főleg az anyukáknak. Nincs más megoldás, mint a sok kicsi, akár ülve is végezhető gyakorlat, mely gyors segítséget jelent a gerincnek, a keringésnek, az izmoknak. Röviden ez a székjóga. Igazán egyszerű, könnyen kivitelezhető gyakorlatok, melyek azonban nemcsak a fizikális állapoton javítanak, hanem relaxáló hatásukkal csökkentik a stresszt is. Ahogy mondani szokás, többet ér naponta két kicsi fogmosás, mint kéthetente két óra. Igaz ez a mozgásra is. Ki kell találni, hogyan lehet beépíteni mindezt a napi rutinba. Óránként néhány perc talán megoldható. Főleg, ha toleránsak a munkahelyen, ha meg nem, talán előbb-utóbb ez is divatba hozható. Az biztató, hogy a tanfolyamunkon négy pedagógus is részt vett, akik mindezt az diákjaikkal is szeretnék megvalósítani az iskolában.
– Mi ilyen veszélyes az ülésben?
– Sokkal megterhelőbb a gerincnek, mint az állás. A vállak előre esnek, a hasi szervek nyomódnak, rossz lesz a vérellátásuk és ez betegségek táptalaja, akár a cukorbetegség csírája is lehet. Valamint a rövidülésre hajlamos lábizmok mozgás hiányában rövidülnek is, ami számos fájdalmas elváltozást okozhat idővel. Ezért olyan gyakorlatsort állítottam öszsze, amely rövid ideig tart és hatékony is. A jelmondatom, a kevés is több a semminél. Nem várhatunk addig, amíg felnő a gyerek, mert közben elmegy az élet úgy, hogy nem mozogtunk semmit. Lopott pillanatok ezek, melytől szinte fellélegzik, felszabadul az egész test.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Gyógyító mosollyal, tündérkézzel

Köszönet a koraszülöttmentő alapítvány jótékonysági bálján

Dr. Hegyi Barbara, Rádócziné Horváth Mónika, dr. Gárdos László,
Takács Szilvia, dr. Szabó Miklós és Bán Gyuláné

A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány bálján ismét átadták a Gyógyító mosoly orvos-, valamint a Tündérkéz nővérösztöndíjakat. A jótékonysági esten a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház gyermekosztályának dolgozóit tüntették ki ezzel a díjjal, elismerve hűségüket és áldozatos munkájukat.

– AL –

Dóra János, az alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt elsőként az elmúlt évi tevékenységükről. Elmondta, hogy a koraszülött-mentő autóban, 2018-ban hat orvos, hét ápolónő és kilenc gépkocsivezető teljesített szolgálatot. A gyermekosztály perinatális intenzív részlegére összesen 114 alkalommal szállítottak súlyos állapotú kora- illetve újszülötteket. Mindez közel 39 millió forintba került, melyben több mint kétmillió forint az alapítvány által hozzátett összeg. Elmondta, hogy az alapítvány tavaly közel 11 millió forint bevételhez jutott, melyből a személyi jövedelemadó felajánlások meghaladták a 8 millió forintot. Ebből több mint 4 millió forintot a rehabilitációs szobákra fordítottak: Itt azon édesanyák tölthetnek el néhány napot gyermekeikkel, akik már kikerültek az intenzív részlegről, és hazavihetők. Emellett elkezdték a légúti idegentest eltávolítását szolgáló labor kialakítását is, amelynek költsége meghaladja a tízmillió forintot. Dr. Gárdos László osztályvezető főorvos azt hangsúlyozta, hogy a koraszülöttmentéssel állami feladatot vállal magára az alapítvány. A mentőautó fenntartása során egy esetleges közúti balesetre is fel kell készülnie, hiszen a mentés nem állhat le annak sérülése miatt. Az alapítvány idei terveiről elmondta, hogy a bronchoszkópos laborhoz hamarosan megvásárolják az összes szükséges eszközt. A mentőautó munkatársainak tízéves ruháit új öltözékre cserélik, továbbá megkezdik a szabadtéri rehabilitációs park kialakítását a baba-mama ház mellett, ahol a mozgásukban sérült gyerekekkel játékos eszközök segítségével tudnak foglalkozni.
A 200 ezer forinttal járó Tündérkéz nővérösztöndíjat ez alkalommal Takács Szilvia, Bán Gyuláné és Rádócziné Horváth Mónika vehették át. Az 500 ezer forintos Gyógyító mosoly ösztöndíjat dr. Szabó Miklós, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke, a bál fővédnöke adta át dr. Hegyi Andreának. A rendezvényen Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos százezer forintot, Szabadics Zoltán, a zalaszabari Holnapocska Tábor, rehabilitációs park alapítója pedig 500 ezer forintot ajánlott fel a koraszülöttmentő alapítvány javára.
Hagyomány, hogy a jótékonysági bálon az idő előtt világra jött gyerekek is bemutatkoznak. Ezúttal Ribina Szófia és Ribina Anasztázia énekelt egy magyar és egy orosz gyermekdalt. A 2013-ban 960 illetve 980 grammal született iker kislányok 98 napot töltöttek el az intenzív részlegen. A 2010-ben 37. hétre született Hertelendy Mór édesapjával, Hertelendy Attilával, a Hevesi Sándor Színház színművészével énekelt el egy dalt. Négy hónapos korábban egy sérvműtét közben oxigénhiányos állapotba került, ami miatt később beszédproblémákkal küzdött. Szakemberek és a család segítségével azonban megtanult szépen, érthetően beszélni. 2016-tól lép fel a színházban; első szerepében a Dzsungel könyve előadásban a kis Mauglit alakította.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A helyes kézmosásról

A fertőzéseket elkerülendően

Semmelweis munkássága óta ismert, hogy a kórházi eredetű fertőzések megelőzésében a kéz megfelelő fertőtlenítésének kiemelkedő szerepe van. A zalaegerszegi Szent Rafael Kórház nyílt napján az érdeklődők megismerkedhettek ennek helyes gyakorlatával.

– AL –

Dr. Halász Gabriella főigazgató elmondta, hogy az akció apropóját a betegbiztonság növelésére irányuló pályázat sikeres megvalósítása adja. A 200 millió forintos projektből több mint 50 millió forintot fordítottak a kézhigiénés feltételek javítására, így 400 falra szerelhető folyékonyszappan-adagolót és 120 ágyvégre erősíthető kézfertőtlenítőszer-tartót helyeztek el a kórház osztályain. Ehhez tízmillió forintért kézfertőtlenítő szereket vásároltak. Emellett beszereztek egy olyan berendezést, amellyel a fertőző betegek után záró fertőtlenítést lehet végezni a kórtermekben, továbbá olyan eszközöket, melyekkel a kézmosás valamint a felületek takarításának és fertőtlenítésének hatékonyságát tudják ellenőrizni. Hangsúlyozta, hogy az influenzás időszakban különösen fontos a személy- és kézhigiéné betartása, hiszen a legtöbb fertőzés a szennyezett kézen keresztül terjed. Mint mondta, a kórtermi ágyakra felszerelt kézfertőtlenítőket egyrészt a munkatársak tudják használni, mihelyst végeztek a beteg körüli teendőkkel. Másrészt használhatják a betegek és a hozzátartozók is a (további) fertőzések elkerülése érdekében. Kitért arra, hogy a kórházi fertőzések (a multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések) előfordulási gyakorisága világszerte nagy problémát okoznak. Magyarország nem áll rossz helyen ennek rangsorában, mert a betegbiztonságra irányuló törekvések eredményesnek bizonyulnak. A zalaegerszegi kórház 40 ezer fekvőbeteget lát el évente, ezért kiemelt figyelmet fordítanak az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megakadályozására.

 

 

 

 

 

vissza az elejére