Fiatalodik a landorhegyi városrész Megalakult a „mi hazánk” Véradáson LMP: Az emberek oldalán állnak

Fiatalodik a landorhegyi városrész

Makovecz tamás (8. vk.): figyeltünk a lakók kéréseire

Az elmúlt évek landorhegyi és olai fejlesztéseinek kapcsán elmondható, hogy az arányos városfejlesztés jegyében sikerült a városrészekben lakók érdekeit szem előtt tartva, minden korosztály igényeit figyelembe véve tovább fejlődnünk – fogalmazott Makovecz Tamás önkormányzati képviselő, amikor összegzésre kértük.

Tizenhárom éve képviselő a városrészben, a Pais-iskola tanára volt abban az időszakban, amikor felkérték, hogy legyen a körzet önkormányzati képviselőjelöltje.
– Akkor már tizenöt éve tanítottam, szinte összenőttem a választókerülettel, jól megismertem a városrészt és az itt élő embereket. Megtisztelő volt számomra, hogy alkalmas személynek találtak a jelöltségre. A közélet, a közösség iránti elkötelezettségem a hivatásomból ered. Napközben a gyerekek iskolai életét szervezem, mint a Petőfi- és Dózsa-iskolák igazgatója, szabadidőm nagy részében pedig a választókörzetem lakóinak a problémáit igyekszem feltérképezni és megoldani. A közgyűlésen belül az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságot vezetem – mondja.
A választókerületében több fejlesztés is megvalósult, amire büszkék a landorhegyiek. Hosszú évtizedek után sorra megújulhattak a köznevelési, közoktatási és szociális intézmények, melynek eredményeként jelentős mértékben javult adott esetben az ellátás, az oktatás vagy a nevelés színvonala. Felújításra került a Landorhegyi és a Kodály Utcai Óvoda, valamint a Csecsemő- és Gyermekotthon, és a szülők nagy örömére a körzet általános iskolája is. Az energetikai és infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően minőségi javulás következett be az ellátás színvonalában az Idősek Gondozóházában, és megtörtént a Landorhegyi Idősek Otthona felújítása is. A volt Pais-iskola keleti szárnyában kapott helyet a Kolping Idősek Otthona. A Landorhegyi Jótékonysági Lecsónapok keretében gyűjtött összegeket minden évben az említett intézmények valamelyikének támogatására ajánlják fel. A városi egészségügyi alapellátás megújítására létrehozott keretből mind az olai, mind a landorhegyi városrészben kivétel nélkül felújításra kerültek a felnőtt- és gyermekorvosi rendelők. Említésre méltó még, hogy a Kaffka Margit Kollégium szintén megújult állapotban fogadhatja a diákokat. A laktanya parancsnoki épületének helyén az ország első Duális Képzőközpontja jött létre, ma már a volt laktanya területén három egyetemi kampusz működik, ezzel tulajdonképpen Landorhegy egyetemi városrész lett. A 2019-es költségvetésben elfogadásra került a Keresztury Művelődési Központ előtti tér és lépcsősor átépítése.
– Az olai városrészben elkészült a tehermentesítő út, mely jelentős mértékben enyhíti a Hock János úton a városközpontba érkező forgalmat. Ugyanitt az Olai Bisztró homlokzata is megszépült. Milliárdos ráfordítással megkezdődhet a Göcseji Falumúzeum felújítása és bővítése is – folytatja Makovecz Tamás. – A Landorhegyi u. 14. számú társasház keleti oldalán és a Platán sor 25. számú társasház mögötti területen játszótér létesült, és megtörtént a Kodály úti garázssor előtti út aszfaltozása. Úgyszintén elkészült a Pais Dezső és a Madách utcákban a parkolóból levezető lépcsők és járdák térköves burkolása is. Évekkel ezelőtt a Landorhegyet elöregedő városrészként emlegették, ez ma már nem így van, egyre több fiatal költözik az itt lévő társasházakba – teszi hozzá a képviselő. Makovecz Tamás a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetségének elnöke, szívügye a Gébárti-tó halállományának bővítése. Mint mondja, a maradék kis szabadidejében szívesen horgászik a tavon. Kedvenc halétele a harcsapaprikás túrós csuszával, amit felesége és édesanyja is ragyogóan készít el.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Megalakult a „mi hazánk”

Bajtársiasság, hazafiság, hitelesség

Zalaegerszegen, az országban az elsők között alakult meg a Mi Hazánk Mozgalom zalaegerszegi szervezete kilenc fővel. Az alakuló ülésen a tagság a szervezet elnökének Kiss Ferencet, alelnökének Farkas Attilát választotta.

Tagjelöltek, szimpatizánsok folyamatosan keresnek bennünket – fogalmazott sajtótájékoztatóján Kiss Ferenc. Hozzátette: mozgalmuk olyan hazát szeretne teremteni, ahol az emberek nyugodtan, bizalommal tekintenek a jövőbe. A közönyös hangulatot okozó sárdobálás helyett pozitív jövőképet szeretnénk adni az embereknek. Fontos számunkra a bajtársiasság, a hazafiság, a hitelesség és az egyenes arany középút, amely mentes a megalkuvástól, a felesleges kényszertől. Kiss Ferenc azt mondta, ellenzéki politikai erőként kívánnak dolgozni, se Gyurcsány, sem pedig Orbán rendszerét nem támogatják. A Mi hazánk a magyar közösség érdekeit a pártok elé helyezi. Készülnek az uniós választásokra, ahol önálló listát fognak állítani, éppen úgy, mint helyben Zalaegerszegen, szintén önállóan indul a Mi hazánk az őszi önkormányzati választásokon.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Véradáson

Fiatalokat vár a mozgalom

Háromhavonta ad vért Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, és minden alkalommal más-más társadalmi réteget szólít meg. A mai véradási akción a fiatalok – huszonévesek – figyelmét hívta fel a véradás fontosságára.

Érdeklődésünkre elmondta, fontosnak tartja, hogy a fiatalok is bekapcsolódjanak a véradási mozgalomba, hiszen vannak olyan időszakok, amikor nagyon kevesen adnak vért: ilyenek a nyári hónapok és december közepe, amikor már mindenki az ünnepekre készül. Ekkor sem szabad megfeledkezni azokról, akiknek szükségük van vérre, ugyanis ezzel emberéleteket menthetünk meg.  Vigh Lászlóval együtt adott vért fia, ifj. Vigh László és barátja, Szilasi Gábor, akit, mint első véradót üdvözöltek.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


LMP: Az emberek oldalán állnak

„Mi a multik helyett az emberek oldalán állunk” címmel tartott sajtótájékoztatót Zalaegerszegen a Lehet Más a Politika. Demeter Márta országgyűlési képviselő, az LMP társelnöke az ország sérülékeny gazdaságára, illetve a munkaerőhiányból fakadó problémákra hívta fel a figyelmet. Kijelentette továbbá, hogy pártja továbbra sem ért egyet az úgynevezett „rabszolgatörvénnyel”.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az elmúlt években a jobb megélhetés reményében rengetegen hagyták el az országot, ami mára óriási munkaerőhiányhoz vezetett. Mindeközben a kormány a multinacionális nagyvállalatok érdekeit szolgálja ki, miközben a magyar dolgozókat cserben hagyja. Tudatosan alacsonyan tartott bérekre alapozva a gazdaságpolitikát.
Az LMP a munkavállalóknak kedvező, érdemi béremelést követel a kormánytól. Vagyis a párt nem a multik, hanem az emberek oldalán áll – fogalmazott Demeter Márta. Hozzátette: nagyobb hangsúlyt fektetnének a hazai kis- és közepes vállalatok támogatására, a közszférában dolgozók bérét pedig megemelnék, annál is inkább, mert itt tíz éve nem történt változás. Az LMP a témában törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, hogy támogassák az illetményalapok egységes, 60 ezer forintra történő emelését. Dr. Paksy Zoltán zalaegerszegi önkormányzati képviselő ehhez hozzátette: a legutóbbi közgyűlésre az ellenzéki pártokkal közösen benyújtottak egy előterjesztést, melyben arra kérték az önkormányzatot, hogy saját cégei esetében ne alkalmazza a túlóratörvényt. Az előterjesztés ugyan napirendre került a közgyűlésen, ám végül a fideszes többség egy olyan alternatív javaslatot szavazott meg, melyben egyetértenek a túlóratörvénnyel, ám felkérik a városi cégeket, hogy a kifizetésekre vonatkozó hároméves időkeretet ne alkalmazzák. A képviselő szerint ebből is látszik, hogy a rabszolgatörvény néhány eleme még Fideszen belül is túlzásnak minősül.

 

 

 

 

 

vissza az elejére