Betlehem és Gergye „főszerepben” Két pont biztosan kell még Veszprémiek a bajnokok A bentmaradás nagy bravúr lenne A hétvége eredményei

Betlehem és Gergye „főszerepben”

Ismét jó évet várnak az egerszegi úszók

Jól kezdődött az év az EuropTec ZÚK számára. Az egerszegi úszóklub tehetséges versenyzője, Betlehem Dávid Szombathelyen remekül úszva 1500 méter gyorson kiküldetési szintet teljesített a Bakuban megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Olimpiára.

– Tavalyi eredményei alapján már láttuk, hogy Betlehem Dávid idén is szállíthatja a jó eredményeket – hangoztatta Horváth Csaba, a klub szakmai igaztója. – A tavalyi évben is úgy mentünk ki a nyílt vízi Eb-re és a vb-re, hogy korosztályában jó eredményt érhet el, az első tízbe vártuk. Az Eb-n hetedik lett, előrébb is végezhetett volna, de a versenyt nagyon rosszul rendezték meg.
– Mi történt?
– A pályát rosszul tűzték ki. Jellemző, hogy az utolsó versenynap el is maradt. Dávid 4800 méterig vezetett, de eltévedt, így lett csak hetedik. A vb-n is történt egy malőr, rosszul rajtolt, mire átverekedte magát az egész mezőnyön, sok energiát pocsékolt el, de így is harmadik lett. Az utolsó kör kezdete előtt a 22. helyen állt. Innen bronzérmet szerezni mindenképpen a bravúr kategóriájába tartozik. Dávidnak idén már sikerült nagyon jó eredményt úsznia 1500 m gyorson, ezzel megúszta az Európai Ifjúsági Olimpiára a szintet. Idejével két évvel ezelőtt nyerni lehetett ezen a távon. Idén is vár rá nyílt vízi verseny, szeretnénk, ha magasabb korosztályban is, de oda is kijutna.
– Társai közül nemzetközi szinten kitől vár jó eredményeket még?
– Szeretnénk elérni, hogy Gergye Ákos az ifi Eb-n és vb-n elindulhasson. A vb Magyarországon lesz. Jelenleg 200 m háton az ifiknél a 3. helyen áll, jó lenne, ha az Eb-szintet megúszná. Van rá reális esély. Az első kettőbe kellene beférnie a magyar csapatba, hogy a vb-n elindulhasson. Igyekszünk mindent megtenni, hogy ez sikerüljön. Akkor sem esünk kétségbe, ha most ez még nem jön össze, mivel csak elsőéves ifista. A két fiú mellett a többi versenyzőnkre a magyar bajnokság vár. Jó lenne, ha minél többen döntőt úszhatnának, és ott jó eredményt érnének el.
– Szintén jó hír, ami már több helyen megjelent a sajtóban, hogy FINA-versenyek rendezésére is alkalmas uszoda épül Egerszegen?
– Természetesen örülünk a beruházásnak, miként annak is, hogy az uszoda építése során nem maradunk vízfelület nélkül. Nem kell leállnunk, és pár év múlva nulláról újra felépíteni az egyesületet. Számunkra megnyugtató, hogy a beruházás során figyelembe veszik a sportág szakmai oldalát is.
– A klubban történtek változások, a költségvetés szempontjából milyen lehet az idei év?
– A klub irányítása átalakult, Belső Gábor, a névadó szponzorunk, az EuropTec vezetője lett az elnök. Jómagam szakmai igazgatóként folytatom tovább az egyesületnél. Áttérve a pénzügyekre, a ZÚK működése stabil, költségvetésünk több lábon áll. Nagy részét az önkormányzat, aztán névadó szponzorunk, illetve a Magyar Úszó Szövetség biztosítja, de nagyon sokat köszönhetünk az itt sportoló gyerekek szüleinek is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Két pont biztosan kell még

A csuti zalai legjobbja az esélyekről

Ádáz csatát vív a Zalaegerszegi Csuti Hydrocomp SK sakkcsapata az NB I A csoportjában való maradásért. A megyeszékhelyiek három pontot szereztek eddig, ami a 8. helyhez elég. Jelenleg a 9., már kieső helyen lévő Makót egy ponttal előzik meg, de riválisuk a hátra lévő mérkőzéseket tekintve kedvezőbb pozícióban van...

– Az első három együttes pozitív értelemben kilóg a mezőnyből, a teljesen utolsó Maróczy szintén – csak éppen ellenkező előjellel. A negyediktől a kilencedik helyig bezárólag küzd a helyezésekért a többi csapat – tartott egy rövid elemzést Horváth Ádám, a Csuti egerszegi kötődésű játékosa. – Mennyire vagyok elégedett az eddigi szerepléssel? A már említett középmezőnyben kiegyenlítettek az erőviszonyok. Kétségtelen, lehetne egy-két ponttal többünk is, sajnos több partit odaajándékoztunk az ellenfeleinknek.
Horváth Tamás szakmai igazgató is a baj egyik forrásaként említette, hogy több jó állást elrontottak. Ez miből adódik?
– Csapatunk az NB I A csoportjában az idősebbek közé tartozik, és bizony a hosszú partik végefelé már csökken a koncentráció, becsúszik egy-egy hiba, ami pontvesztéshez vezet. A másik okot abban látom, hogy a csapattagok többsége kevés egyéni versenyen indul el, ez ismét vezethet hibához.
– Jövőre is az A csoportban szeretnének játszani... Hány pont kellene a biztos bentmaradáshoz?
– Természetesen bent akarunk maradni a legjobbak között. A biztos bentmaradáshoz – megítélésem szerint – legalább két pont kell. A mögöttünk álló Makó biztosan veri az utolsó Maróczyt, és ha nem szerzünk két pontot, elénk kerül.
– Hol lehetne megszerezni az említett a két pontot?
– Legnagyobb esélyünk a soron következő két fordulóban van rá. Előbb a Pénzügyőrrel, utána a Haladással játszunk. Számításaim szerint a Pénzügyőr ellen van nagyobb esélyünk a győzelemre. Két döntetlen is elég lenne, de a sakkban 6:6-ra játszani elég kockázatos. Az utolsó két fordulóban a bajnokesélyes Kanizsa és Paks ellen nem reménykedhetünk a győzelemben, de még a pontszerzésben sem. Ellenlábasaink többször más csapat ellen gyengébb kerettel állnak ki, ellenünk a legjobbal. Megtehetik, de ez nem sportszerű.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Veszprémiek a bajnokok

Futsal diákolimpia v–vi. kcs. országos döntője

A hét végén került megrendezésre Zalaegerszegen a 2018/2019. tanévi Futsal Diákolimpia országos döntője az V–VI. korcsoportban (14–19 évesek). A háromnapos verseny a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Zala Megyei Diáksport Szövetség szervezésében rendezték meg.

A bajnokságba összesen 399 csapat nevezett, s végül közülük került ki az országos döntő 20 legjobb csapata. A 10-fős iskolai csapatok ötös csoportokba kerültek, ahonnan a legjobbak a középdöntőn keresztül juthattak a legjobb négy közé, akik megmérkőztek a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címért. A verseny egyszerre két helyszínen, a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium sportcsarnokában, valamint a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban zajlott.
A döntő nagyszerű hangulatú volt, a sérülésmentes, rendkívül dinamikus összecsapások után a következő csapatok szereztek érmet:
1. Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium, Veszprém,
2. Váci SZC Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma, Vác,
3. Soproni SZC Fáy András Két Tanítási Nyelvű Gazdasági Szakgimnáziuma, Sopron.

Díjazottak:
Gólkirály: Reizinger Bence József, Veszprém. Legjobb játékos: Reizinger Bence József, Veszprém. Legjobb kapus: Gergő Áron, Pécs. Legjobb edző: Palotai Nándor, Veszprém.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A bentmaradás nagy bravúr lenne

Az Egerszegi KK az NB II-ben a 12 csapatos mezőnyben a bajnokság félidejében négy ponttal a tizenegyedik helyen szerénykedik. Tamás Tamás elnök szerint a rövidesen kezdődő tavaszi szezonban sem lehetnek merész álmai a csapatnak.

– A pályán kiharcolt bentmaradás a bravúr kategóriájába tartozna – fogalmazott tömören Tamás Tamás. – Sajnos, az őszi idényünk nem úgy sikerült, ahogy terveztük. Jó lett volna több pontot szerezni, de tudomásul kell venni, hogy a jelenlegi játékoskeret erre képes.
– Nem sikerült megerősíteni a csapatot az idei évre?
– Nálunk maradt a tavalyi játékoskeret, ellenfeleink többségénél történtek erősítések. Úgy látom, továbbra is fizikális téren vagyunk lemaradva az NB II-ben.
– Mennyi pont kellene a bentmaradáshoz?
– Négy-öt mérkőzést kellene hozni, ami mindenképpen a bravúr kategóriájába tartozna. Hazai pályán kellene jobban teljesítenünk a megkapaszkodáshoz.
– Miként készültek a tavaszi idényre?
– Heti két edzéssel készült a csapat, mellette három edzőmérkőzést játszottunk, amelyeken főleg a játék csiszolására, jobbátételére fektettük a hangsúlyt. Az ellenfelek a Hévíz, a Sárvár és a Marcali csapatai voltak.
– Miben kellene előre lépnie a csapatnak, védekezésben vagy támadásban. Elég sok gólt kap az Egerszegi KK…
– A jó védekezés alapja a kézilabdának, erre céloztam, amikor azt mondtam, hogy fizikálisan vagyunk lemaradva az NB II-ben. Testsúlyban vagyunk gyengébbek ellenfeleinktől. A támadásainknál nem látok akkora problémát. Sajnos, nem tudtunk igazolni, a játékosok ugyan fejlődnek, de ez kevés az NB II szintjéhez.
– Az igazolások hiányának anyagi okai vannak?
– Egyértelműen. Nagyon szerény a költségvetésünk, s akkor még finoman fogalmaztam. Nagy kérdés, ha esetleg bent maradunk az NB II-ben, jövőre tudjuk-e vállalni a szereplést a magasabb osztályban. Pengeélen táncolunk az anyagiak terén.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


 

KK Slovan Rosice (cseh)–ZTE ZÁÉV TK 6:2 (3428-3357) Bajnokok Ligája női tekemérkőzés, Rosice.

ZTK FMVas–Szegedi TE 1:7 (3651-3749) Bajnokok Ligája férfi tekemérkőzés, Zalaegerszeg.

ZTE NKK–PEAC Pécs 81-91 (23-27, 18-23, 23-20, 17-21) NB I-es női kosárlabda-mérkőzés, Zalaegerszeg.

ZTE FC–Nyíregyháza Spartacus FC 2-1 (2-0)  NB II-es labdarúgó-mérkőzés, Zalaegerszeg.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére