Az első lakáshoz jutók támogatásáról Felújítják a Kaszaházi járdát Megértek a cserére Bírósági ítélet Parkolók a Páterdombon

Az első lakáshoz jutók támogatásáról

Módosították az önkormányzati rendeletet

Az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatásáról szóló rendelet megteremtette a lehetőségét a családok otthonteremtésének helyi támogatására. Az önkormányzati rendelet szerint „a támogatás mértéke legfeljebb a felvett pénzintézeti kölcsön öszszege, de nem haladhatja meg az 1.200.000. forintot.

A támogatást vissza nem térítendő támogatás (gyermekkedvezmény) formájában kell benyújtani, ha az igénylő a kérelem benyújtása napján saját háztartásában kiskorú gyermekeket nevel. A vissza nem térítendő támogatás összege gyermekenként 300 ezer forint”. A támogatási szerződések megkötése során merültek fel olyan eljárási problémák, illetve történtek olyan jogszabályi változások, ami miatt a helyi rendelet egyes rendelkezéseit módosították. Például az építéshatósági igazolás jogszabályváltozás folytán megváltozott: jogerős építési engedély helyett az egyszerű bejelentés benyújtására vonatkozó igazolást állít ki az építésfelügyeleti hatóság. Előfordulhat olyan eset, amikor az igénylők gyermekeinek száma eléri vagy meghaladja a négy főt, és a gyermekkedvezmény teljes egészében „felemészti” a kamatmentes kölcsön összegét. Ebben az esetben nincs kölcsöntörlesztés, hiszen nincs mit részletekben visszafizetni, azonban nem zárható ki, hogy szerződésszegés esetén a támogatás teljes összegére visszafizetési kötelezettség keletkezzen. Ebben az esetben az igénylők elveszítik a gyermekkedvezményre fennálló jogosultságukat. Melyek azok az esetek, ami a támogatási szerződés megszegésének minősül, ezért azonnali és egyösszegű visszafizetési kötelezettséget von maga után. Az alábbiakban felsoroljuk. A támogatás teljes összegét azonnal vissza kell fizetni (meghatározott késedelmi kamattal), ha az adós a támogatás igénybevételével épített vagy vásárolt lakást. Ha építés esetén az építéshatóság használatbavételre feljogosító iratának kiadása után a vételt követő tíz éven belül lebontja. A lakásigényének kielégítésétől eltérő célra hasznosítja, vagy ajándékozással elidegeníti. Amennyiben a támogatott valótlan adatok közlésével, jogosulatlanul jutott támogatáshoz. Ha lakásépítés esetén az építési engedélytől oly mértékben tér el, hogy az építésrendészeti bírságot von maga után. Amennyiben a lakás nem a támogatott személy és kiskorú gyermeke lakhelyéül szolgál.
Az önkormányzati támogatás célja a támogatott családok hoszszú távú zalaegerszegi letelepedésének elősegítése.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Cseke Tibor városüzemeltetési csoportvezető, Kiss Ferenc,
Balaicz Zoltán és dr. Tóth László a tájékoztatón.

Felújítják a Kaszaházi járdát

Az 1,7 milliárdos infrastrukturális csomag részeként a Kaszaházi út melletti járda is megújulhat Zalaegerszegen, ahol nemrég kezdték meg a munkálatokat.

– AL –

Balaicz Zoltán polgármester a sajtóbejáráson elmondta: ez a beruházássorozat az arányos városfejlesztés keretében valósul meg, miután a 29 helyszín majdnem minden egyes városrészt érint. Kaszaházi úti járdára rátérve azt fűzte hozzá, hogy első szakaszát még 2015-ben újították fel. A mostani kivitelezés során egy 260 méter hosszúságú szakasz átépítése folyik, a járda egészen a buszmegállóig kap új aszfaltburkolatot. Erre 14 millió forintot költenek. Mint mondta, az 1,7 milliárdos infrastrukturális csomag megvalósítása a végéhez közeledik, melynek három legnagyobb költségű kivitelezése hamarosan megkezdődhet. A Keresztury VMK előtti tér rekonstrukciója kerül a legtöbbe, 300 millió forintba. Ide tartozik a sportcsarnok előtti tér, valamint Mátyás utca rendbetétele. Jelezte továbbá, hogy a TOP-programban több helyen fognak kerékpárutat építeni a városban, többek között a Kaszaházi úton. Tóth László és Kiss Ferenc önkormányzati képviselők elmondták, hogy a kaszaházi, a pózvai, a nekeresdi lakosok, valamint az új temetőbe látogatók közlekedésbiztonsága érdekében évek óta szorgalmazták a járda felújítását. Örömükre szolgál, hogy ez most megvalósulhat.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Megértek a cserére

Három régi buszt – két Ikarust és egy Setrát – is „nyugdíjaztak” a napokban Zalaegerszegen, helyüket Scania típusú járművek vették át.

A zalaegerszegi önkormányzat fontosak tartja, hogy az állami tulajdonú Volán vállalat az idősebb buszokat időről időre újabb beszerzésű járművekkel pótolja. Természetesen az arculat nem változik, a városban most forgalomba állított buszok is illenek a flottába. A helyi közösségi közlekedés fenntartása ugyan komoly anyagi terhet ró a városra, ám a zalaegerszegi önkormányzat számára kiemelt cél az utazóközönség minél szélesebb körű kiszolgálása. Ezt szolgálja a februári buszcsere is. Az önkormányzat és az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK) közötti, 2019. január 1-jén életbe lépett együttműködés 5 évre szól, a város ugyanis mindenképpen hosszabb távra szeretett volna szerződni, hiszen a buszpark megújítását csakis ilyen módon, hosszabb távon lehet tervezhetően ütemezni, illetve realizálni.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Bírósági ítélet

Idős embereket fosztottak ki

Országszerte többnyire 80 évnél idősebb embereket fosztott ki önkormányzati dolgozónak kiadva magát az a két férfi, akit megismételt eljárásban hét-, illetve hatéves szabadságvesztésre ítélt első fokon a Zalaegerszegi Járásbíróság. Az ítéletről Bartalné Mentes Judit, a törvényszék szóvivője tájékoztatta az MTI-t.

A másodrendű vádlott Kaposvárról indulva autóval vitte társát kisebb településekre, ahol idős embereket fosztottak ki. Az elsőrendű vádlott önkormányzati dolgozónak adta ki magát, azt állítva, hogy nyugdíj-kiegészítést ad az önkormányzat, vagy a forgalomból kivont 10 ezer forintos bankjegyeket ellenőrzi, de hivatkozott arra is, hogy felmérést végez a sértettek megtakarításairól vagy ebédszállítási igényükről.  A két férfi igyekezett úgy alakítani a helyzetet, hogy a sértettek rövid időre egyedül hagyják őket, majd ezt kihasználva vitték el az idős emberek otthon tartott pénzét. 2014 decembere és 2015 februárja között nyolc idős embertől összesen több mint négymillió forintot loptak el, ebből az eljárás során mindössze 140 ezer forint térült meg. A bíróság az elsőrendű vádlottat kifosztás, illetve annak kísérlete miatt, mint különösen visszaesőt, hét év börtönbüntetésre ítélte. Társa bűnsegédkén, illetve társtettesként elkövetett kifosztás és utóbbi kísérlete miatt, többszörös visszaesőként, hat év fegyházbüntetést kapott. Az ítélet ellen a vádlottak és a védőik fellebbeztek, így az nem jogerős.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Parkolók a Páterdombon

Lakossági kérésnek eleget téve a Páterdombi utcában három szakaszon, összesen 65 méteren, legalább 2,20 méter szélességben, párhuzamos parkolást szolgáló zúzott köves sávot alakíttatott ki a zalaegerszegi önkormányzat. A parkolók kialakítása részben a rézsűt is érintette, ezért annak földmunkáit követően azt kerti szegéllyel megtámasztották, meggátolva annak lemosódását. A létesített parkoló nagyságrendileg 10–11 személygépjármű egyszerre történő elhelyezését szolgálja. A beruházás mintegy 2 millió forint volt.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére