Együtt 50 éve Erősebb a honvágy EZE: Lesz parkoló? MSZP: Döntésekről Országjáráson

EGYÜTT 50 ÉVE

Kedves Házaspárok!

Várjuk azon házaspárok jelentkezését, akik 2019-ben ünnepelik 50. házassági évfordulójukat, és házassági esküjüket ünnepélyes keretek között fogadalommal szeretnék megerősíteni.
A rendhagyó alkalomra 2019. május 31-én (pénteken) 17.00 órakor kerül sor Zalaegerszeg megyei jogú város dísztermében.
A párokat Balaicz Zoltán polgármester úr „adja újra össze”.

Várjuk jelentkezésüket 2019. május 5-ig a következő telefonszámokon: 92/596-339, 30/641-8833,
vagy személyesen irodánkban: Családi Intézet, Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3–5. 1. emelet.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Erősebb a honvágy

Hazatér a cukrász olimpikon

Takács Bernadett

Több éves külföldi munka után hazaköltöző cukrászmesterrel, olimpiai ezüstérmessel, Takács Bernadettel beszélgettünk a miértekről és hogyanokról. Főleg azért, mert vannak még, akikben a honvágy erősebb az anyagi jobblétnél.

– B. K –

– Úgy látom, kétféle ember van kint. Aki imád ott lenni, semmi honvágya, az egész életét odatervezi. A másikak pedig, akik a jövőt vagy a jelent megalapozni mennek ki, átmenetileg, gyötri őket az itthoniak, a család utáni vágy. Ők ott csak dolgoznak, de belül mindig is magyarok. A férjem is és én is ez utóbbi kategóriába tartozunk. Akik nem nyaralni akarunk hazajárni a saját lakásunkba, és akik évente nemcsak ötször láthatják a családtagokat, barátokat – mondja. – A döntésemben több minden közrejátszott, szakmai okok mellett családiak, kiemelten, hogy hamarosan megszületik az unokám, akit én nemcsak fotókon szeretnék látni, később nemcsak chatelni akarok vele, hanem személyesen vele lenni.
– A karrieredre ez milyen hatással lehet?
– Talán furcsán hangzik, de itthon szakmailag jobban lehet fejlődni. Kint egy 360-fős szállodában nem volt idő az exkluzív munkára, fizikailag lehetetlen lett volna kivitelezni. Így amíg ebben dolgoztam, a napi két-három óra pihenőidőmet használtam fel tanulásra. Hogy tudjam, mik a trendek. Recepteket bújtam, versenyről készült felvételeket néztem, gyakoroltam.
– Eléggé kitöltötted munkával a napjaid. Közben még férjhez is mentél.
– A férjem úgy fogadott el, hogy nekem a munkám a mindenem, a hobbim, a rögeszmém. Enélkül nem tudok létezni vagy csak rövid ideig. Más könyvet olvas vagy nyaral, én sütök pihenésképpen.
– Szép sikereid is voltak. Melyek ezek?
– Hét nemzetközi és hat hazai verseny. Itthon 4 ezüst és két arany, magyar bajnoki címekkel. Nemzetközileg egy Európa-bajnokság, 3 világbajnokság, három olimpia. Ezeken bronzérmeket értem el, de a legutóbbin, a 2016-os olimpián sikerült az ezüstérem. Ez nekem azért fontos, mert soha nem másokkal versengek, hanem a saját szintemet szeretném javítani. Sokszor voltam fél pontokra az ezüsttől, és most nemcsak éppen belecsúsztam, hanem a középmezőnyben teljesítettem. Ezekre a versenyekre mi nem a pénzért megyünk, nincs anyagi elismerés. Sajátunk a költség, és rengeteg munkával jár a felkészülés. A verseny előtt 24 óra nonstop munka van, hogy minél frissebb legyen a desszert. Két hónap kipihenni egy ilyen versenyt, ahol akár hajszálvékony csokoládékat kell összefonni. Akik ezt látják, meg szokták kérdezni, hogy erre tényleg szükséged van? És igen. Engem ez éltet.
– Honnan kezdődött mindez?
– Azt már nem tudom, hogy miért, de ötödikes koromban határoztam el, hogy cukrász leszek. Otthon elkezdtem a kezdetben alig ehető saját receptes süteménygyártásba. Ez volt az unaloműző. Aztán jött a Báthory, majd igazából 2001 körül indult a pályám. 2003 év végén mestervizsgáztam, és következő márciusban az akkori főnököm nevezése miatt részt vettem a magyar bajnokságon csapatban. Akkor azt sem tudtam, mi az, még csak képet sem láttam ilyenről. Aztán ezüstéremmel végeztem, és onnét nem volt megállás.
– Mi a te kedvenc desszerted?
– A házi sütemény. Főleg, amilyent anyukám süt. Otthon én nagyon ritkán sütök, viszont nagyon szeretem a sütiket. Értsd, naponta megkívánom. Ilyenkor lefutok a cukrászdába és veszek párat. Az ismerőseim ilyenkor nevetve kérdezik, „mi az Betti, hazajöttél?”
– És hazajöttél?
– Most ért el az életem egy olyan részhez, hogy döntenem kellett. A család, vagy ott kint. A család mellett döntöttem. 30 évnyi szakmai múlt van mögöttem. Az önéletrajzomat látva a munkaadók azt szokták hinni, hogy nekem plusz két kezem van meg öt ember helyett tudok dolgozni. És éppen ezért, pont azt nem tudtam megvalósítani, amit legjobban szeretnék, amire felkészültem a versenyek során. Nagyon jó szakemberek vannak itt Zalaegerszegen, példaértékűek. Hívtak Pestre is. De nem. Nekem a haza az Zalaegerszeg. Itt születtem és itt szeretnék élni is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


EZE: Lesz parkoló?

A legutóbbi közgyűlés néhány döntéséről szólt dr. Kocsis Gyula, az EZE önkormányzati képviselője. Sajtótájékoztatóján először a Kovács Károly Tagkollégium „A” épületében lévő főzőkonyha hasznosításáról mondott véleményt.

Szerinte aggályos a vendéglátóhely megközelítése, nincs megfelelő parkoló, és a környéken nagyon sok oktatási intézmény van. Így nem ajánlatos a vendéglátóegységben alkoholt árulni majd, mondta. Az Alsóerdei Sport- és Rekreációs Központ fejlesztésénél az önkormányzati képviselő szerint azok a lényeges elemek kerültek ki, melyek a turizmusfejlesztést szolgálták volna. Az viszont pozitív, hogy figyelembe vették a zalaegerszegiek igényeit: lesz kerékpárút, közvilágítás-fejlesztés, és rendben lesz az egykori napközis tábor helyszíne is. De mindez azt is jelenti, hogy nem lesznek olyan „elemek”, amiért a turisták Zalaegerszegre látogatnának. Dr. Kocsis Gyula sajnálja, hogy a Zöld Zala projekt nem lesz megvalósítva, a pénzt átcsoportosítják más projektekhez, legnagyobbrészt a Gébárti-tó fejlesztéséhez. Úgy gondolja, a Zala folyónak legalább egy része megújulhatott volna, nem felel meg ugyanis az igényeknek. Tudja, hogy a folyószakasz rendbetétele állami feladat lenne, ezért kéri a városvezetést, tegyenek meg mindent ennek a kérdésnek a megoldásáért.
Szólt a közbeszerzési testület munkájáról is, dicsérve az előterjesztés alaposságát, és megjegyezte, a gondokról sem feledkeztek meg az anyag készítői. Megállapítható, mondta, hogy az elmúlt évben szinte minden zalai vállalkozást meghívtak a közbeszerzési eljárás során. Ugyanakkor az is látszik, hogy esetenként egy-két pályázat érkezik csak, és sokszor első körben eredménytelen a közbeszerzés

 

 

 

 

 

vissza az elejére


MSZP: Döntésekről

A szociális szolgáltatásokról és személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosításával nem értett egyet Kiss Ferenc, az MSZP képviselője. Sajtótájékoztatójáén elmondta, elfogadhatatlan, hogy az inflációt jelentősen meghaladó 8, illetve 11 százalékos mértékű legyen a díjemelés, amikor a nyugdíjak csak 2,7 százalékkal emelkedtek.

Nem tartja jónak, hogy a 28 ezer 500 forintos minimális nyugdíjhoz viszonyított az ellátási hozzáférések meghatározása. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt években az önkormányzatok pozitív irányú elmozdulást hajtottak végre. A közbeszerzésekről elmondta: továbbra is fontos a helyi vállalkozások bevonása. Ott, ahol nincs három érvényes ajánlat, hanem csak egy és az nyer is, ott fennáll a korrupció veszélye. Több pályázat azért érvénytelen, mert a legkisebb ajánlat is magasabb volt, mint a rendelkezésre álló összeg. Fel lehet tenni a kérdést, folytatta Kiss Ferenc, hogy miért nem kezdődtek meg, amikor már be is fejeződhetett volna egy-két projekt azok közül, amelyek 2015 áprilisában bejelentésre kerültek. Nincs kivitelező? Drágultak az építési költségek? Nincs munkaerő? Igaz, hogy a TOP-os EU-s és az MVP együtt közel 30 milliárdos támogatásából több kisebb (intézményi felújítások) megvalósult.
2015-ben a szlogen az volt, hogy „merjünk nagyot álmodni”, 2019-ben viszont tény, hogy „merjünk nagyot ébredni” – fogalmazott. Utalt arra, hogy vannak olyan projektek, melyek egyáltalán nem valósulnak meg, míg másokat jelentősen módosítanak. Dr. Paksy Zoltán, az LMP önkormányzati képviselője elmondta, négy év telt el azóta, hogy a miniszterelnök Zalaegerszegen bejelentette a Modern Városok Program projektelemeit, és szinte semmi nem valósult meg belőle. Viszszavonták a Zöld Zala projektet, az uszoda építése elkezdődött ugyan, de 5,3 milliárd forint helyett 9,2 milliárdba fog kerülni. Az építési költségek drágultak, munkaerőhiány van, ez is hátráltatja a munkát. Kitért az alsóerdei komplex turisztikai fejlesztés műszaki tartalmának módosítására. Mint mondta, a célt nem sikerült elérni, mert a turisztikai vonzerőt nem tudják egyedi attrakciókkal bővíteni. Így az idegenforgalmi kínálat nem növekszik Zalaegerszegen.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Országjáráson

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke, Toroczkai László országjárásának zalaegerszegi állomásán elmondta: a májusi EU-választások kampánya során végiglátogatja a megyéket, megyei jogú városokat, hogy találkozzon az emberekkel és válaszoljon a kérdéseikre.

A Mi hazánk listavezetője jelezte: mozgalmuknak van programja az európai uniós választásokra, ellentétben a többi párttal. Már most jól látszik, hogy két nagy tömb áll egymással szemben: a Fidesz és a NER-rendszer, valamint létrejött az egységes balliberális tömb. A Mi Hazánk Mozgalom egyik csoportosulást sem támogatja. Ők harmadik alternatívaként jelentkeznek, mint egy alulról építkező szervezet, és a magyar nép érdekeit kívánják képviselni. Bízik abban, hogy az őszi önkormányzati választásokra is olyan programmal jelentkeznek, amely elnyeri a magyar emberek tetszését.

 

 

 

 

 

vissza az elejére