Négycsillagos szálloda épül az MMIK helyén Átadták Lírai akció a költészet napján  

 

Négycsillagos szálloda épül az MMIK helyén

A városi közgyűlés módosította az idei évi költségvetési rendeletét, így 43 milliárdról 44,2 milliárdra emelkedett a főösszeg – fogalmazott a múlt heti képviselő-testületi ülés után tartott sajtótájékoztatóján Balaicz Zoltán polgármester.

Hozzátette: állami beruházásból négycsillagos szálloda épül az egykori Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ több mint tíz éve üresen álló épület helyén, annak lebontása után. Az előkészítésre, a kiviteli és engedélyes tervek készítésére mintegy 190 millió forintot adott át a Magyar Turisztikai Ügynökség Zalaegerszeg önkormányzatának. A polgármester jelezte: a művelődési központ bezárásáról 2007-ben döntött az akkori fenntartója, a Zala Megyei Önkormányzat. Zalaegerszeg 2015-ben vette át ingyenesen a tulajdonjogot, mert egy későbbi pályázat forrásainak felhasználásával odaköltöztette volna a Griff Bábszínházat és a VMK egyes részlegeit. Mivel az elmúlt években már nem volt ilyen célra állami vagy európai uniós pályázat, a város az elmúlt évben visszaadta az ingatlant az államnak. Balaicz Zoltán hozzátette: a járműipari tesztpálya miatt szükséges szálloda terveit az önkormányzat készítteti el, majd azokat átadja az Állami Beruházási Ügynökségnek. A képviselő-testület 2024. július 31-ig az eddigi igazgatót, Flaisz Gergőt bízza meg a Keresztury VMK magasabb vezetői feladatainak ellátásával. Hozzájárultak a képviselők, hogy a Városgazdálkodási Kft. egy új seprűgépet szerezzen be maximum 60 millió forint összeghatárig. Döntés született arról is, hogy a város 2019. május 15-től kezdődően 15 évre bérbe adja a Kovács Károly Tagkollégium „A” épületének földszintjén található főzőkonyhát a Molni-Adresz Vendéglátóipari Kft.-nek.
A közgyűlés úgy döntött, mivel nem érkezett jelölés, az idén sem adja ki a város díszpolgára címet. „Pro Urbe Zalaegerszeg” díjat kap dr. Császár Tamás főorvos és a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend. A Sport Mecénása elismerést az idén a Zalaszám Kft. kapja.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Átadták

Egészségesen már óvodáskortól

 

Átadták az új kardiológiai és szívsebészeti centrumot

Már az óvodáskort is érintve új egészségkultúrát szeretnének Magyarországon megvalósítani, ami elsősorban a betegségek megelőzésére és az egészségben töltött évek meghosszabbítására támaszkodik. Az emberi erőforrások minisztere beszélt erről a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház új Kardiológiai és Szívsebészeti Centrumának átadásán.

– AL –

Dr. Kásler Miklós a részletekről elmondta: tavaly a kormány öt nagy nemzeti egészségügyi programot dolgozott ki, amelyek a legsúlyosabb, a legtöbb halált és a legtöbb megnyomorodást okozó betegségekre vonatkoznak. Ezt követően megkezdődött az alapellátás és a sürgősségi ellátás átalakítása. A népegészségügyi program most készült el, illetve folytatódnak a fejlesztések. A kormány a központi régióban 700 milliárd forint beruházással fejleszti az ellátórendszert, amely egyetemi intézményeket, kórházakat és járóbeteg-szakrendelőket érint. Jelezte, hogy a korábbi években 500 milliárd forintot fordítottak a vidéki ellátás korszerűsítésére, de mint mondta, ezzel a vidéki beruházások nem fejeződtek be. Zalaegerszeg példa erre, hiszen ezenfelül készült el az új szívsebészeti centrum, amit ma átadhatnak. Hangsúlyozta: fontos, hogy eszközeiben, műszereiben és szakembereit tekintve korszerű ellátóhálózat működjön az országban a leggyakoribb haláloknak számító keringési betegségek gyógyítása érdekében. Mint mondta, a keringési betegségek elleni harc már az óvodában kezdődik, hiszen a gyerekeket egészséges életmódra kell szoktatni. Ki kell iktatni a környezetükből a rossz szokásokat és életformákat, ellenben mozgásra, a testi és a lelki, szellemi szabadságra, egészségre kell nevelni őket. Ha ez így történik, akkor 20–30 év után demográfiailag rendben lévő, testileg és főleg lelkileg egészséges nemzet mehet a jövő felé.
Dr. Halász Gabriella főigazgató azt emelte ki, hogy a szívcentrum mellett immár a pulmonológia, az onkológia valamint a kardiológiai rehabilitáció is modern a 21. századnak megfelelő körülmények közé került a pózvai külső telephelyről. A beruházás által végre megvalósulhat az, hogy valamennyi, magas diagnosztikát és intenzív ellátást igénylő szakterület a központi telephelyen végzi feladatát. Önmagában ez a centralizáció nagyságrenddel növeli meg a betegek biztonságát. Kiemelte, folytatni kívánják a fejlesztéseket annak érdekében, hogy a legkorszerűbb feltételek álljanak rendelkezésre mindazon betegségek gyógyítására, melyek meghatározzák a lakosság egészségi állapotát. Jelezte, hogy elkészült a kórház első komplex koncepciója a keringési betegségek kezelésének fejlesztésére. Koncepciót fognak kidolgozni mindazon területen, amelyek a legnagyobb népegészségügyi problémát okozzák hazánkban. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos jelentősnek nevezte a két ütemben megvalósított beruházást, mely együttesen több, nagy értékű fejlesztést tett lehetővé a zalaegerszegi kórházban. A korábban átadott szívcentrum új épülete négymilliárd forintba, míg a zöld épület felújítása 2,3 milliárd forintba került. Új műszerek beszerzésére több mint egymilliárd, míg az MRI cseréjére közel 800 millió forintos támogatást fordítottak az elmúlt időszakban.  Balaicz Zoltán polgármester elmondta: Zalaegerszeg önkormányzata soha nem volt a megyei kórház fenntartója és működtetője, most sem az. A kórház mindig is megyei intézmény volt, a megyei önkormányzat működtette, most pedig az államhoz tartozik. Ugyanakkor a megyeszékhely számára is fontos, hogy a területén működő állami intézmény folyamatosan újuljon meg. Még számos épületre és eszközre ráfér a felújítás. Viszont az elmúlt évtizedekben összesen nem történt annyi beruházás, mint most, tehát jó az irány. Az önkormányzat a hozzá tartozó háziorvosi rendelők, házi gyermekorvosi rendelők, védőnői szolgálatok és a központi ügyelet felújítására 353 millió forintot költött – tette hozzá a polgármester. Megemlítette még, hogy a szociális és idősügyi intézményeket 433 millió forintból újították fel. Az átadási ünnepségen jelen volt Manninger Jenő országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke valamint dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Lírai akció a költészet napján

Diákok és könyvtárosok kedvenc versei

Házhoz ment a vers a költészet napján, vagyis egészen pontosan az iskolákhoz. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár kezdeményezésére a Könyvtárosok legkedvesebb versei a gyerekekhez kerültek egy kis kötetben, de a diákok is megajándékozták a felnőtteket egy-egy általuk kiválasztott költeménnyel.

– pet –

Az április 11-e – azaz József Attila születésnapja – alkalmából szervezett „lírai akció” első állomása az Ady-iskola volt, ahol a könyvtár munkatársai, illetve a belőlük alakult zenei formáció (az Alkotó Pihent) Keresztury Dezső egyik megzenésített költeményével ajándékozta meg a gyerekeket. A diákok pedig „cserébe” Ady Endre Ifjú szívekben élek című versét adták elő. Később ezt a verset egy lufira kötözve a magasba is eresztették az iskola udvaráról. Kiss Gábor könyvtárigazgató érdeklődésünkre elmondta: évek óta rendhagyó programokkal ünneplik meg a költészet napját. A lényeg mindig az, hogy a vers közös élménnyé váljon.Különösen fontos ez a gyerekek számára, hiszen ők vevők arra, ha van valami akció, performansz is az efféle jeles napokon. Vers mindig volt és mindig lesz, csak az egyes korszakokban más-más formában jut el az olvasókhoz – fogalmazott. Hozzátéve: a fiatalabb korosztályoknak ma már nem elég, ha hagyományos, ünnepélyes módon előadunk egy verset. Kell valami játékosság is a dologba. Ezért találták ki a mostani programot és az ajándékfüzetet. Az olvasók ugyanis mindig kérik a könyvtárosokat, hogy ajánljanak nekik valami szép könyvet. A Könyvtárosok legkedvesebb versei című könyvecskével ezt most meg is tették. Többek között Tóth Árpád, Garai Gábor, Pilinszky János, Kányádi Sándor versei kerültek a szubjektív válogatásba. Kiss Gábor például Kosztolányi Dezső Ilona című költeményét választotta, mint mondta azért, mert zeneisége miatt már évtizedek óta ez az egyik kedvenc Kosztolányi-verse. A nap folyamán a könyvtár munkatársai a Széchenyi-, majd a Deák-szakközépiskolákba is ellátogattak a rövid műsorral és a versekkel, ahol a diákok szintén egy-egy költeménnyel fogadták őket. A polgármesteri hivatal sem maradt ki a költészet napi menetből. Itt Velkey Péter, a humánigazgatási osztály vezetője vette át az ajándék verseket.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére