Egy relaxáló hobbi Hatvanöt éves a „Báthory” Veszek még egy picit  

Egy relaxáló hobbi

57 éves az akvarista szakkör

Ez egy Józsi bácsis szakkör, mondhatnánk tréfásan, mert alapítója és több fenntartója is ezt a nevet viseli. Valójában a természet olyan világába visz, amit egyébként csak jó messzire utazva, búvárfelszereléssel nézegethetnénk órákig. A zalaegerszegi akvarista szakkör 1962 óta működik.

– Bánfi Kati –

– A szakkör egyik alapítója Farkas József volt, aki akkor még az Andráshida–Szeged között járó repülőgéppel szokta hozni a halakat – mondja Tóth József, a jelenlegi szakkörvezető. – Nemcsak a törzshelyünk volt más, hanem az eszközrendszerünk is. Az akkori akvaristáknak sokat kellett barkácsolni, ma már minden készen kapható. Bár újra kezd trend lenni a magunk készítette felszerelés. Először a mai Hevesi Sándor Színház épületében volt a szakkör helye, majd a Landorhegyi úti KISZ-iskolában, és amikor 1980-ban megnyílt a VMK, odaköltöztünk. Ma már más világ van, ezzel együtt változott a feladatkör is, de nagyon fontos maradt a tanácsadás, az első lépésektől a különleges igényekig, illetve, hogy lehetőség van a halak cseréje.
– A halállományban is van változás?
– Több lett az importhal. A hazai tenyésztett halak sokkal strapabíróbbak. A külföldről hozottak mögött többek között stresszelő repülőút van, orvosi vizsgálaton esnek át.
– Milyen messzire nyúlnak ez ügyben a kapcsolataid?
– Thaiföld, Srí Lanka.
– Milyen egy ipari akvarista?
– Természetszerető. Állatszerető. Természettisztelő. Aki bármilyen állatot tart, az kisebb eséllyel fogja a csikket vagy a szemetet eldobálni. Ez a hobbi úgy tanít, hogy észre sem veszed. Mert ha lesz egy halad, akkor utánanézel, hogy honnan származik, milyen az életmódja, és ez már mindjárt földrajz és biológia. És fáradtan lecsücsülni, elnézegetni a halakat nagyon megnyugtat, relaxál, csendes dolog a rohanó világban.
– Lehet kapcsolatról beszélni ebben az esetben az állatokkal?
– A halak természetét nem lehet befolyásolni, de a tartási körülmények módosíthatják a viselkedésüket, illetve bizonyos ingerekre ők is reagálnak, akár ráfoghatjuk, hogy taníthatók. A halak másfél méterre látnak ki az akváriumból és felismerik például az etetődobozt is.
– Számosítsuk a szakkört.
– 31 akváriumban van közel 150-féle hal. Mindez 2800 liter vízben. Mind meleg vízűek, azaz 24–32 fokos hőmérsékletet kívánnak.
– Vannak divathalak?
– A neonhal mindig népszerű. Inkább végletek a jellemzők, van aki nagyon nagy akváriumot akar, a másik meg egy kicsit a gyerek íróasztalára. Általában mindenki így kezdi.
– Milyen halakkal próbálkozzanak a kezdők?
– Hogy minél nagyobb élmény legyen, elevenszülőkkel. De meg lehet tanulni az ikrás halak tenyésztését is.
– Melyek a legkényesebb és legérdekesebb halak?
– A diszkoszhalak és a kalászhalak a legkényesebbek. Látható nálunk egy különleges mély vízi hal is, a frontosa, a búbos szájköltő sügér. Ez egyébként 50–150 méteres mélységben él Afrikában. Különleges alakú a cápasügér is. Népszerűek a garnélarákok. Az én kedvenceim pedig az afrikai sügérek, melyek már saját tenyésztésűek.
– Úgy tudom, tilos már a gömbakvárium.
– Igen, és a gerincesek védelmében meghatározott, hogy minimum 40 literes legyen az akvárium. De a tartási körülményekben, az állatok társíthatóságában is tudunk tanácsot adni. Hiszen a természet szinte minden problémára kínál megoldást. Például, ha algásodik az akvárium, van olyan hal, ami azt orvosolni tudja. Jó, ha sok a növény az akváriumban, mert az is a természetesebb körülményeket segíti. Van egy külön akváriumunk különleges vízinövényeknek is. Számukra külön szén-dioxidot kell biztosítani egy speciális berendezéssel. Ez a legújabb érdekességünk.
– Van kiemelkedő ország az akvarisztika terén?
– Ezt így nem tudom megmondani, de az biztos, hogy a japán kultúrában nagyon kiemelt helye és megbecsültsége van a színes pontyoknak, melyeket például a tapolcai tóban is lehet látni.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Hatvanöt éves a „Báthory”

Évfordulós rendezvények szakemberekkel

Jeles jubileumot ünnepeltek egyhetes rendezvénysorozattal a Báthory Szakgimnázium és Szakközépiskolában. 1954-ben saját iskolaépület és saját tanári kar nélkül kezdték a munkát Kereskedelmi Tanulóiskola néven. Mára több országos és helyi kitüntetést kiérdemelt, a diákok, szülők és a szakma által elismert számos képzési ágazattal rendelkező intézménnyé lettek. 65 év történetét, fejlesztéseit, sikereit felsorolni e cikk kevés, szemezgetésre van csak mód.

A „Bisztro” szaktanterem avatásával indult a jubileumi hét.

– b. k. –

Vincze Gyula, Bogár Imre, Galambosné Goldfinger Erzsébet után 2007-től Kónyáné Tömpe Lívia vezeti a sokszínű oktatási intézményt, melynek elnevezése, különböző okok miatt nyolc alkalommal változott az évek során. Filozófiájuk közül az igazgatónő kiemeli a megmérettetésekben lévő fejlesztő lehetőséget, az elsők közt lennit és a szakmai tudás mellett a teljes személyiség nevelését. Mindezt a felkészült tanári kar mellett a folyamatosan bővülő szakmai gyakorlati helyek, a számos eredményes helyi és országos versenyek, külföldi kapcsolatok, a magas szintű, több idegennyelv-tanítás, pályázatok révén elnyert „tanulóbarát” lehetőségek és az épület esztétikája vagy akár a különleges lehetőségetek nyújtó Galéria is segíti. Jelenleg 530 diák tanul az intézményben különböző ágazatokban, melyek átjárhatók, egymásra építhetők, szakképzéstől a technikusi, mesteri fokozatig kombinálhatók. Van nappali és felnőttképzés. A kezdő kereskedelmi ágazattól a legmodernebb logisztikai szakképzésig. Bár nem hiányszakmákat oktatnak, mégis az itteni végzettségekre folyamatosan igény van a munkaerőpiacon. Az itt végzett diákok világszerte elért szakmai sikereiről, karrierjéről folyamatosan jönnek a visszajelzések. Ahogy szívesen visszajárnak a volt diákok minderről beszámolni, projektnapok keretében élő példával szolgálni. De nemcsak a tanulókról szólva büszke az igazgatónő. Kiemeli, a kollégák részéről olyan segítő kezek, lelkesedés, tettvágy és ötletgazdagság veszi körül, amely örömmé teszi a napi munkát. Ha ki kell emelni, Csiszár Zsoltné gyakorlati oktatásvezetőt és Kozmáné Kovács Irén műszaki vezetőt említi, akik folyamatosan nagyon sokat tesznek a környezeti kultúra fejlesztéséért. Így éppen a jubileumi hét alkalmával átadott úgynevezett „Bisztro” szaktanterem és a hozzá kapcsolódó kiskonyha esetében. Az évfordulós rendezvények sorában szerepelt még a logisztikai szakmai nap és a séfek napja, amikor is szakemberekkel közösen főztek a tanulók, s a hetet ünnepi műsor, majd a hagyományos szakmák éjszakája gyerekeket és felnőtteket egyaránt vonzó programjai zárták. S a hagyományok kapcsán szintén hosszú lehetne a sor. A csúcson lévő gasztronómia diákszekció tevékenységétől a rendszeres külföldi cserediák programokig, a több alkalommal megrendezett helyi és országos versenyekig, szakmai és projektnapokig. Ahogy szokássá lett a folyamatos pályázati lehetőségek megragadása és ezek elnyerése révén rengeteg oktatást-nevelést jobbító lehetőség, mely a kollégák odaadását sejteti. De említést érdemel a legújabb, mely még a hagyományteremtő kiscipőben jár, az iskolai nyári tábor. A fejlesztések, a tervek pedig folyamatosak. Akár szaktantermek, akár gyakorlati helyek, akár jó légkört biztosító belső terek, vagy hangulatos udvari átalakításról van szó. S a képzési kínálat is rugalmasan alakul az igényeknek megfelelően. Így újdonság a kereskedelmi képviselőképzés, illetve mellékszakképesítések megszerzésére is van már mód. A jövő tanévtől már kilencedik évfolyamtól indul a logisztikusképzés, vámügyintéző mellékszakképesítéssel és újra kezdődik a pék-cukrász képzés is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Veszek még egy picit

Zárult a tavaszi főzőtanfolyam

Tizenkettedik „szemeszterét” zárta a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék által szervezett főzősuli az Űrhajós bölcsődében. A hat éve életre hívott program a gyorsan, könnyen, finomat és egészségeset étrendet célozta meg.

– b. k. –

Mind a korábbi alkalmakkor, most is Monori Krisztina dietetikus és Szakonyné Bertalan Beáta vállalták a munka dandárját. Ezúttal a húsvéti készülődés jegyében készült répatorta és édesburgonyás tojássaláta. Segítő kezekben nem volt hiány, s örömmel konstatálta Prenner Zsuzsanna intézményvezető, hogy míg eleinte csak az anyukák vettek részt a programban, most már az apukák és a kisebb-nagyobb gyerekek is jelen vannak. Sőt akadnak olyan anyukák, akiknek már a csemetéi kijárták a bölcsit, de mégis visszajárnak erre a félévenként háromalkalmas rendezvényre, mely egyébként bármely érdeklődő számára nyitott. Az egészségvédő, szemléletformáló programot felkarolta a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület is, a Ládafia projekt keretében. Háziasszonyként pedig Balaicz Zoltánné van évek óta mindig jelen. A receptek egy részéről kiadvány is napvilágot látott, illetve az internetes oldalon keresztül is lehet ez ügyben informálódni. A „Lóci menza” névre keresztelt főzőtanfolyam további jelszavai között szerepel, az „egyórán belül legyenkész” is. Mégsem összecsapott gyors vacsikról van szó, hanem még az apukáknak is ízlő reformételekről. A közös főzés végén persze jön a közös étkezés, ahol eleinte bátortalanabbul, majd határozottban hangzott fel, a „veszek még egy kicsit” mondat. A résztvevők pedig nemcsak a szakemberektől, hanem egymástól is kaphatnak tanácsokat, tippeket, így biztos, mindenki valami újdonsággal, újító ötlettel térhet haza.

 

 

 

 

 

vissza az elejére