Egy relaxáló hobbi | Hatvanöt éves a „Báthory” | Veszek még egy picit |
57 éves az akvarista szakkör
Ez egy Józsi bácsis szakkör, mondhatnánk tréfásan, mert alapítója és több fenntartója is ezt a nevet viseli. Valójában a természet olyan világába visz, amit egyébként csak jó messzire utazva, búvárfelszereléssel nézegethetnénk órákig. A zalaegerszegi akvarista szakkör 1962 óta működik.
–
Bánfi Kati –
– A szakkör egyik alapítója Farkas József volt, aki akkor még az
Andráshida–Szeged között járó repülőgéppel szokta hozni a halakat – mondja Tóth
József, a jelenlegi szakkörvezető. – Nemcsak a törzshelyünk volt más, hanem az
eszközrendszerünk is. Az akkori akvaristáknak sokat kellett barkácsolni, ma már
minden készen kapható. Bár újra kezd trend lenni a magunk készítette felszerelés.
Először a mai Hevesi Sándor Színház épületében volt a szakkör
helye, majd a Landorhegyi úti KISZ-iskolában, és amikor 1980-ban megnyílt a VMK,
odaköltöztünk. Ma már más világ van, ezzel együtt változott a feladatkör is, de
nagyon fontos maradt a tanácsadás, az első lépésektől a különleges igényekig,
illetve, hogy lehetőség van a halak cseréje.
– A halállományban is van változás?
– Több lett az importhal. A hazai tenyésztett halak sokkal strapabíróbbak. A
külföldről hozottak mögött többek között stresszelő repülőút van, orvosi
vizsgálaton esnek át.
– Milyen messzire nyúlnak ez ügyben a kapcsolataid?
– Thaiföld, Srí Lanka.
– Milyen egy ipari akvarista?
– Természetszerető. Állatszerető. Természettisztelő. Aki bármilyen állatot tart,
az kisebb eséllyel fogja a csikket vagy a szemetet eldobálni. Ez a hobbi úgy
tanít, hogy észre sem veszed. Mert ha lesz egy halad, akkor utánanézel, hogy
honnan származik, milyen az életmódja, és ez már mindjárt földrajz és biológia.
És fáradtan lecsücsülni, elnézegetni a halakat nagyon megnyugtat, relaxál,
csendes dolog a rohanó világban.
– Lehet kapcsolatról beszélni ebben az esetben az állatokkal?
– A halak természetét nem lehet befolyásolni, de a tartási körülmények
módosíthatják a viselkedésüket, illetve bizonyos ingerekre ők is reagálnak, akár
ráfoghatjuk, hogy taníthatók. A halak másfél méterre látnak ki az akváriumból és
felismerik például az etetődobozt is.
– Számosítsuk a szakkört.
– 31 akváriumban van közel 150-féle hal. Mindez 2800 liter vízben. Mind
meleg vízűek, azaz 24–32 fokos hőmérsékletet kívánnak.
– Vannak divathalak?
– A neonhal mindig népszerű. Inkább végletek a jellemzők, van aki nagyon
nagy akváriumot akar, a másik meg egy kicsit a gyerek íróasztalára. Általában
mindenki így kezdi.
– Milyen halakkal próbálkozzanak a kezdők?
– Hogy minél nagyobb élmény legyen, elevenszülőkkel. De meg lehet
tanulni az ikrás halak tenyésztését is.
– Melyek a legkényesebb és legérdekesebb halak?
– A diszkoszhalak és a kalászhalak a legkényesebbek. Látható nálunk egy
különleges mély vízi hal is, a frontosa, a búbos szájköltő sügér. Ez egyébként
50–150 méteres mélységben él Afrikában. Különleges alakú a cápasügér is.
Népszerűek a garnélarákok. Az én kedvenceim pedig az afrikai sügérek, melyek már
saját tenyésztésűek.
– Úgy tudom, tilos már a gömbakvárium.
– Igen, és a gerincesek védelmében meghatározott, hogy minimum 40
literes legyen az akvárium. De a tartási körülményekben, az állatok
társíthatóságában is tudunk tanácsot adni. Hiszen a természet szinte minden
problémára kínál megoldást. Például, ha algásodik az akvárium, van olyan hal,
ami azt orvosolni tudja. Jó, ha sok a növény az akváriumban, mert az is a
természetesebb körülményeket segíti. Van egy külön akváriumunk különleges
vízinövényeknek is. Számukra külön szén-dioxidot kell biztosítani egy speciális
berendezéssel. Ez a legújabb érdekességünk.
– Van kiemelkedő ország az akvarisztika terén?
– Ezt így nem tudom megmondani, de az biztos, hogy a japán kultúrában
nagyon kiemelt helye és megbecsültsége van a színes pontyoknak, melyeket például
a tapolcai tóban is lehet látni.
Évfordulós rendezvények szakemberekkel
Jeles jubileumot ünnepeltek egyhetes rendezvénysorozattal a Báthory Szakgimnázium és Szakközépiskolában. 1954-ben saját iskolaépület és saját tanári kar nélkül kezdték a munkát Kereskedelmi Tanulóiskola néven. Mára több országos és helyi kitüntetést kiérdemelt, a diákok, szülők és a szakma által elismert számos képzési ágazattal rendelkező intézménnyé lettek. 65 év történetét, fejlesztéseit, sikereit felsorolni e cikk kevés, szemezgetésre van csak mód.
|
A „Bisztro” szaktanterem avatásával indult a jubileumi hét. |
– b. k. –
Vincze Gyula, Bogár Imre, Galambosné Goldfinger Erzsébet után
2007-től Kónyáné Tömpe Lívia vezeti a sokszínű oktatási intézményt,
melynek elnevezése, különböző okok miatt nyolc alkalommal változott az évek
során. Filozófiájuk közül az igazgatónő kiemeli a megmérettetésekben lévő
fejlesztő lehetőséget, az elsők közt lennit és a szakmai tudás mellett a teljes
személyiség nevelését. Mindezt a felkészült tanári kar mellett a folyamatosan
bővülő szakmai gyakorlati helyek, a számos eredményes helyi és országos
versenyek, külföldi kapcsolatok, a magas szintű, több idegennyelv-tanítás,
pályázatok révén elnyert „tanulóbarát” lehetőségek és az épület esztétikája vagy
akár a különleges lehetőségetek nyújtó Galéria is segíti. Jelenleg 530 diák
tanul az intézményben különböző ágazatokban, melyek átjárhatók, egymásra
építhetők, szakképzéstől a technikusi, mesteri fokozatig kombinálhatók. Van
nappali és felnőttképzés. A kezdő kereskedelmi ágazattól a legmodernebb
logisztikai szakképzésig. Bár nem hiányszakmákat oktatnak, mégis az itteni
végzettségekre folyamatosan igény van a munkaerőpiacon. Az itt végzett diákok
világszerte elért szakmai sikereiről, karrierjéről folyamatosan jönnek a
visszajelzések. Ahogy szívesen visszajárnak a volt diákok minderről beszámolni,
projektnapok keretében élő példával szolgálni. De nemcsak a tanulókról szólva
büszke az igazgatónő. Kiemeli, a kollégák részéről olyan segítő kezek,
lelkesedés, tettvágy és ötletgazdagság veszi körül, amely örömmé teszi a napi
munkát. Ha ki kell emelni, Csiszár Zsoltné gyakorlati
oktatásvezetőt és Kozmáné Kovács Irén műszaki vezetőt említi, akik
folyamatosan nagyon sokat tesznek a környezeti kultúra fejlesztéséért. Így éppen
a jubileumi hét alkalmával átadott úgynevezett „Bisztro” szaktanterem és a hozzá
kapcsolódó kiskonyha esetében. Az évfordulós rendezvények sorában szerepelt még
a logisztikai szakmai nap és a séfek napja, amikor is szakemberekkel közösen
főztek a tanulók, s a hetet ünnepi műsor, majd a hagyományos szakmák éjszakája
gyerekeket és felnőtteket egyaránt vonzó programjai zárták. S a hagyományok
kapcsán szintén hosszú lehetne a sor. A csúcson lévő gasztronómia diákszekció
tevékenységétől a rendszeres külföldi cserediák programokig, a több alkalommal
megrendezett helyi és országos versenyekig, szakmai és projektnapokig. Ahogy
szokássá lett a folyamatos pályázati lehetőségek megragadása és ezek elnyerése
révén rengeteg oktatást-nevelést jobbító lehetőség, mely a kollégák odaadását
sejteti. De említést érdemel a legújabb, mely még a hagyományteremtő kiscipőben
jár, az iskolai nyári tábor. A fejlesztések, a tervek pedig folyamatosak. Akár
szaktantermek, akár gyakorlati helyek, akár jó légkört biztosító belső terek,
vagy hangulatos udvari átalakításról van szó. S a képzési kínálat is rugalmasan
alakul az igényeknek megfelelően. Így újdonság a kereskedelmi képviselőképzés,
illetve mellékszakképesítések megszerzésére is van már mód. A jövő tanévtől már
kilencedik évfolyamtól indul a logisztikusképzés, vámügyintéző
mellékszakképesítéssel és újra kezdődik a pék-cukrász képzés is.
Zárult a tavaszi főzőtanfolyam
Tizenkettedik „szemeszterét” zárta a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék által szervezett főzősuli az Űrhajós bölcsődében. A hat éve életre hívott program a gyorsan, könnyen, finomat és egészségeset étrendet célozta meg.
– b. k. –
Mind a korábbi alkalmakkor, most is Monori Krisztina dietetikus és
Szakonyné Bertalan Beáta vállalták a munka dandárját. Ezúttal a
húsvéti készülődés jegyében készült répatorta és édesburgonyás tojássaláta.
Segítő kezekben nem volt hiány, s örömmel konstatálta Prenner Zsuzsanna
intézményvezető, hogy míg eleinte csak az anyukák vettek részt a programban,
most már az apukák és a kisebb-nagyobb gyerekek is jelen vannak. Sőt akadnak
olyan anyukák, akiknek már a csemetéi kijárták a bölcsit, de mégis visszajárnak
erre a félévenként háromalkalmas rendezvényre, mely egyébként bármely érdeklődő
számára nyitott. Az egészségvédő, szemléletformáló programot felkarolta a Zalai
Civil Életért Közhasznú Egyesület is, a Ládafia projekt keretében.
Háziasszonyként pedig Balaicz Zoltánné van évek óta mindig jelen.
A receptek egy részéről kiadvány is napvilágot látott, illetve az internetes
oldalon keresztül is lehet ez ügyben informálódni. A „Lóci menza” névre
keresztelt főzőtanfolyam további jelszavai között szerepel, az „egyórán belül
legyenkész” is. Mégsem összecsapott gyors vacsikról van szó, hanem még az
apukáknak is ízlő reformételekről. A közös főzés végén persze jön a közös
étkezés, ahol eleinte bátortalanabbul, majd határozottban hangzott fel, a „veszek
még egy kicsit” mondat. A résztvevők pedig nemcsak a szakemberektől, hanem
egymástól is kaphatnak tanácsokat, tippeket, így biztos, mindenki valami
újdonsággal, újító ötlettel térhet haza.