Gumibitumen-üzemet épít a MOL Bokrétaünnep a Zalaco-nál Egerszeg-kártya Tavasz a zeneiskolában

 

Balaicz Zoltán, Varga Mihály, Hernádi Zsolt és Vigh László

Gumibitumen-üzemet épít a MOL

Magyar szabadalmi termék készül zalaegerszegen

Meg kell őrizni a magyar gazdaság válságállóságát, amelynek egyik biztosítéka maga az olajcég, illetve a vállalat fejlesztése, hangsúlyozta Varga Mihály a MOL hárommilliárd forintból épülő új gumibitumen-üzemének alapkőletételén Zalaegerszegen. A magyar szabadalmon alapuló termék gyártását szolgáló fejlesztéshez a kormány 750 millió forintot biztosít a nagyvállalati beruházási támogatás révén.

– A. L. –

A pénzügyminiszter úgy fogalmazott, a világgazdaság lassul, ugyanakkor a magyar gazdaság teljesítménye továbbra is nő. A magyar gazdaságpolitika és a hazánkban működő vállalatok megpróbálják a közelgő recessziót kivédeni. Ebbe az irányba mutat a MOL beruházása is, hiszen a létesülő új gumibitumen-üzem belföldön és a külpiacokon is versenyképes, magasabb hozzáadott értéket jelentő terméket állít majd elő. Kiemelendő, hogy a használt gumiabroncsok feldolgozásával jelentősen hozzájárul a környezetterhelés csökkentéséhez. A Pannon Egyetemmel közösen kifejlesztett terméknek köszönhetően egyre jobb minőségű utak épülhetnek Magyarországon, kiváltképp, hogy a 15 éve létesített legrégebbi kísérleti szakaszon egyetlen kátyú sem keletkezett. Ez az évente 90 milliárd forintba kerülő állami útfenntartás miatt nem elhanyagolható szempont. Varga Mihály hangsúlyozta: a magyar gazdaság kilátásai jók, a bruttó hazai termék (GDP) tavaly 5 százalékkal bővült, ami háromszorosa az európai uniós átlagnak. Jó esély mutatkozik arra, hogy az idei első negyedévben 5 százalék fölött legyen a növekedés. Kitért arra, hogy 2010 januárja óta 48 százalékkal erősödött a magyar ipar. Soha nem volt ilyen magas a foglalkoztatottsági ráta, ami eléri a 70 százalékot. A növekedés döntő többségét a versenyszféra adja.  A miniszter kiemelte, hogy a kormány 2015-ben indította el az uniós támogatásokból kiszoruló nagyvállalatok támogatási programját. Az új technológiák bevezetésére, a versenyképesség javítására, az adó- és járulékbevételek növelésével járó beruházásokra eddig 110 szerződést kötöttek. Ennek révén 65 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással 160 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, és 2300 új munkahely jött létre az országban.
– Meg kell védeni az elmúlt években elért eredményeket, hogy ellensúlyozni tudjuk a külső vagy belső kihívásokat. Ezt a célt szolgálja a versenyképességi program, a családvédelmi akcióterv és a kidolgozás alatt álló gazdaságvédelmi akcióterv – szögezte le végül Varga Mihály. Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy Zala a magyar olajipar bölcsője. Többek között elmondta, hogy a Pannon Egyetemmel közösen kifejlesztett technológiával 2012 óta 60 kilométer útszakasz készült el. Ehhez a 2012-ben átadott, ma is működő, évi ötezer tonna kapacitású üzemben 150 ezer gumiabroncsot használtak fel. Az új üzemben 2020-ban indul el a termelés. Évente húszezer tonna gumibitument állítanak elő, amelyhez évi háromezer tonna gumiőrleményre, vagyis mintegy félmillió darab használt gumiabroncsra lesz szükség. Ez évente kétszáz kilométernyi (2x1 sávos főút) útszakasz aszfaltozására lesz elegendő, mindezt hosszabb élettartamú, alacsonyabb zajterhelésű burkolattal. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a biztonságos közlekedésre hívta fel figyelmet az önvezető és az elektromos autók e célt szolgáló rendszerei kapcsán. Mint mondta, a 45 milliárd forintos beruházással épülő zalaegerszegi próbapálya ennek tesztelésére is lehetőséget ad, illetve a megyeszékhelyt az M7-es autópályával összekötő új gyorsforgalmi út is. Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett arra, hogy a belvárost tehermentesítő út egy szakasza is már gumibitumennel készült. Kiemelte, hogy az 1952-ben épült MOL olajfinomító Zalaegerszeg egyik legfontosabb vállalata. Mostani fejlesztése is kiválóan illeszkedik a város gazdaságfejlesztési programjához, amelynek révén 2014 óta négyezer új munkahely jött létre.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Balról Peresztegi Imre, a kivitelező vezérigazgatója, Vigh László,
Berta László, jobbról: Zsigó Róbert és Balaicz Zoltán

Bokrétaünnep a Zalaco-nál

Pogácsát gyártanak majd az új üzemben

A magyar sütőipar újabb sikertörténetének nevezte a Zalaco Zrt. újabb gyártócsarnokának építését az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az épület bokrétaünnepségén. A zalaegerszegi sütőipari vállalat ezt az új üzemet az öt évvel ezelőtt átadott egysége mellé létesíti az északi ipari parkban.

– AL –

Zsigó Róbert elmondta, hogy ma Magyarországon közel 1100 sütőipari vállalkozás tevékenykedik, amelyek évente 160 milliárd forint összbevételt termelnek, és több mint 16 ezer embert foglalkoztatnak. Az elmúlt öt évben eredményességük megduplázódott, ami az ágazatra jellemző alacsony bérek növekedését is lehetővé tette. A hazai sütőipar szerkezetéről elmondta, hogy a cégek mindössze 5,7 százaléka tartozik a közepes vagy nagyvállalatok közé. A Zalaco a három nagyvállalat egyike, amely most kapacitásbővítést hajt végre. A kormány szívesen állt emögé, hiszen egyik célja a magyar vállalkozások támogatása, amelyek révén új munkahelyek is létrejönnek. A Zalaco munkavállalói létszámát újabb 100 fővel bővíti majd a beruházás a 2020-as teljes megvalósítása után. Zsigó Róbert kitért arra, hogy ma 150-féle kenyér és 500-féle péksütemény szerepel a kínálatban, mellyel a táplálkozási igények változását igyekeztek követni a cégek. 2017-ben éppen emiatt új sütőipari szabályozást léptettek életbe. Az irányelveket a Magyar Élelmiszerkönyv is tartalmazza annak érdekében, hogy a magyar vásárlók jobb minőségű, illetve megkülönböztető minőségi jelöléssel is ellátott péktermékekhez jussanak hozzá. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, hogy a Zalaco immár 69 éve a város és a megye egyik meghatározó cége, amely 2001 óta családi tulajdonban működik. Felidézte, hogy a vállalat 2014-ben 1,3 milliárd forintos beruházással építette meg első üzemcsarnokát az északi ipari parkban, ahol most újabb üzemet létesít több mint 4 milliárd forintból. Ebből 836 millió forintot tesz ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség által nyújtott kormányzati támogatás.Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a Zalaco 2006-tól nem emelte az alaptermékei (a kenyér, a kifli és a zsemle) árát. Sok ilyen magyar cégre lenne szükség, tette hozzá. Berta László tulajdonos-vezérigazgató elmondta, hogy 2018 decemberében kezdték meg az új, 6234 négyzetméteres üzem építését, ahol szintén fagyasztott termékeket fognak előállítani. A termelés két gyártósoron, lépcsőzetesen lép majd működésbe. Először csak fagyasztott pogácsát készítenek, amely iránt 70 százalékkal növekedett az igény a korábbi évekhez képest. Ezzel a kapacitásbővítéssel az eddig csak minimális exportot is növelni tudják Ausztriába, Szlovákiába, Horvátországba és Szerbiába. A másik gyártósort később, a tapasztalatok birtokában, állítják majd üzembe. A közel 1000 embert foglalkoztató cégcsoport saját bolthálózata több mint 50 üzletet tartalmaz, jelen vannak a Dunántúl szinte teljes területén, kivéve Pest megyét és a fővárost. A ZÁÉV Zrt. építi a vállalat legújabb gyártócsarnokát, ahol ősszel már a próbaüzem kezdődik meg.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Egerszeg-kártya

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a gyorsabb és kényelmesebb ügyintézés érdekében elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül is igényelhető az Egerszeg-kártya.

Egy ügyfélkapun belül akár több kérelem (családtag, barát, ismerős) is benyújtható.
Elérési útvonal: www.zalaegerszeg.hu ® On-line Egerszeg-kártya-igénylés ikon ® ügyfélkapu bejelentkezés.
Kizárólag új, 3 évre szóló kártya igényelhető, melynek egyszeri előállítási költsége 2000 Ft.
Az Egerszeg-kártyát érintő kedvezmények változatlanok.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Tavasz a zeneiskolában

Programokban gazdag tavaszról számolt be Győrffyné Könczöl Tímea, a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Igazgatója. Köztük egy új, az óvodás korosztályt megszólító kezdeményezésről.

– b. k. –

Naptárára nézve sorolja a helyi és a Dunántúlt átölelő versenyeket, melyeket vagy szerveztek vagy résztvevői voltak. Illetve a hagyományos és új rendezvényeket, ahol a diákok megmutathatják tudásukat, vagy másokat támogatnak művészeti tevékenységgel. Köztük több jótékonysági koncert, legutóbb hátrányos helyzetű gyerekek beiskolázására a helyi Karitászon keresztül.De programot szerveztek a magyar művészetoktatás napja alkalmából. Nemcsak ekkor, hanem nyílt hetükön is igyekeznek a szülők figyelmét felhívni a zenei nevelés, a zene hatásának fontosságára a gyerekek életében. Ebbe a sorba illeszkedik legújabb programjuk a „hangszersimogató”, melyen 200 városi nagycsoportos óvodás vett részt.
– Két részből áll ez a rendezvény – mondja az igazgatónő. – Először a vonósokkal és ütősökkel ismerkedhettek meg a kicsik, májusban pedig majd a fúvósok mutatkoznak be. Nagyon jó, hogy mindezt a mi tanítványaink, vagyis gyerekek közreműködésével valósítottuk meg. Testközelibb volt ez az óvodások számára, láthatóan és hallhatóan megérintette őket, amivel itt találkoztak. A zene kiegészült népmesével, interkaktív foglalkozással. Korábban a szomszédos Szent Család Óvodával volt már néhány közös programunk pályázat keretében. De ilyen, kifejezetten saját kezdeményezésű, pedagógiai célzatú, óvodásokat megszólító ez az első. S mivel jók voltak a visszajelzések, szeretnénk ezt a jövőben is folytatni.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére