A közösségért küzdeni kell Idén 50 éves a Vásárcsarnok    

 

A közösségért küzdeni kell

Ünnepi közgyűlés a város napján

Zalaegerszeg nyugalmat, biztonságot, kiszámíthatóságot jelent, az itt élők pedig megértést, bizalmat és szeretetet nyújtanak – fogalmazott többek között Balaicz Zoltán beszédében a városnapi ünnepi közgyűlésen, ahol részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke.

A város polgármestere utalt arra, hogy „a nagy ősök példája kötelez bennünket. Mi, zalaegerszegiek, akik évről évre összegyűlünk a város napja alkalmából, jól tudjuk: nem mehetünk előre másképpen, mint a múlt értékeire alapozva, megőrizve mindazt, ami jó, ami értékes, hozzáadva, ami még hiányzik, ami igazodik a jelenünkhöz, a remélt jövőhöz. Csak akkor tudjuk közös városépítő céljainkat megvalósítani, ha mindannyian a közös jó előmozdítására irányítjuk a figyelmünket.” Közösen kitűztük a célt, hogy bármi is történik, azon fogunk dolgozni, hogy Zalaegerszeg ne csak a múlt és a jelen, hanem egyben a jövő városa is legyen. Azon munkálkodunk mindannyian, hogy valóra váltsuk közös álmunkat, amit úgy hívunk Zalaegerszeg, azért, hogy itt nálunk mindenki megtalálja a jövőjét – fogalmazott Balaicz Zoltán. Kövér László ünnepi beszédében köszöntötte a zalaegerszegieket a város napja alkalmából. Mint elmondta, ilyenkor ünnepeljük a város teljesítményét, történetét, jelenét, ami az ország életének is fontos része, valamint szót ejtünk a jövőről is. Az itt élők saját munkájukon túlmutató szolgálatot tesznek, amikor Zalaegerszeget gazdagítják, az országot is. Szemmel látható a változás a városban és természetesen az országban is. Évtizedes problémákat oldottunk meg – fogalmazott az Országgyűlés elnöke, és hozzátette: évtizedes problémákat oldottak meg, nőtt a gazdaság teljesítménye, nőttek a bérek, a nyugdíjak, sokat fordít az állam a családok támogatására. Szolgálják a nemzetet, szövetséget kötnek, partnerséget keresnek. Szólt a Modern Városok Program pozitív hatásáról.Zalaegerszeg jól gazdálkodik, sokat tett hozzá az ország fejlődéséhez – mondta. Emlékeztetett: A május 26-i európai parlamenti választás sorsdöntő lesz Európa jövője szempontjából, és hogy milyen lesz ez a jövő, az az emberek kezében van. Magyarország a bevándorlásellenes politikára szavaz. Az ünnepi köszöntők után Pro Urbe kitüntetés átadására került sor. Az idei évben a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend, valamint dr. Császár Tamás, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház krónikus belgyógyászatának és rehabilitációs osztályának vezető főorvosa kapta. A Sport Mecénása Díjat a Zalaszám Informatikai Kft. kapta. A korábbi évekhez hasonlóan a városi ünnepi közgyűlésen ismerték el a polgármesteri hivatal kiemelkedő szaktudással és tapasztalattal rendelkező köztisztviselőinek munkáját. A kitüntető címeket Balaicz Zoltán, dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző és Kövér László adták át.
(A részletekre lapunk következő számában visszatérünk.)
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Idén 50 éves a Vásárcsarnok

Poliészter tető, természetes fény, hangszóró 1969-ben

Ötvenéves Zalaegerszeg egyik emblematikus közösségi és nem utolsósorban kereskedelmi tere, a Vásárcsarnok. A piac fedett elárusítóhelye 1969 májusában készült el, a hivatalos átadásra június 13-án került sor.

– pP –

Az eseményről természetesen beszámolt a korabeli sajtó; nemcsak a helyi, hanem környékbeli és országos lapok is. A Dolgozók Lapja például „a legkorszerűbb vidéki vásárcsarnoknak” nevezte cikkében az 1281 négyzetméteres, egyemeletes épületet. Az akkori Zalai Hírlapban is terjedelmes tudósítás olvasható a megnyitót kísérő színes forgatagról. A meghívott vendégek (a tervezők és kivitelezők mellett az országgyűlési képviselő, a megyei és városi tanács vezetői, a pártbizottság és a KISZ képviselői) megtekintették az új pavilonokat, elárusítóhelyeket. Az 5,7 millió forintból elkészült csarnok földszintjén négy sorban árulhattak az őstermelők, a két oldalfal mentén pedig többek között tejet, élelmiszereket, trafikárut, lacipecsenyét és húst is árusítottak – a maihoz hasonlóan. A galérián szintén pavilonok kaptak helyet.
A 8,3 méter magas Vásárcsarnokot úgy építették meg, hogy annak belső tere egy sárga poliészter tetőn keresztül természetes megvilágítást kapjon. Újdonságnak számított, hogy egy hangosító berendezés segítségével tájékoztatták a lakosságot a csarnok rendjéről és áruajánlatairól. Az avatáson Nádasdi József (KISZ KB-titkár, a megye országgyűlési képviselője) mondott beszédet, aki utalt arra, hogy Zalaegerszeg megnövekedett lakosságszáma miatt „az új létesítmény az emberek napi gondjainak enyhítéséhez járul hozzá. A város fejlődése kapcsán feltételeket kellett teremteni ahhoz, hogy a lakosságot a szükséges élelmiszerekkel, kulturáltabb körülmények között lehessen ellátni”.  A cikkből az is kiderül, hogy a piac környékének rendezése és az új csarnok felépítése „jól reprezentálja azt a törekvést, hogy a városközpont rekonstrukciójával megvalósuljanak az általános városrendezési feladatok. Az új létesítmény pedig jól illeszkedik a jövő városképéhez”. Az új csarnokot a Tanácsi Építőipari Vállalat építette, a beruházás előtt természetesen rendezni kellett a régi piac területét. Emiatt a tér hátsó részén lévő „pados” elárusítóhelyeket elbontották, a Vásárcsarnok körüli területet pedig aszfaltozták. A csarnokot egyébként úgy építették meg, hogy azt később – ha az igények úgy kívánják – bővíteni lehessen. Az 50. évfordulóval kapcsolatban megkerestük Horváth Istvánt, a Vásárcsarnok vezetőjét, aki arról tájékoztatott, hogy az idei epernapon szeretnének megemlékezni a születésnapról. Ennek időpontja azonban még bizonytalan a szeszélyes időjárás miatt. A piac és a csarnok múltjával kapcsolatban elárulta: Ferencz Győző újságíró néhány évvel ezelőtt felkutatta és megírta a piac 1777–2014 közötti történetének „vázlatát”, mely még szerkesztés alatt áll. A jubiláló Vásárcsarnok legutóbb 2014-ben esett át egy rekonstrukción, mely tulajdonképpen az 1969-es nyitás óta az egyetlen nagyobb felújítás volt. Az öt évvel ezelőtti piacrekonstrukció a belváros-rehabilitáció keretében valósult meg.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére