Utcai étkek és alagút galéria BGE: tudománnyal a gazdaságért    

 

Utcai étkek és alagút galéria

Street Food Weekend három napon át

Hamburgerdömping és kulturális programok várták egész hétvégén az érdeklődőket a harmadik Street Food Weekenden, mely idén először kiegészült az Art'Z fesztivállal.

– pet –

A Dísz téren és környékén több mint húsz food truck kínálatából választhattak a vásárlók: főleg hamburgerek, steak-szendvicsek és tortillalapba tekert finomságok kerültek terítékre. Közben kulturális programoknak is otthont adott a belváros. Többek között irodalmi műsorok (versfülke és irodalmi flashmob), utcai graffitizés, koncertek, kiállítások, várostörténeti séta és előadások színesítették a forgatagot. A nyitóeseményre Schiffer Miklós stílusszakértő is ellátogatott – ez utóbbi is jelzi, hogy az idei Street Food Weekend nemcsak a gasztronómiára, hanem a divatra és a stílusra is koncentrált. Sőt, a kettő együtt is jelen volt, hiszen Geiger Bianka fooddesigner ételkülönlegességeivel is megismerkedhettek az ínyencek. A háromnapos rendezvény alkalmából nyílt meg a Csipke paszszázsban az Alagút Galéria, ahol Zalaegerszegi Sajtófotó-kiállítás pályázati anyagából látható válogatás. A tárlat az elmúlt öt év amatőr fotóiból ad ízelítőt. Horváth Szilárd fesztiváligazgató, ötletgazda az új galériával kapcsolatban elmondta: már régóta érezte, hogy a Csipke passzázs falaira képek kívánkoznak, így született meg a fotókiállítás gondolata. A fesztivál szervezőinek nevében örül annak, hogy a sajtófotósok befogadták az ötletet, Seres Péter pedig megrendezte a kiállítást. A nyitóeseményen Pezzetta Umberto tartott tárlatvezetést. A tervek szerint az Alagút Galéria a jövőben állandó jelleggel várja a látogatókat. A kiállított műveket pedig kéthavonta cserélik.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


BGE: tudománnyal a gazdaságért

Innovációs és tudásközpontot létesít az egyetem

Az egyetem nem önmagában, hanem egy környezetben létezik, ezért az oktatás mellett feladata, hogy valamilyen formában szolgálja azt a közösséget, amely finanszírozza, és amely helyet biztosít számára – hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) zalaegerszegi karán a közel egymilliárd forintból megvalósuló Innovációs és Tudásközpont beruházásának nyitórendezvényén.

– A. L. –

Palkovics László hozzáfűzte, ez a kívánalom a BGE esetében teljesült, amit bizonyít az Innovációs és Tudásközpont létesítése is. Ez azt jelenti, hogy a BGE ellentétben más budapesti egyetemekkel, komolyan gondolta azt, hogy a fővároson kívül is lehet jól működni. A BGE valóban akar ragaszkodni ahhoz a gazdasági környezethez, ami Zalaegerszegen kialakult, és ahhoz a gazdasági ökoszisztémához, amelynek fejlődése elindult. Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára az egyetemek változó szerepével kapcsolatban azt emelte ki, hogy nemcsak az oktatás színvonalát, hanem a kutatási funkciókat is erősíteni kell. A BGE nemcsak erre, de a gazdasági környezet kihívásaira is jól reagált.Az elmúlt években elért oktatási eredményeivel és most a tudományos innováció erősítésével egy új korszak kezdődhet életében. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja azt hangsúlyozta, hogy az egyetem a kezdetektől fogva lépést tart a digitális technológia keltette piaci igényekkel, amit jelez az is, hogy az országban elsőként indította el a duális képzést. A zalaegerszegi karnak stabil jelene van, ezért meggyőződése, hogy a nemzetközi szimulációs gyakorlati helyként funkcionáló Innovációs és Tudásközpont megbízható partnere lesz a zalaegerszegi járműipari tesztpályának, az ott megjelenő csúcstechnológiát képviselő cégeknek. A kar kulcsszerepet fog játszani a zalai innovációs ökoszisztémában, hiszen az alkalmazott tudományok egyetemeként és duális képzési központként széles körűen használják a digitális megoldásokat. Gubán Miklós, a zalaegerszegi gazdasági kar dékánja úgy értékelt, hogy a fejlesztés hozzájárul az informatikus- és közgazdászhallgatóik gyakorlatorientált képzéséhez. Az új oktatási és szolgáltatótérrel, valamint az új innovatív megoldásoknak köszönhetően bővülhet az egyetem kutatási hálózata, erősödhet a tudásközvetítésben betöltött szerepe, ami a régió gazdasági fejlődésére is kedvezően hat majd. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta: a létesülő központ jelentőségét növeli a zalaegerszegi járműipari tesztpálya közelsége is, ami miatt az egyetem annak közvetlen innovációs tudásbázisává válhat. Balaicz Zoltán polgármester azt hangsúlyozta: a városnak rangot ad a felsőoktatás, az önkormányzat ezért minden erkölcsi és anyagi támogatást megadott ahhoz, hogy az egyetemi képzések folyamatosan tudjanak fejlődni. A 2019/20-as tanév kezdetére készül el a barnamezős beruházás, melynek megvalósításához a BGE csaknem 694 millió forintos támogatást nyert el az EFOP-pályázaton, melyhez a kormány 253 millió forint kiegészítő forrást biztosított.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére