Zene, prósza, vásári forgatag Kerékpárral a tesztpályán Közgyűlési előzetes Magas nézőszám és díjazások

 

Zene, prósza, vásári forgatag

Egerszeg fesztivál négy napon át

Péntek délután elindult az idei Egerszeg Fesztivál. Június 7–10. között három színpadon, illetve a belváros utcáin és terein várták az érdeklődőket különféle programokkal, kirakodóvásárral és bőséges gasztronómiai kínálattal.

Pénteken a huszárok felvonulásával és a Zalai Táncegyüttes műsorával nyílt meg az immár évtizedek óta hagyományos Egerszeg Fesztivál. A négy nap alatt, három színpadon (Széchenyi téri Nagyszínpad, Dísz téri sörsátor, zsinagóga melletti Harmadikszínpad) változatos műfajú koncertekkel várták a közönséget. Fellépett többek között a Csík zenekar, a 30Y, a Hősök és a Boban Markovich Orchestar is. A Harmadikszínpad klasszikus és folkzenei napnak is teret adott, hétfőn pedig a Zegasztár tehetséges ifjait hallgathatták meg a fesztiválozók. A kísérőprogramokat a sokszínűség jegyében állították össze, melynek továbbra is része volt a Dísz téren megrendezésre kerülő Prószafesztivál. Idén húsznál is több csapat sütötte lelkesen a zalai finomságot. Sor került továbbá a fúvószenekari találkozóra, illetve a különféle hagyományőrző egyesületek bemutatkozására is. Természetesen nem maradt el a kéklámpás felvonulás és a baleseti szimuláció sem. E programok nem titkolt célja hoszszú évek óta az, hogy felhívják a közlekedők figyelmét a megkülönböztetett jelzést használó járművekre, illetve hogy baleset esetén ne féljünk segítséget hívni és nyújtani. A fesztivál állandó programjainak részeként a zsinagóga melletti parkolóban bemutatkozott a zalaegerszegi járműipari tesztpálya is.
A programkavalkád hétfő este FesztiBállal, valamint a Hangária koncertjével zárult.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Kerékpárral a tesztpályán

Nyílt napon mutatják meg az elkészült pályaelemeket

Június 16-án vasárnap kerékpárral lehet majd megtekinteni a zalaegerszegi járműipari tesztpályát. A nyílt napot Gurul a térség elnevezéssel hirdette meg Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, a program ötletgazdája és szervezője. Az érdeklődők a Facebookon közé tett esemény „Ott leszek” feliratára kattintva jelentkezhetnek.

– AL –

A tesztpálya fogadóépülete előtt tartott sajtótájékoztatón Vigh László elmondta, hogy a Mobil járműipari konferencián sokan úgy gondolták, hogy a tesztvezetés a pályán történik majd. Ez biztonsági okokból nem jöhetett létre, most viszont lehetőséget adnak az érdeklődőknek arra, hogy kerékpárral megtekinthessék a tesztpálya elkészült elemeit. Július 16-án fél kilenctől kilencig várják a résztvevőket a fogadóépület előtt, akik autóval is érkezhetnek. A menet egy csoportban indul 9 órakor a 11 kilométeres táv megtételére, melynek idejét két-három órásra tervezik. Mint mondta, ez egy lassú kerékpározás lesz, a fogadóépülettől indulva. Megállnak a kezelhetőségi pályánál, a fékfelületnél, a dinamikai felületnél. Innét a humuszdombra kerekeznek, melyről az egész tesztpálya jól betekinthető. Visszafelé útba ejtik a technikai épületet, a smart city-t és végül a fogadóépülethez érkeznek vissza.(Ezeken az állomásokon Vigh László ad tájékoztatást a pályaelemek funkcióiról.) A sajtótájékoztatón jelen volt a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színész házaspárja, Bot Gábor és Debrei Zsuzsanna, valamint kislányuk, Jázmin. A színművésznő elmondta, körülbelül két éve kezdtek el biciklizni, mert kiváló szabadidős sportnak tartják, amit kortól és erőnléttől függetlenül a család minden tagja élvezhet. A nyílt napot jó kezdeményezésnek tartják. Bátorítják a családokat a részvételre, amely a tesztpálya megtekintésének páratlan élményét nyújtja a közös kikapcsolódás mellett. A programra saját felelősségére bárki jelentkezhet, így a megyéből és megyén túlról is várják az érdeklődőket. Érdemes élni a lehetőséggel, mert a következő időszakban nem lesz erre mód.
Kispáliból, a tesztpálya melletti „sportos településről” is sokan eljönnek. Horváth Zsuzsanna polgármester titulálta így falujukat, megosztva a jó hírt, hogy a közelmúltbeli kihívás napi versenyen ötödik helyen végeztek. Köszönetét fejezte ki Vigh Lászlónak, aki abban segített, hogy a nagyon rossz állapotú bevezetőút teljes rekonstrukciója nemrég megtörténhetett.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Közgyűlési előzetes

Több városi rendelet módosításáról is döntenek az e heti közgyűlésen. Többek között a 2019. évi költségvetés második negyedéves módosításáról, a településszerkezet és építési szabályzatról, a lakások bérletéről és közterületek használatáról szóló rendelet módosítása kerül napirendre.

Személyi kérdésekről, kinevezésekről is döntés születik. Elbírálásra kerül a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház igazgatói munkakörére kiírt pályázat. Mindkét intézmény tevékenységéről is véleményt mondanak a képviselők. Határoznak arról is, hogy Zalaegerszeg részt vesz a Nemzeti Ovi-Sport Program elnevezésű pályázaton.  Térfigyelő kamerarendszer kiépítéséről is döntenek, majd beszámolót hallgat meg a testület a TOP-projektek aktuális állásáról.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Magas nézőszám és díjazások

Évadzárás a hevesi sándor színházban

Hat nagyszínpadi bemutató, összesen 248 előadás, több mint 72 ezer néző és 11 ezernél is több bérletes – e számokkal zárta az idei évadot a Hevesi Sándor Színház. A társulat évadzáró ülésén dr. Besenczi Árpád igazgató azt is elmondta: nagyon gyorsan, békésen és komolyabb „balhék” nélkül múlt el a 2018/19-es színházi év.

– pet –

Az intézmény bevétele 130 millió forint volt, köszönhetően annak, hogy több előadást is nagy sikerrel játszottak. A Bérgyilkos a barátom, az Isten pénze, az Abigél és az Advent a Hargitán egyenként 20–28 millió forint közötti bevételt hozott. Besenczi Árpád arról is tájékoztatott: ismét megpályázta a színház vezetői posztját, melyről a következő közgyűlés dönt. A bizottságok támogatták elképzeléseit, reméli, hogy a testület bizalmát is élvezni fogja a szavazáskor. Továbbra is a „munkabékében” hisz, illetve abban, hogy a társulati tagok magas szakmai színvonalon teszik a dolgukat. A következő éveket ugyanezzel a csapattal képzeli el. Nem a kritikusoknak, hanem a nézőknek szeretne színházat csinálni – fogalmazott. Az idei évad visszajelzései alapján van igény a minőségi bulvárra, a kiváló musicalekre és a komolyabb, elgondolkodtatóbb előadásokra is. Kiemelte: a következő öt év legnagyobb és legmerészebb feladata a színház felújítása lesz. A rekonstrukció idejére a mozi válik afféle „átmeneti otthonukká”. Bíznak abban, hogy ott is produkálni tudják a mostanihoz hasonló, magas nézőszámot. Az évadzáró társulati ülésen – melyen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester – sor került díjazásokra is.Most tizenhárman vehettek át elismerést. Közönségdíjas Ecsedi Erzsébet színművész lett, a műszaknak járó Aranydeszka díjat Horváth Tamás kapta. A Máriáss-díjat Kiss Ernő színművész, a Forgách-gyűrűt Kovács Arnold ügyelő, a legtöbbet játszó művésznek járó Terminátor-díjat pedig Helvaci Ersan Dávid vehette át. A Cserebogár-díjjal a színház hírnevének öregbítése miatt dr. Iván Nándor fogorvost, támogatót, a színház futócsapatának szervezőjét jutalmazták. Az idei Nívódíjas Bellus Attila színművész, Pro Teatro-díjas pedig Nagy Ferenc, a szervezési osztály vezetője lett. A „Színházért” Alapítvány Kuratóriumának díját a három legtöbbet játszó színész (Helvaci Ersan Dávid, Besenczi Árpád és Ticz András) vehette át. A Színházbarát Kör díjában most Szakály Aurél színművész részesült.
Buday Mihály festőművész jóvoltából idén egy új elismerést is átadtak. A vizualitásért járó különdíjat ezután olyan társulati tag kapja, aki sokat tesz a látványért. Elsőként Herceg Ferencné, a férfi szabótár vezetője részesült az elismerésben, aki Buday Mihály ez alkalomra készült festményét (Thália) is hazavihette. A társulattól távozik Kátai Kinga színművész, helyére a győri színházból érkezik egy új tag, Nagy Johanna személyében. Besenczi Árpád jelezte: már megkezdték a jövő évad néhány produkciójának (Oscar, Sóska, sültkrumpli, Óz) előkészületeit. Az évadnyitó társulati ülésre szeptember 2-án kerül sor, és aznap megkezdik a Zrínyi című musical próbáit is.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére