Jubileumi prósza újratöltve | Szent Katalin katolikus templom. | Kiváló a vízminőség |
Kimondani is sok, de 25. éve immár, hogy prószafesztiválon lehet ízlelgetni Zalaegerszegen a hagyományos és speciálisan zalai, „miénk” ételt, s annak számtalan újragondolt változatát, melyek jelentős része éppen a fesztiválon való megmérettetésnek köszönheti létét. A jubileum alkalmával a zsűri töltött prószát szánt feladatul a versenyző csapatoknak.
– b. k. –
A sülő prósza mindent átható, jellegzetes illata szállt az Európa téren
pünkösdvasárnap már délelőtt tíztől. Húsz csapat húzódott a sátrak alá, melyek
ugyan árnyékot adtak, de hűvöset biztosan nem. Magasan álltak a hőmérők
higanyszálai már délelőtt is, s bizony izzasztó feladat volt órákig a tűzhelyek
mellett serénykedni. A Tóth Endre mesterszakács vezette zsűri
véleménye délután négykor lett publikus, amikorra az ételek többségének már
híre-hamva is alig akadt. Volt, aki tizesével vitte haza a prószát, ehető
fesztiváli emlékként.
– Egy kis csavart szerettünk volna a 25. fesztiválon, ezért kértük, hogy töltött
prószát süssenek a csapatok. De ezzel öngólt is lőttünk, mert olyan színes és
sokféle volt a kínálat, hogy nehéz volt az értékelés. Minőségi felkészüléssel
találkoztunk – mondta bevezetésként Tóth Endre. – Az alapprósza mellé többféle
öntetet és ragut kínáltak a versenyzők. Az igazi krumpliprósza a mi ételünk,
csak Göcsejben készül, de a mai cél volt a hagyományos íz mellett kreatív
ötletekkel előállni. És bár kezdetben volt félelmünk a feladattal kapcsolatban,
hihetetlen kínálattal találkoztunk. Ez nagyon meglepett minket, profi megoldások
születtek az alap és a feltét terén is. A tradicionális prószához kellett
azonban leginkább összeszedni magukat a csapatoknak, hiszen ennek csak
hagyományos íze lehetett. A kreatív prósza kategóriában olyan meglepetések
készültek, olyan színvonalon, melyek megállnák a helyüket bármely étteremben is,
s igaz ez a tálalásra is. A jövőt pedig a töltött prószák jelenthetik, hiszen
itt van a legtöbb újító lehetőség, itt lehet a legtöbbfélébb nyersanyagot
használni, s leginkább kreatívnak lenni. A díjazás különböző kategóriák szerint
történt. A tradicionális prószát legfinomabban a Cseperedők Hősei készítették,
őket követték az esztétikus kötény-fejkötőben sütő Kertvárosi Krumplivirágok. A
csapat egyben újabb „hungaricumot” is megalkotott a zsűri elnöke szerint, a
tortapapírból készült fejkendőt, mely a magyaros kreativitás legújabb
megnyilvánulása. A kategóriában a Gyöngyvirág Nyugdíjas Klub került még a
dobogóra. A kreatív prósza készítésben a zsűri egyöntetű véleménye alapján a
Prósza Róza nevű csapat lett az első, őket követte a koraszülötteket támogató
szülői csoport, s a már fent említett középiskolások. A töltött prószák közül
szintén egyöntetű vélemény alapján a legjobbra a Kósza Prósza nevű csapat sütése
sikerült. Ők a becsületkasszás bevételt felajánlották a Békeligeti-iskola
nyolcadikosainak. Második helyen végezett az Albatrosz TSE, és őket követte a
Gyöngyök csapat. A fesztivál nagydíját és a vándorserleget a Kósza Prósza
társaság vihette haza. Különdíjjal ismerte el a zsűri az Ady-iskola gimnazistáit,
az Alsójánkahegyi Kulturális Egyesületet és a Vasboldogasszonyi Népdalkört.
Szent Katalin katolikus templom
A külső és belső megújulást követően immár a díszkivilágítás is elkészült, így éjszaka is teljes pompájában fogadja a város déli bevezető útján Zalaegerszegre érkezőket a zalabesenyői Szent Katalin katolikus templom. |