Mérnökhallgatók versenyeztek Faipari vállalkozás veszi bérbe Három generációt érintő egészségfejlesztés Félmillió forint adomány

 

Mérnökhallgatók versenyeztek

Formula student east, másodszor zalaegerszegen

Vízteszt a rajt előtt.

Nyitott boxutcákkal várták az érdeklődőket a Járműmérnökök Egyesülete által szervezett Formula Student East nemzetközi konstruktőri versenyére, amelynek a zalaegerszegi Zala ZONE Járműipari Tesztpálya adott helyet, immár második alkalommal. Saját fejlesztésű és építésű belső égésű, elektromos és önvezető versenyautóikkal ezúttal 72 – közte négy magyar – csapat mérnökhallgatói szálltak egymással versenybe.

– AL –

Legtávolabbról az Egyesült Államokból és Izraelből érkeztek, a legtöbben Németországból regisztráltak. A Magyarországon rendezett Formula Student East versenyek fontos ismérve, hogy kelet-európai csapatoknak biztosít fix regisztrációs helyeket, így ezúttal 19 csapat kapott lehetőséget a régióból. A mozgalomnak 2007 óta van magyar résztvevője. A mostani zalaegerszegi versenyen a BME Formula Racing Team elektromos és önvezető csapata, a belsőégésű járművel pedig az Arrabona Racing Team Győrből, a BME Motorsport és a kecskeméti KEFO Motorsport képviselte hazánkat. 2018 óta az Innovációs és Technológiai Minisztérium a fővédnöke a Formula Student East mérnökhallgatói konstruktőri versenynek, amelynek szintén 2018-tól a Zala ZONE Járműipari Tesztpálya ad helyet. Különlegessége, hogy dinamikus platform elnevezésű pályaelemének köszönhetően egyedülálló módon tud kifogástalan körülményeket és maximális biztonsági feltételeket biztosítani a belsőégésű, elektromos hajtású és önvezető járművek versenyeztetéséhez. A rendezvény lebonyolításához Zalaegerszeg városa is jelentős támogatást nyújtott, hiszen többek közt rendelkezésre bocsátotta az andráshidai füves talajú repülőteret, ahol a világ 22 országának 2300 mérnökhallgatója kapott szállást kempingben. A Formula Student East versenyt megelőzően az Autóipari Próbapálya Zala Kft. első alkalommal szervezett nemzetközi nyári műszaki egyetemi képzést a Zala ZONE Járműipari Tesztpályán. A fiatalok a budapesti, a győri, a szombathelyi, valamint a zalaegerszegi egyetemekről érkeztek, azok gépészmérnöki, közlekedésmérnöki, logisztikai és mechatronikai karairól. Közülük két hölgy a bolgár Szófiai Technológiai Egyetemről élt a lehetőséggel. Dr. Vadvári Tibor alpolgármester is fogadta őket a városházán.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Faipari vállalkozás veszi bérbe

Két csarnoképülettel bővítik az inkubátorházat

Új csarnoképületekkel bővítik az inkubátorházat a Zalaegerszegi Tudományos és Technológiai Ipari Parkban. Már bérlője is van a leendő létesítménynek, melynek építése 317 millió forintos uniós támogatásból valósul meg. A 319,9 millió forintos összköltségvetésű projekthez az önkormányzat közel 3 millió forint önerőt biztosít.

– AL –

Az inkubátorház első üteme 2010-ben épült meg, segítségül olyan kis- és középvállalkozások számára, amelyeknek nem volt elég pénzük saját csarnok építésére vagy piaci alapú bérlésre, idézte fel Balaicz Zoltán polgármester. Mint mondta, már az első ütem átadásakor olyan jelentős volt az érdeklődés, hogy 2013-ban kibővítették az inkubátorházat. Most, a harmadik ütemben összesen 1600 négyzetméteren két új csarnok épül, ami a TOP-program keretéből, illetve önerőből közel 320 millió forintból valósul meg. Ez a beruházás már a nagyobb helyigényű vállalkozásokat fogja kiszolgálni. Ezzel az északi ipari park szinte meg is telt, a járműipari tesztpályának köszönhetően ugyanakkor további befektetői fejlesztések várhatóak. Egy 65 hektáros állami terület még rendelkezésre áll, a városnak azonban el kell gondolkodnia arról, hol tud ipari területeket kialakítani az elkövetkező években a vállalkozások számára. Érdeklődésből már korábban sem volt hiány, amit az is jelez, hogy 2014-től mostanáig 4000 új munkahely jött létre a városban  Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta: Zalaegerszegen ma mintegy ezer a regisztrált álláskereső, miközben 550, a városkörnyékkel együtt pedig 720 betöltetlen álláshely van, főként a kereskedelemben, az építőiparban és a szolgáltató szektorban. A járműipari tesztpálya jelenlegi készültségi fokán mintegy 50 embernek, befejezését követően pedig 250–300 főnek ad munkát. Mintegy 20–25 cég betelepülése is várható még, ami több száz munkahely létesítését is teremti. Mint mondta, nem elég a zalaegerszegi munkaerő, ezért a megyéből és a régióból is számítanak az álláskeresőkre. Oláh Gábor, az inkubátorházat üzemeltető Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója jelezte, hogy a két új csarnok az év végére készülhet el. Egy olyan faipari vállalkozás lesz a bérlője, amely 2010-ben öt fővel kezdte meg tevékenységét az inkubátorházban. Ma már 60 embert foglalkoztat, és a speciális gépek miatt is nagyobb területre van igénye. Átköltözése után kisvállalkozások települhetnek be régi helyére. A vezérigazgató kiemelte, hogy a zalaegerszegi inkubátorház valamennyi bővítési üteme az országban egyedülálló módon úgy valósult meg, hogy a cégek már átadása előtt kibérelték helyiségeit.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Három generációt érintő egészségfejlesztés

A szív- és érrendszeri betegségeket elkerülendően

A krónikus szív-érrendszeri és a daganatos megbetegedések megelőzésére illetve korai felismerésére, valamint a gyermekek egészségfejlesztésére irányul a Három generációval az egészségért elnevezésű program, melynek megvalósítására három zalaegerszegi háziorvosi konzorcium nyert összesen 198 millió forintos támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

– A. L. –

A programot ismertető sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester arról beszélt, hogy az elmúlt 17 évben több mint egymilliárd forintot tudtak fordítani az egészségügyi alapellátás fejlesztésére a városban. Ebből 700 millió forintot tett ki az 1994-ben indult Egy rendelő, egy orvos program, majd az utóbbi két évben az a 353 millió forint, amit a TOP-program biztosított a felnőtt- és házi gyermekorvosi rendelők energetikai felújítására, eszközparkjának korszerűsítésére. Most három zalaegerszegi háziorvosi konzorcium nyert támogatást egy egészségfejlesztő projekt megvalósítására, amely generációkat érint a városban. Zimborás Béla projektmenedzser elmondta, hogy a 2019. július elsejével induló és 2020. június 30-ával záruló projekt 16 körzetet, közte 3 városkörnyékit érint. Ebből a Gyermekesély – prevenciós szolgáltatások fejlesztése az egészségügyi alapellátásban Zalaegerszegen című projektben 5 házi gyermekorvosi és 1 házi felnőttorvosi körzet vesz részt. A Fókuszban az egészség – az egészségügyi alapellátás hatékonyságának javítása Zalaegerszegen című projekt 5 felnőtt háziorvosi körzetet érint. Az egészség érték – Új együttműködések az egészségügyi alapellátás fejlesztése érdekében Zalában című projektben 1 zalaegerszegi házi gyermekorvosi körzet, 1 zalaegerszegi és 3 városkörnyéki vegyes háziorvosi körzet vesz részt. A vidéki praxisközösség ellátási területe 12 környékbeli településre terjed ki. Dr. Varga Bernadett háziorvos, a Fókuszban az egészség projekt konzorciumvezetője a krónikus szív-érrendszeri és a daganatos megbetegedések megelőzésére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, mindkettő vezető halálok hazánkban. Nemcsak korán és sokan halnak meg emiatt, de ezen betegségekben eltöltött évek száma is magas más országokhoz képest. A projekt során vérnyomás-, boka-kar indexmérés, pitvarfibrilláció és demenciaszűrés áll a lakosság rendelkezésére.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Félmillió forint adomány

A város közössége összefogott

Az Alsójánkahegyi Sör-virsli és Hagymásbab Fesztiválon és a kertmozis filmvetítésen jótékonysági akciót is hirdettek a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház neurológiai osztálya, illetve a Parkinson Egyesület számára.

– AL –

A város lokálpatrióta közössége fontosnak érzi, hogy Zalaegerszeg úgy éljen a köztudatban, mint a segítség, a jótékonyság és az összefogás városa – fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester. Mint mondta, nincs olyan rendezvény, legyen az egy nagyfesztivál vagy egy településrészi program, amelyen ne támogatnának valamilyen nemes célt. Az önkormányzat is elkötelezett ebben, melynek kapcsán megemlített két soron következő eseményt is, köztük a szeptember 7-i vadpörkölt- és borfesztivál főzőversenyét. A közelmúltbeli 5. Alsójánkahegyi Sör-virsli és Hagymásbab Fesztiválon 500 ezer forintot sikerült összegyűjteni. Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő, a rendezvény ötletgazdája és főszervezője azt mondta, a csapatmunka híve, így azokra a legbüszkébb, akik valamilyen jó cél érdekében, időt, pénzt, energiát nem kímélve segítenek a rászorulókon. Felidézte, hogy tavalyelőtt a kórház gyermekosztályának, tavaly a Szent László Utcai Óvodának és a Liszt Ferenc Általános Iskolának gyűjtöttek. Idén a Parkinson Egyesületet, illetve a kórház neurológiai osztályát jelölték ki kedvezményezettnek. Dr. Németh László, a neurológia osztályvezető főorvosa köszönetét fejezte ki a támogatásért, amelyből többek között segédeszközöket vásárolnak. Méltatta a Parkinson Egyesület kiváló működését, amelynek mintájára újjászervezik a sclerosis multiplexben szenvedőket támogató SM-klubot. Kiemelte, hogy a sorstársi közösségekben a betegek kedvezően hathatnak egymásra, ami segíti őket a nehézségek leküzdésében. A sajtótájékoztatón elhangzott: a nagy érdeklődésnek köszönhetően augusztus 23-án újra megnyitják a kertmozit. A közönség 21 órai kezdéssel a Vissza a jövőbe című filmet tekintheti meg. Ezen a rendezvényen is lesz becsületkassza, melynek bevételét a Zalaegerszegi Nyitott Ház fogyatékossággal élő gyermekeinek, fiataljainak javára ajánlják fel.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére