Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál Évadnyitó mikrobuszokkal Várják a segítőket  

 

Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál

Testvérvárosi delegációk köszöntése a díszteremben

Zala erdőkben a leggazdagabb megye Magyarországon, ezért is döntött úgy az önkormányzat, hogy vétek lenne, ha kincseit, értékeit nem mutatnák be a szélesebb közönségnek. „Ennek jegyében újítottuk meg öt évvel ezelőtt az őszi fesztiválunkat, s kapott nagyobb hangsúlyt a kínálatban a vadgasztronómia, és a zalai erdők kincsei” – fogalmazott a testvérvárosok delegációjának ünnepélyes fogadásán Balaicz Zoltán polgármester.

Jelezte: 2020-ban Zalaegerszeg és Sohollár rendezheti meg az országos vadásznapokat, továbbá a 2021-es Vadászati Világkiállításnak a zalaegerszegi fesztivál egyik kiemelt helyszíne lesz.
A díszteremben megrendezett fogadáson részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke valamint Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. A testvérvárosi küldöttségek vezetőit Balaicz Zoltán köszöntötte: az erdélyi Barót városból Lázár-Kiss Barna András polgármester, a felvidéki Dunaszerdahelyről dr. Hájas Zoltán polgármester, az olaszországi Goriziából Roberto Sartori tanácsnok.Továbbá az ausztriai Klagenfurtból Markus Geiger önkormányzati képviselő, a lengyelországi Krosnóból Tomasz Solinski alpolgármester, a németországi Marlból Axel Grossel alpolgármester, a szlovéniai Lendváról Kaszás Mihály alpolgármester, az erdélyi Marosvásárhelyről Cseh Gábor, a Marosvásárhely–Zalaegerszeg Baráti Társaság elnöke és küldöttségeik látogattak Zalaegerszeg őszi fesztiváljára. A polgármester hangsúlyozta a testvérvárosi kapcsolatok fontosságát, a barátságok ápolását. „Őrizzük a hagyományos európai értékeket, ami összeköt bennünket a béke és a szolidaritás nevében” – fogalmazott. A delegációk vezetői köszöntőjükben kiemelték Zalaegerszeg fejlődését, a több éves, esetenként több évtizedes barátságot, a vendégszeretetet, a hagyományok ápolását. Elhangzott: ez a találkozó kiváló alkalom arra, hogy új barátságok szövődjenek, hogy még jobban megismerjék egymást a testvérvárosok képviselői és a kapcsolatok tovább erősödjenek a gazdaság, kultúra és sport területén. Gratuláltak az elért eredményekhez, dicsérve az itt élők munkáját.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Évadnyitó mikrobuszokkal

Feszítettebb munka a színházban

Új mikrobuszok átadásával vette kezdetét a 2019/2020-as színházi évad. A Hevesi Sándor Színház előtti téren mind a zalai teátrum, mind pedig a Griff Bábszínház egy-egy nyolcszemélyes kisbuszt kapott használatra.

– pet –

Az autók Balaicz Zoltán polgármester közreműködésével és egy helyi vállalkozás, a SPIRIT AUTO jóvoltából kerültek a két intézményhez. Mint azt dr. Besenczi Árpád színházigazgató elmondta: óriási segítség ez számukra, hiszen gyakran kell a fővárosba, vagy más vidéki városokba utaztatni a műszakot, vagy a színészeket, és eddig nem volt a célnak megfelelő, biztonságos gépjármű a birtokukban. Ezt erősítette meg Szűcs István bábszínházigazgató is, aki hozzátette: előadásaik egyharmada vidéken van, így nekik is nagyon hiányzott már egy mikrobusz, amivel a tájelőadásaikra el tudnak utazni a művészek. A buszok átadását követően került sor a Hevesi Sándor Színház évadnyitó társulati ülésére, mely egyperces néma felállással vette kezdetét György János emlékére. A művész a nyári szünidő alatt hunyt el váratlanul. Besenczi Árpád – akinek a nyár folyamán újabb öt esztendőre hosszabbította meg az önkormányzat igazgatói megbízatását – az idei évaddal kapcsolatban elmondta: hat nagyszínpadi előadást, egy ifjúsági darabot (Óz, a nagy varázsló), egy stúdióelőadást (Sóska, sültkrumpli) és egy új tantermi deszka produkciót (Csontketrec) láthatnak a nézők. Október 11-én lesz az első bemutató. A Zrínyi 1566 című rockmusicalt Moravetz Levente rendezi, a főszerepben pedig Sasvári Sándort láthatjuk. Szintén októberben kerül bemutatásra az Oscar. A vígjátékot Besenczi Árpád rendezi. Még ebben az évben debütál az Augusztus Oklahomában című fekete komédia. Jövőre pedig a Tóték, majd A kőszívű ember fiai és A sose halunk meg is műsorra kerül. Két új tag is szerződött a társulathoz: Gelencsér Gábor sofőr a Griff Bábszínháztól, Nagy Johanna színművész pedig a Győri Nemzeti Színháztól érkezett.Az igazgató elárulta: feszítettebb munkatempóra és hosszabb évadra van kilátás ebben a szezonban. A színház – Kiss Ernő színművész koordinálásával – csatlakozott az országos Magyar dráma napjához is. Ennek apropóján, szeptember 21-én, a Színházak éjszkáján egy olyan videót mutatnak be országosan, melyben a fővárosi és a vidéki színházak tagjai mondatonként adják elő Az ember tragédiáját. A zalaegerszegi társulatból huszonketten vesznek részt Az ember tragédiája 2019 projektben. A cél az, hogy a teljes Madách-mű, egyetlen videófilmben, a lehető legtöbb színház és színész bevonásával szólaljon meg. Az évadnyitó ülésen sor került a törzsgárdajutalmak átadására is. Besenczi Árpád azokat szólította a színpadhoz, akik öt-, tíz-, tizenöt-, húsz-, huszonöt-, harminc, vagy harmincöt éve vannak közalkalmazotti státuszban.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Várják a segítőket

Húszéves az állatmenhely

Két évtizede működik álltmenhely Zalaegerszegen. Bár léte beivódott a köztudatba, azt azonban hangsúlyozni kell, hogy civilek hozták létre, és azóta is civil fenntartású, időközben közhasznúvá avanzsált egyesületről van szó. Sajnos a Csilla dűlőn lévő telephely az elmúlt 20 év alatt bővítésre szorult, jelenleg is ez a helyzet. A kerek évfordulót családi nappal ünnepelték az alapítványi tagok, a munkatársak és az önkéntesek közreműködésével az Apáczai Művelődés Központ udvarán.

– B. K. –

Zalai Ilonának és Fábián Katalinnak köszönhető, hogy létrejött a későbbiekben Bogáncs Állatmenhely néven működő telephely. Ők építették fizikálisan is és szellemiségében is az intézményt, a városi önkormányzat által biztosított területen.Jelenleg 160 eb lakja szűkösen a telephelyet, és az ideiglenes befogadóknál is van jónéhány négylábú. Emellett kérésre is hirdetnek, nem menhelyen élő, de a családból hamarosan kikerülő kutyákat, mondta többek között Abai Erika telephelyvezető, aki azon ritka emberek közé tartozik, aki már 15 éve napi szinten szolgálja a mentést.
– A Varsóczi testvérpártól vettem át az egyesület vezetését. Elődeim nagyon sokat tettek a menhelyért – mondta Rumi Krisztina, a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület elnöke. – Az elmúlt évek alatt folyamatosan bővült a telep, és a bő 10 éve alakult Bársonytalp Egyesület átvállalta a cicák mentését, így macska már csak kevés van nálunk. Együttműködő a kapcsolat a két civil szervezet között.
– Mennyire megfelelő a telephely a célnak?
– Jól megközelíthető és lakott területtől távol van. Ez mindkettő pozitívum. Viszont jó lenne, ha egy kis zöldterület tartozhatna még hozzánk, ezen próbálunk jobbítani néhány éve, sajnos egyelőre sikertelenül.
– Egyéb problémák a kutyák magas száma mellett?
– Folyamatos munkaerőhiány van, ahogy más szektorban is. Mivel azonban élő állatokat látunk el, nem lehet szünet, nem lehet leállás. Fizikálisan és lelkileg is megterhelő a feladat, melyet minden időjárási körülmény között el kell végezni. Sokat köszönhetünk az önkéntes segítőknek. De lehetőség van akár részmunkára, illetve a munkaügyi központ által támogatott munkatárs foglalkoztatására, vagy hétvégi kisegítő munkára. Ez ügyben a telephelyvezetőt lehet keresni. A közösségi oldalunkon 12 ezer követőnk van, ami erős empátiát sugall. Az is ritka a mai világban, hogy jótékony akcióinkon nagy számban mozdulnak meg az emberek. Például a vadpörköltfesztivál kutyás felvonulásán 80–100 önkéntes vett részt tavaly menhelyi kutyákat felvezetve a városban. A legszomorúbb dolog azonban az, hogy bármennyire is szeretnénk, nem lehet mindenkit megmenteni. A 20. születésnap alkalmával Balaicz Zoltán polgármester Elismerő oklevelet adott át az egyesületnek a város nevében, és két kutyaházat ajándékozott a menhely lakóinak. A rendezvényen számos módon lehetett anyagilag támogatni az ünnepelteket. De pénzbeli támogatást ezentúl az interneten keresztül is el lehet juttatni. Minderre a megújult honlapon keresztül van lehetőség.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére