A kölcsönzéstől a digitalizálásig Szigorították a rendeletet Várostörténet, megfigyelés, kvízjáték  

 

Bálint István Ábrahám könyvtáros, Kiss Gábor, Balaicz Zoltán és Tóth Renáta igazgatóhelyettes

A kölcsönzéstől a digitalizálásig

Régi és új tevékenységek a megújult könyvtárban

A digitalizáció és a robotika útjára lépett a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyen az intézmény megújult közösségi tereit és szolgáltatásait mutatták be.

– AL –

A 2016 óta a városi önkormányzat tulajdonában álló megyei könyvtár 82 millió forintot nyert belső tereinek felújítására. Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében azt fejtegette, hogy az internethez való alkalmazkodás a könyvtárak számára is elengedhetetlen, hiszen egyre többen neten kívánják elérni a kötelező olvasmányoktól a szépirodalmon át a tudományos kutatómunkához szükséges dokumentumokat. Másrészről a könyvtár hagyományos szerepéhez igazodva, mégis csak be kell vonzani az érdeklődőket a bibliotékába. Ezt szolgálja a mostani infrastrukturális fejlesztés és azok a programok, amelyekben eddig is bővelkedett a megyei könyvtár. A beruházás július végére fejeződött be. Kiss Gábor igazgató elmondta, a korábbi olvasóteremből leválasztottak egy részt, ahol a helyismereti és a zenei gyűjtemény kapott helyet a digitális jólét pont mellett. Az emeleten egy 120 fő befogadására alkalmas rendezvénytermet létesítettek. Korszerűsítették a kölcsönzői tér mennyezetét és világítását. A projekt költségvetéséből az itteni padlózat cseréjére már nem futotta. Ezt a város által adott 2,5 millió forintból és több mint egymillió forint önerőből mégis el tudták végezni, így egységessé válthatott a padlóburkolat a teljes területen. Továbbá barátságosabb internethasználati helyet alakítottak ki, illetve az olvasói érdeklődésnek megfelelően átrendezték a könyvespolcokat a kölcsönzőben. A könyvtárról alkotott kép még ma is elég konzervatív, pedig tevékenysége sokkal izgalmasabb és sokrétűbb az egyszerű kölcsönzésen túl, jegyezte meg Kiss Gábor. Mint mondta, évek óta dolgoznak azon, hogy digitalizálással különféle dokumentumokat tegyenek online elérhetővé az érdeklődők számára. A zalai sajtó 1950-es évek közepéig tartó anyagainak digitalizálásával már elkészültek, illetve megkezdték a zalaegerszegi középiskolai értesítők számítógépre vitelét. A Zrínyi Miklós Gimnáziummal kezdték a sort. Feldolgozták már az 1947 és 1986 közötti értesítőket, a munkát az évkönyvekkel folytatják. Ezt elérhetővé kívánják tenni jövőre, a gimnázium fennállásának 125 éves évfordulójára. Az igazgató többek között beszélt a makerspace nevű digitális közösségi alkotóműhelyükről, a Munkácsy-szakközépiskolával együtt induló Lego robotika oktatási programjukról, valamint közelgő rendezvényeikről. A sajtótájékoztatón 3D nyomtatót mutattak be működés közben. Az elkészült, háromdimenziós „lájk” jellel a polgármestert ajándékozták meg.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Szigorították a rendeletet

A ciklus utolsó közgyűlése – köszönet a munkáért

Hat önkormányzati képviselő már biztosan befejezte munkáját a városi képviselő-testületben. Az ötéves ciklus utolsó közgyűlésén Balaicz Zoltán polgármester megköszönte munkájukat. Nem indul újra ifj. Sándor Dénes György, Sümegi László, Dékány Endre, dr. Tóth László, Pete Róbert és Kálmánné Pintér Marianna.

Közülük dr. Tóth László a rendszerváltoztatás óta, 29 éven keresztül dolgozott önkormányzati képviselőként, ő a Megyei Jogú Városok Szövetségénél is rekordtartó. A múlt heti testületi ülést követő sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester a legfontosabb döntéseket foglalta össze. Szigorította a közgyűlés a közösségi együttélés szabályairól szóló helyi rendeletet, a jogszabály alkotta keretek között a lehető legszigorúbban. Ez különösen azokra a hajléktalanokra (15–20 személyre) vonatkozik, akiknél súlyos demencia áll fenn, vagyis az ellátási képesség teljes hiánya. Ezek a hajléktalanok nem fogadják el a segítséget, nem hajlandók elmenni a hajléktalanszállóra, helyette a parkokban, a belváros egyes részein tűnnek fel. Viselkedésük sérti az emberek biztonságérzetét. A rendeletmódosítás azt szolgálja, hogy azokon a helyeken is legyen lehetőség a fellépésre, ahol eddig a rendelet ezt nem szabályozta. Így például tilos lesz a zöldfelületeket, padokat (rajta feküdni, aludni) játszótereket, szökőkutakat rendeltetésszerűen használni. Költségvetési kérdések is szerepeltek a közgyűlés napirendjén. Sor került az önkormányzati rendelet III. negyedévi módosítására, eszerint a város költségvetési főösszege 47 milliárd 363 millió forint. Az első félévben a bevételek jól alakultak, így elmondható, hogy a város gazdálkodása stabil. A közgyűlés 2020-ban is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez, ennek keretében 45 zalaegerszegi egyetemista kaphat szociális támogatást. Közterület-elnevezésről is döntés született, a ságodi településrészen, a tesztpálya helyszíne, ezúttal a ZalaZONE tér elnevezést kapta.
(Az önkormányzati választások után az alakuló közgyűlésre várhatóan október 24-én kerül sor.)

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Várostörténet, megfigyelés, kvízjáték

Állati nyomozás a mamutcsont körül

„Kőbe is faragnak, fémbe is öntenek, nevemet viselik kertek és terek. Hogy pontosan ki vagyok, amint kitalálod, a megoldást kezemben könnyen megtalálod.”

– pet –

Ilyen és ehhez hasonló játékos, rímekbe szedett feladatokkal – illetve egy komplex feladatsorral – várta a betérőket a zalaegerszegi Tourinform-iroda, az Országos vadpörkölt- és borfesztivál idején. Az Állati nyomozás című rendhagyó kvízjáték egy belvárosi kalandozásra invitálta az érdeklődőket, melynek során egy-egy helyszín, vagy épület titkai is feltárultak. Persze, ha az illető vagy a csapat kitalálta a helyes megfejtést. A versikékben szereplő helyszínek és a jó válaszok végül elvezették a játékosokat az igazi, mondhatni végső nagy megoldáshoz is, amiért természetesen jutalom járt. Mivel a kalandos vetélkedő már lezárult, elárulhatjuk: a játék a mamutcsontváz körül forgott. Ez volt a kvíz megfejtése. De minden egyes kérdésre valamilyen állatfajta volt a válasz. Az állatokat pedig a belváros közterein (épületdíszein, szobrain) kellett megkeresni. A nem mindennapi játék részleteivel kapcsolatban Tuboly Andrea, a Tourinform-iroda vezetője érdeklődésünkre elmondta: már az Egerszeg Fesztiválra is szerveztek egy hasonló nyomozós játékot, melynek nagyon jó volt a visszhangja. Sőt, többen jelezték, hogy kicsit rövid volt a kaland, még tovább játszottak volna. Így az őszi fesztiválra egy új, hosszabb és más tematikájú kvízt állított össze az iroda kreatív csapata (Kovács Fanni, Köcse Henriett, Tódor Tamás, Tóth Emese és Tuboly Andrea). Mivel a vadpörköltfesztivál, ha áttételesen is, de a vadászatról, erdőről, állatokról szól, adta magát, hogy a vetélkedő is valami állati témára fókuszáljon. De úgy, hogy közben némi várostörténeti, műveltségi és logikai tesztek is szerepeljenek a feladatok között.Az irodavezető azt mesélte: komoly műhelymunkát igényelt a feladatok összeállítása. Tódor Tamás ötlete volt, hogy a 112 évvel ezelőtt megtalált jánkahegyi mamutcsontváz legyen a kiindulópont (vagyis a megfejtés). Ehhez kellett aztán kitalálniuk a kerettörténetet, vagyis megtalálni a köztereken megbúvó állatokat, hogy végül összeállíthassák fejtörőt. A feladatokat egymásra építették; egyik helyszín helyes válasza vezetett el a másik helyszínre. A kérdéseket aztán rímekbe is kellett szedniük, ami jórészt Tóth Emese munkáját dicséri.
– A program lényege a játék és a megfejtés izgalmán túl az, hogy nézzünk, ne csak lássunk. Vagyis, hogy ismerjük meg jobban a városunkat, az épületek, szobrok, terek egyes részleteit. A hétköznapok során ugyanis legtöbbször csak elfutunk az értékek mellett. A feladatlap kitöltéséhez azonban a megfigyelés nélkülözhetetlen – tette hozzá Tuboly Andrea. A nyomozós játék alapötlete egyébként a várostörténeti tematikus séták népszerűségéből fakad: ezt a programot szerették volna „felturbózni”, kiegészíteni valami olyan dologgal, ami a fiatalabb korosztályokat is érdekli. Mivel a „szabadulós” játékok manapság nagy divatnak örvendenek, az ottani logikai fejtörők mintájára állították össze a kérdéseket. Így egyszerre lehet játszani, gondolkodni, közben pedig a város titkai, értékei is feltárulnak. Az iroda munkatársai a jövőben is készülnek majd hasonló izgalmas programokkal.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére