Mindszenty sportközpont épül Ismét Balaicz Zoltán a polgármester Idő koptatta anyag Rómából  

 

 

Elhelyezték az új tornacsarnok és vívóterem alapkövét

A zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban már épül az új tornacsarnok és vívóterem. Az oktatási intézményt a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend tartja fenn, amely idén 90 éve telepedett le a városban. Az október 8-i jubileumi ünnepséget projektindító eseménnyel kötötték össze, melynek keretében elhelyezték a 3,3 milliárd forintos zöldmezős beruházás alapkövét.

– AL –

A rendezvényen Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter méltatta a néhai hercegprímás életútját. Mint fogalmazott: olyan sportközpont létesül, amely méltó az iskolához, a városhoz és a névadóhoz. Mindszenty József ugyanis a 20. századi magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja volt, akit egyformán tisztelhet minden keresztény felekezet, és aki előtt az utókornak újra és újra fejet kell hajtani. Zalaegerszeg egykori lelkipásztora a második világháború után már püspök, majd Magyarország ez idáig utolsó hercegprímása. Egyaránt szembeszállt a náci és a kommunista diktatúrával. Az ellene folyó per örök példája a koncepciós eljárásoknak, a kommunista diktat0úra egyedülálló gátlástalanságának és annak az aljasságnak, amire a kommunisták az egyházakkal szemben mindig is képesek voltak. Hangsúlyozta: Mindszenty erkölcsi kiállása örök érték az etikában, a magyar történelemben: mert minden körülmények között képes volt az igazságért, a világ magyarságáért kiállni. Balaicz Zoltán polgármester elmondta: Az új tornacsarnok és vívóterem felépítésével egy régóta várt fejlesztés valósulhat meg, melyhez több mint 2,5 milliárd forint kormányzati támogatást nyert az iskola 2017 végén a Modern városok program keretéből. Tavaly ehhez 732 millió forintos újabb kormányzati támogatás érkezett. Az idén Pro Urbe Zalaegerszeg díjjal kitüntetett Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend pedig 60 millió forinttal járul hozzá a beruházáshoz. Francoise Debeaupte rendfőnöknő úgy fogalmazott: 90 évvel ezelőtti letelepedésük után 1993 az újrakezdés éve volt. Nővéreik hittek a jövőben, mert akarták, hogy ez az épület újra a keresztény ifjúság nevelő intézménye legyen. Az ő akaratuk folytatásaként épül meg 2020 végére az új sportlétesítmény, amit azért tartanak fontosnak: mert a sport nem más, mint „az élet iskolája, a fizikai erőfeszítés a szellemi teljesítményt is javítja” A Mindszenty-iskola 1993-as újraindulása óta ad helyet a Zalaegerszegi Vívó Egylet edzéseinek, amelyen az iskola több tanulója is részt vesz. A beruházás egyik fő célja éppen az, hogy a létesülő tornacsarnok és vívóterem, a Notre Dame rend Mindszenty Sportközpontja a sportág kiemelt verseny- és utánpótláscentrumává váljon a térségben. Az ünnepség végén Székely János szombathelyi megyés püspök és Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek jelenlétében Michael August Blume, az Apostoli Szentszék magyarországi nagykövete áldotta meg az alapkövet.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A győztes csapat.

Ismét Balaicz Zoltán a polgármester

Nagyarányú fidesz-győzelem zalaegerszegen

Zalaegerszegen a választásra jogosult állampolgárok száma: 47 ezer 408. A vasárnapi önkormányzati választásokon 20 ezer 864-en jelentek meg (44 százalék). Az érvényes szavazatok száma: 20 ezer 521 volt.

Négy polgármesterjelölt közül választhattak a zalaegerszegiek, az eredmények a következőképpen alakultak: Balaicz Zoltán (Fidesz–KDNP) a szavazatok 69,69 százalékát kapta (országosan is az egyik legmagasabb arány), Keresztes Csaba, a Tiéd a Város Egyesület képviseletében 22,61 százalékot ért el, Kocsis Gyula, az Együtt Zalaegerszegért Egyesület jelöltje 3,41, míg Kiss Ferenc, a Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltje 4,28 százalékot kapott. Ami a megyeszékhely önkormányzatának összetételét illeti: mind a 12 egyéni választókerületben a Fidesz jelöltjei nyertek. Kompenzációs listáról pedig öt ellenzéki képviselő (Benke Richárd, Góra Balázs, Keresztes Csaba, Kiss Ferenc, dr. Kocsis Gyula) vehet részt a képviselő-testület munkájában. A választási eredmények ismeretében Balaicz Zoltán lapunk érdeklődésére elmondta: ez a közel 70 százalékos támogatás rendkívül nagy megtiszteltetés és nagy-nagy felelősség.
– Azt hiszem, hogy a győzelemben benne van az ötéves megfeszített munkánk, hiszen azt nem tagadja senki, hogy Zalaegerszeg egy új fejlődési pályára lépett. Rendkívül fontos, hogy egymás véleményét meghallgatva tudtunk és tudunk politizálni. Beruházások indultak az elmúlt években, másrészt az is benne van, hogy igyekeztünk összefogást teremteni, egy igazi lokálpatrióta várost. Azt hiszem, ezt ismerte el a legtöbb zalaegerszegi állampolgár. A korrektség kedvéért el kell mondanom, hogy a demokrácia szabályainak megfelelően a városunkban a lehetőségekhez mérten korrekt kampány zajlott. Gratulálok az pártok elért eredményeihez is, és ismét bizonyítottuk, hogy más városokhoz képest nálunk kulturált hangnemben tudunk politizálni. A feladatokról szólva Balaicz Zoltán elmondta: a legfontosabb most, hogy a megkezdődött beruházásokat továbbvigyék és megvalósítsák. Miután a nagy fejlesztéseket szerencsésen elindították, az arányos városfejlesztés terén szeretné végigvinni azt az infrastrukturális fejlesztést, amit a következő 15 évre határoztak meg.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Idő koptatta anyag Rómából

Budaházi jubileumi „töredékei”

Teljes is, meg töredékes is. Talán ez a két legtalálóbb szó Budaházi Tibor festőművész Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben nyílt tárlatának rövid jellemzésére.

– pP –

Teljes, hiszen az idén éppen 65 esztendős alkotó mutatkozik be egy konkrét tematikát felölelő anyaggal. És töredékes, mert a jubileumi tárlat egyrészt – a szokásokkal ellentétben – nem retrospektív, vagyis nem arra vállalkozik, hogy a művész egész munkásságát bemutassa. Másrészt pedig az anyag címe is az, hogy „Római töredékek”. Budaházi Tibor 2015-ben, egy hónapot töltött Rómában a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként. Ennek a projektnek a lenyomata és utóhatása látható most a zsinagóga falain. A „fal” itt sokszorosan felértékelődik, mert az alkotó képein – amik jórészt fotográfiák és nem festmények – falrészletek, kopott vakolatok, falfirkák láthatók. Vagyis első ránézésre nem egy hagyományos Budaházi-kollekciót tekinthet meg a néző.Bár, ha jobban belegondolunk, munkáin mindig is ott volt a töredezettség, a vakolathatás. Ezt helyezte most más kontextusba azzal, hogy egy konkrét téma – nevezetesen Róma – köré helyezte a fókuszpontot. Viszont most nem az ecsetet, hanem a fényképezőgépet használta gondolatainak megjelenítéséhez. Ahogy a kiállításmegnyitón maga az alkotó elmondta: a modern, mai Róma mögött ott rejlik az antik világ is. Ezeket a rétegeket próbálta megfigyelni és ábrázolni. Nagy öröm volt számára, hogy öt évvel ezelőtt, éppen hatvanéves korában sikerült elnyernie a római ösztöndíjat. A négy hét alatt próbált úgy élni, jönni-menni, mint a rómaiak. Rengeteg helyre eljutott, és amennyire lehetett, megismerte a várost. Róma sokszínűségének és többrétegűségének lenyomatai figyelhetők meg a most kiállított műveken. A jubiláló művészt a tárlatnyitón köszöntötte Balaicz Zoltán polgármester is, bemutatva az alkotó életútjának néhány fontosabb állomását. Budaházi Tibor a romániai Kőszegremetén született, a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végzett, majd 1987-ben költözött Zalaegerszegre; azóta örvendeztet meg minket egyéni látásmódjával. A polgármester szerint a kiállított műveken jól látszik, hogy Budaházi Tibor Róma hatása alá került, és ottléte alatt teljesen sikerült eltávolodnia a hétköznapoktól. A tárlatot Tolnay Imre képzőművész, művészeti író ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint fogalmazott: Róma magas lelki és szellemi hőfokokat magában hordozó hely. Ha valaki ott van, az a tér és az idő ajándékát kapja. Pláne, ha minél több helyre elsétál az illető, hiszen egy város csak gyalog ismerhető meg igazán. Az alapvetően festő szemléletű Budaházi Tibor Róma rétegeit kereste: a kopott falak, mállott vakolatok között olvasott. Képein ezért főleg az idő jelenik meg: az antikvitás, a középkor, a barokk, a modernitás nyomai, előbukkanó elemei. Mindezt némi mediterrán temperamentum fűszerezi. Ezekből a jelenségekből metszett ki néhány töredéket fényképezőgépével. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a képei idő koptatta anyagból készültek.
A születésnap alkalmából egy album is megjelent, melyben a most kiállított művek szerepelnek. A tárlat pedig október 31-ig látogatható.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére