Rendezett zöldfelületek, új kopjafák Szellemes este a könyvtárban Látni és látszani Márton-nap a Skanzenben

 

Rendezett zöldfelületek, új kopjafák

Felújítások a város temetőiben

Mindenszentek és halottak napja alkalmából temetőbejárásra várták a sajtó képviselőit a Városgazdálkodási Kft. munkatársai. A Göcseji úti temetőben rendezett eseményen részt vett Gecse Péter alpolgármester is.

– pet –

Mint az bevezetésképpen elhangzott: az ünnep mindig jó alkalom arra, hogy áttekintsék a város temetőinek állapotát és az adott évben elvégzett felújításokat. Gecse Péter elmondta: 2019-ben is több rekonstrukció zajlott le a város támogatásával. Az új temetőben például megújult egy I. világháborús homokkő kereszt, a botfai köztemetőben pedig harminchárom kopjafát állítottak fel. A zalabesenyői temetőben a kápolna került felújításra, és díszkivilágítást is kapott az épület, de ugyanitt új kapubejáró és zöldfelület is létesült. Szenterzsébethegyen elkészült a kápolna felé vezető út, s még az idén új parkoló is épül. Az alpolgármester hozzátette: a Városgazdálkodási Kft. – az önkormányzat támogatásával – összesen 17 köztemető fenntartásáról gondoskodik Zalaegerszegen. Ezek közül tizenegy működő temető, négyet már lezártak – tehát nincs mód további temetkezésre –, kettő pedig hősi temető. Horváth István, a VG Kft. vezetője a két központi temetővel (Göcseji úti és új köztemető) kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a Göcseji úti temetőben több mint nyolcezer sír található, mintegy öt hektárnyi területen. A sírhely-beépítettség pedig már meghaladta a 90 százalékot. Az új temetőben 4800 sírhely van a tizenhat hektáros területen. Egy év alatt körülbelül hatszáz temetés történik. Bár az év közbeni feladatok ellátása is komoly feladat a cég munkatársai számára, a mindenszentek ünnepe fokozottabb felkészülést igényel. Ilyenkor különösen odafigyelnek arra, hogy tiszta, rendezett környezet fogadja a hozzátartozókat. Az ünnep idején a két központi temetőben gyászzene is segítette meghittebbé tenni a megemlékezés perceit.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Szellemes este a könyvtárban

Halloween-buli fejtörőkkel, mozival

Óriási faragott tökök, jósda, rontáselűző koktélok, meg sír-szendvics. Egy „hulla jó estére” várták Halloween alkalmából a családokat október 30-án a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

– pP –

Az intézmény este hat órától egy szellemkastély hangulatát idézte; annál is inkább, mert a Deák tér felől érkezők kísértetek sziluettjeit láthatták elsuhanni az ablakok előtt. Bent aztán különféle – és nyilvánvalóan „szellemes” – játékos vetélkedőkkel, alkalomhoz illő kézműves-foglalkozásokkal, no meg rengeteg sötét alakkal szembesülhetett a betérő. Meg azzal is, hogy a könyvtárban félhomály uralkodik, csak töklámpások világítanak. A jelmezes esten filmklub is üzemelt, a vetítéshez pedig speciális, szintén erre az alkalomra készült pattogatott kukorica járt.
Tóth Renáta, a könyvtár igazgatóhelyettese érdeklődésünkre elmondta: első alkalommal csatlakoztak a város halloweeni programjaihoz. Úgy gondolták, hogy a családok számára egy olyan érdekes és izgalmas programsorozatot állítanak össze, melyben fejtörők és más játékok éppúgy szerepelnek, mint filmvetítés, kísérteties arcfestés és alkalomhoz illő gasztroélmény.Volt például sír-szendvics (a tálcára állított toast-kenyér szeletek úgy voltak elrendezve a salátaágyon, mintha sírkövek lennének), véres színű koktélok (melyekben jeges kéz lebegett), de kekszes „gilisztaszószt” és rontásűző gyógyitalokat is kóstolhattak a gyerekek. Ez utóbbihoz előbb fel kellett keresni egy javasasszonyt, aki (némi kikérdezés és „veséig látás” után) a mindennapi nyavalyáink (megfázás, emésztési gondok, álmatlanság) ellen ajánlott főzeteket. Nagy sikere volt a tökszépségversenynek is, melyre rengeteg felajánlás érkezett. Csodaszép és ötletes faragott tököket készítettek a családok; nem egy közülük igazi művészi alkotás – fogalmazott Tóth Renáta. Az igazgatóhelyettes szerint a Halloweent ma már hazánkban sem lehet elkerülni, hiszen évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, főleg a gyerekek, fiatalok körében. A könyvtári program persze nem azt a célt szolgálta, hogy konkrétan kövesse az angolszász hagyományokat, inkább annak játékos elemeit felhasználva, egy szórakoztató, kalandos estre készültek. Az őszi szünetben – a mindenszentek és a halottak napja komolysága, meghittsége előtt – talán kell is egy kis vidámság, bohémság. A könyvtár a szellemes éjszaka során azért az alapvető funkciójától sem tért el: lehetett könyveket is kölcsönözni. A könyvtárosok egy külön polcra kiválogatták a horror és a krimi klasszikusait, illetve a műfaj legújabb köteteit.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Látni és látszani

Életbevágó, ha közlekedünk

Köddel és jelentős lehűléssel érkezett meg az ősz. Egyik napról másikra rosszabbodtak a látási viszonyok, hiszen korábban sötétedik az óraátállítás miatt is. Mindez legalább olyan komoly rizikófaktor a közlekedésben, mint a sebesség helytelen megválasztása, a biztonsági öv használatának elhagyása és az ittas vezetés – vélekedett Pummer Csaba rendőr alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának alosztályvezetője.

Pummer Csaba

– Antal Lívia –

– A változó időjárási körülmények az ősz beköszöntével kívánnak meg a szokásosnál is nagyobb figyelmet a közlekedőktől. Ősszel a ködös, borús, esős idő miatt a látni és látszani elv még hangsúlyosabb szerepet kap – kezdte a beszélgetést a rendőr alezredes. – A biztonságos közúti közlekedés egyik alapfeltétele a jó látás. Ezért érdemes ellenőrizni a gépkocsi ablaktörlőjét: jól működnek a karok, végig letörlik a szélvédőt. Ha csíkot hagynak maguk után, cseréljük ki, ahogy a nyári ablakmosó folyadékot télire. Fontos a reggeli indulás előtt pár percet szánni a szélvédők párátlanítására. A ventilátor mellett alkalmas erre a légkondi is. A téli időszakban a kocsi tetejéről is távolítsuk el a havat, hogy a menet közben lecsúszó hó ne okozzon se magunknak, se másoknak meglepetést.A megfelelő látás és láthatóság érdekében ellenőrizzük, hogy a fényszórók, a helyzet- és irányjelzők megfelelően működnek- illetve világítanak-e.
– A jó látásnak emberi tényezői is vannak.
– Ez elsősorban szemészeti problémákból ered. A farkasvakságban szenvedők szürkületben, sötétben rendkívül rosszul látnak, ezért tartózkodjanak a vezetéstől az esti órákban. A látni és látszani elv a közlekedés valamennyi szereplőjére vonatkozik, hiszen közlekedni nem csak autóval szoktunk. A kerékpárosoknak egyrészt gondoskodniuk kell a kerékpár kötelező tartozékairól, ezenkívül nekik és a gyalogosoknak is egyaránt kötelező a láthatósági mellény használata sötétedés után vagy rossz látási viszonyok közt lakott területen kívül. Sok gyalogosbaleset abból adódik, hogy az illető nem volt látható, „beleolvadt” a környezetébe. Ezért maguk és gyermekeik jobb észlelhetősége érdekében öltözzünk színesebb ruházatba, hogy kiemelkedjünk a közlekedési környezetből.
– Örök téma a megfelelő gumiabroncs.
– Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos ez a téli autózásban. Alacsony hőmérsékleten a nyári abroncsok képtelenek megfelelő tapadást biztosítani, mert 7 Celsius-fok alatt számottevően veszítenek rugalmasságukból. Ezzel szemben a téli gumi, anyaga és kialakítása miatt képes kellően rugalmas maradni fagyban is. Mivel jól tapad, javítja a jármű irányíthatóságát a jeges és havas utakon. Fékezéskor pedig méterekkel rövidebb fékutat ad, mint nyári társa. A téli abroncsok profilmélységét a törvényi előírás 1,6 milliméterben határozza meg, de nem ajánlott 4 milliméter alá menni. Átlagos használat mellett egy teljesen új szett öt évet is kibír, akár 60 ezer kilométerre hiteles, utána cserélni kell a nyári, illetve a téli gumit is – hangsúlyozta Pummer Csaba. Az őszi-téli átállással kapcsolatos Látni és látszani elnevezésű országos baleset-megelőzési kampányhoz csatlakozva a héten a Zala megyei rendőrök is megkezdték felvilágosító akciójukat a közutakon. Az ellenőrzések alkalmával megvizsgálják a kerékpárok felszereltségét, a járművek műszaki állapotát, a világítóberendezések működését. A szélvédők tisztaságának és páramentességének fontosságára, illetve a téli gumiabroncs használatának előnyeire is felhívják a rendőrök a járművezetők figyelmét. Mert látni és látszani életbevágó, ha közlekedünk.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Márton-nap a Skanzenben

November 9-én kerül megrendezésre a Göcseji Falumúzeum immár hagyományos Márton-napi rendezvénye. A vigadalom délelőtt 10 órától veszi kezdetét, és többek között bábjátékot, hagyományőrző műsorokat, huszárbemutatót, pikáns népi komédiát láthat a közönség.

Mindezeken túl mesterségbemutatókra, kézművesvásárra, sőt kvízjátékra is sor kerül. Pampetrics György borkereskedő jóvoltából pedig az újborhoz kötődő szokásokról, népszokásokról esik majd szó. Márton-napkor természetesen a gasztronómia is fókuszba kerül; a skanzenben különféle libaételekkel, sütőtökös és gesztenyés finomságokkal és újborral is várják a betérőket. A részletes program megtalálható az intézmény honlapján, illetve Facebook-oldalán.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére